Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bravo, druze!
Ucinio si veliku stvar posto ovo do sada nije postojalo.

Steta sto nema jos vise ljudi koji su ostavili svoje podatke pa da se napravi jos vernija karta ali je i ovo sasvim dovoljno za izvodjenje pojedinih zakljucaka.

Ovo je ujedno i potvrda varijante v.1 sa sledece karte:

500pxmigrationofserbspn.jpg

Do ovoga preselenja na zapad je doslo pod pritiskom koji su napravili Avari. Sada je jos jasnije da je vq pravac srpske migracije dok je v.2 (apromaksitivno) pravac migracije Hrvata. Jos bi se mogao postaviti i pravac v.3 koji bi oznacio migraciju Bugara i on bi se spustao dosta vertikalno prema danasnjoj Bugarskoj. Uostalom, sve ce doci na svoje mesto vrlo brzo.

Не кварите овако квалитетну тему убацивањем имена народа. Зашто Срби и I2a1b1 Dinaric South. Треба рећи само носиоци I2a1b1 Dinaric South.
Ово зато јер је припадност одређеном народу у вези са припадношћу одређеној култури. А култура се наслеђује, меша и усавршава, ствара нова а тиме и нови народи, док носиоци маркера остају исти.

Једино исправно је рећи, на пример, да међу данашњим Србима има носилца хпл група, тих и тих у процентима. Све остало може да наведе зломанерне на тенденциозне закључке.

Поздрав.

Не кварите овако квалитетну тему убацивањем имена народа. Зашто Срби и I2a1b1 Dinaric South. Треба рећи само носиоци I2a1b1 Dinaric South.
Ово зато јер је припадност одређеном народу у вези са припадношћу одређеној култури. А култура се наслеђује, меша и усавршава, ствара нова а тиме и нови народи, док носиоци маркера остају исти.

Једино исправно је рећи, на пример, да међу данашњим Србима има носилца хпл група, тих и тих у процентима. Све остало може да наведе зломанерне на тенденциозне закључке.

Поздрав.

100 % se slazem.

Geni ne odlucuju kom narodu pripadas.

Bravo, druze!
Ucinio si veliku stvar posto ovo do sada nije postojalo.

Steta sto nema jos vise ljudi koji su ostavili svoje podatke pa da se napravi jos vernija karta ali je i ovo sasvim dovoljno za izvodjenje pojedinih zakljucaka.

Ovo je ujedno i potvrda varijante v.1 sa sledece karte:

500pxmigrationofserbspn.jpg

Do ovoga preselenja na zapad je doslo pod pritiskom koji su napravili Avari. Sada je jos jasnije da je vq pravac srpske migracije dok je v.2 (apromaksitivno) pravac migracije Hrvata. Jos bi se mogao postaviti i pravac v.3 koji bi oznacio migraciju Bugara i on bi se spustao dosta vertikalno prema danasnjoj Bugarskoj. Uostalom, sve ce doci na svoje mesto vrlo brzo.

Не чини ми се овај приказ миграција довољно убедњивим. Да би то био, треба знати да ли су узорци од живућих људи, или са археолошких налаза. Друго питање, које мени није јасно, како настаје мутација-знам узроке, питање је колика је вероватноћа да се деси код више јединки иста мутација, или сви носиоци једног типа потичу од само једног мушкарца. Чини ми се да је ово друго вероватније.

Затим, потребна је карта територија које су насељавали носиоци хпл-а од које је могао да настане I2a1b1 Dinaric South. То мора бити карта из времена када је настао I2a1b1 Dinaric South, а не на основу садашњих истраживања.

Поздрав.

Поздрав.

Ako nisi primetio, mi se ovde najvise zanimamo sa etnogenezom naroda a ne trenutnim stanjem stvari. Stvari se ne odnose na danasnje Srbe vec na one koji su to bili pre 1500 godina. Dakle, oni koji su bili Srbi pre 1500 godina i koji su se doselili na Balkan su bili svojim znacajnim delom bas I2a1b1. Ne vidim u tome apsolutno nista lose. Ovo su cinjenice koje nikako ne menjaju danasnje stanje stvari. Dakle, Nismo svi etnicki Srbi niti postoji narod na Svetu a da moze da bude 100% onakav kakav je bio po sastavu pre 500,1000 ili 2000 godina.

