Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tek sada primetih prisustvo I1 u Makedoniji od 10%. Jednostavno- nemoguce! (kao sto su nemoguci mnogi rezultati u gornjoj tabeli),

Promene su ocigledno usledile posle uvrstavanja onih poslednjih podataka za S i CG jer su oni prvi put doneli prisustvo N1c (istocno-skandinavci, iliti Finci i severni Rusi). U tom istrazivanju nije bilo famoznog T .
Dakle, ove podatke neko pravi na taj nacin sto sabira sve sto je do sada objavljeno i izvlaci prosek.

Moje misljenje je da za T i N1c stvari stoje malo drugacije.

Prvo, Pericic 2005 nije objavila da ima 7% T nego 7% K-M9 haplogrupe.
Zasto je i ko je to svrstao u T meni nije jasno. Moguce zato jer je neko pravilno predvideo da se tu radi o potomoku K haplogrupe, ali svrstavanje samo u T je po meni bilo povrsno.

Ocigledna je mogucnost da u tih 7% postoje i N i L haplogrupa, jer su sve to potomci K. A kad je objavljeno ovo zadnje istrazivanje dobijeno je da je N haplogrupa puno zastupljenija nego T i L.

Dalje se u tom istrazivanju iz 2010 vidi da se u Srbiji ne nalazi N1c iz Severoistocne Evrope nego N1*. Taj Y-DNK se razlikuje od N1c, izmedju ostalog i po tome sto je mnogo prisutniji u Aziji nego u Evropi.

U brojkama gledano od 5% koji su prikazani za T i N1c po meni bi raspored mogao ili trebao da bude ovakav:
4% N1*
0,5% T
0,5% L

U prilog visoke zastupljenosti N kod Srba govore i rezultati kod Bosanskih Srba gde je dobijeno 6,2% za N (Battaglia 2008).

А откуд 6,2% N код босанских Срба?

Ima nekih koji su tragajuci za genetskom zaostavstinom Huna dosli do zakljucka da ne bi bilo cudno da je N1* stigao na zapadni Balkan sa njima.
Jedna od stvari koje se uklapaju u ovakvu pretpostavku jeste mogucnost da su Huni nakon propasti njihovog carstva trazili utociste po obodima Panonske nizije i u Dinarskim planinama.

Medjutim to je sve tesko dokazati.

na prostoru ex-YU I1 varira od 3,7 do 10% (ali u Sloveniji a ne u Makedoniji). Vrlo je moguce da su dosli iz centralne Evrope prilikom seobe Slovena na jug. Kod Luzickih Srba I1 je takodje dosta zastupljena. Naravno, moguci su i sekundarni izvori, to se jos ne zna.

Bane, da li je sigurno to N1* ili se radi o malom broju markera? Malo mi je sumnjivo da necega bude kod nas cega nema u okruzenju.

Bane, da li je sigurno to N1* ili se radi o malom broju markera? Malo mi je sumnjivo da necega bude kod nas cega nema u okruzenju.

U pravu si da to nije sasvim sigurno jer je u istrazivanju radjeno testiranje za 17 markera.
A koliko ja znam ni u bazama kao sto su ftdna ili ysearch jos nijedan nas sunarodnik za koga je utvrdjena N haplogrupa nije uradio tzv 'deep clade' test, ili test na veliki broj markera.

Dovoljno ce biti do to ucini par ljudi i znacemo na cemu smo - da li je N1* ili N1c.

Волео бих да чујем мишљење стручнијих од мене, о подацима са еупедије, доста тога ми изгледа врло сумњиво.

На пример, да Андалужани имају само 10% Е1б1б, а скоро 60% Р1б.

Nema manje strucnih i vise strucnih. Ima samo onih koji su vise istrazivali i onih koji su to manje radili.

Izgleda da su ti podaci za Andaluziju blizu istine. Koliko ja znam ovo su najsveobuhvatniji rezultati za Iberijsko polustrvo:
Y-chromosome Hg frequencies (%) and heterogeneities (HSD) in Iberian populations
Samo treba voditi racuna jer je istrazivanje staro pa je stara i nomenklatura.

R1b je karakteristicno za celu Iberiju pa i za Andaluziju.
A E1b1b je mozda doslo sa Arapima.

Nema manje strucnih i vise strucnih. Ima samo onih koji su vise istrazivali i onih koji su to manje radili.

Izgleda da su ti podaci za Andaluziju blizu istine. Koliko ja znam ovo su najsveobuhvatniji rezultati za Iberijsko polustrvo:
Y-chromosome Hg frequencies (%) and heterogeneities (HSD) in Iberian populations
Samo treba voditi racuna jer je istrazivanje staro pa je stara i nomenklatura.

R1b je karakteristicno za celu Iberiju pa i za Andaluziju.
A E1b1b je mozda doslo sa Arapima.

Delom si i ti u pravu jer se vidi da je R1b za Malagu 42,5%, a u drugim gradovima iz Andaluzije je malo vise zastupljeno.

Delom si i ti u pravu jer se vidi da je R1b za Malagu 42,5%, a u drugim gradovima iz Andaluzije je malo vise zastupljeno.

