Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li imate saznanja o romskim porodicama u Srbiji i njihovoj haplogrupi,čini i se da sam negde pročitao da je haplogrupa Roma u Vojvodini EM35?

Tačno je da se vojvođanski Cigani razlikuju od Cigana u Beogradu i Kosovu koji su uglavnom H haplogrupe. Rađeno je istraživanje na srpskim Ciganima i ovo su rezultati:
http://4.***************/_Ish7688voT0/TKDj9-Y28iI/AAAAAAAACms/B6l50JMt89I/s1600/serbianroma.jpg

Doduše ovo je više za temu genetička geneaologija.

Interesantna emisija Marićeve Ćirilice u kojoj je gostovao profesor Đorđe Janković. Govori se o Slovenima, Srbima, ranosrednjevjekovnoj arheologiji i genetici. Đorđe Janković je inače naš jedini stručnjak za arheologiju ranog srednjeg vijeka kojeg su zbog jasno iznetog mišljenja protjerali sa masonskog Beogradskog Univerziteta (čijeg sam na žalost i ja diplomac, da ne bude da imam nešto protiv Beograda kao takvog). Radio sam kao student arhitekta svojevremeno (bilo je to doduše poodavno) sa profesorom Jankovićem na iskopavanjima u Hercegovini. Tjerao nas je da crtamo kamene zidove, a iz prve je mogao da uoči kad smo propustili da nacrtamo koji kamen, učio nas je kako na osnovu starog i novog maltera vidimo mjesta gdje su recimo bili otvori, kako da percipiramo arheološki lokalitet na osnovu tek nekolicine tragova, hodao je po ruševinama u Tvrdošu i govorio nam gdje je bila trpezarija, gdje je bila štala, gdje ulaz i sl kao da hoda po objektu koji postoji. Zaista fascinantan čovjek. E takvog čovjeka su jadovi izbacili sa fakulteta.

Interesantno je da profesor govori istu priču, zasnovanu na arheološkim ostacima, koju i genetika potvrđuje i koju smo i mi ovdje iznosili. O seobi staroevropljana (pripadnika I haplogrupe) iz Podunavlja na sjever na Dnjepar, a zatim njihovom povratku na jug kao Slovena i Srba. Interesantno je i Marićevo lupetanje o švajcarskom institutu (pročitao je jadan onaj IGenein epp u Ninu) i njihovom mjerenju ilirskih i slovenskih gena kod Srba, Hrvata i Šiptara. Uvijek se čudim kako nekoliko puta ponovljena glupost veoma brzo postane opšteprihvaćena istina. U svakom slučaju interesantna emisija, pa ko ima vremena neka pogleda.

Interesantna emisija Marićeve Ćirilice u kojoj je gostovao profesor Đorđe Janković. Govori se o Slovenima, Srbima, ranosrednjevjekovnoj arheologiji i genetici. Đorđe Janković je inače naš jedini stručnjak za arheologiju ranog srednjeg vijeka kojeg su zbog jasno iznetog mišljenja protjerali sa masonskog Beogradskog Univerziteta (čijeg sam na žalost i ja diplomac, da ne bude da imam nešto protiv Beograda kao takvog). Radio sam kao student arhitekta svojevremeno (bilo je to doduše poodavno) sa profesorom Jankovićem na iskopavanjima u Hercegovini. Tjerao nas je da crtamo kamene zidove, a iz prve je mogao da uoči kad smo propustili da nacrtamo koji kamen, učio nas je kako na osnovu starog i novog maltera vidimo mjesta gdje su recimo bili otvori, kako da percipiramo arheološki lokalitet na osnovu tek nekolicine tragova, hodao je po ruševinama u Tvrdošu i govorio nam gdje je bila trpezarija, gdje je bila štala, gdje ulaz i sl kao da hoda po objektu koji postoji. Zaista fascinantan čovjek. E takvog čovjeka su jadovi izbacili sa fakulteta.