Danas i crnac ili Kinez moze da bude Srbin. Nema u tome nista lose ako se kaze da daleki pretci tog crnca/kineza nisu dosli na Balkan pre 1500 godina i tamo doneli srpsko ime. Istorijska cinjenica, nista vise.

Поздрав.

Većini genetičara koji se danas bave genetikom je upravo cilj da pomoću genetike pokuša da otkrije tragove migracija određenih naroda, a ne samo konstatovanje haplogrupa na određenom području. Slažem se da starije haplogrupe moramo isključivo vezati za arheološke kulture, ali ovdje je riječ o mladoj haplgrupi tek 1800 godina staroj. Svaka ova crvena tačkica na karti je konkretan čovjek sa imenom i prezimenom. Iz prvog pogleda na kartu je jasno da haplogrupa može da se definiše samo unutar Slovenskog korpusa, a poslije drugog gledanja jasno je da se nalazi tačno na onim mjestima gdje su Srbi kao NAROD spomenuti. Znači, u 5. i 6. vijeku valjda već možemo govoriti o narodima. Ne tvrdim ni da su tada svi Srbi bili isključivo I2a1b1 South već da su pojedinci sa tom haplogrupom (a njih tada svakako nije bilo puno) bili Srbi i sa Srbima došli na Balkan.
Na sličan način je lako uočiti potomke Normana u Mediteranu pomoću I1 haplogrupe, potomke Anglosaksonaca u Britaniji pomoću I2b haplogrupe i instituti pišu studije na te teme, ne znam zašto bi sad bilo toliko čudno da smo jednu haplogrupu toliko tipičnu za Srbe povezali sa njima i njihovim migracijama.

Не чини ми се овај приказ миграција довољно убедњивим. Да би то био, треба знати да ли су узорци од живућих људи, или са археолошких налаза. Друго питање, које мени није јасно, како настаје мутација-знам узроке, питање је колика је вероватноћа да се деси код више јединки иста мутација, или сви носиоци једног типа потичу од само једног мушкарца. Чини ми се да је ово друго вероватније.

Затим, потребна је карта територија које су насељавали носиоци хпл-а од које је могао да настане I2a1b1 Dinaric South. То мора бити карта из времена када је настао I2a1b1 Dinaric South, а не на основу садашњих истраживања.

Поздрав.

Ovo su uzorci živućih ljudi. Mutacija se dešava u pojedincu, što znači da je prije 1800 godina živio čovjek od kog su potekli sve ovi ljudi gore na karti. Kačena je ovdje na temi i karta rasporeda I2a1b1 Dinaric. Treba je samo potražiti. Ne znam šta misliš pod tim: Karta kad je nastao Dinaric South. Ja sam crvenom bojom gore nacrtao pretpostavljeno mjesto nastanka Dinaric South-a na granici Poljske i Slovačke. Nisam ni naveo da su to bili Srbi već Sloveni, kao što su i danas ti pripadnici Dinaric Southa Poljaci, Slovaci, Rusini, Česi, Nijemci. Srbi se kao narod u izvorima prvi put dokumentovano pojavljuju u 7. vijeku kod Fredegara, a zatim kod Ajnharda u 9.vijeku i na sjeveru i na jugu pod istim imenom Sorabi. Dakle, to jeste istorijskim izvorima za taj period jasno određen narod sa tačno određenom teritorijom koju naseljava. Ne znam kad su Srbi profilisani kao narod iz opšte mase Slovena, ali je to moglo biti upravo u periodu 5. vijeka na liniji južna Poljska-Češka. To je ono što nam izvori nedvosmisleno pokazuju. Nema nijedne druge haplogrupe koja bolje odslikava ovu genezu od I2a1b1 Dinaric Southa.

