Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne treba vezivati Hune sa nekakvim tamo azijatima mongolskog tipa. Ukoliko su takvi i postojali, oni su cinili izrazitu manjinu. Narodi koji zive u Povolozju su u sustini evropeidi a to se lako utvrdjuje preko mtDNA koji je u velikom delu danasnje Rusije evropski. Mi smo ovde vec spominjali Tatare, mnogi bi se cudom nacudili kada bi videli koliko su (mnogi) ti Tatari evropeidni. Imaju mnogo zgodnih zenskih, plavusa sa svetlim ocima (cak im je to i dominantna crta). A u nas je prva asocijacija na Tatare- azijati.
Isto tako, medju Tatarima ima mnogo R1b kao i u zapadnoj Evropi. Taj R1b su doneli za sobom i Bugari kada su zaposeli podrucje Trakije. Dakle, sve je vise stvar nase maste a manje realnosti.

BTW, Finski, Estonski i Madjarski spadaju u tzv ugro-finske jezike ciji su koreni medju Tatarima. Nadjite mi iz sva ta tri naroda bilo koji koji nije evropeidne gradje......

Ne treba vezivati Hune sa nekakvim tamo azijatima mongolskog tipa. Ukoliko su takvi i postojali, oni su cinili izrazitu manjinu. Narodi koji zive u Povolozju su u sustini evropeidi a to se lako utvrdjuje preko mtDNA koji je u velikom delu danasnje Rusije evropski. Mi smo ovde vec spominjali Tatare, mnogi bi se cudom nacudili kada bi videli koliko su (mnogi) ti Tatari evropeidni. Imaju mnogo zgodnih zenskih, plavusa sa svetlim ocima (cak im je to i dominantna crta). A u nas je prva asocijacija na Tatare- azijati.
Isto tako, medju Tatarima ima mnogo R1b kao i u zapadnoj Evropi. Taj R1b su doneli za sobom i Bugari kada su zaposeli podrucje Trakije. Dakle, sve je vise stvar nase maste a manje realnosti.

BTW, Finski, Estonski i Madjarski spadaju u tzv ugro-finske jezike ciji su koreni medju Tatarima. Nadjite mi iz sva ta tri naroda bilo koji koji nije evropeidne gradje......

Askenazi su gotovo istog porekla kao i Madjari,dali i oni spadaju u evropeide?

Pa znas kako , ja kad ih zamislim sa onim siljatim kapicama i strelama , odma mi pada na pamet azijatsko odnosno mongoloidno lice ... :)

definitivno spadaju

Gledajuci pripadnike askenaza danas ,izgledaju gotovo kao savrseni primerci evropljana ,germana ,slovena ...Masa poznatih ljudi je tog porekla ,ja sam licno mislio da su sloveni ,germani ...Skoro sam citao zanimljiv tekst o njima ,pa sam se malo bacio na istrazivanje ...Dali oni imaju ikakve veze sa danasnjim Turcima ?Evo primer Askenaza
bar-refaeli.jpg

Poslednja izmena:
klasican primerak zene sa tzv "ruske ravnice". Ovalno lice pravilnih crta, klasicno ruske usne..... zgodna cica ;)
ova s turcima nema apsolutno nikakve veze :D

Navodno se dosta njih integrisalo u nase drustvo ,ima interesantna prica o tome ,no drugom prilikom...Inace Askenazi nemaju veze sa osmanlijama ??Hazari se navode kao neki pra turski narod ...ima jos ovakvih ...napr.
aliciasilverstone.jpg

Шта је ово стормфронт?..

Зашто Винчанску културу везују за маркер `Е`?
Негде сам прочитао да су `наши` археолози кости Винчанаца
буквално бацали на ђубре, нису се баш трудили да анализирају..

Шта је ово стормфронт?..

To ti je koliko ja znam neki sajt gde se skupljaju uglavnom zaludjenici i fasisti i tako jos neki tipovi ljudi i analiziraju genetiku itd ... Znaci generalno tako kako ja znam ...

Шта је ово стормфронт?..

Gde si procitao da je vezu sa E? E koji zive na Balkanu su tu mogli doci tek negde 2500 godina p.n.e. sto znaci da ne postoji nikakvo osnovanje vezati ih za kulturu Vince koja je stara vise od 7000 godina. Ne postoji nikakva varijansa koja odaje staro prisustvo E.

Expansion of E-V13 explained

E-V13 is the main European clade of haplogroup E. It has been variously interpreted as a signature of early Balkan Bronze Age, or Mesolithic, the Greek colonization of Southern Italy, Greek ancestry in some Pakistanis, or Roman soldiers of Balkan origin in Britain. A proper understanding of its age would help resolve the problem of its origins.

Age, of course, depends on a proper choice of mutation rate, and as I have argued (part I and part II), the proper effective mutation rate is near the germline rate and not 3.6x slower as argued by Zhivotovsky, Underhill, and Feldman (2006). This is especially true for a relatively young haplogroup (very low STR variance compared to other lineages), which is also quite frequent in its area of origin, while much reduced away from it, giving a definite impression of a sudden and relatively recent expansion.

