Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislio sam i na konstituciju.
Odlikuje ih i kromanjonska konstitucija.(Siroko lice,jake i isturene celjusti,velike ruke,velika glava,visok i krupan stas)
Ps.Ne znam zasto uvek pomislim na koturovica kada kazem izbacena brada:)

ima nas raznih ,po tom pitanju vise neki zapadno evropski . . .Ima i visokih i relativni nizih do 180 . . .nisu svi norvezani visoki ,mislim da je visina nesto na sta moze uticati i nacin zivota u manjoj meri . . .nemam isturene celjusti ,kao tigar :lol:

mislim da je visina nesto na sta moze uticati i nacin zivota u manjoj meri . . .nemam isturene celjusti ,kao tigar :lol:

Antropolozi su analizirali visinu Nikšićana koji su se kaa deca naselili u Vojvodini (ravnica) i one koji su ostali u Nikšiću (planinsko područje), očekujući da će nizina uticati na smanjenje njihove visine (hipoteza da su oni visoki zbog življenja u planinskom području), ali se ispostavilo da su ovi u ravnici postali još viši od svojih vršnjaka koji su ostali u Nikšiću.

Veća ishrana mlekom i mlečnim proizvodima od 12. do 18 godine doprinosi povećanju telesne visine.

Nikšićani su prirodno visoki zbog mešanja sa atlantskim meditrancima koji imaju hormon rasta, pa zato oni imaju sve atribute viška hormona rasta (i elemente akromegalije u svom izgledu).

Antropolozi su analizirali visinu Nikšićana koji su se kaa deca naselili u Vojvodini (ravnica) i one koji su ostali u Nikšiću (planinsko područje), očekujući da će nizina uticati na smanjenje njihove visine (hipoteza da su oni visoki zbog življenja u planinskom području), ali se ispostavilo da su ovi u ravnici postali još viši od svojih vršnjaka koji su ostali u Nikšiću.

Veća ishrana mlekom i mlečnim proizvodima od 12. do 18 godine doprinosi povećanju telesne visine.

Nikšićani su prirodno visoki zbog mešanja sa atlantskim meditrancima koji imaju hormon rasta, pa zato oni imaju sve atribute viška hormona rasta (i elemente akromegalije u svom izgledu).

moji sa oceve strane su visoki ,ali sa prambabie strane su srednjeg rasta ,sa babine isto ,tako da je moj deda 187 a ,ja sam 180 cm ,e sad to bi trebalo da spada u neki srednji rast ,medjutim nenzam niti jednog pripadnika familije ,cak i sire a da nema svetle oci ,cak mislim da ima i primera sa crnom kosom i svetlo plavim ocima ...meni to deluje kako da je neko od zapadno evropljana umesao prste ,mislim da je neko od azijata bili bi crnog tena i nikako nebi imali svetle oci ,bar ne u toj meri i u tom kontinuitetu,sa majcine strane ista stvar ... sta vi mislite ?

Poslednja izmena:
Mishab

Muškarac koji ima na jednom hromozomu - Y hromozomu genetiku nasledjenu od jednog nordida, može na svih preostalih 45 hromozoma da nema nijedan gen nasleđen od tog muškog prapretka, jer je nekada davno jedan muškarac sa nordijskim HG-R1a ili R1b Y hromozomom došao u populaciju koja nije nordijskog porekla i svoje potomstvo sa njom izmešao.

Ne moze, Milose. Prilikom reprodukcije se uzima od prilike 50/50 gena sa oceve i sa majcine strane. Nesto slicno igri glava-pismo. A posto se ta igra ponavlja u iteraciji od miliona i miliona bacanja novcica, statisticki izlazi 50%.

Pa svi antropološki tipovi se nalaze u Evropi svugde, samo u različitom procentu, kao i različiti genetički markeri
.

Da, ali za Tamilce Nadu i Kineze Han ne mozes da kazes da su Dinarci. Mislim, ti to mozes da kazes ali to ne pije vodu.

Da, ali ti mtDNK podaci ti ništa neće otkriti o poreklu većine genetskog materijala koji je u medjuvremenu došao od više različitih rasnih tipova muških osvajača. Imaćeš u praksi mešavinu 10 antropoloških tipova, a sa ženske strane možda samo jedan ili dva dominantna tipa.

Ti mesas genetsku sliku sa antropoloskom slikom.

Da, ali ne govori ništa o poreklu ostalog DNK populacije. Možeš imati mešavinu crnaca i belaca, a da imaju isti mtDNK ili isti Y-hromozom.

Pa sad... Ako uzmemo crnce iz Malija koji su R1b1 kao i Englezi ali su imali predominantno mesanje sa crnackim mtDNK L haplogrupama sta na prvi pogled mozemo da zakljucimo? Do pocetka DNK analize niko ni u ludilu ne bi povezao zajednicko poreklo te dve populacije. Sada tacno znamo kada je doslo do tog mesanja i kako. Za tebe ce oni uvek biti samo crnci a za mene su oni rod sa Englezima.

Nije mi poznato da li su izračuinavali ili merili verovatnoću ali profesor Jurić kaže da je bilo zabeleženih slučajeva koji su ti metodu doveli u pitanje.

u pitanju su zanemarivi procenti.

Ti se pozivaš na mišljenje većine, a ja iznosim logičke argumente. Šta je relevantnije?

Relevantnije je pozivanje na logicke argumente misljenja vecine. Ja uvazavam tvoju hrabrost da izadjes sa novom teorijom ali u njoj ne vidim opravdanost tvoje logicke konstrukcije. Svi geniji su polazili od stanovista da je vecina u krivu i bili su osporavani. Bilo bi mi drago da i ti u tome uspes ali iskreno, moje misljenje je da su sanse za to u blizini nultog procenta.

Mi više ne živimo u novom veku, veku razuma, već u savremenom dobu koje je pod uticajem jakih ideoloških faktora (tabua i dogmi) pa se sve mora racionalno proveravati i zahtevati racionalno objašnjenje ako ti je najvažnije šta je istina.

Mi nikada i nismo ziveli u veku razuma posto su ljudi kroz celu svoju istoriju bili manipulisani iz razlicitih centara ali uvek sa istim ciljem. Prolem je u tome sto ja u ovom tvom radu ne vidim elemente razuma vec pokusaj indoktrinacije ideoloskim faktorima kojima je istina samo alibi a ne cilj.