Ovo su uzorci živućih ljudi. Mutacija se dešava u pojedincu, što znači da je prije 1800 godina živio čovjek od kog su potekli sve ovi ljudi gore na karti. Kačena je ovdje na temi i karta rasporeda I2a1b1 Dinaric. Treba je samo potražiti. Ne znam šta misliš pod tim: Karta kad je nastao Dinaric South. Ja sam crvenom bojom gore nacrtao pretpostavljeno mjesto nastanka Dinaric South-a na granici Poljske i Slovačke. Nisam ni naveo da su to bili Srbi već Sloveni, kao što su i danas ti pripadnici Dinaric Southa Poljaci, Slovaci, Rusini, Česi, Nijemci. Srbi se kao narod u izvorima prvi put dokumentovano pojavljuju u 7. vijeku kod Fredegara, a zatim kod Ajnharda u 9.vijeku i na sjeveru i na jugu pod istim imenom Sorabi. Dakle, to jeste istorijskim izvorima za taj period jasno određen narod sa tačno određenom teritorijom koju naseljava. Ne znam kad su Srbi profilisani kao narod iz opšte mase Slovena, ali je to moglo biti upravo u periodu 5. vijeka na liniji južna Poljska-Češka. To je ono što nam izvori nedvosmisleno pokazuju. Nema nijedne druge haplogrupe koja bolje odslikava ovu genezu od I2a1b1 Dinaric Southa.
Evo , da ti pomognem, kad se već držiš papira, ko pijan plota, molio bih te da nađeš podatke o I2a1b u vezi prvog, Plinijevog dokumentovanog pominjanja Srba. Ili da razmisliš o tome zašto se Srbija zove malo Srbija pa malo Raška, i njeni stanovnici isto tako.

Jedina stvar sa kojom se ne bi slozio na tvojoj karti su neke od strelica koje i ne moraju da budu ispravne. To jeste, ne mozemo znato da li je covek na nekoj udaljenoj lokaciji stigao bas tim putem. Moglo bi i to ako bi se duble analizirali njegovi SNP i nasli njegovi najblizi rodjaci ali to je posao....
Meni je recimo zanimljiv onaj sto zivi na Zenevskom jezeru ))))) Odakle je po poreklu?

Разумем ово што пишеш. Али уједно наслућујем низ проблема.

Прво, та прва мутација је настала код човека који је био носилац које хпл? Та претходна хпл: на ком простуру су живели њени носиоци пре 1800 год? Зашто је то важно, зато што ми се чини да је та мутација могла да настане на било ком месту простора на којем су живели носиоци хпл која предходи I2a1b1 Dinaric Southa.

Друго, први човек са I2a1b1 Dinaric Southa није рођен као први Србин. Таман посла, он је припадао некој култури коју је наставио да одржава и унапређује. Можда, чак, и његова култура није била српска. А могуће је да је српска култура постојала и пре њега и да је то култура његових предака.

Мутације се статистички дешавају у неким правилним периодима, али то не важи за културу. Тачно је да се и она мења, просторно се шири или сужава, чак и потпуно нестаје, али и може да постоји врло дуго под истим именом прилагођавакући се новим утицајима, а не мењајући битне одлике специфичне свакој култури. Тако онај који није носилац I2a1b1 Dinaric Southa у Шумадији није ништа мањи Србин од неког комшије који јесте носилац те хпл.

Путеви културе и путеви носилаца појединих хпл-а се некада не поклапају, зато када се говори о прошлости треба избегавати имана данашњих народа.

Поздрав.

Evo , da ti pomognem, kad se već držiš papira, ko pijan plota, molio bih te da nađeš podatke o I2a1b u vezi prvog, Plinijevog dokumentovanog pominjanja Srba. Ili da razmisliš o tome zašto se Srbija zove malo Srbija pa malo Raška, i njeni stanovnici isto tako.

Na to pitanje je odgovor već dat. Srbija je Raška zato što je to egzonimno ime; slično kao Grčka ili Albanija...

Разумем ово што пишеш. Али уједно наслућујем низ проблема.

Прво, та прва мутација је настала код човека који је био носилац које хпл? Та претходна хпл: на ком простуру су живели њени носиоци пре 1800 год? Зашто је то важно, зато што ми се чини да је та мутација могла да настане на било ком месту простора на којем су живели носиоци хпл која предходи I2a1b1 Dinaric Southa.

Друго, први човек са I2a1b1 Dinaric Southa није рођен као први Србин. Таман посла, он је припадао некој култури коју је наставио да одржава и унапређује. Можда, чак, и његова култура није била српска. А могуће је да је српска култура постојала и пре њега и да је то култура његових предака.

