Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
lep i kratak opis I2 i njenih podgrupa

I2* -M438 has the look of a clade that blossomed in the Balkans. Several Indo-European languages seem to have arisen on the western shores of the Black Sea and then spread into Anatolia. Armenian seems to have passed through Anatolia to Armenia, in both of which, and neighbouring Georgia, we find a little I2* today. [Added following posts by K.N. below:] Other lines of I2* appear in the Adriatic and Northwest Europe.

I2a2a - L69.2 is strongly correlated with the distribution of the Slavic languages, particularly Serbian. Its TMRCA of 500 BC would give it time to burgeon among the Proto-Slavic farmers on the Dniester, before the spread of Slavic.
I2a2a - L69.2-Disles This sub-cluster split off about 4000 BC (according to Ken Nordvedt) and appears today in Scotland and Ireland, so its ancestor probably moved north with an Indo-European band and arrived in Britain with the Celts.

I2a2b - L161 has several clusters, according to Ken Nordtvedt, the earliest of which has a TMRCA of 3,370 BC and possibly arose in Germany. So its ancestor may have been among farmers leaving the Balkans to create the first farming culture of central Europe - the LBK. From there it could have passed into the British Isles with the Celts and to some extent with the Anglo-Saxons.

I2b1 - M223 has a peak in Germany, but also appears in Russia. Its ancestor may have travelled with the Indo-Europeans and entered Britain with the Celts.
I2b1a seems to have arisen in the Celts of Britain and is rare in Ireland, though it has been found in McGuinness and McCartan men, descended from the Uí Echach Cobha, a lineage considered British (Cruithin) in the 6th century AD. See Celtic Tribes of Ireland for details and references.

I2b2 - L38/S154 appears alongside R1a1a in Bronze Age skeletons found in Lichtenstein cave, in Lower Saxony, and so could have migrated up the river Dniester and around the Carpathians into present-day Germany. The present-day distributions of I2b2 and R1b-L21 both flow along the Rhine and into the British Isles, and so probably reflect the movements of the Celts.

http://dna-forums.com/index.php?/blog/2/entry-89-the-story-of-i/

Pa ako je priliv stanovnistva isao iz Hercegovine prema Srbiji (ali i prema Krajini) onda je logicno da tamo gde je izvor ima vise tog elementa. Upravo zahvaljujuci tom zapadnom delu CG procenat I2a2 u CG je tek nesto malo veci od E1b (29%:27%).
Mislim da ovde sam sebi protivorecis.

A na ovaj drugi deo ne vidim potrebu da odgovaram. Bilo sta da kazem, ti mozes da kazes nesto trece i tako do besvesti.

U cemu ja to protivrecim sebi?
Rekao sam da nikakvo istrazivanje nije radjeno u hercegovini,ali sam rekao neka bude 50 posto.

Vidim da ste jako zainteresirani za genetsko porijeklo Balkanaca zato imam nesto jako dobro ;)
Uradite DNA analizu preko neta na poznatom genetskom institutu IGENEA u Cirihu.... Link http://www.igenea.com/index.php?lp=1 pocetna cijena je od 169 do 179 €

Do sada su 3 osobe porijeklom iz plemena Vasojevic razlicitih religija uradili taj test i svima je ispao isti rezultat a to je grupa E1b1b koja je najrasprostranjenija na Kosovu, Albaniji i dijelovima Grcke i Makedonije. Ova grupa predstavlja starogrcko-helensko, fenicansko, a kasnije i ilirsko stanovnistvo.

Stvar je provjerena 100% :ok:

Poslednja izmena:
Vidim da ste jako zainteresirani za genetsko porijeklo Balkanaca zato imam nesto jako dobro ;)
Uradite DNA analizu preko neta na poznatom genetskom institutu IGENEA u Cirihu.... Link http://www.igenea.com/index.php?lp=1 pocetna cijena je od 169 do 179 €

Do sada su 3 osobe porijeklom iz plemena Vasojevic razlicitih religija uradili taj test i svima je ispao isti rezultat a to je grupa E1b1b koja je najrasprostranjenija na Kosovu, Albaniji i dijelovima Grcke i Makedonije. Ova grupa predstavlja starogrcko-helensko, fenicansko, a kasnije i ilirsko stanovnistvo.