Interesantno je da profesor govori istu priču, zasnovanu na arheološkim ostacima, koju i genetika potvrđuje i koju smo i mi ovdje iznosili. O seobi staroevropljana (pripadnika I haplogrupe) iz Podunavlja na sjever na Dnjepar, a zatim njihovom povratku na jug kao Slovena i Srba. Interesantno je i Marićevo lupetanje o švajcarskom institutu (pročitao je jadan onaj IGenein epp u Ninu) i njihovom mjerenju ilirskih i slovenskih gena kod Srba, Hrvata i Šiptara. Uvijek se čudim kako nekoliko puta ponovljena glupost veoma brzo postane opšteprihvaćena istina. U svakom slučaju interesantna emisija, pa ko ima vremena neka pogleda.

Gledao, što me navede na neke moje razgovore sa Đorđem u kojima ( a ni u emisiji) nije zastupao potpun odlazak, niti potpun povratak. Više je za kontinuitet.

Gledao sam na HRT-u emisiju,covek je proveravao svoje genetsko poreklo i ispostavilo se da potice od starosedeoca,a ne od Slovena.
Tako je i kod nas,samo 30% stanovnista nosi slovenski gen...

Оно што се пре пар година сматрало не-словенски ген, је данас доказан словенски (мислим на И2а и његове остале мутације). Преко 50% популације на просторима западног Балкана је словенског порекла. Али свакако, популација на Балкану је мешавина старо-седеоца и Словена.

Sad sam upravo pročitao da je otkrivena haplogrupa Napoleona Bonaparte i da se radi o E1b1b1c1* (E-M34*). Više informacija na linku http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jmbr/article/view/10609.

Poslije Hitlera, Lindona Džonsona, Karavađa, braće Rajt još jedan poznati pripadnik E1b haplogrupe. Kad sam na jednom ruskom forumu pomenuo da su i Slobodan Milošević i Radovan Karadžić, s obzirom da su od starih Vasojevića,vjerovatno pripadnici haplogrupe E1b, odmah ih se našlo nekoliko da postavi tezu kako su svi "ratni zločinci" E1b. Razmišljam kako će im ovaj novi rezultat za Napoleona dobro doći da potvrde tezu.

Sad sam upravo pročitao da je otkrivena haplogrupa Napoleona Bonaparte i da se radi o E1b1b1c1* (E-M34*). Više informacija na linku http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jmbr/article/view/10609.

Poslije Hitlera, Lindona Džonsona, Karavađa, braće Rajt još jedan poznati pripadnik E1b haplogrupe. Kad sam na jednom ruskom forumu pomenuo da su i Slobodan Milošević i Radovan Karadžić, s obzirom da su od starih Vasojevića,vjerovatno pripadnici haplogrupe E1b, odmah ih se našlo nekoliko da postavi tezu kako su svi "ratni zločinci" E1b. Razmišljam kako će im ovaj novi rezultat za Napoleona dobro doći da potvrde tezu.
.

Tako ti je to kad spajaš babe i žabe. Možda bi tvoja teza imala trunku tačnosti kada bi se potvrdilo da se E1b potpuno adaptirao i nosi antropološke karakteristike staroevropljana. Ali , to nije istina.
Što se Napoleona tiče, ne bih ni tipovao ništa drugo osim E i J.

Odakle ti ideja da je Karadzic E? Pogledaj malo morfolosku gradju.
Izvoditi zakljucak da je E posto je vecina Vasojevica E nije bas mudro. Za Milosevica i ja tipujem da je E.

karadzic-icty.jpg

Gde su ovde elementi jednog E1b?

Poslednja izmena:
Za Miloševića, pretpostavljam da sudiš na osnovu potomstva? Ja tipujem da je Mirin predak imao izražene crte bugarskog R1b.

Ne, sudim zbog morfoloske gradje kao i zbog crta lica.

A sto se tice Karadzica....

Dragan Karadzic, sin Luke, Radovanovog brata:
Evidentan kromanjonski profil sa visokim korenom nosa, brahikefalijom, tankim usnama, "odrezanim" potiljkom...

dragan karadzic.jpg

Ili da pogledamo spasioca srpskog fudbala, Tomicu Karadzica......

tomislav-karadzic.jpg

O kakvim E1b elementima ovde mozemo da govorimo?