Мутације се статистички дешавају у неким правилним периодима, али то не важи за културу. Тачно је да се и она мења, просторно се шири или сужава, чак и потпуно нестаје, али и може да постоји врло дуго под истим именом прилагођавакући се новим утицајима, а не мењајући битне одлике специфичне свакој култури. Тако онај који није носилац I2a1b1 Dinaric Southa у Шумадији није ништа мањи Србин од неког комшије који јесте носилац те хпл.

Путеви културе и путеви носилаца појединих хпл-а се некада не поклапају, зато када се говори о прошлости треба избегавати имана данашњих народа.

Поздрав.

Zofr, mislim da se nismo razumjeli.

Možda je moja greška što to nisam naglasio ranije, ali sve ovo što sam napisao odnosi se na Srbe kao narod koji se pominje u izvorima 7.-9. vijeka. Kad kažem da je I2a1b1 Dinaric South srpska haplogrupa teza je zapravo da je narod Srba donio tu haplogrupu na Balkan, tj. da je bilo pojedinaca unutar tog srpskog korpusa prije 1400 godina koji su bili nosioci te haplogrupe. To uopšte nije bila neka brojna grupacija i sasvim je sigurno da je i pripadnika drugih haplogrupa bilo među njima, vjerovatno R1a1 i I1. Znači ne tvrdim da je I2a1b1 Dinaric South ekskluzivno i samo srpska grupa, već da su Srbi kao narod bili oni koji su je raznosili. Na karti si vidio da jedan dio te haplogrupe nikad nije ušao u srpski nacion, ostao je među Poljacima.

A što me pitaš za grupu iz koje je proizišla South haplogrupa to je svakako grupa I2a1b1 Dinaric North i njoj pripadajuća kultura Slovenskog etnosa. Naravno da mislim da su Srbi proistekli iz grupe Slovena i Ajnhard i Fredegar to izričito tvrde. Znači ono što možemo zasada tvrditi jeste linija Srbi-Sloveni, šta je prije toga bilo već je u formi nagađanja. Moja verzija je da su Sloveni nastali kao jezička unija u hunskom periodu kao skup raznorodnih plemena koja su govorila jednim opštim jezikom. Iako jedinstveni po jeziku, razlikovali su se genetski i kulturološki na tri grupe Slovene I2a1b1 Dinaric, Ante R1a1 i Venede R1a1 M458.

Po meni Srbi su u dominantnom smislu bili ipak I2a1b1 Dinaric South u momentu dolaska na Balkan. Danas oni pripadaju ovoj haplogrupi u procentu ne većem od 35% znači otprilike trećinu. Ali kao što rekoh nisam ni govorio o današnjim Srbima već o Srbima prije 1400 godina.

Naravno da niko ne umanjuje danas nijednom Srbinu koji nije pripadao narodu Srba iz 7.vijeka pravo da se nazove i osjeća Srbinom. Jer moderna nacija nema veze sa narodima iz srednjeg vijeka. Manje je od 1/3 Engleza porijeklom od Anglosaksonaca čiji jezik govore i čije ime nose pa niko ne postavlja pitanje da li su to Englezi ili nisu.

Nadam se da sam odgovorio na tvoja pitanja.

Zofr, mislim da se nismo razumjeli.

Možda je moja greška što to nisam naglasio ranije, ali sve ovo što sam napisao odnosi se na Srbe kao narod koji se pominje u izvorima 7.-9. vijeka. Kad kažem da je I2a1b1 Dinaric South srpska haplogrupa teza je zapravo da je narod Srba donio tu haplogrupu na Balkan, tj. da je bilo pojedinaca unutar tog srpskog korpusa prije 1400 godina koji su bili nosioci te haplogrupe. To uopšte nije bila neka brojna grupacija i sasvim je sigurno da je i pripadnika drugih haplogrupa bilo među njima, vjerovatno R1a1 i I1. Znači ne tvrdim da je I2a1b1 Dinaric South ekskluzivno i samo srpska grupa, već da su Srbi kao narod bili oni koji su je raznosili. Na karti si vidio da jedan dio te haplogrupe nikad nije ušao u srpski nacion, ostao je među Poljacima.

