Odmah da kazem da nemam previse vremena da se prepirem s tobom u svakom detalju. Ti se drzis svog stava a ja stava oficijalne nauke, Ukoliko dobro govoris engleski ili ruski, uputicu te na Anatolija Kljosova koji ce te jednostavno nokautirati

To je profesor genetike na Harvardu pa ako ti smatras da si veci strucnjak od njega, izvoli. Jedino mislim da bi covek posle jednog kruga razgovora i razmene stavova shvatio da gubi vreme sa ideoloski indoktriniranim covekom
Mishab
Iznosi 50% samo za tvoje sinoive ili kćeri, a za njihove sinove i kćeri može da se desi da tvoja unuka nema nijedan gen nasleđen od tebe, već 50% od roditelja koji nije od tvoje dece, a drugih 50% postoji mogućnost da bude nasleđeno samo ono što je od tvoje supruge, a od tebe 0%. Stvar je slučaja koliko će tvoji unuci da naslede od tebe a koliko od tvoje supruge u tih njihovih 50% koliko uzimaju ukupno od vaše dece (od tebe i tvoje supruge). Jedino će tvoj unuk morati da ima nasleđen od tebe ceo Y hromozom, a svih ostalih 45 hromozoma ne mora od tebe da nasledi, već može od tvoje supruge (preko tvog potomka) i preko one osobe sa kojom tvoj potomak u braku.
Aproksimativno, sve ide po iteraciji kvadrata broja 2.
Nisam nikada ni rekao da su dinarci, nego da su izmešani u korenu sa dinarcima, jer imaju neke dinarske gene, a neke od drugih populacija. Čisti dinarci imaju celu grupu gena nasleđenu koja odhgovara dinarcima, a ne samo jedan gen. Gruzini imaju istu kombinaciju dinarskih gena kao i mi, pa se može opravdano reći da imaju dinarce koliko ih i mi imamo (svaki treći).
Kada ono po tvojim tumacenjima nastaje Svet?
Za mene su oni crnci koji su pomešani sa nordidima.
Jesu sada ali pre 10 godina to nisu ili. a ti "nordidi" su zapravo azijati iz rejona Kaspijskog mora. Nordidi postaju tek svojim dolasnom u Evropu i mesanjem sa starosedeocima.
Ono vreme kada su u severnoj Evropi ljudu imali pobedjene karakterne slabosti preko kojih je jedino i moguće ljudima manipulisati, to vreme se naziva novim vekom a takodje i vekom razuma. Ona ista zatupljenost koja je postojala u srednjem veku i koja je vecini zatvarala oci pred istinom, i danas je na delu, jer se ljudi protiv tih svojih slabosti više ne bore.
Jedno od retkih mesta gde se u potpunosti slazem s tobom. Umece manipulaije je dostiglo svoj maksimum.
Ničim to navedeno nisi osporio.
Nisam video potrebu nista da osporavam posto se neke stvari jednostavno ne poklapaju sa elementima logike i savremenih saznanja. MRCA za I1a koje ti nazivas starosedeocima je mnogo mladji od perioda na koji ti ciljas. Ti "nordidi" su dosli sa mesta o kojem sam govorio malo uvise preko Spanije (verovatno zato st je Spanija na "nord"-u

) Uvek se pozivas na Kun-a iako je to stari vek u odnosu na savremenu genetiku.
Ne znam da su bili najniži. Nigde nisam naišao na te podatke. Gde si ti saznao to? Kako to objašnjavaš? Ako misliš da je prirodna selejcija i evolucija formirala njihovu visinu onda valjda znaš da treba da selekcija odstrani one koji su niže visine, da bi došli do izržaja oni kojđi su niži? Ko je eleminisao ljude niske visine?
Why Are the Dutch So Tall?
In the space of about 150 years, the Dutch have gone from being one of Europe's smallest people to the tallest in the world. A look at why the Dutch are so tall.
While obesity has tripled in many Western European countries since the 1980s, the Dutch keep growing upwards. The average height is now 6 feet 1 inch for Dutch men and 5 feet 7 inches for Dutch women. So why
are the Dutch so tall?
Two main factors seem to have caused this dip. The first was the growth of cities: the more people were clustered together, the less food there was to go round and the faster diseases spread; the second was the drop in global temperatures, during what is known as the Little Ice Age. Findings such as these have made it clear that human height is not just linked to genetics or diet, but is much more sensitive to a range of influences than was previously thought.