Atlantski mediteranci (HG-I, HLA-B12) su bili starosedeoci područja gde prolazi topla golfska struja, to su nosioci čuvene megalitske kulture, pa su se izmešali sa nordidima (indoevropljanima) (HG-R1a i R1b, HLA-B8). Ta mešavina predstavlja većinu današnjih Norvežana. Takodje, jedna druga grana atlantskih mediteranaca (HG-I, HLA-B12) se izmešala sa dinarcima (HG-J, HLA-B5) na području zapadnog Balkana (Dalmacija, Hercegovina) pa je uz genetički drift dala dinarcima veliku telesnu visinu, koja je inače dinarcima strana: "Poreklo ovog dinarskog gigantizma je nejasno." (Carleton Coon, The Races of Europe, 16)

Veruj mi, ovo ti bas ne pije vodu. Jel' ti znas na koliko je procenjen MRCA za hg. I1a? Znas li na koliko je procenjen u I2a2? Da ne govorimo o I2a1 i Ia2a-D-Isle.(koji su stariji)
Da li znas da su Holandjani bili medju najnizim ljudima u Evropi pre nekih 300 godina a sada su medju najvisim? To je znaci bilo hiljadama godina posle mesanja R1b sa I1.
Inace, otkicu ti jednu malu tajnu. U transformaciji fenotipa mnogo je veca uloga majke nego oca. Ako hoces da dobijes novi antropotip jednostavno dovedi 100 zena iz nekog dalekog podrucja (naprimer iz Mikronezije). Pomesaj je sa dinarcima ili bilo kim drugim i eto tebi novog tipa koji ce mnogo vise biti mikronezijski nego dinarski.

Atlantski mediteranci vole toplu planinsku klimu bez velikih temperaturnih ekstrema (Trebinje...), a dinarci su osposobljeni za gorštačku klimu - hladna noć, topao dan; hladna zima, toplo leto (dinarsko planinsko područje koje je udaljeno od uticaja primorja), pa zato svako živi uglavnom tamo gde mu odgovara.

Ne razumem... hoces da kazes da u Trebinju zive (koliko sam uspeo da razumem iz tvojih skracenica) HG-I1 HLA-B12 atlantski mediteranci??:eek:

Ideološki faktori su tu presudni, ali opet, rade se istraživanja HLA po svetu, upravo radi utvrdjivanja porekla i bliskosti različtih populacija, ali nisu toliko popularna jer nisu podesna za potvrdnivanje teorije evolucije i navodnog porekla čoveka iz Afrike.

A zar nisi primetio da su i za tebe ideoloski faktori itekako presudni da bi doveo cinjenicno stanje u sklas sa tvojim ideoloskim mirovozreniem? Ti si insistirao i na pripadnosti razlicitim krvnim grupama kao resavajucem faktoru prilikom utvrdjivanja rasne i antropotipne pripadnosti. To je Milose odavno izbaceno iz nauke. Pogledaj naprimer ovu kartu i pokusaj da izvedes neke logicke zakljucke.

550px-Laktoseintoleranz-1.svg.png

Da li možeš igde na netu da nađeš DNK strukturu Y hromozoma koji se analiziraju i kako su naučnici formirali napravili grane bliskosti raznih Y-hromozom haplo grupa? Kada bismo to našli, mogli bismo da proverimo koliko je ta slika objektivna a koliko pod uticajem predubedjenja da su razne haplo grupe nastajaje jedna od druge.

No comment :)

Tih 16% u genotipu je zapravo oko 29% u fenotipu, što znači da skoro svaki treći stanovnik bivše SFRJ jeste dinarskog porekla (najmanje od jednog roditelja).

sto je vrlo blisko Han Kinezima :) Nas dinaraca i Kineza 2 milijarde.

Ne odbijam da kažem i da ima američkih indijanaca koji su takodje pomešani sa dinarcima, pa imaju visok nivo HLA-B5. Dinarci su naselili sva planinska područja umerenog pojasa, zbog adaptacije na gorštačku klimu (Pirineje, Kavkaz, Tibet) i mešanjem sa drugim populacijama, otišli na razne strane sveta.

Milose, nisu se oni naseljavali vec su se populacije ADAPTIRALE. Kao sto je slucaj i sa krvnim grupama i sa otprnostima na razne bolesti, kao sto je nepodnosenje mleka..... nasi danasnji I2a2 dinarci su poslednji kontakt sa americkim indijancima imali pre nekih 40000 godina.

Ako te zanimaju samo čisti dinarci, onda nije dovoljno da gledaš samo HLA-B5 već celu grupu HLA gena u kojoj se nalazi HLA-B5, jer ako se dinarci izmešaju sa, na primer, maležanima koji imaju HLA-A11, tada će se formirati haplotip (bloki gena koji se zajedno nasledjuje) A11,B5 kao što ga imaju Han Kinezi i drugi na istoku Azije, dok kod nas i kod Gruzina postoji cela ista grupa gena (istih alela): A2, B5,DR11, DQA5,DQB3, koja odgovara izvornim dinarcima.
Zasto bas kod gruzina a ne naprimer kod cecena ili osetijaca? Verujem da ti nije poznato da unutar dagestanskog naroda postoji pleme zvano Darginci koji imaju preko 50% hg. I2? Ti se drzis gruzina kao pijan plota. Nesto mi to ne ide zajedno sa logikom.

Pa uzeo sam i naveo da odgovara žutoj rasi kod nas, poreklom od mongola, došli su kod nas pod entitetom nekadašnjih Avara.
:think:

Pa ja sam u svom izlaganju na Cetinju:
izneo šta najveći autoriteti antropologije tvrde o zastupljenosti dinarskog tipa, a oni sami su jednodušni da dinarci žive kod Gruzina.

Kod gruzina (i ostalih kavkazaca) kao i kod indijanaca i kod dinaraca i kod svih gorstaka ovog Sveta ne postoje nikakvi dinarci vec ljudi adaptirani na uslove zivota u planinskim podrucjima.