A što me pitaš za grupu iz koje je proizišla South haplogrupa to je svakako grupa I2a1b1 Dinaric North i njoj pripadajuća kultura Slovenskog etnosa. Naravno da mislim da su Srbi proistekli iz grupe Slovena i Ajnhard i Fredegar to izričito tvrde. Znači ono što možemo zasada tvrditi jeste linija Srbi-Sloveni, šta je prije toga bilo već je u formi nagađanja. Moja verzija je da su Sloveni nastali kao jezička unija u hunskom periodu kao skup raznorodnih plemena koja su govorila jednim opštim jezikom. Iako jedinstveni po jeziku, razlikovali su se genetski i kulturološki na tri grupe Slovene I2a1b1 Dinaric, Ante R1a1 i Venede R1a1 M458.

Po meni Srbi su u dominantnom smislu bili ipak I2a1b1 Dinaric South u momentu dolaska na Balkan. Danas oni pripadaju ovoj haplogrupi u procentu ne većem od 35% znači otprilike trećinu. Ali kao što rekoh nisam ni govorio o današnjim Srbima već o Srbima prije 1400 godina.

Naravno da niko ne umanjuje danas nijednom Srbinu koji nije pripadao narodu Srba iz 7.vijeka pravo da se nazove i osjeća Srbinom. Jer moderna nacija nema veze sa narodima iz srednjeg vijeka. Manje je od 1/3 Engleza porijeklom od Anglosaksonaca čiji jezik govore i čije ime nose pa niko ne postavlja pitanje da li su to Englezi ili nisu.

Nadam se da sam odgovorio na tvoja pitanja.

Хвала на одговору, углавном сам задовољан.

Међутим у свему овоме нешто не штима. Ево гледам карту распростраљености И хпл на процењену старост 25000 до 30000 год.
Не могу да се начудим незнању или непажњи оних који су то презентовали. Уосталом то је честа грешка. Наиме у поменутом периоду је увелико било ледено доба са линијом сталног леда и снега дужином северне Пољске, а да не причамо о Скандинавији, Британији и Исланду. Али они назначише да је тада на тим просторима живео човек носилац поменуте хпл. То не може бити тачно, та линија се мора спустити знатно јужније. Осим тога треба знати да је огромна количина воде била заробљена на поларним капама и да је ниво мора и океана био за око 150м нижи. Због тога обриси Европе нису личили на садашње, Британија није била острво, грчких острва није било, Јадран је био тек обичан залив, а из Туниса се могло пешке преко Сицилије у Италију, као и из Анадолије на Балкан.

Ледено доба се повукло тек пре десетак хиљада година, а шуме су се у Пољској обновиле тек 7000 год пре н. е. Са шумом су се настаниле и животиње и тек тада су се створили услови за експанзију човека на север.

Све ово треба имати у виду када се цртају карте распрострањености носилаца појединих хпл, или када се одређује место настанка неке мутације или означавају миграција. Зато повезаност са географијом треба узети са великом резервом.

Поздрав.

Poslednja izmena:
Zofr, u ta vremena su pretci I ziveli na Balkanu, sve negde do pre 5000 godina kada su od tuda istisnuti. Postoji pretpostavka da se nesto strasno desilo u Evropi pre nekih 4500 godina sto je drasticno smanjilo broj njenih stanovnika.

Да, то сам прочитао раније на теми. Али ништа не кажеш о постојању леденог доба и о Скандинавији, у смислу онога што сам писао.

Археолог професор Ђорђе Јанковић пише о селидби на север, онако како ти пишеш. То поткрепљује чињеницама које проистичу из његових радова на терену (иако је он предавао рани средњи век). Али он је присталица идеје да се нису сви одселили. Уосталом и ти пишеш да се становништво драстично смањило, дакле мањи број је остао.

Шта је томе узрок, тешко је рећи. Оно што се зна је да се око 5500 год. пре н.е. десило да је до тада Цно море било слатководно језеро, а после тога део сланог мора. Ово је поуздано утврђено од две независне групе научнига: једни су били геолози који су испитивали раселину на потезу Босфор Дарданели, а други су били биолози који су испитивали наслаге фосила на дну Црног мора. Ово је сигурно изазвала нека геолошка катастрофа великих размера.

Да ли је било касније пропратних катаклизми, промена климе у региону или нешто слично за сада се незна.

