Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jedne teme za razmisljanje:
O dolasku Juznih Slovena sa hrvatskog foruma

Konkretno na mene je utisak ostavio samo taj post, tj ne i ostatak diskusije. I mogu da kazem da mi se opisani scenario cini realnim. Dakle, u postu je opisana mogucnost po kojoj su skoro svi I2a2a-Dinaric iz Ukrajine dosli preko Rumunije (Vlaske nizije), s tim sto nema predloga za vremenski okvir kada se to desilo. Druga polovina 6.og i prva polovina 7.og veka je vremenski period koji bih ja predlozio.

Ja do sada nisam zastupao ovakvo tumacenje, ali ne mogu da kazem da je to nemoguce, pa bi bilo interesantno cuti i druga misljenja.

Eto, naterao si me da citam hrvatske forume koji uvek vrve od kompleksa nize vrednosti. Tamo sam naravno mogao da procitam po ko zna koji put da je sve sto nije u korist Hrvatske falsifikovano, Zato je Gospa u Medjugorju prava pravcata....

Nije mi jasno sta ti se ovde tako narocito svidelo? Prva stvar, ono sto se poklapa jeste prisustvo istocnoslovenske varijante R1a1 ali kao sto dobro znas, Din-S je u tom podrucju redak i najvise je posledica kasnijih migracija sa Balkana prema Rusiji.

Za razliku od tog pravca, Din-S su mnogo prisutniji putem kroz Panonsku niziju.

Цитат Оригинал поставио Tandoori Masala Погледај поруку
Tacno, to je put "crepulje" koji je Bosko Babic predlozio prije cetrdesetak godina...

Opet interesantno i upecatljivo sa tvoje strane.

Nastavljam sa onoga mesta gde sam prethodno stao. Dakle, pravac prikazan na kartama koje je postavio Tandorije odgovara pravcu mikracije "bugarskih" plemena kao i pravcu migracije R1a1 koja je kako kod Srba, tako i Bugara i Hrvata istocnoslovenskog tipa. Opet ostaje problem migracije Din-S koja je po svemu sudeci isla kroz Panoniju.

Jel' ono pise u DAI da je Visevic dosao od reke Visle?

Nije mi jasno sta ti se ovde tako narocito svidelo?
Svidelo mi se to sto je jedan Hrvat prepoznao mogucnost da su Sloveni na zapadni Balkan dosli iz dva pravca i da je do dodira te dve grupe doslo bas kod njih. U tome ne prepoznajem kompleks, naprotiv.

Opet kazem, ne zastupam ovakvo tumacenje, ali mi se cini da postojeca arheoloska i genetska istrazivanja nisu u suprotnosti sa njim.

Za razliku od tog pravca, Din-S su mnogo prisutniji putem kroz Panonsku niziju.
Sa ovim ne mogu da se slozim.
Din-S je u odnosu na Din-N prisutniji u Nemackoj, tj tamo gde se pretpostavlja da je Bela Srbija pa to ide u prilog teoriji dolaska iz Ukrajine preko nemackog Polablja do zapadnog Balkana.

jos jedan Bane;

Sa ovim ne mogu da se slozim.
Din-S je u odnosu na Din-N prisutniji u Nemackoj, tj tamo gde se pretpostavlja da je Bela Srbija pa to ide u prilog teoriji dolaska iz Ukrajine preko nemackog Polablja do zapadnog Balkana.
[/QUOTE]

Problem je sto nemamo kartu rasporeda Din-N i Din-S. Ja sam u otvorenim bazama nailazio na Din-S kako po Poljskoj tako i po Madjarskoj. Oni u Ukrajini su vise vezani za postojanje Slavjanoserbije i Novoj Serbiji

Nastavljam sa onoga mesta gde sam prethodno stao. Dakle, pravac prikazan na kartama koje je postavio Tandorije odgovara pravcu mikracije "bugarskih" plemena kao i pravcu migracije R1a1 koja je kako kod Srba, tako i Bugara i Hrvata istocnoslovenskog tipa. Opet ostaje problem migracije Din-S koja je po svemu sudeci isla kroz Panoniju.

Jel' ono pise u DAI da je Visevic dosao od reke Visle?