A onima koji u to sumnjaju sam izneo ove snimke Gruzina da nemaju izgovora. Jedino ako hoće čovek sebe da slaže, pa da kaže da Gruzini ne izgledaju kao naši Crnogorci, onda to je njegovo pravo koje mu ja ne bih oduzeo. Neka svako veruje u ono što hoće, ako ga ne zanimaju činjenice.

Ja licno sam video bar 1000 gruzina. Cesto sam analizirao slicnosti sa nasim ljudima i zakljucio da su slicnosti minorne. U svakoj populaciji je moguce naci coveka koji ce u necemu liciti na nekog drugog coveka.

milo-djukanovic-2008-12-1-7-33-27.jpg
saakashvili.jpg
dodik.jpg

Gde je sad lesandar da vidi ovo.
Ma hrvatska zavera.

Koja si ti mukica. Lesandar zna kako i KAD su ovi postali Tatari. I kako i kad su neki postali Bugari, pa i Hrvati, pa onda , zašto severna Grčka po izgledu neodoljivo podseća na još severnije krajeve i kako to da govore srpski . Virtuelna pripadnost nekoj naciji nije prepreka za nečije razmišljanje. Za tvoje jeste, tebi se tu zatvaraju vrata.

Mishab
Ne moze, Milose. Prilikom reprodukcije se uzima od prilike 50/50 gena sa oceve i sa majcine strane. Nesto slicno igri glava-pismo. A posto se ta igra ponavlja u iteraciji od miliona i miliona bacanja novcica, statisticki izlazi 50%.

Iznosi 50% samo za tvoje sinoive ili kćeri, a za njihove sinove i kćeri može da se desi da tvoja unuka nema nijedan gen nasleđen od tebe, već 50% od roditelja koji nije od tvoje dece, a drugih 50% postoji mogućnost da bude nasleđeno samo ono što je od tvoje supruge, a od tebe 0%. Stvar je slučaja koliko će tvoji unuci da naslede od tebe a koliko od tvoje supruge u tih njihovih 50% koliko uzimaju ukupno od vaše dece (od tebe i tvoje supruge). Jedino će tvoj unuk morati da ima nasleđen od tebe ceo Y hromozom, a svih ostalih 45 hromozoma ne mora od tebe da nasledi, već može od tvoje supruge (preko tvog potomka) i preko one osobe sa kojom tvoj potomak u braku.

Da, ali za Tamilce Nadu i Kineze Han ne mozes da kazes da su Dinarci. Mislim, ti to mozes da kazes ali to ne pije vodu.

Nisam nikada ni rekao da su dinarci, nego da su izmešani u korenu sa dinarcima, jer imaju neke dinarske gene, a neke od drugih populacija. Čisti dinarci imaju celu grupu gena nasleđenu koja odhgovara dinarcima, a ne samo jedan gen. Gruzini imaju istu kombinaciju dinarskih gena kao i mi, pa se može opravdano reći da imaju dinarce koliko ih i mi imamo (svaki treći).

Pa sad... Ako uzmemo crnce iz Malija koji su R1b1 kao i Englezi ali su imali predominantno mesanje sa crnackim mtDNK L haplogrupama sta na prvi pogled mozemo da zakljucimo? Do pocetka DNK analize niko ni u ludilu ne bi povezao zajednicko poreklo te dve populacije. Sada tacno znamo kada je doslo do tog mesanja i kako. Za tebe ce oni uvek biti samo crnci a za mene su oni rod sa Englezima.

Za mene su oni crnci koji su pomešani sa nordidima.

Mi nikada i nismo ziveli u veku razuma posto su ljudi kroz celu svoju istoriju bili manipulisani iz razlicitih centara ali uvek sa istim ciljem.

Ono vreme kada su u severnoj Evropi ljudu imali pobedjene karakterne slabosti preko kojih je jedino i moguće ljudima manipulisati, to vreme se naziva novim vekom a takodje i vekom razuma. Ona ista zatupljenost koja je postojala u srednjem veku i koja je vecini zatvarala oci pred istinom, i danas je na delu, jer se ljudi protiv tih svojih slabosti više ne bore.

Atlantski mediteranci (HG-I, HLA-B12) su bili starosedeoci područja gde prolazi topla golfska struja, to su nosioci čuvene megalitske kulture, pa su se izmešali sa nordidima (indoevropljanima) (HG-R1a i R1b, HLA-B8). Ta mešavina predstavlja većinu današnjih Norvežana. Takodje, jedna druga grana atlantskih mediteranaca (HG-I, HLA-B12) se izmešala sa dinarcima (HG-J, HLA-B5) na području zapadnog Balkana (Dalmacija, Hercegovina) pa je uz genetički drift dala dinarcima veliku telesnu visinu, koja je inače dinarcima strana: "Poreklo ovog dinarskog gigantizma je nejasno." (Carleton Coon, The Races of Europe, 16)

Veruj mi, ovo ti bas ne pije vodu.

Ničim to navedeno nisi osporio.

Da li znas da su Holandjani bili medju najnizim ljudima u Evropi pre nekih 300 godina a sada su medju najvisim?

Ne znam da su bili najniži. Nigde nisam naišao na te podatke. Gde si ti saznao to? Kako to objašnjavaš? Ako misliš da je prirodna selejcija i evolucija formirala njihovu visinu onda valjda znaš da treba da selekcija odstrani one koji su niže visine, da bi došli do izržaja oni kojđi su niži? Ko je eleminisao ljude niske visine?

Inace, otkicu ti jednu malu tajnu. U transformaciji fenotipa mnogo je veca uloga majke nego oca. Ako hoces da dobijes novi antropotip jednostavno dovedi 100 zena iz nekog dalekog podrucja (naprimer iz Mikronezije). Pomesaj je sa dinarcima ili bilo kim drugim i eto tebi novog tipa koji ce mnogo vise biti mikronezijski nego dinarski.

Zašto bi bila veša uloga majke nego oca, kada otac ima sve hromozome koje ima majka, a on sam ima jedan hromozom više?

