Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mogu da budu starosedeoci, jer su Kelti potomci Tračana. Mogu da budu crvenokosi ali samo u kombinaciji sa pridošlicama sa severa Evrope. Dakle tek od Vandala, pa nadalje. Inače, ima dosta crvenokosih i na grčkoj grnčariji a kažu da postoji genetski dokaz da je sa severa došao narod i napravio Minojski kulturu.

Kao digresija, nobelovac Momsen je držao da su starosedeoci Evrope bili pripadnici žute rase.

Kelti nisu potomci Tracana. Kelti je zajednicko ime za vise plemena i naroda koji su ziveli na Britanskom ostrvu i u Francuskoj. Bili su jaki i mocni i u srednjoj Evropi tako da su cesto preduzimali pohode i na jugoistok evrope. Negde bi se vise zadrzali i pomesali sa drugim narodima, tako su nastali Kelti Skordici koji su ziveli izmedju Save i Dunava, a kasnije se pomerali ka zapadu potiskujuci Longobarde u severnu Italiju.

Ako se udubite u daleku istoriju mora da vam je jasno da je evro-azija nastanjena prelaskom ljudi preko Kavkaza i Balkana (tada su bili suvi i Bosfor i Dardaneli) Dakle, najstarije stanovnike treba traziti u zakavkazju i Balkanu sto se poklapa sa genetskim istrazivanjima.

Kinezi uce u skolama da su po predanju dosli sa indonezanskih ostrva, a da su u sadasnjoj Kini zatekli ljude bele puti. Ovo predanje moze da bude tacno, jer je za vreme ledenog doba nivo mora bio 150m nizi, i ceo arhipelag od indokine da Australije je bio kopno. Po okoncanju ledenog doba nivo mora je poceo da raste sto je nagnalo stanovnike ovog, sada, arhipelaga da traze zemlju za naseljavanje na severu.

I interesantno mi je kako su se Azijati toliko namnozili u odnosu da druge grupacije , odnosno ako smo potekli od tih pra crnaca kako to da ovih ovoliko ima, a ne crnaca ?
Uglavnom nisu imali neprijatelje do dolaska belaca. Daleki Istok je prirodno bogat hranom, do neke određene mere, Kina je odsustvo hrane počela da oseća u prošlom veku, ali je to nadoknađeno planskim reformama, što se tiče drugih područja, recimo Tajlanda, dovoljno je da podigneš ruku uvis i dođeš do hrane.

Afrika je druga priča, da je pogodna za život , ne bi se iz nje milenijumima iseljavalo.

Ono malo sto se razumem u klimtologiju (a koliko malo se razumem nisam siguran ni da se tako zove) naucio sam jednu stvar, a to je da su price o pogodnosti za zivot glupost. Ako je bilo ledeno doba, onda je afrika tada bila raj na zemlji. Ako je bilo neko vruce doba, onda su se ljudi povlacili prema polovim. Postoje price da je u vreme dinosaurusa u vazduhu bilo vise od 30% kiseonika i da su zbog toga zivotinje bile vece. I mozda nama nesto izgleda nelogicno ali ako bi se to pogledalo u kontestu miliona godina koliko to sve traje mislim da bi sve doslo na mesto. Pa mi kuburimo sa klimatskim pojavama pre par hiljada godina, sta tek ima da pricamo kada se red velicina pocne povecavati.

Postoji jedno pravilo: Kada se zacne novi zivot, oblik zacetog zivota odredjuju najstariji geni. Kako plod raste do rodjenja aktiviraju se mladji geni, pa i posle rodjenja isti proces se nastavlja. Ovo je logicno jer zacet zivot moze da se formira samo ako prati evolucione korake. Tako covek, jedno vreme, pre reodjenja ima i rep. Potvrdu za ovo sam video skoro u jednoj naucnoj emisiji, gde nisu znali kako se razvio organ kod jedne zivotinje, pa su pratili razvoj ploda u majci i razvoj tog organa. Tako su resili misteriju.

Smatra se da odrasli tipican Srbin ima tamnu kosu (ne apsolutno crnu) koja sparam svetlosti dobija crveni preliv. Ogromna vecina dece se radja sa plavom kosom. To ne znaci da su nasi preci boravili dugo na severu. Setite se da su ljudi na Balkanu ziveli 30000 god dok je trajalo ledeno doba, dakle kao da su bili na severu u danasnjem smislu.

Zamolio bih nekog da na jednom mestu da podatke o starosti HPL koje su bitne za narode Balkana.