Cek, cek, nesto ima kod Babica o DAI i Visli... Kore, sta kaze genetike za ovo pod brojem 3?

003une.jpg

Cek, cek, nesto ima kod Babica o DAI i Visli... Kore, sta kaze genetike za ovo pod brojem 3?

Pazi..... ja sam one Babiceve ilustracije poslao Kljosovu da vidi sta se od toga moze izvuci kao zakljucak.
On se u prvi mah ne slaze ni sa onom Nordtvedtovom skicom posto kako kaze postoje i alternativna tumacenja. Upravo on mi je govorio kako su skoro svi juzni sloveni (pripadnici R1a1) iz istocnoevropske grane R1a1, Na zalost, nemam kartu koja bi pokazala gde su granice istocnih i zapadnih R1a1 u Evropi. Negde sam cak citao da postoji u centralnoevropska grana ali opet, nisam nasao nikakve karte. Slovaci po mom misljenju mogu biti od istocnih Slovena. Oni su u svakom slucaju bliski Slovencima.

Poslednja izmena od moderatora:
Ipak ne mogu dalje da branim ovo sto sam malopre pisao, ima detalja na koje nemam odgovor.
Zahvaljujem se i Masali za pdf, cak i tu ima stvari koje su protiv moje pretpostavke. Konkretno, koliko sam na brzinu video, crepulja nije stigla do Dalmacije, a Sloveni definitivno jesu.

Samo polako, druze..... sve ce doci na svoje mesto.
I ja sam pre 2 godine bio spreman da ako treba pesnicama nekome dokazujem da su I2a2 nastali tamo gde ih zivi vecina ali vreme je ucinilo svoje i sada sam pobornik onoga protiv cega sam bio )))))

Poslednja izmena:
Evo vam lep shematski prikaz pravca migracije za nas ipak najvaznije haplogrupe I2a2

i2a2din.gif

Kao sto se da primetiti, Nekada davno pra-predci haplogrupe I su nastanjivali ova nasa podrucja. Onda su zbog necega "odbaceni" na sever skoro do baltickog mora da bi se na kraju vratili seobom Slovena.

Znam da se ovo nekima nece svideti (pogotovu onima sto su tvrdili da su potomci Ilira zbog visoke koncentracije I2a2) ali nauka uopste nije sentimentalna stvar.

Zamolio bi Lesandra da obrati paznju na strelicu koja ide na jug i da uporedi napadni ugao sa onim na karti R1a1. Oba pravca opet idu preko Doboja :)
Dakle, po svemu sudeci Srbi su u najranijoj fazi doseljavanja naselili danasnju Bosnu (sto se poklapa sa istorijskim izvorima) pa je onda usledilo kretanje prema jugu uz istovremenu disperziju po sirini. Da bi se utvrdili dalji pravci kretanja trebalo bi izvrsiti jedno dosta veliko istrazivanje unutar Srbije uzimajuci u obzir kasnije procese migracija i repopulizacije. Vrlo je verovatno da su ti procesi mnogo zavisili od reljefa.

Dobro sam pregledao napadne uglove ali me ovo ipak podseća, na seobu Ilira na Balkan :cool: ( onako kako je opisana u knjigama). Daleko je ovo od Porfirogenetove putanje . I daleko od onog odvajanja u Ukrajini koje si forsirao a sad više ne forsiraš :per:.

Problem je sto nemamo kartu rasporeda Din-N i Din-S. Ja sam u otvorenim bazama nailazio na Din-S kako po Poljskoj tako i po Madjarskoj. Oni u Ukrajini su vise vezani za postojanje Slavjanoserbije i Novoj Serbiji

Dalje, ovo je dobro i za neverne Tome. Prvo iz razloga što su prapreci definisani kao Vinčanci odnosno odgovorni za razvoj metalurgije. Daklem, nemam ništa protiv ove karte ali ona ne dokazuje 6. vek. Odbačeni su mogli da budu jedino iz razloga izlivanja Crnog mora.

Poslednja izmena:
Dobro sam pregledao napadne uglove ali me ovo ipak podseća, na seobu Ilira na Balkan :cool: ( onako kako je opisana u knjigama). Daleko je ovo od Porfirogenetove putanje . I daleko od onog odvajanja u Ukrajini koje si forsirao a sad više ne forsiraš :per:.