Ne razumem... hoces da kazes da u Trebinju zive (koliko sam uspeo da razumem iz tvojih skracenica) HG-I1 HLA-B12 atlantski mediteranci??:eek:

Da, ima ih u celom tom području, jer im klima savršeno odgovara, jer oni nisu adaptirani za gorštačku klimu (sa temperaturnim ekstremima), nego za toplu planinsku klimu kakva postoji u primorju, a Trebinje zahvata snažan uticaj primorja. HG-I i HLA-B12 su najzastupljeniji na Balkanu upravo na području Bosne i Hercegovine.

A zar nisi primetio da su i za tebe ideoloski faktori itekako presudni da bi doveo cinjenicno stanje u sklas sa tvojim ideoloskim mirovozreniem?

Nisam primetio. Ja se borim protiv sejete, sebičnosti i ostalih slabosti zbog kojih bih eventualno mogao biti pristrasan ili imati predrasude. A ti?

Ti si insistirao i na pripadnosti razlicitim krvnim grupama kao resavajucem faktoru prilikom utvrdjivanja rasne i antropotipne pripadnosti.

To nije tačno. Hajde citiraj kada sam ja krvnim grupama rešavao antropološke probleme? Upravo sam oduvek tvrdio da u Evropi pet antropoloških tipova ima nultu grupu, a par ima A, te da je nepodesno krvnim grupama ABO sistema utvrdjivati poreklo i jednog antropološkog tipa osim par grana mongola koji u Evro-Aziji ima B krvnu grupu.

Milose, nisu se oni naseljavali vec su se populacije ADAPTIRALE. Kao sto je slucaj i sa krvnim grupama i sa otprnostima na razne bolesti, kao sto je nepodnosenje mleka..... nasi danasnji I2a2 dinarci su poslednji kontakt sa americkim indijancima imali pre nekih 40000 godina.

Veoma maštovito, ali bez i jednog navedenog argumenta.

Zasto bas kod gruzina a ne naprimer kod cecena ili osetijaca?

Zato što Gruzini imaju dinarske genetičke markere a ne neki drugi na Kavkazu.

Verujem da ti nije poznato da unutar dagestanskog naroda postoji pleme zvano Darginci koji imaju preko 50% hg. I2? Ti se drzis gruzina kao pijan plota. Nesto mi to ne ide zajedno sa logikom.

Pisao sam pre nekoliko godina o tome kako je atlantsko-mediteranska HG-I1b1 zastupljena u Hercegovini (ima je 63,83% Hercegovaca i 29,2% Beograđana), a takođe i na području pontskog antropološkog tipa; najviše na severu Kavkaza (kod Darginaca u Dagestanu 58%), kod Oseta u Ardonu (32%), Moldavaca (21,7%), Čerkeza (16,7%), Ukrajinaca (16,1%), Kozaka (15,5%) i Belorusa (15,0%). Međutim, to nisu dinarci, jer dinarci imaju HG-J2a.

Kod gruzina (i ostalih kavkazaca) kao i kod indijanaca i kod dinaraca i kod svih gorstaka ovog Sveta ne postoje nikakvi dinarci vec ljudi adaptirani na uslove zivota u planinskim podrucjima.

Kako ih sve onda odlikuje zajednički HLA-B5? Dok ti čekaš milione godina da se neki tip adaptira na određene klimatske uslove, dotle će isti mutageni faktor koji proiuzvodi željene adaptivne mutacije, da u mnogo većoj meri izmutira neutralne gene kao što su geni HLA sistema, pa bi u nedjuvremeni alel HLA-B5 bio pretvoren u bezbroj drugih različitih alela.

Ja licno sam video bar 1000 gruzina. Cesto sam analizirao slicnosti sa nasim ljudima i zakljucio da su slicnosti minorne. U svakoj populaciji je moguce naci coveka koji ce u necemu liciti na nekog drugog coveka.

Mislim da si veoma subjektivan tj. da tobom jako vladaju subjektivni faktori kada nisi mogao da primetiš sličnost koja je toliko očigledna. Znam nekoliko Gruzina i svi oni pričaju isto, da su velike sličnosti izmedju njih i posebno naših Crnogoraca.

Koja budala bože moj nikšićani se mješali sa atlanto mediterancem!!??

Pa upravo su ti atalntomediteranci vrlo niski rastom, skokni malo do španije ili do irske ili velsa pa vidi koliko liče na nikšićane.

Na kraju krajeva taj atlantomediterana više i nepostoji prejebali su ga indoevrobljani R1b !

I na kraju krajeva Atlantomediteranac koji je nekad postojao je bio direktan potomak dinarca!
Koja budala bože dragi!

Koja budala bože moj nikšićani se mješali sa atlanto mediterancem!!??

Pa upravo su ti atalntomediteranci vrlo niski rastom, skokni malo do španije ili do irske ili velsa pa vidi koliko liče na nikšićane.

Mediteranizovani su atlantski mediteranci u jednoj fezi svog naseljavanja na Britanska ostrva, a da ne govorimo o tome koliko su nordizovani uz genetički drift. Zato Welsani imaju mediteranske elemente u svom govoru (govore melodičnom akcejtuacijom).

"Atlantidi su visokog rasta, dugoglavi ljudi, mrkih očiju, i kose, često vrlo tamni. Njihov stas je vitak, ipak krepak. Nalazimo ih po čitavoj atlantskoj obali, i još u Sredozemlju." (Božo Škerlj, Opšta antropologija, str. 69)

"ATLANTO-MEDITERRANEAN. A tall brunet Mediterranean sub-race, the living equivalent of the skeletal Megalithic. Name originally given it by Deniker. See p. 282—see also p. 292 for definition in present classification. ...