Оно што се зна то је континуитет Винчанске културе од почетка петог миленијума п.н.е. па до средине четвртог миленијума п.н.е. Да ли то значи да су, почев од Лепенаца, па закључно са Винчанцима сви били носиоци И хпл или њених наследних група?

Да ли ти значи нешто цитат у вези са откривеном гробницом Винчанаца: "Овај налаз показује да су први земљорадници Подунавља припадали посебном антрополошком типу у коме се обједињују одлике старе европске популације с одликама грацилних Медитеранаца."

Поздрав.

Pa pre ledenog doba u Skandinaviji tamo su bili mnogo dobri uslovi za zivot. Na Zemlji dolazi do klimatskih oscilacija i sve se vrlo lako promeni za cas. Postoji cak i teorija da su I dosli u Evropu ne preko Bosfora vec upravo sa istoka posto postoje arheoloski artefakti na prostoru danasnje Rusije koji pokazuju da su tamo ziveli evropeidi pre nekih 40000 godina. Tada su to jos uvek bili verovatno IJ.

Ne zaboravi da su najveca lovista tih drevnih vremena bila u Sibiru sa svojim krdima mamuta. Na Arktiku su pronadjeni ostaci tropskih biljaka. Znaci, ne mozemo posmatrati stvari onakvima kakve su one danas vec moramo imati i saznanja o tome sta je i kako bilo u proslosti.

Ona je ipak nesto ranije datirana. To ga dodje pre 3600 godina. Na kraju ce se ispostaviti da cela ta prica u Atlantidi nije bez osnova.

Upravo u vreme nastanka novog I2a1b1, Tračani su se vraćali iz Pripjata na Balkan ( možda bi, da se otklone sumnje trebalo pogledati učestalost E1b1b i J2 u tom području? tada su narodi bili kompaktniji i ako su Tračani bili cigančići, lako će se naći potomak nekog ko nije hteo da se vrati. U svakom slučaju mogući izvor I2a1* na severu Evrope)

We hypothesized that some part of the Baltic passed on the right bank of the Pripyat and came into contact with the Thracians, what can explain the known Baltic-Thracian language connections. Special Baltic-Thracian contacts were noted by V. Toporov, Y. Nalepa and other linguists. Applying the method of quantitative evaluation of common lexical correspondences, I. Duridanov investigated the connections of the Thracian and akin to it Dacian languages with the Baltic and Slavic languages.

The Thracians, after short vicinity to the Balts began moving to the Balkan Peninsula, which had been already left by the most part of the Phrygians and the ancient Armenians. This migration, which began in the late 2nd and early 1st millennium BC, may have been due to pressure of Balts from the North and nomadic arrivals from the southeast along the right bank of the Dnieper and stretched for several centuries.

Mada, meni ova priča deluje kao opravdanje zbog bliskosti nekih još dovoljno nepotvrđenih jezičkih substrata postoji i druga da je balkanski slovenski substrat bliži baltskom nego istočnoslovenskom po fonetici.

Poslednja izmena:
Pa pre ledenog doba u Skandinaviji tamo su bili mnogo dobri uslovi za zivot. Na Zemlji dolazi do klimatskih oscilacija i sve se vrlo lako promeni za cas. Postoji cak i teorija da su I dosli u Evropu ne preko Bosfora vec upravo sa istoka posto postoje arheoloski artefakti na prostoru danasnje Rusije koji pokazuju da su tamo ziveli evropeidi pre nekih 40000 godina. Tada su to jos uvek bili verovatno IJ.

Ne zaboravi da su najveca lovista tih drevnih vremena bila u Sibiru sa svojim krdima mamuta. Na Arktiku su pronadjeni ostaci tropskih biljaka. Znaci, ne mozemo posmatrati stvari onakvima kakve su one danas vec moramo imati i saznanja o tome sta je i kako bilo u proslosti.

Пишеш о времену које је много, много пре него што је савремени човек напустио Африку.

Питао сам како је могућ пропуст да се прикаже присуство носилаца И групе пре 40000 до 30000 год у Скандинавији када је она била тада под сталним ледом и снегом. То треба исправити, а онда како би изгледала та исправљена карта? Које би последице из тога произашле.

Разумем да генетичари неморају да знају географију и историју, али ако се њихови резултати истраживања стављају у шири контекст онда треба познавати све што обухвата тај шири контекст.

