Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Where did Haplogroup I originate or branch from ..?
When did the first Haplogroup I people arrive in Europe?
*I* think in Anatolia."

Poklapa se sa mojim trdnjama da je reč o drevnim Hetima i Amorejima, i ostalim Hananejcima. Nosioci HG-I na severnom Kavlazu (severozapadna kavkaska jezička grupa) su do danas sačuvali korene reči drevnog hatskog jezika sa Male Azije (od Heta).

Kog:

Vasojevici od rodonacelnika Vasa mogu biti samo pripadnici jedne haplogrupe, tj. mogu biti samo E1b1b. Naravno, ako su Vasojevici plemenski asimilirali pripadnike ostalih bratstava koji nose drugu haplogrupu, onda bi ta druga bratstva mogla nositi I2a, ali genetski nisu dio Vasojevica.

DSCP:

Nemoj buniti etnicku pripadnost nastalu na ideologiji i geneticko porijeklo. Haplogrupa E1b1b je stigla iz Afrike, preko Bliskog Istoka u prostor Stare Grcke prije nekih 10.000 godina. Njena podgrupa E1b1b1a2 je nastala negdje na Peloponezu prije 4.500-5.000 godina, a onda se rasprostranila prema sjeveru helenskim migracijama.

Dakle, preci Vasojevica su prije par hiljada bili Heleni, pa su onda ilirizirani, pa onda slavenizirani. Bosnjacka vasojevicka bratstva su sva u Sandžaku (a odatle iseljavanjem poslije 2. svjetskog rata svugdje po svijetu).

Evo ovdje mozes procitati opsirnije o grubom porijeklu evropskih muskaraca: http://www.jogg.info/41/Wiik.pdf.

pitao sam ,jer sam mislio da se radi o hercegovini ,gde su prezimena kod muslimana ostala mahom srpska ....

Kog:

Vasojevici od rodonacelnika Vasa mogu biti samo pripadnici jedne haplogrupe, tj. mogu biti samo E1b1b. Naravno, ako su Vasojevici plemenski asimilirali pripadnike ostalih bratstava koji nose drugu haplogrupu, onda bi ta druga bratstva mogla nositi I2a, ali genetski nisu dio Vasojevica.

DSCP:

Nemoj buniti etnicku pripadnost nastalu na ideologiji i geneticko porijeklo. Haplogrupa E1b1b je stigla iz Afrike, preko Bliskog Istoka u prostor Stare Grcke prije nekih 10.000 godina. Njena podgrupa E1b1b1a2 je nastala negdje na Peloponezu prije 4.500-5.000 godina, a onda se rasprostranila prema sjeveru helenskim migracijama.

Dakle, preci Vasojevica su prije par hiljada bili Heleni, pa su onda ilirizirani, pa onda slavenizirani. Bosnjacka vasojevicka bratstva su sva u Sandžaku (a odatle iseljavanjem poslije 2. svjetskog rata svugdje po svijetu).

Evo ovdje mozes procitati opsirnije o grubom porijeklu evropskih muskaraca: http://www.jogg.info/41/Wiik.pdf.

:roll:

Za Investigatora:

Vidim da je naveo u jednom postu da jedan ispitani Vasojevic ima E1b1b1 haplogrupu. Molim da napise iz kojeg je vasojevickog bratstva dati pripadnik.

Ja vec posjedujem podatke za 2 pripadnika Vasojevica (Bojovic i Djukic) koji su E1b1b1a2.

Prema istrazivanju koje je obavljeno 2009. g. na 404 muskarca iz CG (http://issuu.com/bosniaco/docs/mirabal_et_al_2010), dobijeni su sljedeci rezultati:
I2a - 29%
E1b1b1 - 27%
R1b - 9%
R1b - 7%

Pozdrav,

Bosniaco, bosnjacki Vasojevic (15-ak vasojevickih bratstava su Bosnjaci)

Koliko je meni poznato radi se o prezimenu Djukić.

Kod Vasojevića je genetika potvrdila prodično predanje, jer prezime Djukić i Bojović pripadaju istom ogranku Vasojevića tzv. Lopaćanima. To ne znači naravno da je cijelo pleme E1b1b1.
Nemam rezultate za tzv. Srbljačka bratstva u Vasojevićima. To su starosjedioci doline Lima koje su Vasojevići u svom širenju potiskivali, ali i asimilirali u pleme. Međutim nikad ih nisu primili kao punopravne članove i ostao je nadimak Srbljaci, koji je sam po sebi interesantan. Nažalost nemam haplotip od Bojovića da bih mogao uporediti ova dva Vasojevićka člana i vidjeti genetsku udaljenost i mutacije. Inače i Bojovići i Djukići pripadaju originalnim, pravim Vasojevićima.