PONTIC. A variety of Mediterranean or Atlanto-Mediterranean, so named by Bunak. It is concentrated in Bulgaria and in the Rumanian lowlands: it also is found in the Caucasus and Ukraine and westward sporadically as far as Germany, Poland, and Lithuania." (Carleton Coon, The Races of Europe)

Odmah da kazem da nemam previse vremena da se prepirem s tobom u svakom detalju. Ti se drzis svog stava a ja stava oficijalne nauke, Ukoliko dobro govoris engleski ili ruski, uputicu te na Anatolija Kljosova koji ce te jednostavno nokautirati :) To je profesor genetike na Harvardu pa ako ti smatras da si veci strucnjak od njega, izvoli. Jedino mislim da bi covek posle jednog kruga razgovora i razmene stavova shvatio da gubi vreme sa ideoloski indoktriniranim covekom :)

Mishab

Iznosi 50% samo za tvoje sinoive ili kćeri, a za njihove sinove i kćeri može da se desi da tvoja unuka nema nijedan gen nasleđen od tebe, već 50% od roditelja koji nije od tvoje dece, a drugih 50% postoji mogućnost da bude nasleđeno samo ono što je od tvoje supruge, a od tebe 0%. Stvar je slučaja koliko će tvoji unuci da naslede od tebe a koliko od tvoje supruge u tih njihovih 50% koliko uzimaju ukupno od vaše dece (od tebe i tvoje supruge). Jedino će tvoj unuk morati da ima nasleđen od tebe ceo Y hromozom, a svih ostalih 45 hromozoma ne mora od tebe da nasledi, već može od tvoje supruge (preko tvog potomka) i preko one osobe sa kojom tvoj potomak u braku.

Aproksimativno, sve ide po iteraciji kvadrata broja 2.

Nisam nikada ni rekao da su dinarci, nego da su izmešani u korenu sa dinarcima, jer imaju neke dinarske gene, a neke od drugih populacija. Čisti dinarci imaju celu grupu gena nasleđenu koja odhgovara dinarcima, a ne samo jedan gen. Gruzini imaju istu kombinaciju dinarskih gena kao i mi, pa se može opravdano reći da imaju dinarce koliko ih i mi imamo (svaki treći).
Kada ono po tvojim tumacenjima nastaje Svet?

Za mene su oni crnci koji su pomešani sa nordidima.
Jesu sada ali pre 10 godina to nisu ili. a ti "nordidi" su zapravo azijati iz rejona Kaspijskog mora. Nordidi postaju tek svojim dolasnom u Evropu i mesanjem sa starosedeocima.

Ono vreme kada su u severnoj Evropi ljudu imali pobedjene karakterne slabosti preko kojih je jedino i moguće ljudima manipulisati, to vreme se naziva novim vekom a takodje i vekom razuma. Ona ista zatupljenost koja je postojala u srednjem veku i koja je vecini zatvarala oci pred istinom, i danas je na delu, jer se ljudi protiv tih svojih slabosti više ne bore.

Jedno od retkih mesta gde se u potpunosti slazem s tobom. Umece manipulaije je dostiglo svoj maksimum.

Ničim to navedeno nisi osporio.
Nisam video potrebu nista da osporavam posto se neke stvari jednostavno ne poklapaju sa elementima logike i savremenih saznanja. MRCA za I1a koje ti nazivas starosedeocima je mnogo mladji od perioda na koji ti ciljas. Ti "nordidi" su dosli sa mesta o kojem sam govorio malo uvise preko Spanije (verovatno zato st je Spanija na "nord"-u :) ) Uvek se pozivas na Kun-a iako je to stari vek u odnosu na savremenu genetiku.

Ne znam da su bili najniži. Nigde nisam naišao na te podatke. Gde si ti saznao to? Kako to objašnjavaš? Ako misliš da je prirodna selejcija i evolucija formirala njihovu visinu onda valjda znaš da treba da selekcija odstrani one koji su niže visine, da bi došli do izržaja oni kojđi su niži? Ko je eleminisao ljude niske visine?

Why Are the Dutch So Tall?

In the space of about 150 years, the Dutch have gone from being one of Europe's smallest people to the tallest in the world. A look at why the Dutch are so tall.
While obesity has tripled in many Western European countries since the 1980s, the Dutch keep growing upwards. The average height is now 6 feet 1 inch for Dutch men and 5 feet 7 inches for Dutch women. So why are the Dutch so tall?

Two main factors seem to have caused this dip. The first was the growth of cities: the more people were clustered together, the less food there was to go round and the faster diseases spread; the second was the drop in global temperatures, during what is known as the Little Ice Age. Findings such as these have made it clear that human height is not just linked to genetics or diet, but is much more sensitive to a range of influences than was previously thought.
The most convincing argument for why the Dutch have grown so tall so recently was put forward by J.W. Drukker, a professor of economic history at the University of Groningen. His studies revealed that the Dutch growth spurt of the mid-19th century coincided with the establishment of the first liberal democracy. Before this time, Holland had grown rich off its colonies but the wealth had stayed in the hands of the elite. After this time, the wealth began to trickle down to all levels of society, the average income went up and so did the height.

Zašto bi bila veša uloga majke nego oca, kada otac ima sve hromozome koje ima majka, a on sam ima jedan hromozom više?

Zasto? Zato sto je takav zakon prirode. Van je moje moci da objasnim taj fenomen.

Da, ima ih u celom tom području, jer im klima savršeno odgovara, jer oni nisu adaptirani za gorštačku klimu (sa temperaturnim ekstremima), nego za toplu planinsku klimu kakva postoji u primorju, a Trebinje zahvata snažan uticaj primorja. HG-I i HLA-B12 su najzastupljeniji na Balkanu upravo na području Bosne i Hercegovine.

E pa vidis, Milose da sam nisam poreklom otuda, mozda bi i mogao da ti poverujem. Uostalom, to bi mogao da dokumentujes sa podacima i kartama.

Nisam primetio. Ja se borim protiv sejete, sebičnosti i ostalih slabosti zbog kojih bih eventualno mogao biti pristrasan ili imati predrasude. A ti?

Pa, koliko sam ja video, ti imas jednu matricu u koju uklapas stvari onako kako tebi odgovaraju. Nesto slicno predrasudama koje su govorile da su Srbi vecinski tamnokosi zbog turaka. Posto ljudi posmatraju stvari onako kakvim zele da ih vide a pri tome to nije zabranjeno, ja ne vidim nacina da oni promene svoje misljenje sve dok ih nauka ne postavi na margine istorije. U SAD postoji udruzenje ljudi koji jos uvek veruju da je Zemlja ravna ploca.