Pozdrav

Evo istorijat na haplogrupite i nivnata starost.

haplogroups-timeline.gif

Poslednja izmena:
Podataka za starosti haplogrupa na Internetu ima raznih i medju sobom se drasticno razlikuju. Savetujem uvek traziti sto svezije informacije posto one od starih mogu da se razlikuju i po 2-3 puta!!!!!

podatke ovog tipa uvek treba uzimati sa rezervom a ono sto ja imam u glavi je od prilike ovako:
I2a2 cca 2650 godina
E1b1 cca 4900
R1a1 cca 4250
R1b1 cca 4000

Ovo su podaci od razlicitih autora, dakle.... metodologija proracuna u njih moze da se razlikuje.
Mimo toga, ove godine ne znace da su ove haplogrupe naseljavale neko podrucje u vreme koje je ukazano kao njihova starost. Ovo su samo pretpostavke starost najstarijeg zajednickog pretka.

Poslednja izmena:
Postoji jedna geneticka studija vezana za Srbi i radjena pre 3,5 godine ali za divno cudo, rezultati nigde ne mogu da se njadju.

Allele frequencies and population data for 17 Y-chromosome STR loci in a Serbian population sample from Vojvodina province.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17482396

Da li iko zna bilo sta o ovome?

Imam pristup zurnalima...

1. Allele frequencies and population data for 17 Y-chromosome STR loci in a Serbian population sample from Vojvodina province, Forensic Science International, 176, 2008.

2. Alu insertion polymorphisms in the Balkans and the origins of the Aromuns, Annals of Human Genetics, 68, 2004.

3. Paternal and maternal lineages in the Balkans show a homogeneous landscape over linguistic barriers, except for the isolated Aromuns, Annals of Human Genetics, 70, 2006.

4. Mitochondrial DNA Variability in Bosnians and Slovenians, Annals of Human Genetics, 67, 2003.

5. Alu Insertion Polymorphisms and an Assessment of the Genetic Contribution of Central Asia to Anatolia With Respect to the Balkans, American Journal of Physical Anthropology, 136, 2008.

6. The Peopling of Modern Bosnia-Herzegovina: Y-chromosome Haplogroups in The Three Main Ethnic Groups, Annals of Human Genetics, 69, 2005.

7. Probable ancestors of Hungarian ethnic groups: an admixture analysis, Ann. Hum. Gen., 64, 2000.

8. Letter to the Editor
Genetic polymorphisms of 15 AmpF/STR Indetifiler loci in a Serbian population, Forensic Science International, 4, 2010.

Poslednja izmena:
Ono malo sto se razumem u klimtologiju (a koliko malo se razumem nisam siguran ni da se tako zove) naucio sam jednu stvar, a to je da su price o pogodnosti za zivot glupost. Ako je bilo ledeno doba, onda je afrika tada bila raj na zemlji. Ako je bilo neko vruce doba, onda su se ljudi povlacili prema polovim. Postoje price da je u vreme dinosaurusa u vazduhu bilo vise od 30% kiseonika i da su zbog toga zivotinje bile vece. I mozda nama nesto izgleda nelogicno ali ako bi se to pogledalo u kontestu miliona godina koliko to sve traje mislim da bi sve doslo na mesto. Pa mi kuburimo sa klimatskim pojavama pre par hiljada godina, sta tek ima da pricamo kada se red velicina pocne povecavati.

Ako je tako, onda ćeš se složiti da je rastojanje od dinosaurusa do prvih ljudi i istih od današnjeg vremena beznačajno za celokupan klimatski proces.

Pisao sam o Africi od vremena masovnog iseljavanja , konkretno haplogrupe E, to jest od izvesnog trenutka kada je Sahara postala pustinja ( to je ovaj klimatski turnus kojem pripadamo) , oko 2.500 godine p.n.e., savršeno se uklapa u vreme pojave haplogrupe E na teritorijama van Afrike, dakle bežalo se od gladi, i uzgred, kupovalo se i prodavalo roblje. Vrlo je indikativno to što se tada nije pojavila neka druga haplogrupa nego samo E ( A i B su ostale u podsaharskoj Africi bez mogućnosti, verovatno i potrebe, da prodru na sever i njihov dolazak u Evropu i Ameriku se vezuje za trgovinu robljem početkom Novog Veka) dakle Feničani nisu trgovali ni sa kim osim sa pripadnicima haplogrupe E, takva je računica.