Поздрав.

Ona je ipak nesto ranije datirana. To ga dodje pre 3600 godina. Na kraju ce se ispostaviti da cela ta prica u Atlantidi nije bez osnova.

Pa gledao sam analizu u Vien sto radio njihov neki tim gde su pepeo po nekom sistemu gde ga naprave da bude radioaktivan pa ga mere nesto i tako dalje, suzili totalno lokaciju da je Santorini erupcija. E sad taj pepeo su nasli u Egiptu gde je bio ogroman sloj u to vreme napadao... Pa su ga povezali sa onih 9 katastrofa Egipta gde nestaje sunce, pa onda onaj grad ogroman pada jer se pod super ledenim pritiskom i cesticama prasine formirao ogroman grad, pa skakavci zbog nenormalnih uslova dolaze sa istoka i odlaze zapadnim vetrom etc. Sve kao logican nastavak te katastrofe i promene vremena.

Kazu da je to jedna od najvecih erupcija u zapisanoj istoriji

Пишеш о времену које је много, много пре него што је савремени човек напустио Африку.

Питао сам како је могућ пропуст да се прикаже присуство носилаца И групе пре 40000 до 30000 год у Скандинавији када је она била тада под сталним ледом и снегом. То треба исправити, а онда како би изгледала та исправљена карта? Које би последице из тога произашле.

Разумем да генетичари неморају да знају географију и историју, али ако се њихови резултати истраживања стављају у шири контекст онда треба познавати све што обухвата тај шири контекст.

Поздрав.

Odakle ti ideja da je Skandinavija pre 40000 godina bila pod ledom? Izlazak coveka iz Afrike je datiran na oko 60000 godina, ako se ne varam.

Postoje ljudi koji se bave tim pitanjima i vode racuna o geoloskim promenama kroz istoriju, tako da nemoj misliti da se geneticari ne koriste sa tim stvarima. Jedino je pitanje vremena kada ce neke teorije biti sire prihvacene.

Pa gledao sam analizu u Vien sto radio njihov neki tim gde su pepeo po nekom sistemu gde ga naprave da bude radioaktivan pa ga mere nesto i tako dalje, suzili totalno lokaciju da je Santorini erupcija. E sad taj pepeo su nasli u Egiptu gde je bio ogroman sloj u to vreme napadao... Pa su ga povezali sa onih 9 katastrofa Egipta gde nestaje sunce, pa onda onaj grad ogroman pada jer se pod super ledenim pritiskom i cesticama prasine formirao ogroman grad, pa skakavci zbog nenormalnih uslova dolaze sa istoka i odlaze zapadnim vetrom etc. Sve kao logican nastavak te katastrofe i promene vremena.

Kazu da je to jedna od najvecih erupcija u zapisanoj istoriji

To je ujedno bio nestanak Minojske kulture. U zapisanoj, verovatno, ali ne treba sumnjati da je tih erupcija bilo vise i da su bile jos razornije.

Odakle ti ideja da je Skandinavija pre 40000 godina bila pod ledom? Izlazak coveka iz Afrike je datiran na oko 60000 godina, ako se ne varam.

Postoje ljudi koji se bave tim pitanjima i vode racuna o geoloskim promenama kroz istoriju, tako da nemoj misliti da se geneticari ne koriste sa tim stvarima. Jedino je pitanje vremena kada ce neke teorije biti sire prihvacene.

Последње ледено доба је почело пре 2 милиона година, а завршило се коначно пре 10000 год. У дебелим слојевима леда и снега је било толико заробљене воде да је ниво светских мора био нижи 180м. То потпуно мења контуре континената, а као што видиш увек се цртају данашње контуре.

Дакле ипак нико о томе не води рачуна већ се свако уско бави својом струком. Такав приступ може да доведе до погрешних закључака и злоупотребу науке.

За ову тему је важно да је за време леденог доба постојало копно од индокине па до Аустралије, одвојено ид ње узаним мореузом. На том копну су били добри услови за живот и цела кинеска нација потиче са тог копна. Али ни о томе нико не води рачуна.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_age

Ја сигурно нисам добио идеју о леденом добу, то су паметнији од мене изучили.

Поздрав.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back