To nije tačno. Hajde citiraj kada sam ja krvnim grupama rešavao antropološke probleme? Upravo sam oduvek tvrdio da u Evropi pet antropoloških tipova ima nultu grupu, a par ima A, te da je nepodesno krvnim grupama ABO sistema utvrdjivati poreklo i jednog antropološkog tipa osim par grana mongola koji u Evro-Aziji ima B krvnu grupu.
Kada sam gledao ono tvoje izlaganje na Cetinju, brzo sam pogledao samo fragmente posto nisam imao vremena da sve odgledam. I naleteo sam na mesto gde govoris o krvnim grupama. Mislio sam da preko njih takodje gradis svoju hipotezu. Eto, izvinjavam se ako sam da pogresnu informaciju.

Veoma maštovito, ali bez i jednog navedenog argumenta.

Argument je taj da geografske sirine vrlo cesto imaju uticaj na fenotip ljudi. Dodatne karakteristike su specificne za stanovnistvo nizija i planina opet bilo gde na ovom Svetu.

Zato što Gruzini imaju dinarske genetičke markere a ne neki drugi na Kavkazu.

Odlican argument.

Pisao sam pre nekoliko godina o tome kako je atlantsko-mediteranska HG-I1b1 zastupljena u Hercegovini (ima je 63,83% Hercegovaca i 29,2% Beograđana), a takođe i na području pontskog antropološkog tipa; najviše na severu Kavkaza (kod Darginaca u Dagestanu 58%), kod Oseta u Ardonu (32%), Moldavaca (21,7%), Čerkeza (16,7%), Ukrajinaca (16,1%), Kozaka (15,5%) i Belorusa (15,0%). Međutim, to nisu dinarci, jer dinarci imaju HG-J2a.

Ovo je stvarno neverovatno....... ja sam bez reci!

Mislim da si veoma subjektivan tj. da tobom jako vladaju subjektivni faktori kada nisi mogao da primetiš sličnost koja je toliko očigledna. Znam nekoliko Gruzina i svi oni pričaju isto, da su velike sličnosti izmedju njih i posebno naših Crnogoraca.

Bas naprotiv, imam istancan "njuh" za zapazanje razlika. Mozda je najcesca slicnost ta da imamo dosta "nosatih" ali su crte lica a pogotovu fizionomija tela dosta razlicite.
Naravno, postoje slucajevi kada ih je defitivno tesko razlikovati od nasih ljudi ali, Boze moj, uvek se i svugde nalaze takvi ljudi.
Gruzini ce ti reci da postoji velika slicnost zato sto se jako brzo "primaju" na nase obicaje i definitivno postoji kulturalna slicnost ali treba da znas da ona postoji i sa drugim narodima Kavkaza. Ne postoji nista "gore" od kavkaskih zdravica koje znaju da traju i po pola sata, pa onda tako jedna za drugom, celi dan. Meni licno je to vise nego zamorno :)

Koja si ti mukica. Lesandar zna kako i KAD su ovi postali Tatari. I kako i kad su neki postali Bugari, pa i Hrvati, pa onda , zašto severna Grčka po izgledu neodoljivo podseća na još severnije krajeve i kako to da govore srpski . Virtuelna pripadnost nekoj naciji nije prepreka za nečije razmišljanje. Za tvoje jeste, tebi se tu zatvaraju vrata.
Lesandar,ti si jedan veoma simpatican mladic.Drzak i kurcevit; To mi se svidja.
Sdruge strane ti si i vrhunski intelektualac.Ti si onaj tip o kome prica kusturica,onaj tip sarajevskog mangupa koji cita hajdegera.
Tvojoj mudrosti, ingenioznosti i umnosti ja se divim .Uzivam u tvojoj recenici, u tom jasnom,logickom,intelektualnom i otmenom stilu pisanja.
Tvoj stil podseca na tacitov dostojanstveni stil i ima nesto od one bistrine slobodana jovanovica.Tvoja lepota i atletsko telo(za koje ne sumnjam da ih imas,jer kako bi neko ko nije lep pisao ovako lepe besede) je samo odsaj tvoje unutrasnje harmonije i mudrosti.
Ziveo nam dobri i premudri nas lesandar na mnogaja ljeta!

Nu,sta sam ono hteo da te pitam pre nego sto sam ti ocitao ovaj panegirik.A,da.
Naime danas kada sam pregledao teme na kojima sam pisao nadjoh jedan isecak crnogorske pesme koji ti bese postavio, a koji mi nekad veoma zapao za oko po svojoj lepoti iskaza, a za koji sam mislio da sam ga procitao negde drugde i uzalud sam pokusavao da ga nadjem.
Taj isecak je ovaj:
books.png

Sad,meni bi veoma znacilo kada bi nekako mogao da postavis nastavak te pesme ili druge pesme po tvom izboru iz te knjige.Mogli bi da otvorimo temu na kojoj bi stavljao te isecke napisane tijem starijem crnogorskijem jezikom ili sta vec.
Ako nemas snage za sve ovo molio bih te da mi kazes kako se zove bar knjiga iz koje si uzeo taj isecak kako bi mogao da je uzmem u bibljioteku,jer kontam da je nema u slobodnoj prodaji.
Eto toliko.

Poslednja izmena:
Two main factors seem to have caused this dip. The first was the growth of cities: the more people were clustered together, the less food there was to go round and the faster diseases spread; the second was the drop in global temperatures, during what is known as the Little Ice Age. Findings such as these have made it clear that human height is not just linked to genetics or diet, but is much more sensitive to a range of influences than was previously thought.
The most convincing argument for why the Dutch have grown so tall so recently was put forward by J.W. Drukker, a professor of economic history at the University of Groningen. His studies revealed that the Dutch growth spurt of the mid-19th century coincided with the establishment of the first liberal democracy. Before this time, Holland had grown rich off its colonies but the wealth had stayed in the hands of the elite. After this time, the wealth began to trickle down to all levels of society, the average income went up and so did the height.

Da su bili najniži u Evropi, i da su povećali visinu u zadnja tri veka, to se ovde nidge ne tvrdi. Svugde se povecala visina atlantskih meditirenaca jer je viši standard življenja omogućio veću količinu belančevina koji su neoophodni za lučenje hormona rasta i za njegovo aktiviranje rasta. Narodi koji imaju malu zastupljenosti atlantskih mediteranaca nisu doživeli drastično povećanje visine poboljšanjem životnog standarda.