Da budem iskren, ocekivao sam I2a2 na podrucju izmedju Dnjepra i Dnjestra ili nesto zapadnije prema Karpatima.
Videcemo jos sta ce da bude od ove Kenove karte. Po mom misljenju nije bas da je savrsena.

Ima jedan "mali" nedostatak na karti Nordtvedta. I2*-Alps koji bi trebali biti prikazani na karti u oblasti danasnje Austrije nisu uopste uzeti u razmatranje.
I2 Alps su prisutni u Italiji, Austriji, Švajcarskoj i u Bavarskoj, odnosno putanjom Dunava. Ostatak Retjana. Poklapanja sa ovim krajevima u toponimiji su fantastična, naročito po pitanju termina hum ( brdo), i unj (dobar).

I2 Alps su prisutni u Italiji, Austriji, Švajcarskoj i u Bavarskoj, odnosno putanjom Dunava. Ostatak Retjana. Poklapanja sa ovim krajevima u toponimiji su fantastična, naročito po pitanju termina hum ( brdo), i unj (dobar).

Ali ih nema na ovoj karti iako ih je upravo Nordtvedt locirao. Oni bi trebali da budu prelaz od P37 na M423

I naravno, strelice na karti nisu potpuni pokazatelj prisustva u smislu naseljenosti teritorije. Ovde bi se mogle ubaciti i neke elipse i kruzici )))

Inace ova L147 linija nije uopste brojna. Poseduje je tek nekoliko ljudi Najpoznatiji od njih Lawrence Mayka (zato sto ga ima mnogo na Inet-u), amer sa poljskim korenima i ako se dobro secam i jedan Srbin (valjda iz BiH) Vladimir Pejovic.

Inace, interesantno je da ovaj SNP nose dva (do sada otkrivena) predstavnika Din-N i dva Din-S.

I2a2a1 Stanislaw J. Plewako (Plewako Project & I2a Project)
I2a2a1 Larry Mayka (I2a Project & Polish Project)
I2a2a1 Lubiniecki (DNA-stia Project)
I2a2a1 Vladimir Pejovic (I2a Project)

Dva donja su Din-S

svarozic

Je li bilo seobe Slovena kako smo učili ili ne?

Sto i rekli oni iz Haga, to je sada "van svake razumne sumnje".

Jesu li Dinarci starosjedioci ili su doseljeni tada?

Po genetici, oni koji sada zive na Balkanu (mislim na danasnje Dinarce) su se doselili na podrucja gde su 10000 godina unazad ziveli njihovi pra-pra-pra dedovi.
Ukoliko i ima ostataka te davnasnje populacije medju danasnjim juznim slovenima oni su izuzetno retki.

Ovo izbija i poslednji adut iz ruku recimo albanskih nacionalista koji polazu pravo na tlo tvrdeci da je to od pamtiveka bila iskljucivo njihova zemlja. A vidimo da su hiljadama godina pre njih tu ziveli dedovi onih koje oni nazivaku "karpatlijama".

Juzni sloveni se u V-VII veku samo vracaju tamo odakle su iz nekih za sada nepoznatih razloga morali da beze.

svarozic

Sto i rekli oni iz Haga, to je sada "van svake razumne sumnje".

Po genetici, oni koji sada zive na Balkanu (mislim na danasnje Dinarce) su se doselili na podrucja gde su 10000 godina unazad ziveli njihovi pra-pra-pra dedovi.
Ukoliko i ima ostataka te davnasnje populacije medju danasnjim juznim slovenima oni su izuzetno retki.

Ovo izbija i poslednji adut iz ruku recimo albanskih nacionalista koji polazu pravo na tlo tvrdeci da je to od pamtiveka bila iskljucivo njihova zemlja. A vidimo da su hiljadama godina pre njih tu ziveli dedovi onih koje oni nazivaku "karpatlijama".

Juzni sloveni se u V-VII veku samo vracaju tamo odakle su iz nekih za sada nepoznatih razloga morali da beze.

Hvala druže,
čuo sam za ovu teoriju i ranije!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back