Recimo, ja znam iz slika da je egipad uglavnom pustinja. Ali ako se nevaram, u doba rima on je bio najveci proizvodjac hrane. Mozemo da govorimo da se radilo o nanosima Nil-a, ali opet, biti najveci proizvodjac hrane nije mala stvar, ponarucio u ono vreme da hranis pola rimskog carstva. Isto tako ja ne vidim gde je med i mleko s kojim se u bibliji opisuje Izrael, i to mi deluje samo kao pustinja. Kao i irak i mocno kraljevstvo Vavilona. I pored ovih velikih perioda u klimi, postoje i oni mali, koji traju 3-5-10 godina. Vrlo verovatno da je tada u nekom trenutku klima bila nepovoljna, a kada je ponovo postala povoljna neko drugi se nastanio na to podrucje. Ili cak da je bilo jos nekih sukoba pa i da je to uslovilo povlacenje. A sto recimo nebi bila opcija prenaseljenost, ili progon nekog plemena. Mojsije je poveo jevreje, mozda je jos koji narod uradio tako nesto. Mada je i moguce da se odselila samo jedna porodica ili bratstvo koje je postalo posle dominantno na drugom podneblju i tako je nastala nova grupa.

Podataka za starosti haplogrupa na Internetu ima raznih i medju sobom se drasticno razlikuju. Savetujem uvek traziti sto svezije informacije posto one od starih mogu da se razlikuju i po 2-3 puta!!!!!

podatke ovog tipa uvek treba uzimati sa rezervom a ono sto ja imam u glavi je od prilike ovako:
I2a2 cca 2650 godina
E1b1 cca 4900
R1a1 cca 4250
R1b1 cca 4000

Ovo su podaci od razlicitih autora, dakle.... metodologija proracuna u njih moze da se razlikuje.
Mimo toga, ove godine ne znace da su ove haplogrupe naseljavale neko podrucje u vreme koje je ukazano kao njihova starost. Ovo su samo pretpostavke starost najstarijeg zajednickog pretka.

Hvala na informacijama. I ja sam video velike razlike od autora do autora.

Interesuje me sledeca stvar. Na primer hpl I od koje nastaju dalje varijacije, same varijacije mi se cini da su manje vazne. Pa bih zamolio kada bi se moglo prikazati starost I, R i E grupe.

Pozdrav.

U vreme ledenog doba nastaje susa, velika kolicina vode je zarobljena u snegu i ledu. To je vreme kada se Sahara sirila i potiskivala svakoliki zivot, pa i ljude. Zato je zivot bio lagodniji u oblasti severnog Mediterana, oko Kavkaza i oko Crnog mora, koje je tada bilo jezero, i njegovih velikih pritoka.

Hvala na informacijama. I ja sam video velike razlike od autora do autora.

Interesuje me sledeca stvar. Na primer hpl I od koje nastaju dalje varijacije, same varijacije mi se cini da su manje vazne. Pa bih zamolio kada bi se moglo prikazati starost I, R i E grupe.

Pozdrav.

* K => 40,000 years ago (probably arose in northern Iran)
* T => 30,000 years ago (around the Red Sea)
* J => 30,000 years ago (in the Middle East)
* R => 28,000 years ago (in the Central Asia)
* E1b1b => 26,000 years ago (in southern Africa)
* I => 25,000 years ago (in the Balkans)
* R1a1 => 21,000 years ago (in southern Russia)
* R1b => 20,000 years ago (around the Caspian Sea or Central Asia)
* E-M78 => 18,000 years ago (in north-eastern Africa)
* G => 17,000 years ago (between India and the Caucasus)
* I2 => 17,000 years ago (in the Balkans)
* J2 => 15,000 years ago (in northern Mesopotamia)
* I2b => 13,000 years ago (in Central Europe)
* N1c1 => 12,000 years ago (in Siberia)
* I2a => 11,000 years ago (in the Balkans)
* R1b1b2 => 10,000 years ago (north or south of the Caucasus)
* J1 => 10,000 years ago (in the Arabian peninsula)
* E-V13 => 10,000 years ago (in the Balkans)
* I2b1 => 9,000 years ago (in Germany)
* I2a1 => 8,000 years ago (in Sardinia)
* I2a2 => 7,500 years ago (in the Dinaric Alps)
* E-M81 => 5,500 years ago (in the Maghreb)
* I1 => 5,000 years ago (in Scandinavia)
* R1b-L21 => 4,000 years ago (in Central or Eastern Europe)
* R1b-S28 => 3,500 years ago (around the Alps)
* R1b-S21 => 3,000 years ago (in Frisia or Central Europe)
* I2b1a => less than 3,000 years ago (in Britain)

8. Letter to the Editor
Genetic polymorphisms of 15 AmpF/STR Indetifiler loci in a Serbian population, Forensic Science International, 4, 2010
U ovom radu ako hoces da pogledas tabele on te upucuje na neku stranicu koja ne postoji.
1. Allele frequencies and population data for 17 Y-chromosome STR loci in a Serbian population sample from Vojvodina province, Forensic Science International, 176, 2008.
Ovo ne razumem,kakvi halpotipovi,sta je to?