Stvar je provjerena 100% :ok:
Ne pada mi na pamet da bacam pare na gluposti.Od toga necu nista da imam pa mi je svejedno dal sam i2a ili e1b.
Jedino ako hoce besplatno.

a to je grupa E1b1b koja je najrasprostranjenija na Kosovu, Albaniji i dijelovima Grcke i Makedonije. Ova grupa predstavlja starogrcko-helensko, fenicansko, a kasnije i ilirsko stanovnistvo.

Pa zar nije do neki dan bilo da je I2a2 bogumilsko-ilirska hg? Zar nije muftija govorio da su Bosnjaci potekli od Ilira posto je u BiH velika koncentracija I2a2??

Da objasnimo neke stvari i po povodu E1b. Slazem se da E1b ponajvise ima veze sa Helenima (ali ne starosedelackim, vec onim pridoslim). Dalje, Starost najstarijeg zajednickog pretka E1b- V13 se procenjuje na oko 3000 godina. Dakle, njihovo pojavljivanje je u korelaciji sa ptetpostavljenom pojavom drzave Ilira, sto opet znaci da nije moglo biti da se ilirska drzava zasniva na 1000-2000 pojedinaca E1b koliko ih se teorijski moglo namnoziti u toku 200-300 godina od jednog pretka.
Mimo svega toga, imamo potvrdu iz starih izvora da ti Iliri niti su govorili jezikom razumljivim Grcima niti Rimljanima.

A sto se samih Albanaca tice (i rasprostranjenosti E1b kod njih), evo sta na to kaze Dienekes:

if their language turned out to be of Illyrian origin (doubtful), it would be a reasonable conclusion that they indeed ADOPTED the language, as the Illyrians were reckoned to be one of the northern nations, which doesn't harmonize very well with the predominantly Southern gene pool of present-day Albanians.

Pa zar nije do neki dan bilo da je I2a2 bogumilsko-ilirska hg? Zar nije muftija govorio da su Bosnjaci potekli od Ilira posto je u BiH velika koncentracija I2a2??

I2a2 i jeste najrasprostranjenija u BiH i Dalmaciji i vezuje se za autohtono stanovnistvo Balkana - ILire. To je upravo dokazala anketa dobrovoljnih ucesnika.
Sve u svemu sto se vise anketira i utvrdjuje sve se vise obara vasa teorija a slovenska grupa R1a je najmanje prisutna u spomenutim lokacijama.

http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

Poslednja izmena:
I2a2 i jeste najrasprostranjenija u BiH i Dalmaciji i vezuje se za autohtono stanovnistvo Balkana - ILire. To je upravo dokazala anketa dobrovoljnih ucesnika.
Sve u svemu sto se vise anketira i utvrdjuje sve se vise obara vasa teorija a slovenska grupa R1a je najmanje prisutna u spomenutim lokacijama.

http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

Koliko ste vi zatucani likovi, to je prosto cudo.

Je'l ti citas ista od ovoga sto je napisano u ovoj temi ili i dalje furas muftijin film? Jel' ti vidis starost haplogrupe I2a2? Jel' ti znas da citas karte?
Na tvoju izuzetno veliku zalost, I2a2 su na Balkan dosli kao Sloveni.

Taman ste se uhvatili za nekakvu slamku spasa koja se zove I2a2 kad ono tamo........ totalni fijasko.

Koliko ste vi zatucani likovi, to je prosto cudo.

Je'l ti citas ista od ovoga sto je napisano u ovoj temi ili i dalje furas muftijin film? Jel' ti vidis starost haplogrupe I2a2? Jel' ti znas da citas karte?
Na tvoju izuzetno veliku zalost, I2a2 su na Balkan dosli kao Sloveni.