Ма мени је то било сумњиво, јер знао сам да су Арапи/Бербери тамо били доста дуго(много дуже него Турци у Србији), а такође ми је познато да је у Андалузији након ''Реконквисте'' муслиманско и Јеврејско ставништво добрим делом покатоличено и да је након свега проценат Е1б само 10%! Мало ми је то чудно али сад видех да рецимо дају 22% Е1б у Галицији!!! Још чудније!

Ма мени је то било сумњиво, јер знао сам да су Арапи/Бербери тамо били доста дуго(много дуже него Турци у Србији), а такође ми је познато да је у Андалузији након ''Реконквисте'' муслиманско и Јеврејско ставништво добрим делом покатоличено и да је након свега проценат Е1б само 10%! Мало ми је то чудно али сад видех да рецимо дају 22% Е1б у Галицији!!! Још чудније!

Ako pogledas red ispod naziva gradova, tu se vidi broj uzetih uzoraka koji za Galiciju iznosi samo 19, tj vrlo je nereprezentativan ako se gleda samo Galicija.
Na Ftdna postoji poseban projekat za tu Spansku regiju sa mnogo vecim uzorkom, samo treba malo brojati i racunati :) :
http://www.familytreedna.com/public/GaliciaDNA/default.aspx?section=yresults

Sem toga, u Spaniji se jasnije vidi da postoji DNK koji su ostavili Arapi.
Ja jos nisam primetio da u Srbiji postoji neki Y-DNK za koji bi se moglo reci da potice od Turaka. Verovatno toga ima ali eto nije vidljivo "golim okom".

Sem toga, u Spaniji se jasnije vidi da postoji DNK koji su ostavili Arapi.
Ja jos nisam primetio da u Srbiji postoji neki Y-DNK za koji bi se moglo reci da potice od Turaka. Verovatno toga ima ali eto nije vidljivo "golim okom".

Arapi su ziveli u velikom broju u jednom delu Spanije.
Kada su spanci povratili te teritorije,pokrstili su velik broj muslimana.
Izgleda da korova teza o klimatskom uticaju na boju koze u odnosu na irce,ne pije vodu.

Poslednja izmena:
Ono sto ja mislim da je lose uradjeno na Eupediji nisu toliko sami procenti zastupljenosti DNK koliko vezivanje pojedinih haplogrupa ili podhaplogrupa za odredjene narode ili grupe naroda koji su obelezili razlicite periode istorije. Osnovna karakteristika tekstova na Eupediji jeste da u zadnjih nekoliko hiljada godina skoro da i nema kretanja Y-DNK u Evropi. Skoro jedino sto se tamo priznaje je da su Germanska plemena naselila Britaniju u par talasa tokom prvog milenijuma. Svi ostali istorijski dogadjaji po Eupediji imaju zanemarljiv trag u promeni distribucije Y-DNK u Evropi.

Ali eto, ovo je takva oblast koja pruza prostor i za malo maste, pa ce do daljnjeg svako imati pravo da kreira istoriju onako kako on misli da treba. :) Prava stvar za zaljubljenike u istoriju.

Волео бих да чујем мишљење стручнијих од мене, о подацима са еупедије, доста тога ми изгледа врло сумњиво.

На пример, да Андалужани имају само 10% Е1б1б, а скоро 60% Р1б.

U drugom talasu asimilacije koji je usledio od 1609 do 1614 ( prvi je bio u 15 veku) imali su druge kriterijume, dakle nije im bilo dovoljno samo da su ljudi katolici već su ciljali i na poreklo, i onda su za nekoliko godina proterali oko 325,000 Moriskosa ( potomaka Mavara) u severnu Afriku, tako da neki spekulišu da ih je čistih, odnosno nemešanih ostalo oko 10,000 na području Kordobe.
Dalje, nemaju Mavari samo E1b, R1b je isto njihova originalna haplogrupa koja ima veliki pik u Čadu a zastupljena je i u severozapadnoj Africi.

Ovo je crnačka R1b koja nema evropsko poreklo, došla je drugim putem iz Azije
R1b1a* (V88) is common in Central Africa (0-95.5% depending on the ethnicity), with some presence in North Africa (0-23.7%, this last among Siwa Berbers) and also found in West Asia and the Balcans at very low levels (0.3 and 0.2% respectively of regional composite samples).

Poslednja izmena:
Pa sad.... ko je ziveo u Spaniji pre dolaska R1b? Nije taj dolazak bio tako davno kako bi se moglo pomisliti. Nekih 4000+ godina unazad. Jednom mi Kljosov rece da je vrlo verovatan scenario genocida nad E1b na Iberiji. Stradali su i I2a koji su tamo ziveli.
Sto je dosta zanimljivo, vrlo cesto se pominje pojam genocida uz migracije i ekspanziju R1b.

Kada smo se dotakli Spanije, evo i par karata:

spain%20R1b%20percent.png

spain%20R-M153%20percent.png

spain%20E-M81%20percent.png

spain%20R-SRY2627%20percent.png

spain%20J2%20percent.png

Vrlo je zanimljiv ovaj maksimum J u Madridu. Koliko se secam, i I2a1 ima svoj maksimum upravo ovde.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back