Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Kako se ova karta poklapa sa današnjim stanjem R1a upitao bih: Zašto Hunoslavi R1a nisu naučili da plivaju?

S tim da postoji jaz od 1400 godina
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako se ova karta poklapa sa današnjim stanjem R1a upitao bih: Zašto Hunoslavi R1a nisu naučili da plivaju?
Inace, vidim da je tema pokrenuta pre tacno godinu dana. Kao sto sam tada pretpostavljao, rec je o ubedljivo najaktivnijoj temi u okviru PDF Istorija. To je i logicno posto ovde svaki dan dobijamo nove podatke.
Inace, vidim da je tema pokrenuta pre tacno godinu dana. Kao sto sam tada pretpostavljao, rec je o ubedljivo najaktivnijoj temi u okviru PDF Istorija. To je i logicno posto ovde svaki dan dobijamo nove podatke.
Kupa je plitak potok, a znamo i kada su je pregazili, to nema veze sa 7. vekom. Interesantno je da Hunoslavi većinski govore kajkavski. Ali kad pogledaš tu kajkavštinu u mikrosistemu kakav je slovenački ili bezjački onda dolaziš do zaključka da je za tih 1400 godina veoma uticao nemački i mađarski faktor na genezu naroda.![]()
S tim da postoji jaz od 1400 godina
Kupa je plitak potok, a znamo i kada su je pregazili, to nema veze sa 7. vekom. Interesantno je da Hunoslavi većinski govore kajkavski. Ali kad pogledaš tu kajkavštinu u mikrosistemu kakav je slovenački ili bezjački onda dolaziš do zaključka da je za tih 1400 godina veoma uticao nemački i mađarski faktor na genezu naroda.
Zanima me..... ko jos spada u "kajkavsku" grupaciju? Rusi su recimo stokavci dok Ukrajinci imaju dosta elemenata ikavice.
Sta je sa Cesima, Poljacima i Slovacima?
Da, pretpostavljao sam za Cehe zbog njihovog "co to je"
Nije mi bas najjasnije to za KEkavce ))))))
BTW..... na onom jutjub videu koji je par stranica nazad i koji treba da dokaze da su Hrvati germansko pleme, navodi se rad nekog Japanca koji je nasao preko 1000 germanizama u kajkavskom narecju. S obzirom da su isti R1b, tu bi mogla da postoji neka paralela.
Pazi, tome KAJ najviše odgovara KE (CHE, latin. QUA šta QUAI - koji) u italijanskom jeziku. Može da se desi i da je deo Panonije stvarno bio romanizovan.
Da, pretpostavljao sam za Cehe zbog njihovog "co to je"
Nije mi bas najjasnije to za KEkavce ))))))
BTW..... na onom jutjub videu koji je par stranica nazad i koji treba da dokaze da su Hrvati germansko pleme, navodi se rad nekog Japanca koji je nasao preko 1000 germanizama u kajkavskom narecju. S obzirom da su isti R1b, tu bi mogla da postoji neka paralela.
Kor, mozes li napraviti jedan kratki post za nas koji se bas ni najmanje ne razumijemo u genetiku?
Pokusavao sam vise puta da se ukljucim u ovu temu, ali nije mi islo bas najbolje, jer izgleda nemam ni elementarno poznavanje...
Kada vi ovdje naredate ta slova i brojkice i sifre, vise ne znam jesam li na pdf istorija...
@NickFreak
Hvala druze za postove. Vuka su kritikovali da je "velikosrpski ideolog". Za divno cudo, ono sto je on govorio sada dobija i geneticku verifikaciju.
Stokavci su (vecinski) jedan narod od jednog korena.Ja razumem one kojima se ova konstatacija ne svidja ali nauka nije mesto gde bi trebalo da se vodimo zeljama vec iskljucivo cinjenicama.
Ovo se u potpunosti poklapa sa genetičkim istraživanjima. Dakle, imamo jedan zajednički praslovenski jezik na Balkanu (sastavljen od I2a1b1 Dinaric North i South). Dolaskom turskih Bugara, istočni dijelovi tog jezika se kvare i odatle nastaje bugarski jezik,
Makedonija je vise Din-N nego Din-S mada ni ovi drugi nisu retki. U FTDNA bazi imamo Trajkoskog koji je Din-S, bugarina Kusleva koji je poreklom iz Makedonije, bugarina Paneva i Grka Holevas-a kao predstavnike Din-S iz tih krajeva.makedonski je samo prelazna varijanta između srpskog i bugarskog. Ne treba zaboraviti na visok procenat Dinaric Northa u Makedoniji i zapadnoj Bugarskoj.
Na zapadu prema kakavcima i čakavcima tj. Slovencima i Hrvatima nije samo jezička granica već i genetska (I2a1b1 haplogrupa naspram R1a1 i R1b1).
Znači na isti način kako se genetski Srbi i Hrvati ne mogu svesti na jedan narod, isto tako i jezički štokavski (srpski) i čakavski (hrvatski) ne mogu da se svedu na jedan prajezik.
A da ne spominjemo arheologiju, koja u srednjem vijeku zna za srpskoslovensku, posebno za ranohrvatsku, posebno za vizantijsku, posebno za franačku arheološku kulturu.
Definitivno su izvorni Hrvati bili vecinski R1b, sto se moze lako zakljuciti ako se poglede koje su teritorije drzali u svojim rukama. Ranije sam mislio da su R1a ali sada vidim da su ipak R1b u pitanju.
.
R1a su bili i ostaju Kranjci na teritoriji Hrvatske. Oni mogu da se povežu sa Slovenima, dok Kluk i Muhol imaju isti istorijski put kao i Bugari. Ali onda dolazimo u problem, jer oni nisu došli odande odakle je projektovano.