Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hehe , nisam nisam , moji su sa Stare planine , torlacka grupa, mada torlaka imas i po Bosni , Hrvatskoj, CG itd ... Mada sam ja vec neka generacija u Centralnoj Srbiji , ali poreklo ....

Moji su iz Crne Gore poreklom ,al su otisli odavno ...U svim tim migracijama jedan deo je ostao u CG ,a jedan u Bosni...Torlaci se vezuju za specifican govor ako se nevaram??

Moji su iz Crne Gore poreklom ,al su otisli odavno ...U svim tim migracijama jedan deo je ostao u CG ,a jedan u Bosni...Torlaci se vezuju za specifican govor ako se nevaram??

Pa da , taj stari iz koga su nastali ovi danasnji jezici sto se pricaju po ovim drzavama danas .... Dusanov zakonik je pisan na takvom cini mi se .. Inace interesatno je da ne znam da pricam , ali kad cujem kapiram :)

Pa jel velika razlika u odnosu na danasnji Srpski ?

Pa tacno na to ne znam da ti odgovorim jer ni sam ne znam da pricam neki takav govor ... Ali kako sam cuo i to od starih par puta i jeste i nije , deluje nekako staro na osecaj kad slusas , mada ima varijacija i tu ... Nekako mi deluje kao mesavina slovenskog i juznjackog akcenta , tako nesto...

Poslednja izmena:
Na onome linku koji sam poslao moze se naruciti kako istrazivanje sa oceve tako i sa majcine strane, To sto smo mi tamniji pre svega je rezultat nekog davnog mesanja sa narodima juznih geografskih sirina. Ja recimo znam za slucaj gde je otac izrazito crni dinarac, majka tamnosmedja do crna, svi sa tamnim ocima a muska i zenska deca apsolutno svetla sa svetlim ocima. Dakle, trik je u tome sto su geni za tamnu kozu, kosu i oci dominantniji od svetlih ali eto, i kod potpuno tamnih roditelja mogu da se rode potpuno svetla deca.

Tako... ne morate da se opterecujete s tim stvarima. Odavno se zna da postoji svetli i tamni varietet dinaraca, Tamni je u podrucjima gde je doslo do mesanja slovenskog stanovnistva sa ostacima Rimljana i Grka (a i nekih manjih etnosa)

Na onome linku koji sam poslao moze se naruciti kako istrazivanje sa oceve tako i sa majcine strane, To sto smo mi tamniji pre svega je rezultat nekog davnog mesanja sa narodima juznih geografskih sirina. Ja recimo znam za slucaj gde je otac izrazito crni dinarac, majka tamnosmedja do crna, svi sa tamnim ocima a muska i zenska deca apsolutno svetla sa svetlim ocima. Dakle, trik je u tome sto su geni za tamnu kozu, kosu i oci dominantniji od svetlih ali eto, i kod potpuno tamnih roditelja mogu da se rode potpuno svetla deca.

Tako... ne morate da se opterecujete s tim stvarima. Odavno se zna da postoji svetli i tamni varietet dinaraca, Tamni je u podrucjima gde je doslo do mesanja slovenskog stanovnistva sa ostacima Rimljana i Grka (a i nekih manjih etnosa)

Znam to ,nisam mislio da su Srbi izrazito svetli ,bas naprotiv .Nego mene interesuje ovaj moj licni primer ,napr. Da je meni kojim slucajem neki predak u blizoj istoriji od recimo 1650-te pa nadalje bio crn kao Arapin ,znaci bas crn ,dali bi se mogao odrzati kontinuitet tako svetlih ociju i kose kod mene u familiji ??Interesuje me do kojeg kolena se prenose geni i kako to funkcionise ,znam da su Nemci smatrali da mozes da imas 25% strane krvi i opet bi bio Nemac....

Poslednja izmena:
ne mozes, to je neizvodljivo. Jedino ti je teoretski neka prabaka mogla da bude arapkinja pa ti sada vidi kolika je verovatnoca za to

Hoces da kazes da na osnovu fizickih predispozicija mojih predaka nepostoji mogicnost da mi je neko iz familije u tom preiodu bio crn ...Jer da je bio ,tesko da bi imali svetle oci u tom kontinuitetu ,ako sam te dobro razumeo ???Kad kazem crn ,mislim crn kao arapin ....

