Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Onaj opis sa madjarskog FTDNA sam ja postavljao na nekoj drugoj temi ovde. Njegova najveca vrednost je u vrlo pojednostavljenom prikazu glavnih haplogrupa. Upravo iz ovog posta se mogu primetiti osnovne podkategorije R1a, kao i R1b kaarakteristicne ne samo za Madjarsku vec i za siri region.Malo su diskutabilne pojedine kategorizacije i atributizacija haplogrupa ali nema veze...

A u vezi ovog drugog istrazivanja, koliko ja znam, ono bas i nije tako sveze, Mislim da mu ima oko 2 godine (ili vise). U cemu je njegova zanimljivost? Pokazuje kako jedan narod azijatskog fenotipa (bez obzira na haplogrupu) moze da izgubi prvobitne atribute mesajuci se sa ostalim narodima. Mi vrlo cesto za te narode iz Azije imamo stereotip da su to kosooki ljudi sa percinom na glavi i sa tamnom kozom. Nije bas tako. Ako pogledamo recimo Ruse i Uzbeke koji su R1a, oni se spoljasnje jako mnogo razlikuju. Ili recimo, Turkmeni i Irci.... razlikuju se k'o nebo i zemlja a opet imaju istu genetiku sa ocevske strane.

Ako pogledamo recimo Ruse i Uzbeke koji su R1a, oni se spoljasnje jako mnogo razlikuju. Ili recimo, Turkmeni i Irci.... razlikuju se k'o nebo i zemlja a opet imaju istu genetiku sa ocevske strane.

Poznavao sam mnogo Uzbeka i Kirgiza, koji se uzgred rečeno, ne mirišu puno i moj utisak je da su oni zaista mješana rasa (između bijelaca i žutaća). Pričao sam sa jednim Kirgizom i on mi je rekao da kod njih po selima u planinama žive kako ih oni zovu "pravi Kirgizi" koji su visokog rasta, bijele puti, a i sam sam viđao takve po Rusiji. Objašnjenje tog Kirgiza je da su oni bili ranije sasvim bijeli, ali da su Džingis Kan i Mongoli uradili ono što se dugo vremena pričalo za nas i Turke (pravo prve bračne noći) što je besmislica i urbana legenda. Genetika za Kirgize govori upravo suprotno, njihove muške linije su izrazito "evropske" (R1a) ma šta to značilo, dok su ženske linije bliže azijskim populacijama, što govori da su Arijevci prilikom ekspanzije ka jugu uzeli žene domorodačkog stanovništva kosih očiju i tako su nastali Kirgizi i Uzbeci.
Ti bjelački geni su i danas kod njih prepoznatljivi, kod nekog više, kod nekog manje, ali ako biste postavili jednog Kineza i jednog Kirgiza, Kirgiz bi zaista izgledao potpun bijelac u odnosu na Kineza.

To je upravo ono o cemu sam ja vise puta govorio. Ista stvar je i sa Indijcima i sa mnogim drugim narodima pa i sa Srbima. Upravo zene igraju veliku ulogu prilikom formiranja fenotipa. Imamo i one crnce u Africi sa R1b ali se danas vrlo dobro zna da su im pradedovi bili belci. Prilikom svih vecih seoba vidimo da je bio slucaj da su u njima mahom ucestvovali muskarci. To i jeste razlog zasto su se populacije mogle brzo kretati jer ih zene sa decom nisu usporavale. Tu i lezi odgovor na onaj famozni Dereticev proracun hrane koji po njemu migraciju Slovena cini nemogucom.

Tako su i Srbi postali tamniji u odnosu na ostatak Slovena. Eto, tu je sustina one price koju do dana danasnjeg mozemo cuti od pojedinaca kako je to bio uticaj Turaka.

Po mom misljenju Deretic je tu u pravu. Ti mozes da se selis na tri nacina. Ili da ti sve bude obezbedjeno kao vojsci, ili da se krece kao pljackaska horda gde se namirnice nabavljaju pljackanjem naseobina na koje se nailazi uz put, ili da se sele kao sto se sele poljoprivrednici u Brazilu, koji spale odredjeni prostor sume, tu jednu godinu zasade nesto pa onda opet sledece godine spale novi deo sume. Samo sto sa ovim poslednjim mogu da putuju maksimalno 5-10 km godisnje.

