Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa video sam tabelu, i za nju kazem da je sumnjiva...
Nemoguce je da crnogorci imaju manje i2a od nas..

Врло могуће из следећег разлога:

Лијева Црна Гора, односно људи који говоре јужнохерцеговачким нагласком има више И2 , у просеку, него Србија, но дешња Црна Гора, односно говорници зетско јужносанџачког дијалекта имају много мање И2, ипак су ту у питању два народа, један од њих - Мрчо,балансеро између Пријепоља и Тиране.

Sudeci prema sizeu koji je jedini publikovan (a ostatak ne znaju ni strucnjaci) jedina je razlika u proporcijama I2a2 i E1b1b1b. Posto i sever Albanije ima procenat R1a1 koji je samo nesto manji nego u Srbiji, za ocekivati je da je i CG negde tu, znaci oko 15-16%.

Тако сам нешто и ја мислио. Друже, би ли се усудио да даш процену колико је која хпл. заступљена међу Србима ?

Тако сам нешто и ја мислио. Друже, би ли се усудио да даш процену колико је која хпл. заступљена међу Србима ?

))))))))) Srbi su relativan pojam. i situacija varira od regiona do regiona. Nezahvalno je davati prognozu ali "odokativno" i sumarno bi to izgledalo ovako: I2a2 cca. 40%, E1b cca. 20%, R1a cca. 15-17%, R1b cca. 8%, J2 cca 5% i ostali u skupini "ostalo".

Predlazem jednu malu igru.... da po fizionomiji feprezentativaca Srbije odredimo kojoj bi haplogrupi mogli pripadati

serbia.jpg

))))))))) Srbi su relativan pojam. i situacija varira od regiona do regiona. Nezahvalno je davati prognozu ali "odokativno" i sumarno bi to izgledalo ovako: I2a2 cca. 40%, E1b cca. 20%, R1a cca. 15-17%, R1b cca. 8%, J2 cca 5% i ostali u skupini "ostalo".

Моја процена - И2 - 40-50%, Р1а - 15% - Р1Б - 10%, Ј2 - не више од 5%. Е1б си можда преценио, рачунам неких 15% а можда и мање.

Ne.... nece moci da izadje vise od 42-3% po celoj Srbiji. Po poslednjem ovom istrazivanju proporcija I2a2:E1b za Srbiju je 2:1. Znaci da je oko 20%.

Нисам се ограничио на Србе који живе у Србији... Шта је са Србима из некадашње Крајине, те РС ? Они свакако "дижу просек", барем што се тиче И2... У Србији је И2 вероватно најзаступљенији у западној Србији, мада тешко да ћемо имати нека добра истраживања по том питању.

Sutra ću naći word fajl pa ću iskopirati. Imam samo ove jpg fajlove, a ne znam kako da ih okačim da se vide... Da, pod 15. je Hrvat iz Ljubuškog, prezime Čotić, Q haplogrupe inače ima i u Mađarskoj, neki smatraju da je hunskog porijekla. Znači nemaju je samo Indijanci, već je ima i u Sibiru i u centralnoj Aziji.

Sutra ću naći word fajl pa ću iskopirati. Imam samo ove jpg fajlove, a ne znam kako da ih okačim da se vide... Da, pod 15. je Hrvat iz Ljubuškog, prezime Čotić, Q haplogrupe inače ima i u Mađarskoj, neki smatraju da je hunskog porijekla. Znači nemaju je samo Indijanci, već je ima i u Sibiru i u centralnoj Aziji.

Naravno da je tako ali je ta haplogrupa karakteristicna za daleki istok i za americke indijance ali je za nase prostore raritet (pa ne samo za nase vec i za mnoge drzave po Aziji).

800px-Haplogroup_Q_%28Y-DNA%29.PNG

Europe

The frequency of haplogroup Q in Norway is about 4%, while 3% of Hungarian males are in haplogroup Q.

To the south east, approximately 2% of males in Turkey, In a study by Gokcumen it was found that among Turks that belong to the Afshar tribe haplogroup Q is seen with a prevalence of 13%. Further, the Q-M25 subclade has been found in Turkey

Poslednja izmena:
Naravno da je tako ali je ta haplogrupa karakteristicna za daleki istok i za americke indijance ali je za nase prostore raritet (pa ne samo za nase vec i za mnoge drzave po Aziji).

Na spisku ima još jedan sa tom haplogrupom. Prezime Trbuhović sa Hvara. Da je raritet za naše prostore, to da. Postoji na Ftdna čitava grupa Jevreja Aškenaza koji imaju haplogrupu Q. Oni je tamo povezuju sa Hazarima. Narod Hazara u Afganistanu takođe je ima u značajnom procentu.