Znam ,ali Dinarci bi trebali biti jako visoki ,kod mene ima i ovih oko 180cm,recimo ja sam oko 180 cm ,mozda malo vise ...Znaci negde u rasponu od 178do193 otprilike ,mada svi su svetli ....

Па не мора сваки Динарац бити висок 2 метра:), просек за Динарце је око 185 цм, мада може бити и нижи и виши, наравно. Динарац висине 180цм није ништа ''неуобичајено''.

Рече да су твоји пореклом из Црне Горе, из којег дела?

Па не мора сваки Динарац бити висок 2 метра:), просек за Динарце је око 185 цм, мада може бити и нижи и виши, наравно. Динарац висине 180цм није ништа ''неуобичајено''.

Рече да су твоји пореклом из Црне Горе, из којег дела?

Iz Pive ...To je vise stara Hercegovina ....

Iz Pive ...To je vise stara Hercegovina ....

Запад данашње Црне Горе, тамошње становништво је генетски врло слично Херцеговцима и Крајишницима, доминантна хаплогрупа је I2a2 и врло је могуће да(као и ја и неких 40% Срба) је и ти носиш, док рецимо исток ЦГ, вуче више према Албанији и Косову и тамо је доминантна хаплогрупа E1b1b, најзаступљенија код Косовских Албанаца(неких 40%).

Postoji mogucnost,zasto da ne...

A kako da nije ostao na nikom neki trag ,bas naprotiv ?Govorim hipotetickki ,naravno .Makar bi bio prekinut kontinuitet Izrazito svetlih ociju??Ili u tom slucaju bi se morali mesati sa izrazito svetlim ljudima da bi skroz izbrisali taj dominanti gen ...A mogucnost necega takvog je gotovo ravna nuli.

Poslednja izmena:
Запад данашње Црне Горе, тамошње становништво је генетски врло слично Херцеговцима и Крајишницима, доминантна хаплогрупа је I2a2 и врло је могуће да(као и ја и неких 40% Срба) је и ти носиш, док рецимо исток ЦГ, вуче више према Албанији и Косову и тамо је доминантна хаплогрупа E1b1b, најзаступљенија код Косовских Албанаца(неких 40%).

I ja Pretpostyavljam da je tako ...Posledica ovih na istoku je mesanje sa narodima kod kojih je dominantan taj gen ??

Иначе ја сам успео да пронађем на интернету, добар текст о историји мога презимена, са доста података и тамо каже да су моји преци пореклом из Тихаљине у Зап. Херцеговини и да су пре 350 година избегли од Турака, сазнао сам и да су ми преци прво славили Ђурђевдан и да су се населили на тромеђи Босне, Лике и Далмације.

Сазнао сам и да је мој предак потпуковник Јован Шевић био оснивач колоније ''Слављано-Сербија'' у данашњој Украјини(ткз. Нова Србија).

Иначе ја сам успео да пронађем на интернету, добар текст о историји мога презимена, са доста података и тамо каже да су моји преци пореклом из Тихаљине у Зап. Херцеговини и да су пре 350 година избегли од Турака, сазнао сам и да су ми преци прво славили Ђурђевдан и да су се населили на тромеђи Босне, Лике и Далмације.

Сазнао сам и да је мој предак потпуковник Јован Шевић био оснивач колоније ''Слављано-Сербија'' у данашњој Украјини(ткз. Нова Србија).

Dali si saznao zbog cega su izbegli ,verovatno su dolsi u sukob sa nekim begom ili slicno ??

O rasnom tipu Slovena (čitaj pripadnika I2a2 Dinaric haplogrupe) pisali su i rani vizantijski pisci poput Prokopija koji ih opisuje kao visoke i krupne ljude, crvenkaste boje kose i ne tako svijetle, ali ni tamne boje kože. Mogli bismo dakle pretpostaviti da su uglavnom bili smeđi. Postoji predstava Slavena, Germana, Gala i Rimljanina na jednom njemačkom psaltiru iz 10. vijeka. Rasne karakteristike glede boje kože i kose su očite. Gal, tu možemo razumjeti i jug Francuske je najtamniji od svih. Dok je german naravno najsvjetliji.
Evo teme sa slikom i Prokopijevim opisom sa eupedie sa diskusijom

http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?t=26164

Постојале су 2 српске области - и Славјаносербија и Нова Србија.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back