Poslednja izmena:
Uspio sam da pronađem haplotip Bojovića. Bojović i Djukić su se testirali kod različitih kompanija pa nisu testirani u potpunosti na iste markere. Međutim i jedan i drugi su testirani na prvih 25 markera po FTDNA redoslijedu. Od analiziranih istih 25 markera, oni se poklapaju u 24, što po parametrima genetike znači da su izuzetno bliski. Mutacija se dakle javila samo na jednom (DYS 390) markeru. Kada se ovi podaci ubace u program izračunavanja najbližeg zajedničkog pretka dobije se da je on najvjerovartnije živio prije nekih 10-12 generacija tj. 300-360 godina. Po rodoslovu Djukića postoji predanje da je Miličko Đurov koji je bio otac Djuki od kog su Djukići i Boju od kog su Bojovići živio negdje u prvoj polovini 17. vijeka. Može se reći u ovom slučaju da je genetika u priličnoj mjeri potvrdila porodično predanje, bar za liniju stru zadnjih 300-400 godina.

Ima više predanja o porijeklu Vasojevića, pa postoji i ono koje ih veže sa Nemanjićima. Bilo bi dakle dobro i da se neko od ostalih grana Vasojevića testira.
Za Vasojeviće Lopaćane vidimo da postoje dokazi o zajedničkom porijeklu.

DSCP:

Sta je to "srpsko" prezime? Ako je nesto slavenskog porijekla, NE znaci da je srpsko. Moze biti milion stvari. Ocito da je Nacertanije poslije 1850. g. ideoloski unistilo poprilican dio naroda.

Investigator:

Gdje si nasao haplotip Bojovica? Ja sam s njim u kontaktu, ali ga jos nisam dobio, a nisam ga mogao naci online.

Usput, ja sam potomak Djuke, koji je zivio u 16. vijeku.

pa ajde da nabrojimo 5-6 najvecih bratstava iz Vasojevica......

To bi bolje znao neko ko je iz Crne Gore ili sam Vasojević.
Ja jedino mogu da dam link
http://en.wikipedia.org/wiki/Vasojevići
Interesantno je da je na wikipediji mnogo detaljnije obrađena engleska stranica o Vasojevićima od srpske.
Ja lično nisam znao ni da su: Milošević, Karađorđevići, Petar Bojović pa i Mila Jovović i Jelena Janković od Vasojevića.
Po predanju bi Vasojevići trebali imati zajedničko porijeklo sa Piperima i Ozrinićima, ali oni su I2a2, tj. oni ljudi koji su se testirali iz tih plemena.

All people of the Vasojevići are descendants of three Vaso sons: Rajo, Novak and Mioman. Hence the three great brotherhoods (bratstva) of the Vasojevići[1]:

1. Rajevići
2. Novakovići
3. Miomanovići

[edit] Rajevići

Rajevići are the biggest brotherhood of Vasojevići. They divide into three branches (again after Raja’s sons or grandsons: Đuro, Dabet and Uglješa Demir-Kovač).
[edit] Lopaćani

Families that descend from Lopaćani are:

* Raketići
o Marsenići
o Popovići
o Radulovići
o Vešovići
o Vulevići
* Bojovići
* Đukići
* Miloševići and Velidžinkići
* Čukići
* Golubovići and Lalevići
o Dragićiević
o Ivanovići
o Mikovići
o Novovići
o Pavićievići
o Raičevići
o Vasović
* Neradovići
o Aleksići
o Spasojevići
o Vukaśinovići
* Stojanovići and Stojkovići
* Vukićevići and Boričići
* Labani and Mijovići
o Ivanovići
o Jelići
o Kiković
o Mirkovići
o Perovići
o Radovojevići
o Radunovići
o Ugrenovići
o Vukanići
* Karadžići and Sakovići
o Folići
o Zulevići

Dabetići

Families that are descendants of Dabetići are:

* Deletići
o Đekići
o Lekići
o Mirčići
o Novovići
o Rajovići
o Vukovići
* Labovići
o Ćirovići
o Grozdanići
o Rosnići
* Lazarevići
o Kuburovići
o Laskovići
o Osmanlijići
o Stanisavići – Ilići
o Radunovići – Drndari
* Vulinići (or Vuline)
o Dragojevići
o Ivanovići
o Zonjići
* Arsenijevići
* Protići
* Vuksanovići
* Lakićevići
* Stanići
* Lalići
* Lašići
* Žirići
* Kojići
* Mitrovići
* Palevići and Garčevići

Kovačevići

Families of Kovačevići branch are:

* Kastratovići
o Mićovići
o Vojvodići
* Đurišići with Martinovići and Jojići
o Bradići
o Đurkovići
o Marijanovići
o Medonići
o Otaševići
o Plavšići
o Rakići
o Ružići
o Simovići (Carevići)
o Stanići
* Obradovići
o Jukići
o Miketići
o Savići
o Vučevići
o Vuksanovići
o Zekići
* Katanići (Raičevići)
o Aletići
o Bacanovići
o Novičići
o Šarovići
o Vulići
* Dedovići
* Đinovići
* Milovići
* Tajići