Na brzaka, samo da ispravim one podatke koje imam u glavi a ipak se mnogo razlikuju od prikazanih.
E-V13 => 10,000 years ago (in the Balkans) Daleko precenjeno.... sada se uzima opseg od 4500-5000 godina
I2a2 => 7,500 years ago (in the Dinaric Alps) Ken Nordtvedt kaze 2650 za godina u slucaju I2a2-Dinaric (i verovatno u podrucju Karpata) i oko 4000 godina za DIsles (opet nastaloj na putu ka ostrvu)
. Znaci maksimalna starost I2a2 (ne Dinaric, vec za celu podgrupu) negde oko 4500 godina.
I1 => 5,000 years ago (in Scandinavia) Opet ken drasticno smanjio na nekih 2000 i kusur
R1b1b2 => 10,000 years ago (north or south of the Caucasus) smanjeno na 5-6 kilogodina
R1a1 => 21,000 years ago (in southern Russia) konsekventno smanjeno kao u slucaju R1b1b2

Sve ovo treba posmatrati VRLO oprezno

Allele frequencies and population data for 17 Y-chromosome STR loci in a Serbian population sample from Vojvodina province, Forensic Science International, 176, 2008.

Propustio sam haplotipove iz Vojvodine kroz ovaj prediktor: http://predictor.ydna.ru/
Ovo su rezultati:

I2a-P37.2 29,73%
E1b1b1-M35 16,22%
R1a1a-M198 15,14%
J2-M172 11,35%
R1b1b2-M269 10,27%
I1-M253 5,41%
G-M201 3,24%
H-M69 2,70%
Q1b-M378 1,08%
Ostalo 4,86%

Recimo, ja znam iz slika da je egipad uglavnom pustinja. Ali ako se nevaram, u doba rima on je bio najveci proizvodjac hrane. Mozemo da govorimo da se radilo o nanosima Nil-a, ali opet, biti najveci proizvodjac hrane nije mala stvar, ponarucio u ono vreme da hranis pola rimskog carstva. Isto tako ja ne vidim gde je med i mleko s kojim se u bibliji opisuje Izrael, i to mi deluje samo kao pustinja. Kao i irak i mocno kraljevstvo Vavilona. I pored ovih velikih perioda u klimi, postoje i oni mali, koji traju 3-5-10 godina. Vrlo verovatno da je tada u nekom trenutku klima bila nepovoljna, a kada je ponovo postala povoljna neko drugi se nastanio na to podrucje. Ili cak da je bilo jos nekih sukoba pa i da je to uslovilo povlacenje. A sto recimo nebi bila opcija prenaseljenost, ili progon nekog plemena. Mojsije je poveo jevreje, mozda je jos koji narod uradio tako nesto. Mada je i moguce da se odselila samo jedna porodica ili bratstvo koje je postalo posle dominantno na drugom podneblju i tako je nastala nova grupa.

Вараш се. У доба Рима, Египат је спао на то да црпи само изворе хране око Нила. Рачуна се да је цела Сахара била плодна од 8.000 до 4.000 година п.н.е. а да је процес сушења завршен око 2.500 п.н.е. Јевреји су чињеница, кренули су у то време као црни или благо мешани припадници хаплогрупа Е + Ј према подручјима где има хране и где нема ропства. Њихове тадашње антрополошке особине можеш да видиш гледајући данашње Етиопљане.

Ma svaka ti dala.Napokon nekakve koristi i od Tandorija ))))))))

inace, ova poslednja sudija se kod mene u foxit reader-u ne otvara.

Наравно да не отвара, кад је закључан, и има само апстракт. То се купује друже мој. Овако имамо задовољство да прочитамо да је 305 људи рођених у Србији добровољно тестирано, па и Џони Вајсмилер је рођен у Србији. И Баки Џогани. Као и оне у Војводини, нисмо сазнали да ли су из Новог сада, као што су нам раније изводили закључке за Србе кроз београдски извор гена из клиничког центра.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back