The most convincing argument for why the Dutch have grown so tall so recently was put forward by J.W. Drukker, a professor of economic history at the University of Groningen. His studies revealed that the Dutch growth spurt of the mid-19th century coincided with the establishment of the first liberal democracy. Before this time, Holland had grown rich off its colonies but the wealth had stayed in the hands of the elite. After this time, the wealth began to trickle down to all levels of society, the average income went up and so did the height.
Zašto bi bila veša uloga majke nego oca, kada otac ima sve hromozome koje ima majka, a on sam ima jedan hromozom više?
Zasto? Zato sto je takav zakon prirode. Van je moje moci da objasnim taj fenomen.
Da, ima ih u celom tom području, jer im klima savršeno odgovara, jer oni nisu adaptirani za gorštačku klimu (sa temperaturnim ekstremima), nego za toplu planinsku klimu kakva postoji u primorju, a Trebinje zahvata snažan uticaj primorja. HG-I i HLA-B12 su najzastupljeniji na Balkanu upravo na području Bosne i Hercegovine.
E pa vidis, Milose da sam nisam poreklom otuda, mozda bi i mogao da ti poverujem. Uostalom, to bi mogao da dokumentujes sa podacima i kartama.
Nisam primetio. Ja se borim protiv sejete, sebičnosti i ostalih slabosti zbog kojih bih eventualno mogao biti pristrasan ili imati predrasude. A ti?
Pa, koliko sam ja video, ti imas jednu matricu u koju uklapas stvari onako kako tebi odgovaraju. Nesto slicno predrasudama koje su govorile da su Srbi vecinski tamnokosi zbog turaka. Posto ljudi posmatraju stvari onako kakvim zele da ih vide a pri tome to nije zabranjeno, ja ne vidim nacina da oni promene svoje misljenje sve dok ih nauka ne postavi na margine istorije. U SAD postoji udruzenje ljudi koji jos uvek veruju da je Zemlja ravna ploca.
To nije tačno. Hajde citiraj kada sam ja krvnim grupama rešavao antropološke probleme? Upravo sam oduvek tvrdio da u Evropi pet antropoloških tipova ima nultu grupu, a par ima A, te da je nepodesno krvnim grupama ABO sistema utvrdjivati poreklo i jednog antropološkog tipa osim par grana mongola koji u Evro-Aziji ima B krvnu grupu.
Kada sam gledao ono tvoje izlaganje na Cetinju, brzo sam pogledao samo fragmente posto nisam imao vremena da sve odgledam. I naleteo sam na mesto gde govoris o krvnim grupama. Mislio sam da preko njih takodje gradis svoju hipotezu. Eto, izvinjavam se ako sam da pogresnu informaciju.
Veoma maštovito, ali bez i jednog navedenog argumenta.
Argument je taj da geografske sirine vrlo cesto imaju uticaj na fenotip ljudi. Dodatne karakteristike su specificne za stanovnistvo nizija i planina opet bilo gde na ovom Svetu.
Zato što Gruzini imaju dinarske genetičke markere a ne neki drugi na Kavkazu.
Odlican argument.
Pisao sam pre nekoliko godina o tome kako je atlantsko-mediteranska HG-I1b1 zastupljena u Hercegovini (ima je 63,83% Hercegovaca i 29,2% Beograđana), a takođe i na području pontskog antropološkog tipa; najviše na severu Kavkaza (kod Darginaca u Dagestanu 58%), kod Oseta u Ardonu (32%), Moldavaca (21,7%), Čerkeza (16,7%), Ukrajinaca (16,1%), Kozaka (15,5%) i Belorusa (15,0%). Međutim, to nisu dinarci, jer dinarci imaju HG-J2a.
Ovo je stvarno neverovatno....... ja sam bez reci!
Mislim da si veoma subjektivan tj. da tobom jako vladaju subjektivni faktori kada nisi mogao da primetiš sličnost koja je toliko očigledna. Znam nekoliko Gruzina i svi oni pričaju isto, da su velike sličnosti izmedju njih i posebno naših Crnogoraca.
Bas naprotiv, imam istancan "njuh" za zapazanje razlika. Mozda je najcesca slicnost ta da imamo dosta "nosatih" ali su crte lica a pogotovu fizionomija tela dosta razlicite.
Naravno, postoje slucajevi kada ih je defitivno tesko razlikovati od nasih ljudi ali, Boze moj, uvek se i svugde nalaze takvi ljudi.
Gruzini ce ti reci da postoji velika slicnost zato sto se jako brzo "primaju" na nase obicaje i definitivno postoji kulturalna slicnost ali treba da znas da ona postoji i sa drugim narodima Kavkaza. Ne postoji nista "gore" od kavkaskih zdravica koje znaju da traju i po pola sata, pa onda tako jedna za drugom, celi dan. Meni licno je to vise nego zamorno