Ovo su procenti haplogrupa po poslednjem pomenutom istraživanju za Srbiju i Crnu Goru

haplogrupa____Srbija____Crna Gora
I1_____________7.8%_____6.2%
I2b1___________1.67%___1.73%
I2a2 __________38.5% ___29.2%
E1b1b _________ 17.3%___27.0%
R1a____________14.5%____7.4%
R1b____________ 4.5%____9.4%
J1______________0.6% ___0.5%
J2a ____________3.3%____4.7%
J2b ____________1.7% ___4.5%
G2a____________2.2%____2.5%
N ______________3.3% ___1.5%
Q _____________1.7%____2.0%
H______________2.2% ___1.5%
L_______________0.6%____1.2%

Začuđujući je visok procenat I1 haplogrupe i za Srbiju i za Crnu Goru. Ona bi mogla biti ostatak Gota, mada je i to u sferi nagađanja jer se ne zna koja je bila gotska dominantna haplogrupa.

mene vise cudi jako nizak procenat R1a u Crnoj Gori. Manji je nego u Albaniji! U Hercegovini je 12%, sto se smatralo minimumom. Veci postotak R1b je zbog bliskosti sa Albanijom, gde te hg. ima vise.
I ne mogu da verujem da je I2a2 u CG samo 29,2%. Uzorak je onda pravljen uglavnom na podrucje Podgorice.
Isto tako, neverovatno veliki procenat N- "finske" haplogrupe.....

odakle si dosao do ovih rezultata?

Rezultate je na osnovu tabela sa supporting information istraživanja uradio neko na forumu.hr. Provjerio sam na osnovu rezultata i to je to. Ovo su 100% tačni procenti.
Da, čudan je dramatičan pad I2a2 u Crnoj Gori. U potpunosti se slažem sa tezom da je Stara Hercegovina I2a2, a zetsko-sandžački dijalekat E1b. Biće da su Srbi i Crnogorci zaista genetski različitiji nego što se mislilo.

Hehe, sada sam se slatko nasmejao, jedan siptar na jutjubu kaze da su siptaari starosedeoci na Balkanu vec 80000 godina.

pa sad..... ja licno mogu lako da razlikujem E1b od I2a2 prosto golim okom. ono sto se naziva "krshni Crnogorac" to su pripadnici I2a2, "gorshtaci". Oni sa rastom do 175-180 su "mediteranci".
Smem ruku u vatru da stavim da je kod fudbalera koji su na slici Deki Stankovic E1b, dok su Stojke (oprostimo mu ruznu proslost), Vidic, Jovanovic i Ivanovic I2a2. To su oni za koje sam siguran.

E po izgledu zaista ne bih mogao reći ko je koja haplogrupa. Ti vjerovatno haplogrupe vežeš za određene tipove i rase, ali to može da vara. Sem toga radi se o genetskom nasljeđu samo sa muške strane, a to je ipak mali procenat da bi se odrazio na fenotip.
Bez obzira na sve, gledajući rezultate istraživanja ispada da su Srbi ipak genetski homogenija nacija nego se mislilo. Nisu homogeni kao Velšani ili Irci, ali su homogeniji od dosta naroda u okruženju (Grci, Albanci, Hrvati, Rumuni, Bugari, Mađari, Rumuni). Ako bi se sabrale sve tri varijante I haplogrupe ispada da su Srbi 50% pripadnici te haplogrupe. I dalje ostaje pitanje koje su haplogrupe bili srednjovjekovni Srbi, pogotovo plemstvo,Vojisavljevići, Nemanjići, Mrnjavčevići, Brankovići, Lazarevići i ostali?

Nije sasvim tacno.... J2 je bliskoistocna haplogrupa i na Balkan je dospela davno-davno pre turaka. Ono sto su turci doneli sa sobom je J1 (arapska/semitska hg.) koja nije pronadjena kod Srba. Jedini njeni nosioci na balkanu su muslimanski stanovnici iz Bosne sa 3%.

a na ove decije-konvertitske komentare ja ne obracam paznju. Decko pun svojih frustracija pokusava nekoga da uvredi a vredja samo svoj zdrav razum.

Turci nisu Arapi
Zasto bi turci imali Arapsku halpogrupu
Ako je Turska halpogrupa dospela na balkan
to je onda kroz osvajanja tatara iz 1241 i drugo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back