А зар се нпр. Сасконци нису селили у Британију тако штоје прво дошао део војника, завладао одређеним областима, а потом је постепено долазио остатак војске, водећи своје и породице ових првих?

А зар се нпр. Сасконци нису селили у Британију тако штоје прво дошао део војника, завладао одређеним областима, а потом је постепено долазио остатак војске, водећи своје и породице ових првих?

Pa da, njih su zvali da im pomognu protiv Pikta i onih alamana tamo :)

Da su danasnji Irci selili sa sobom zene iz Azije, ne bi bas bili onoliko ridjokosi i pegavi. Vise bi licili na Turke. Juzni Sloveni su naknadno mogli da presele do svojih zena posto nisu bili previse daleko od njih. Ne vise od 1000 km vazdusne linije. To se moze preci za par meseci.

Inace, da li neko misli da su prvobitni kolonizatori danasnje SAD vodili zene sa sobom? Naravno da nisu vec su lepo prvo potamanili "crvenokozce" i onda pravili decu sa njiihovim skvo. U americi se danas dosta cesto srece ta specificna mesavina belaca sa indijancima.

06haley.jpg

a bogami... bilo je i mlooooogo zgodnih indijanki...
7152807-american-indian-woman.jpg

BTW prostitucija u SAD u XVIII i XIX veku je cvetala upravo zbog cinjenice da je postojao izrazit manjak zena u opstoj populaciji.

Poznavao sam mnogo Uzbeka i Kirgiza, koji se uzgred rečeno, ne mirišu puno i moj utisak je da su oni zaista mješana rasa (između bijelaca i žutaća). Pričao sam sa jednim Kirgizom i on mi je rekao da kod njih po selima u planinama žive kako ih oni zovu "pravi Kirgizi" koji su visokog rasta, bijele puti, a i sam sam viđao takve po Rusiji. Objašnjenje tog Kirgiza je da su oni bili ranije sasvim bijeli, ali da su Džingis Kan i Mongoli uradili ono što se dugo vremena pričalo za nas i Turke (pravo prve bračne noći) što je besmislica i urbana legenda. Genetika za Kirgize govori upravo suprotno, njihove muške linije su izrazito "evropske" (R1a) ma šta to značilo, dok su ženske linije bliže azijskim populacijama, što govori da su Arijevci prilikom ekspanzije ka jugu uzeli žene domorodačkog stanovništva kosih očiju i tako su nastali Kirgizi i Uzbeci.
Ti bjelački geni su i danas kod njih prepoznatljivi, kod nekog više, kod nekog manje, ali ako biste postavili jednog Kineza i jednog Kirgiza, Kirgiz bi zaista izgledao potpun bijelac u odnosu na Kineza.

Uvidjaš li "malu" nelogičnost u tvom postu?
Zar nije logičnije da oni kirgizi koji su se spasili od "Arijevaca" i pobegli u planine budu zuti,a ne "bijele puti i izrazito visoki"?

Pa valjda je prvo dosla vojska i trgovci sa porodicom, a onda su poceli kolonisti ili kako ih vec zovu. Prvo Istrazivaci i vojska, pa trgovina, a na kraju proizvodnja kada se teritorije osiguraju.

I pored toga sto su prvi kolonisti ukrcavani na brodove direkto iz VB (dakle, nije bilo potrebe za nekim velikim kretanjem) ipak su veliku vecinu prvih pionira cinili muskarci. Citao sam neke tekstove na tu temu i znam da su imali nedostatak zena.

A sad zamisli situaciju da se ne ide brodovima vec pesice i pri tome se prelaze ogromne distance, To mogu da urade samo vojne formacije i niko vise. Sada se postavlja pitanje, koliko je zena bilo u tim vojnim formacijama....

Dovoljno je posmatrati slucaj Spanije i Irske pa da sve coveku bude jasno.

BTW slika sa mladom indijankom je bila sala. U pitanju je ruskinja :D

Jos ako dodas onaj cuveni strah mornara od zene na brodu... :P A i zapad je uvek propagirao price o obecanoj zemlji tako da je verovatnija ideja da se ide i pokusa obogatiti, a onda ili da dovedes svoje ili da se vratis kao bogat covek. A to su uglavnom radili muskarci. Eventualno ako je neki trgovac zeleo da napravi javnu kucu pa da dovodi zenske jer posle godinu dana apstinencije zensko je zensko ma kakvo bilo.