A nasao sam jednog drugog Karadzica koji vrlo lako moze biti E1b:

alumni_karadzic_story.jpg

http://law.nd.edu/features/alumni-spotlights/alumni-spotlight-marko-karadzic-05-llm/

Poslednja izmena:
@Kor, Lesandar

Ne mogu ni da tvrdim sto posto da su Karadžić i Milošević E1b, već mogu samo da se oslonim na geneaološke podatke, a oni za Karadžiće u Drobnjacima govore da su doseljenici iz Vasojevića gdje takođe ima Karadžića. Već sam prije govorio da su bila testirana dva Vasojevića iz dve različite grane Vasojevića i da se ispostavilo da su E1b i da su bliskog haplotipa. Ista je priča i sa Miloševićima...Ne vjerujem da pomoću fenotipa može da se odredi haplogrupa, jer se radi o nasleđu sa više strana, a y haplogrupa može biti samo mali djelić ukupnog genotipa. S druge strane, mislim da čovjek može da procijeni ko mu je genetski blizak, ali ne toliko na osnovu samo spoljneg izgleda već na osnovu nekog sveukupnog utiska (neko šesto čulo). U tom smislu moram priznati da mi Milošević djeluje mnogo više I2a od recimo Karadžića. Ali kao što rekoh to je samo moj utisak i ne mogu ga racionalno obrazložiti.

A meni to culo upravo govori suprotno.
Pogledaj sliku onog Dragana Karadzica. Cisto i jasno vidni kromanjonski antropoloski elementi. Klasicni dinarski I2a. U nekim slucajevima je preko fenotipa dosta jednostavno odrediti genotip. Narocito se to odnosi na sredine sa visokom koncentracijom neke Y haplogrupe.

Kod Milosevica, kako rece Lesandar, postoji uticaj atlantskog fenotipa. Medjutim, kada se covek malo vise zadubi, videce da se tu naziru elementi E1b. Drobnjaci su naelili sirok prostor na kojem danas zive Srbi. Licno mislim da su bar 3/4 I2a. Koliko ja poznajem ljude iz tog roda, ne sumnjam da ih je vecina I2a.

Ipak su Drobnjaci preovladjujuce I2a.

I ja vjerujem da su Drobnjaci preovlađujuće I2a, uostalom ima testiranih pojedinaca iz Drobnjaka koji su testirani kao I2a. Problem je samo što Karadžići nisu Drobnjaci već porodica koja se doselila u Drobnjake. Dokaz za to je što slave i Vasojevićku slavu Aranđelovdan.

"Karadžić, od Lijeve Rijeke (Podgorica) sidju u Gornju Zetu (tri brata, oko 1640. god.). Nakon 12. god. Petar podje u Staru Srbiju, Mitar i Risto preko Pješivaca i Banjana u Drobnjake (Petnjicu, Šavnik). Razmnožavanjem nasele sela: Malinskom, Paležu, pa 1840. god. u Pašinu Vodu i Gornju Bukovicu, na područje Drobnjaka. Od Karadžića iseljeni su u: u Bosni na Glasincu i kod Višegrada, a dalje u Bosni prozvani su kao: Divljan; u podnožju Jahorine, prema Sarajevu. U Raškom području, Crničkom i Topličkom kraju, u Zaovine (Užice) kao: Djurić, u Kruševici kod Trebinja kao: Petijević, u Tršiću (Loznica)(oko 1739. god. pa kasnije kao: Karadžić Stefanović); u Drobnjake jedni se doselili iz Banjana (Nikšić) kao: Karadžić - Ognjenović"

Iz Vasojevićke Lijeve Rijeke su dakle i preci Karadžića i Miloševića i Karađorđevića. Ja bih ovo nazvao Vasojevićkom linijom srpskih vladara.

Druga linija bi bila ona Banjanska, a to su Obrenovići i Petrović-Njegoši.

Po meni ne postoji logika kojom bi na osnovu izgleda osobe mogli da pretpostavimo Y-DNK te osobe. Ako idemo unazad 10 generacija dobijamo 1024 muska predka, i dovoljno je da je samo jedan bio I2a a ostala 1023 E1b, ali posto direktna muska linija vuce od ovog sa I2a dobija se da posmatrana osoba ima I2a. Medjutim zbog 1023 E1b pretka logicno je da ce izgled te osobe biti pod vecim uticajem tog Y-DNK koji mozemo naci kod velike vecine predaka.