Ako si negde našao da su ranije bili veoma niskog rasta, može biti zbog alpida ili baltida, jer se posebno kod današnjih Belgijanaca vidi visok nivo antigena HLA-A3, koga ima 30% Belgijanaca nasledjenog od najmanje jednog roditelja, a taj HLA-A3 je najzastupljeniji kod Laponaca i Finaca. Poznato je da su alpidi skloni katoličanstvu, pa su se Belgijanci opredelili za katoličanstvo u odnosu na Holandjane koji su većinski izabrali protestantizam. Moguće je da su dosta ranije Holandjani bili istog porekla sa Belgijancima, pre nekakve invazije nordida i atlantrida na njihovo područje. U tom slučaju se može objasniti da su Holandjani nekada davno bili nižeg rasta, ali u tom slučaju Belgijanci bi i danas trebali da budu niži od Holandjana, baš onako kako su nekada bili Holandjani prema tim istraživanjima, ako ona zaista postoje.

Da su bili najniži u Evropi, i da su povećali visinu u zadnja tri veka, to se ovde nidge ne tvrdi. Svugde se povecala visina atlantskih meditirenaca jer je viši standard življenja omogućio veću količinu belančevina koji su neoophodni za lučenje hormona rasta i za njegovo aktiviranje rasta. Narodi koji imaju malu zastupljenosti atlantskih mediteranaca nisu doživeli drastično povećanje visine poboljšanjem životnog standarda.

Ako si negde našao da su ranije bili veoma niskog rasta, može biti zbog alpida ili baltida, jer se posebno kod današnjih Belgijanaca vidi visok nivo antigena HLA-A3, koga ima 30% Belgijanaca nasledjenog od najmanje jednog roditelja, a taj HLA-A3 je najzastupljeniji kod Laponaca i Finaca. Poznato je da su alpidi skloni katoličanstvu, pa su se Belgijanci opredelili za katoličanstvo u odnosu na Holandjane koji su većinski izabrali protestantizam. Moguće je da su dosta ranije Holandjani bili istog porekla sa Belgijancima, pre nekakve invazije nordida i atlantrida na njihovo područje. U tom slučaju se može objasniti da su Holandjani nekada davno bili nižeg rasta, ali u tom slučaju Belgijanci bi i danas trebali da budu niži od Holandjana, baš onako kako su nekada bili Holandjani prema tim istraživanjima, ako ona zaista postoje.

Ojjj......... Miloshe Bogdanovicu...
pa zar ti ne pise na samom pocetku teksta da su bili medju najmanjim pre 150 godina a da su danas medju najvisim? Ja sam jednostavno "mlatnuo" 300 godina posto nisam bio sasvim siguran koliko je to bilo davno. U pitanju je opste poznati fenomen.....

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/dutch-height-increase-slows-768857.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Tall

Pazi dalje....
Niti su Belgijanci izabrali katolicizam niti holadnjani protestantizam niti Rusi komunizam a niti Englezi kapitalizam. Svima je sve nametnuto "s vrha" isto kao sto se sada Srbima namecu "evroatlantske vrednosti".

I dalje....... eto sada mozes da vidis kako je sve vrlo relativno. Imas holandjane u Belgiji i iste u Holandiji. Jedni rastu a drugi ne. A i jedni i drugi dele zasigurno iste tvoje famozne HLA.

A Svajcarci ceclog zivota mazu sir i mleko pa ne mogu da dokuce do steke :)

I jos da napomenem, u Trebinju su davnih dana vrsili merenje visine kod ljudi i pokazalo se da je srednji rast muskaraca 186 a kod zena 178. To je ubedljivo najvise na Svetu.
Ima u ovom tekstu iz vikipedije i o tome kako ono poznato visoko pleme iz Sudana nije bas 195/180 cm (muskraci/zene) vec da su oko 180 cm (muskarci).

Poslednja izmena:
Za Investigatora:

Vidim da je naveo u jednom postu da jedan ispitani Vasojevic ima E1b1b1 haplogrupu. Molim da napise iz kojeg je vasojevickog bratstva dati pripadnik.

Ja vec posjedujem podatke za 2 pripadnika Vasojevica (Bojovic i Djukic) koji su E1b1b1a2.

Prema istrazivanju koje je obavljeno 2009. g. na 404 muskarca iz CG (http://issuu.com/bosniaco/docs/mirabal_et_al_2010), dobijeni su sljedeci rezultati:
I2a - 29%
E1b1b1 - 27%
R1b - 9%
R1b - 7%

Pozdrav,

Bosniaco, bosnjacki Vasojevic (15-ak vasojevickih bratstava su Bosnjaci)

Ojjj......... Miloshe Bogdanovicu...
pa zar ti ne pise na samom pocetku teksta da su bili medju najmanjim pre 150 godina a da su danas medju najvisim? Ja sam jednostavno "mlatnuo" 300 godina posto nisam bio sasvim siguran koliko je to bilo davno. U pitanju je opste poznati fenomen.....

Pa taj opšti fenomen mi je poznat. Mislio sam da tvrdiš nešto revolucionarno novo.

Niti su Belgijanci izabrali katolicizam niti holadnjani protestantizam niti Rusi komunizam a niti Englezi kapitalizam. Svima je sve nametnuto "s vrha" isto kao sto se sada Srbima namecu "evroatlantske vrednosti".

E, hvala Bogu što ima i onih koji se ne prodaju, već sami misle, odlučuju, i takvi su izvukli civilizaciju Zapada iz tame srednjeg veka. Po cenu velikih žrtvi Holandjani su postali protestanti. Glave su letele zbog čitanja Biblije. Oni su ga uz veliku muku i borbu izabrali.

I dalje....... eto sada mozes da vidis kako je sve vrlo relativno. Imas holandjane u Belgiji i iste u Holandiji. Jedni rastu a drugi ne. A i jedni i drugi dele zasigurno iste tvoje famozne HLA.

Kod Belgijanaca imaš visok nivo HLA-A3 koji odgovara alpidima, za koje je poznato da su niže telesne visine. A ako nemaš genetsku sklonost ka većoj šroizvodnji hormona rasta uzalud ti je uzimanje mlečnih proizvoda. Alpidi imaju nizak nivo tiroidnih hormona koji su takodje važni za visinu. A alpsku primesu kod Belgijanaca je primetio i Coon:

"In southern Netherlands and in Belgium, as well as in northern France, there is a large-headed brachycephalic element transitional between the Borreby and Alpine forms. (See Plate 13, Fig. 4.) ...