Ali u sustini, za velika putovanja problem se na kraju uvek svodi na hranu posto veca grupa ne moze da zivi iskljucivo od lova. Stocari recimo imaju malo laksi posao ali opet treba odrzavati zivotinje na okupu. I uz sve to treba ici blizu pitke vode.

To je upravo ono o cemu sam ja vise puta govorio. Ista stvar je i sa Indijcima i sa mnogim drugim narodima pa i sa Srbima. Upravo zene igraju veliku ulogu prilikom formiranja fenotipa. Imamo i one crnce u Africi sa R1b ali se danas vrlo dobro zna da su im pradedovi bili belci. Prilikom svih vecih seoba vidimo da je bio slucaj da su u njima mahom ucestvovali muskarci. To i jeste razlog zasto su se populacije mogle brzo kretati jer ih zene sa decom nisu usporavale. Tu i lezi odgovor na onaj famozni Dereticev proracun hrane koji po njemu migraciju Slovena cini nemogucom.

Tako su i Srbi postali tamniji u odnosu na ostatak Slovena. Eto, tu je sustina one price koju do dana danasnjeg mozemo cuti od pojedinaca kako je to bio uticaj Turaka.
Ти то имаш нешто против Порфирогенета? Оповргаваш његову истину да је пола племена ( дакле подједнако мушкарци и жене, а знајући генетику било је за 10% више жена) дошло, а пола остало у Бојки.
Никада Деретић није правио никакву калкулацију о немогућности миграције он је само користио необориве калкулације доктора физике Драгољуба Антића .

Ти то имаш нешто против Порфирогенета? Оповргаваш његову истину да је пола племена ( дакле подједнако мушкарци и жене, а знајући генетику било је за 10% више жена) дошло, а пола остало у Бојки.
Никада Деретић није правио никакву калкулацију о немогућности миграције он је само користио необориве калкулације доктора физике Драгољуба Антића .

Vrsena su istrazivanja mtDNK za Bojku i doslo se zakljucka da se tamosnji haplotipovi mnogo (da ne kazem drasticno) razlikuju od balkanskih mtDNK.
Dalje... Antic (Deretic ga samo citira) moze da racuna sta hoce ali neka onda objasni narodu kako je bila moguca migracija R1b iz Azije u zapadnu Evropu ako je bila nemoguca migracija Slovena od nekih 700-800 kilometara. R1a su dogurali do Indije, haplogrupe C i D do Japana i Mikronezije....

Eventualno ako je neki trgovac zeleo da napravi javnu kucu pa da dovodi zenske jer posle godinu dana apstinencije zensko je zensko ma kakvo bilo.

Gledao sam jedan dokumentarac o istoriji prostitucije i tamo govore o tome kako je u SAD prostitucija cvetala k'o posle kise. Smesan detalj je bio da su tada na ceni bile meleskinje i sve prostitutke su govorile da imaju upravo melesku krv. Sve bi to bilo OK da se pod meleskinje nisu prodavale kako plavuse tako i ridjokose i da covek ne poveruje... klijenti su im verovali!!!! :D

Neoborive kalkulacije jednostavno ne postoje,Lesandra.

Poslednja izmena:
Vrsena su istrazivanja mtDNK za Bojku i doslo se zakljucka da se tamosnji haplotipovi mnogo (da ne kazem drasticno) razlikuju od balkanskih mtDNK.
Dalje... Antic (Deretic ga samo citira) moze da racuna sta hoce ali neka onda objasni narodu kako je bila moguca migracija R1b iz Azije u zapadnu Evropu ako je bila nemoguca migracija Slovena od nekih 700-800 kilometara. R1a su dogurali do Indije, haplogrupe C i D do Japana i Mikronezije....

Tu si tico.
Migracija R1a iz Azije u Evropu je tekla stotinama pa i hiljadama godina upravo onako kako migracije i idu, kilometar do dva dnevno, a ova je predstavljena kao dnevni ciklus, sad si u Bojke, sutra u krugu dvojke.