Novakovići

Novakovići brotherhood are second biggest of Vasojevići. Novak had three sons from whom all the Novakovići families begin: Nikač, Vuksan or Vuica and Rečko. All the families of Novakovići brotherhood are as follows:

* Dragovići
o Lekići
* Adžići
* Babovići
o Lakovići
o Vukovići
* Ćulafići
* Mimovići
* Milikići
o Tomovići
* Radevići and Đekići
* Mujovići
* Kićovići
* Lakušići
* Račići
o Jelići
o Vukići
* Asanovići
* Boričići
* Ljubići
o Mišovići
o Nikolići
* Pantovići
* Radunovići
o Ivanovići
o Milevići
o Radonjići
* Dujovići and Marnići
* Bakići
* Prelići
* Orovići
* Kočanovići
* Pajovići
* Salevići
o Bandovići
o Djekovići
o Radojevići
o Radosavljevići
o Vukadinovići
* Matovići
* Žujovići

Miomanovići

Miomanovići are the smallest brotherhood of Vasojevići and their families are:

* Delevići
o Cemovići
* Joksimovići
* Mićovići and Boičići
* Ćeranići
* Markovići
* Štipalji
* Zečevići
* Saičići
* Maslovarići along with Dubac
* Gubernići
* Fatići
* Novovići
* Miškovići
* Vukovići
* Leposavići
* Đerkovići
* Turovići
* Jovovići
* Vučeljići
* Vujovići
* Savovići
* Vukičevići
* Stijovići
* Ćorac-Šunjevići
* Bajići and Šarbajići
* Mališići and Nedići
* Kruščići
* Vučetići

Evo celog spiska..... Definitivno medju Vasojevicima ima mnogo pojedinaca sa E1b1 ali medju ovim porodicama je i mnostvo onih za koje se smem zakleti da su I2a2. Tj. ljudi koje licno poznajem.

Ivo Markovic b.1810 d.1875 Bosnia and Herzegovina I2a 13 25 16 10 14-15 11 13 13 13 11 31 18 8-10 11 11 26 15 19 31 12-14-15-15 10 10 21-21 15 12 17 17 34-34 11 10 11 8 15-15 7 12 10 8 11 9 12 22-22 16 10 12 12 12 7 10 31 21 14 14 10 13 11

Nikolic I2a2 13 23 17 10 14-16 11 13 13 13 11 31

Evo dva primera iz baze FTDNA, koje sam na brzaka pronasao. A u spisku ima jos masa porodica tipicnih dinaraca. (od ovih porodica poreklom iz bratstva Vasojevica)

Ivo Markovic b.1810 d.1875 Bosnia and Herzegovina I2a 13 25 16 10 14-15 11 13 13 13 11 31 18 8-10 11 11 26 15 19 31 12-14-15-15 10 10 21-21 15 12 17 17 34-34 11 10 11 8 15-15 7 12 10 8 11 9 12 22-22 16 10 12 12 12 7 10 31 21 14 14 10 13 11

Nikolic I2a2 13 23 17 10 14-16 11 13 13 13 11 31

Evo dva primera iz baze FTDNA, koje sam na brzaka pronasao. A u spisku ima jos masa porodica tipicnih dinaraca. (od ovih porodica poreklom iz bratstva Vasojevica)

Kako to pronalazis?

Kog:

DSCP:

Па немој сад, кренуо си од племенске припадности која је настала на основу крвне везе. Друго, не знам да ли си обавештен, али ова граница доласка хаплогрупе Е1б је померена, и то од стране једног Грка на око 2800 п.н.е. Апсолутно се поклапа са Данајцима.

Ljudi, NEMOJTE samo na osnovu prezimena koje vidite na FamilytreeDNA, Ysearch, Ybase i slicno donositi odluke o genetici pojedinih bratstava. Jedno prezime se moze sresti na 10 razlicitih geografskih mjesta, a da veze nema sa Crnom Gorom.

Evo, ja kao Djukic sam E1b1b1, a jedan drugi Djukic koga sam nasao na Ysearch.org je I2a. Znaci, on nije Vasojevic, nego nesto deseto (jedino je znao da su njegovi iz Beograda, a on je rodjen u Americi). Medju Piperima ima Djukica, ali je pitanje koje su oni haplogrupe i jesu li zaista Piperi ili nesto drugo (tj. da nisu usvojeni ili asimilirani sa strane).

Pokusacu predociti raspored haplogrupa po opstinama CG na osnovu one analize 404 muskarca.

Kog:

Ko ti je od Vasojevica I2a? Navedi par primjera! To bi mogli biti Hasani/Srbljaci, ali oni nisu genetski Vasojevici, negu "usvojenici".

Svi muski potomci rodonacelnka Vasa MORAJU nositi ISTU haplogrupu, a ona je cini se E1b1b, podgrupa E1b1b1a2.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back