A Svajcarci ceclog zivota mazu sir i mleko pa ne mogu da dokuce do steke :)

Imaju mali broj atlantskih mediteranaca a puno alpida. Ta visina koja se javila u zadnjih vek i po daje jače kosti i duže udove, jer je posledica omogućavanja onima koji genetski imaju višak hormona rasta da ga proizvedi i da ih on izgradi, pa je zato neophodna odgovarajuća ishrana bogata potrebnim belančevinama. Uzalud je da uzimaš te belančevine u većoj meri ako tvoj organizam nema genetsku sklonost da proizvede veću meru hormona rasta, jer one neće biti iskorišćene za izgradnju.

I jos da napomenem, u Trebinju su davnih dana vrsili merenje visine kod ljudi i pokazalo se da je srednji rast muskaraca 186 a kod zena 178. To je ubedljivo najvise na Svetu.
Ima u ovom tekstu iz vikipedije i o tome kako ono poznato visoko pleme iz Sudana nije bas 195/180 cm (muskraci/zene) vec da su oko 180 cm (muskarci).

Bila bi još veća visina da su merili visinu stanovništva koje je gore zavučeno u planinama, jer ipak, u gradu ima dosta i Slovena i Mongola, kao i semita koji su tradicionalno gradsko stanovništvo zbog trgovine i zanata, pa smanjuju prosek visine.

Za Investigatora:

Vidim da je naveo u jednom postu da jedan ispitani Vasojevic ima E1b1b1 haplogrupu. Molim da napise iz kojeg je vasojevickog bratstva dati pripadnik.

Ja vec posjedujem podatke za 2 pripadnika Vasojevica (Bojovic i Djukic) koji su E1b1b1a2.

Prema istrazivanju koje je obavljeno 2009. g. na 404 muskarca iz CG (http://issuu.com/bosniaco/docs/mirabal_et_al_2010), dobijeni su sljedeci rezultati:
I2a - 29%
E1b1b1 - 27%
R1b - 9%
R1b - 7%

Pozdrav,

Kako tumačine E1b1b1 i uopšte HG-E grupu? Kao semite? Potomke drevnih Feničana, Arapa, itd?

Za Investigatora:

I2a - 29%
E1b1b1 - 27%
R1b - 9%
R1b - 7%

Pozdrav,

dali su se zadrzala srpska prezimena i dali se radi o hercegovini ??:think: kako se tumaci to e1b1b1 ,karakteristike ?

Trebalo bi da ga pitas da li ima crnu kovrdzavu kosu.
Ako nema onda su to podmetnuti rezultati iz zagreba.:mrgreen:

Sad,meni bi veoma znacilo kada bi nekako mogao da postavis nastavak te pesme ili druge pesme po tvom izboru iz te knjige.Mogli bi da otvorimo temu na kojoj bi stavljao te isecke napisane tijem starijem crnogorskijem jezikom ili sta vec.
Ako nemas snage za sve ovo molio bih te da mi kazes kako se zove bar knjiga iz koje si uzeo taj isecak kako bi mogao da je uzmem u bibljioteku,jer kontam da je nema u slobodnoj prodaji.

Јес, сутра мало, па да продајеш памет по другим форумима ко што се курчиш и са овим што овде пљуцкаш.
Узгред, јес` ти неки хомосексуалац? Фиксација, а?

Poslednja izmena:
Sa sajta RootsWeb (to je ono gde Nordtvedt objavljuje svoje rezultate). Tekst je iz prosle godine.

The Neolithic occurred quite some time *after* the LGM, when all of the
populations that had been in Europe had already started spreading out. I1
and I2b were practically the last to take up farming due to their location in
the Northwestern periphery.

Where did Haplogroup I originate or branch from ..?
When did the first Haplogroup I people arrive in Europe?
*I* think in Anatolia. The split-up of [IJ] occurred there, with Hg I
entering Europe (with maybe some J's) as the Bohunician/Aurignacian
population, while J remained in Anatolia. This was *more than* 40kya.
Brother clade Hg J could have entered at any time, most likely started in
before the LGM, but really poured in as part of the Neolithic.

Was the Balkans area the LGM refuge for all Haplogroup I.. No, just I2a-(pre-?)Dinaric I think. See above.

Poslednja izmena:
Јес, сутра мало, па да продајеш памет по другим форумима ко што се курчиш и са овим што овде пљуцкаш.
Ako neces to je tvoja stvar.Snaci cu se i bez tebe.A to da pljuckam si sasvim u pravu.

Узгред, јес` ти неки хомосексуалац? Фиксација, а?
Ne nijesam.Nego sam pio vina to vece, a mene vino brzo udara u glavu.
A da.Pisem po forumu jer nemam svoj zivot.

Kog:

Vasojevici od rodonacelnika Vasa mogu biti samo pripadnici jedne haplogrupe, tj. mogu biti samo E1b1b. Naravno, ako su Vasojevici plemenski asimilirali pripadnike ostalih bratstava koji nose drugu haplogrupu, onda bi ta druga bratstva mogla nositi I2a, ali genetski nisu dio Vasojevica.

DSCP:

Nemoj buniti etnicku pripadnost nastalu na ideologiji i geneticko porijeklo. Haplogrupa E1b1b je stigla iz Afrike, preko Bliskog Istoka u prostor Stare Grcke prije nekih 10.000 godina. Njena podgrupa E1b1b1a2 je nastala negdje na Peloponezu prije 4.500-5.000 godina, a onda se rasprostranila prema sjeveru helenskim migracijama.

Dakle, preci Vasojevica su prije par hiljada bili Heleni, pa su onda ilirizirani, pa onda slavenizirani. Bosnjacka vasojevicka bratstva su sva u Sandžaku (a odatle iseljavanjem poslije 2. svjetskog rata svugdje po svijetu).

Evo ovdje mozes procitati opsirnije o grubom porijeklu evropskih muskaraca: http://www.jogg.info/41/Wiik.pdf.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back