In my previous post, I estimated a Late Bronze Age for E-V13 in Greece and areas affected by historical Greek colonization. I now used Ken Nordtvedt's Generations2 program to obtain estimates of the age of E-V13 in three different datasets: the King set, 12-marker data from the E-M35 Phylogeny Project (Haplozone), as well as E-M78 data -most of which should be E-V13- from Bosch et al. (2006). In the latter set, I used two marker sets: all 12 markers common between Generations2 and Bosch, as well as 8 markers common between them, but excluding markers after DYS392 (in the Generations2/FTDNA order).

N

Age (25y/gen) Age (30y/gen)
Nea Nikomedeia 8
149
1725 BC 2470 BC
Sesklo/Dimini 20
71
225 AD 130 BC
Lerna Franchthi 20
120
1000 BC 1600 BC
Crete 13
68
300 AD 40 BC
Haplozone 103
134
1350 BC 2020 BC
Aromuns (12) 32
71
225 AD 130 BC
Aromuns (8) 32
73
175 AD 190 BC
Slavomacedonians (12) 13
51
725 AD 470 AD
Slavomacedonians (8) 13
59
525 AD 230 AD
Albanians (12) 9
70
250 AD 100 BC
Albanians (8) 9
59
525 AD 230 AD

Both the King et al. E-V13 data, as well as the diverse, mostly European Haplozone E-V13 agree in placing the expansion of this haplogroup squarely in the Aegean Bronze Age.

Poslednja izmena:
Aromuns (Vlachs) coalesce to the Roman era, consistent with the idea that they are Balkan natives who became Latinized linguistically at around that era.

Albanians also coalesce to Roman/Late Antique times, consistent with the idea that their high frequency of haplogroup E-V13 (which reaches very high numbers in e.g. Kosovars) is not associated with high diversity. Founder effects in that time frame are the reason for the high frequency of E-V13 in them.

Finally, Slavomacedonians from the former Yugoslav Republic of Macedonia coalesce well into AD times, at around the time of the first Slavic arrivals in the Balkans. This suggests that E-V13 in them is the result of local founders at around that time who adopted the Slavic language. However, Pericic et al. (2005) (see below) report high (but unspecified) diversity of E-M78α in "Macedonia", so it is possible that a larger number of earlier inhabitants were absorbed.

Pericic et al. (2005) give a 7.3kya estimate for the expansion of E-M78α (almost perfectly equivalent to E-V13) for Southeastern European populations north of Greece. Due to their use of the 3.6x slower mutation rate, this figure needs to be converted to equivalent years. The Nea Nikomedeia time depth was estimated as 9.2kya by King et al. Therefore, the equivalent age for the Pericic et al. (2005) expansion is (7.3/9.2) * 149 generations or 118 generations (1,540-950BC). They note that STR variance is higher in Greece, Macedonia, and Apulia, all areas with well-known historical Greek connections.

Cruciani et al. (2007) propose that E-V13 arrived in Europe from West Asia and underwent an expansion in Europe at 4-4.7 kya. This age is calculated using effective mutation rates that are 2.4 or 2.8 slower than the germline rate, which seems to suggest a Late Bronze Age or even later expansion with a rate closer to the germline one.

In the Balkans, it is fairly clear that E-V13 is mostly concentrated south of the Jirecek Line which separated native Greek from Latin speakers. In Italy, the highest frequencies are found in the south, the areas of historical Greek colonization. High frequencies are also attained in Cyprus. Cyprus also high STR diversity, consistent with an early arrival, suggestive of both early Mycenaean and later colonizations from the Aegean.

Conclusion

The age and distribution of E-V13 chromosomes suggest that expansions of the Greek world in the Bronze and later ages were the major causes of its diffusion.

Who was the E-V13 patriarch in Greece? He was perhaps one of the legendary figures of Greek mythology some of whom are said to have come from abroad. For whatever reason, his progeny grew, and were around to participate in the expansion of the Mycenaean world and the subsequent Greek colonization.

.............

Albanians aren't native to Kosovo, they are mostly post-medieval immigrants there.

There are probably three sources of E-V13 north of Greece: Epirotic E-V13 (E-V13 is high in Epirus, the region identified by Aristotle as ancient Hellas), Macedonian E-V13; it is well known that the Macedonians dominated and Hellenized the barbarians to their north; as well as southern Greek, especially Corinthian/Dorian from the coastal colonies of what is now Albania.

Poslednja izmena:
Шта је ово стормфронт?..

Nevidim zasto da ne prokomentarisemo nesto sto je samo po sebi interesantno ,zbog raznih teorija oko porekla doticnih ,samim tim i genetike...Nikakve negativne konotacije nije bilo .

Poslednja izmena:
Grana Jevreja.Ima dosta interesantnih i razlicitih teorija o njihovom poreklu ,zato sam i pitao za njih ...nisam imao nikakvu losu nameru ,nemam nikakve rasne predrasude o bilo kome .

Aha, ma ne to , nisam ni ja znao , pa dobro sta fali da pricamo o njima. Narod ko narod , svi cim ih pomenu vezuju nesto rasisticko za njih , pa im frka da ne ispadne... Mi nismo u tom fazonu ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back