Taman ste se uhvatili za nekakvu slamku spasa koja se zove I2a2 kad ono tamo........ totalni fijasko.
'Ko nema puno bure i prazno je dobro' :mrgreen:

Slaba vajda od diskutiranja sa tobom :bye:

Pazi jednu stvar...... ukoliko Srbi u Srbiji imaju 17% E1b, ni pod kakvim okolnosti ga ne mogu imati vise od toga Srbi u Bosni. Uzimajuci u obzir geografske pikove E1b, kao i prirodu naseljavanja i raseljavanja tog podrucja, jasno je da se radilo o jednoj "maloj" manipulaciji sa istrazivanjem. A kako se to desilo, vec smo raspravljali na forumu. Kako muslimanima, tako i Hrvatima je bilo izuzetno vazno da iz politickih razloga polazu pravo na nekakvu autohtonost putem I2a2, za koju su pretpostavljali da je starosedelacka. Pri tome, sto je manji procent I2a2 kod Srba, time su oni jos vise udaljeniji od tog mrskog im etnickog elementa. Apsolutno ne moze ni po kojem osnovu da bude vise I2a2 u Srbiji nego sto ga ima u Srba u Bosni i Hercegovini.

Da se razumemo, I2a2 po svemu sudeci nije starosedelacka na Balkanu ali zato I2 po svim merilima to mora da bude.

Namerno sam postavio primer Obame da bi ti pokazao kako ostaju neke genetske karakteristike a neke se gube. Veruj mi, i u najminimalnijem slucaju dete ce naslediti od oca neke crte vezane za izgled a i Obama je vrlo verovatno neki od E1b. U Engleskoj je nedavno bio slucaj da su se rodile dve sestre blizankinje i jedna je crna a druga bela. To su ekstremni i izuzetno retki slucajevi.

Kao sto ti je Lesandar govorio, kovrdzava kosa je jako pouzdan priznak prisustva haplogrupe E1b. Ako se Obamina deca budu zenila/udavala iskljucivo sa belcima u naredninh 10 generacija moguce je da im se kosa ispravi ali isto tako da se neki od potomaka ponovo rodi kovrdzav.

Ја сам рекао да ИМА ВЕЛИКЕ ШАНСЕ, што неки не знају да читају, њихов је проблем.
Обама, према карактеристикама оца, има хаплогрупу Б.

Да не улазимо даље у елаборацију црне и плаве ( таласасте) коврџаве косе, то су два сасвим различита типа длаке. Само ћу напоменути да се црна коса коврџа зато што је длака пљосната и има потпуно исте карактеристике као и длака на било ком другом делу тела, а интелигентни људи ће извући еволуцијски закључак из тога.

Poslednja izmena:
Podseticu te na tvoju raniju izjavu
За ову тројицу на слици типујем, леви Р1б, средина Р1а, десно Е1б или Ј1
f_sm_0816c08.jpg

Pitanje za tebe:Na osnovu cega to zakljucujes,kad se zna da genotip i fenotip nisu isto i kada se zna da je bosna genetski mesovita?

Znamo da je to glupost,ali posto to zbog sujete ne zelite da izjavite , ostavicemo to po strani.
Recimo da ste se igrali.Da ja nisam uleteo ovo bi polako skliznulo u geno-fashizam i prebrojavanje krvnih zrnaca.Trebalo bi da mi budete zahvalni na tome.
Vi ste pametni ljudi ovo vam nije trebalo.Ponasali ste se kao adolescenati kojima je genetika udarila u glavu.
Gledajte na mene kao na Velikog inkvizitora ovog foruma.:cool:
Eto toliko...Pozdrav

Genotip i fenotip naravno da nisu isto ali su procentualno dosta cesto podudarni. Pogotovo u sredinama gde nema nekih velikih mesanja. I sam znam za slucajeve gde su se radjala potpuno plava deca u potpuno crnokosih roditelja i to su ti slucajevi gde recesivni geni dolaze do izrazaja. Medjutim, onaj ko se razume u antropologiju lako ce odrediti pripadnos nekoj haplogrupi i bez DNK testova. Naravno, ponekad ce pogresiti ali ce vecinski biti u pravu. I to je smisao cele ove rasprave.