Tj, po meni mozda postoji mogucnost da se na osnovu izgleda osobe procenjuje koji Y-DNK su imali vecina njegovih (dalekih) predaka. Ali i to je u ovom trenutku neproverljivo, tako da verovatno i to ima malo smisla.

@Jos jedan Bane

Jedina stvar koja bi tu bila koliko toliko egzaktna bila bi da otkriju da se neka karakteristika fenotipa prenosi isključivo y hromozomom sa oca na sina. Ja ne znam da li postoji nešto tako. Za plave oči sam npr. negdje pročitao da je ta mutacija nastala negdje prije 8000 godina na području današnje Rumunije. Bila je i neka naučna studija vezana za to. To naravno opet nije povezano sa y dnk, ali kad bi bilo nešto tog tipa vezano isključivo za y dnk bilo bi korisno.

Po meni ne postoji logika kojom bi na osnovu izgleda osobe mogli da pretpostavimo Y-DNK te osobe. Ako idemo unazad 10 generacija dobijamo 1024 muska predka, i dovoljno je da je samo jedan bio I2a a ostala 1023 E1b, ali posto direktna muska linija vuce od ovog sa I2a dobija se da posmatrana osoba ima I2a. Medjutim zbog 1023 E1b pretka logicno je da ce izgled te osobe biti pod vecim uticajem tog Y-DNK koji mozemo naci kod velike vecine predaka.

Tj, po meni mozda postoji mogucnost da se na osnovu izgleda osobe procenjuje koji Y-DNK su imali vecina njegovih (dalekih) predaka. Ali i to je u ovom trenutku neproverljivo, tako da verovatno i to ima malo smisla.

To je slučaj a ne pravilo. I još nešto, fizički izgled se više vuče na žensku liniju.

Oj, kako se slatko nasmejah......

http://www.pilar.hr/index.php?optio...dokazima-autohtonosti&catid=21:teme&Itemid=86

U izdanju nakladničke kuće Nova stvarnost i Instituta Ivo Pilar u kolovozu 2011. objavljena je nova knjiga prof. dr. sc. Ivana Jurića Podrijetlo Hrvata – Genetički dokazi autohtonosti u kojoj autor dokazuje da „nova istraživanja bacaju potpuno drukčije svjetlo na etnogenezu hrvatskoga naroda“

"... kada se shvati da su prvi doseljenici s haplogrupom I (Eu7+Eu8) na područje Britanije pristigli oko 14 000 godina pr. Krista, te da je haplogrupe I medu Hrvatima oko 50%, tada pričice o doseljenju u 7. stoljeću ili o iranskom podrijetlu Hrvata postaju neozbiljne, a osobe koje i dalje o tome pišu i podržavaju takve teorije mogu se nazvati svakako, ali ne znanstvenicima." (Ivan Jurić, iz Uvoda)

Ivan Jurić
PODRIJETLO HRVATA – GENETIČKI DOKAZI AUTOHTONOSTI
Biblioteka „Hrvatska baština“ – Knjiga 2.
Nova stvarnost i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Zagreb, 2011. – Str. 314.
ISBN 978-953-6562-61-9

Ja stvarno ne mogu da razumem u kojoj "znanstvenoj" dimenziji zive ovi likovi?

morbidno.....

Pošto smo već postavili nekoliko slika pripadnika E1b haplogrupe, evo i nekoliko poznatih predstavnika I2a1b1 Dinaric haplogrupe. Za ove ljude koje ću postaviti može se sa velikom sigurnošću reći da su I2a1b1 Dinaric jer su se testirali njihovi rođaci po muškoj liniji. Znači ne radi se samo o istom prezimenu već o jasnim geneaološkim vezama.

Safvet Beg Bašagić

Grigorije Božović
Grigorije_Bozovic-1.jpg

Serdar Janko Vukotić
4331_vest_serdar_janko_vukotic-1.jpg

Miljenko Smoje
get_imgNrArticle351NrImage1-1.jpg

Slobodan Ćustić

Vule Avdalović
230px-VuleAvdalovi-1.jpg

Antonio Rukavina

i naravno, Severina Vučković