Kad se spominje Bojka obično se misli na zapadnu Ukrajinu i na rusinski narod Bojko, iako ja ne smatram da su Srbi odatle došli na Balkan, već da je Porfirogeitova zemlja Bojka, prostor nekadašnjeg Bohemiorum gdje su živjeli Boii (Donja Austrija, južna Češka i Moravska i manji dio zapadne Bavarske). I procenat I2a2 je tamo povećan, pogotovo u jugozapadnoj Češkoj oko grada Plzena.

Karpatski highlanderi (Boyko, Hutsuli, Lemko), iako sam i sam ranije smatrao da su bliski Srbima imaju prilično malo I2a2 u odnosu na ostale haplogrupe i pokazuju povećano prisustvo E1b grupe, što samo dokazuje vlašku komponentu u njihovoj etnogenezi, jer tako visok procenat E1b nemaju okolne populacije. To su ujedno tvrdili i svi dosadašnji naučnici koji su ih istraživali. Na FTDNA postoji projekat Karpatorusina i rezultati su sledeći:

E1b- 33,3%
I (I1+I2)- 18,18%
J2- 3,03%
N- 1,55%
R1a- 34,84%
R1b-- 3,49% na uzorku od 66 ljudi.

Tu si tico.
Migracija R1a iz Azije u Evropu je tekla stotinama pa i hiljadama godina upravo onako kako migracije i idu, kilometar do dva dnevno, a ova je predstavljena kao dnevni ciklus, sad si u Bojke, sutra u krugu dvojke.

Pa bar ti dobro znas da sam ja pre izvesnog vremena bio pristalica autohtonizma posto se tada smatralo da je I2a2 izvorno dinarska haplogrupa. Tada mi je sve bilo sasvim logicno i govorio sam to sto sam govorio. Morao sam da progutam knedlu i da prihvatim nova saznanja.

Naravno da su migracije tekle jako dugo. Nije lako bilo doci recimo do Polinezije ili Mikronezije, Ne mogu sada da merim na Google Earth-u kolika je udaljenost vazdusnom linijom od sireg podrucja Karpata do nas. Ne mislim da je vise od 600-700 kilometara. Mimo toga, misljenja sam (intuitivno) da su Srbi pre posli sa podrucja Panonije nego li iz podrucja Bojke. Neka su svaki dan prelazili samo po 5 kilometara pesice oni su za 3 meseca mogli da budu na jugu. Ukoliko su u pitanju bili vojnici (sto je verovatno i bio prvi esalon) sa konjima su mogli doci u roku od 20 dana bez ikakvih problema.

Poslednja izmena:
Kad se spominje Bojka obično se misli na zapadnu Ukrajinu i na rusinski narod Bojko, iako ja ne smatram da su Srbi odatle došli na Balkan, već da je Porfirogeitova zemlja Bojka, prostor nekadašnjeg Bohemiorum gdje su živjeli Boii (Donja Austrija, južna Češka i Moravska i manji dio zapadne Bavarske). I procenat I2a2 je tamo povećan, pogotovo u jugozapadnoj Češkoj oko grada Plzena.

Karpatski highlanderi (Boyko, Hutsuli, Lemko), iako sam i sam ranije smatrao da su bliski Srbima imaju prilično malo I2a2 u odnosu na ostale haplogrupe i pokazuju povećano prisustvo E1b grupe, što samo dokazuje vlašku komponentu u njihovoj etnogenezi, jer tako visok procenat E1b nemaju okolne populacije. To su ujedno tvrdili i svi dosadašnji naučnici koji su ih istraživali. Na FTDNA postoji projekat Karpatorusina i rezultati su sledeći:

E1b- 33,3%
I (I1+I2)- 18,18%
J2- 3,03%
N- 1,55%
R1a- 34,84%
R1b-- 3,49% na uzorku od 66 ljudi.

Jel' imas negde pod rukom mtDNK podatke o ova tri etnosa?
Simtomaticno je veliko prisustvo E1b kod Rusina ali je isto tako simptomaticno smanjeno ucesce J2 posto se ove dve haplogrupe vrlo cesto javljaju sinhrono u vecim procentima. Ovo bas izgleda kao velika disproporcija.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back