Jeste, istina je, da nam nije bilo tebe i jos par pojedniaca, mi bi davno zaglavili u blatu fasizma i rasizma. Medjutim, to je takva nauka. Ljudi se razdvajaju na podgrupe da bi se doslo do nekih zakljucaka o migracijama i na taj nacin rekonstruisali detalji koji bi svim drugim naucnim metodama bili nedokucivi. U ovome bilo sta lose mogu da vide samo ljudi kojima nije stalo do istine.

Podseticu te na tvoju raniju izjavu

Pitanje za tebe:Na osnovu cega to zakljucujes,kad se zna da genotip i fenotip nisu isto i kada se zna da je bosna genetski mesovita?

Znamo da je to glupost,ali posto to zbog sujete ne zelite da izjavite , ostavicemo to po strani.
Recimo da ste se igrali.Da ja nisam uleteo ovo bi polako skliznulo u geno-fashizam i prebrojavanje krvnih zrnaca.Trebalo bi da mi budete zahvalni na tome.
Vi ste pametni ljudi ovo vam nije trebalo.Ponasali ste se kao adolescenati kojima je genetika udarila u glavu.
Gledajte na mene kao na Velikog inkvizitora ovog foruma.:cool:
Eto toliko...Pozdrav

Одговор за тебе: на основу закона физике фенотип је у директној зависности од генотипа. Према тој једначини, генотип и фенотип су директно пропорционални, у непромењеним животним околностима. Пластичније: не може Фата да води мајмунче без утицаја Унпрофора. Ето, толико. Етика није физичка константа.

Poslednja izmena:
Одговор за тебе: на основу закона физике фенотип је у директној зависности од генотипа. Према тој једначини, генотип и фенотип су директно пропорционални, у непромењеним животним околностима. Пластичније: не може Фата да води мајмунче без утицаја Унпрофора. Ето, толико. Етика није физичка константа.

U ovom grmu lezi zec.

Jednostavan primer - znam jednog studenta iz Bosne, koji studira kod nas - plava kosa, plave oči - složićete se da je mogućnost da nije R1A veoma mala.

Šta li će "veliki inkvizitor" reći ?

Veliki inkvizitor kaze da je tebi genetika udarila u glavu.
Veliki inkvizitor moze da da glavu da nije r1a.
Jer vidite vi u svojoj zaslepljenosti i osamucenosti usled udara i najezde raznih halpogrupa na vas mozak polazite od pretpostavke da izmedju plavog studenta i njegovog pretka slovena koji je dosao na balkan postoji neprekinuti lanac ili niz plavih ljudi koji su imali plave sinove,sto je priznacete glupost jer u bosni se r1a krece samo oko 15 procenata,ostali su recimo smedji starosedeoci.

Tko je to zanijekao? Mi i znamo gde su takvi grmovi, a gde ih nema. I, da ova:

http://1.***************/_kVBIKsx0ZqQ/TApGXOQUsUI/AAAAAAAAGGM/uuw4abKceVo/s1600/hairless_cat.jpg

donosi kosmat porod ako se ukrsti sa drugom vrstom mačke.

O fuj kakva rugoba.
Nisi mi odgovorio na drugi deo pitanja koji je veoma bitan i koji je u neposrednoj i veoma vaznoj vezi sa tvojim od moje strane podebljanim delom recenice.(U nepromenjenim zivotnim okolnostima)
Posto je zivot po samoj definiciji suprotnost gore podebljanoj formuli to tvoje obrazlaganje moze da prodje kod nekih laboratorijskih eksperimenata nad misevima.
Moj drugi deo pitanja je glasio kako znas ko je koja halpogrupa kada se zna da je bosna genetski mesovita?
Zasto bi recimo unuk morao da ima istu boju kose kao i njegov deda sa oceve strane?Evo ja prvi nemam takvu boju kose kakvu je imao moj deda,a verujem i mnogi od vas.Zasto recimo ne bi mogao da nasledi fenotip od dede sa majcine strane?.

Veliki inkvizitor kaze da je tebi genetika udarila u glavu.
Veliki inkvizitor moze da da glavu da nije r1a.
Jer vidite vi u svojoj zaslepljenosti i osamucenosti usled udara i najezde raznih halpogrupa na vas mozak polazite od pretpostavke da izmedju plavog studenta i njegovog pretka slovena koji je dosao na balkan postoji neprekinuti lanac ili niz plavih ljudi koji su imali plave sinove,sto je priznacete glupost jer u bosni se r1a krece samo oko 15 procenata,ostali su recimo smedji starosedeoci.

Da li ti, majstore znaš princip traženja partnera za brak u Srba? En den dinu?
Samo je grad ( uz rubna područja i mešovite zajednice) poklekao u poslednje vreme i delimično prilagodio nazorima koje ti ovde prodaješ.

O fuj kakva rugoba.
Nisi mi odgovorio na drugi deo pitanja koji je veoma bitan i koji je u neposrednoj i veoma vaznoj vezi sa tvojim od moje strane podebljanim delom recenice.(U nepromenjenim zivotnim okolnostima)
Posto je zivot po samoj definiciji suprotnost gore podebljanoj formuli to tvoje obrazlaganje moze da prodje kod nekih laboratorijskih eksperimenata nad misevima.
Moj drugi deo pitanja je glasio kako znas ko je koja halpogrupa kada se zna da je bosna genetski mesovita?
Zasto bi recimo unuk morao da ima istu boju kose kao i njegov deda sa oceve strane?Evo ja prvi nemam takvu boju kose kakvu je imao moj deda,a verujem i mnogi od vas.Zasto recimo ne bi mogao da nasledi fenotip od dede sa majcine strane?.

To, batice ( a u vezi onoga što sam te gore pitao), za tvoju informaciju, prolazi kod svih biljnih i životinjskih vrsta osim one koja je zaražena religijom pa su joj , recimo Arapi braća a Srbi nisu.

Ti si, grdan zapamtio samo boju kose ( koja, ionako varira u okvirima jednog antrotipa), jel? Postoje razni antropološki faktori koji mogu da ukažu na genetsko poreklo. Recimo, takozvane "kravlje oči" Silvestera Stalonea, jel znaš da ga povezuju sa drevnim Rimljanima ( ovo drevni nikako u afirmativnom već samo u pokaznom smislu)?

Naravno da može da se nasledi privid fenotipa ( FENOTIP JE MNOGO ŠIRA KATEGORIJA NEGO ŠTO JE PRIVATNI IZGLED) i sa majčine strane, ali šta to menja kada su otac i majka iz iste antropološke "momćadi"?

Poslednja izmena:
Meni sa jedne strane svi smedji sa plavim ocima vecinom ili neko svetlo smedjim , a sa druge plavi sa plavim i zelenim ocima u 90 % i ja sam neka plavo-smedja varijanta sa svetlo smedjim ocima ;) Doduse sa obe strane su ljudi onako vislji sa jakom konstitucijom ... Ja sam po izgledu skoro idetnican dedi , a imam i burazera od tetke koji mi je maltene ko brat blizanac , svi misle da smo rodjena braca , tako da Lesandar ima pravo, kontam sta prica :)

i šta to menja kada su otac i majka iz iste antropološke "momćadi"?
Ali sta to vredi kad antropoloska momcad ima mesovitu gensku sliku.(Mislim na bosanske srbe)Bosanci imaju e1b cak 21 posto, pa nisam primetio nijednog crnog i kovrdzavog.

imam i burazera od tetke koji mi je maltene ko brat blizanac , svi misle da smo rodjena braca , tako da Lesandar ima pravo, kontam sta prica
Zapravo, to bi trebalo da ide meni u prilog.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back