Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Тачно је да је Тацит желео да скрене пажњу на недостатке римског друштва, али његовсса Германија уопште не идеализује Германе у оној мери у којој се то може закључити на основу селективних цитата у нацистичкој пропаганди. Имао је он и доста тога негативног да каже о њима. Тацитова Германија нам можда више говори о Римљанима и самом Тациту, него Германима, јер слика коју је створио о њима нија верна оригиналу.

E sad sam sve video (procitao)
Dokle razmisljanje jednog libtarda moze da ide pa da se delo "Germanija" proglasi najopasnijom knjigom a Tacit ideologom nacizma.
I Njegosa takvi neki optuzise za etnicko ciscenje poturica.

Ako imaš problema sa razumevanje pročitanog, pročitaj ponovo moj post i navedi gde pišem da je Tacit ideolog nacizma.
Nacisti su zloupotrebili Tacitovo delo i stavili ga u službu svoje ideologije. O nacističkoj zloupotrebi Tacita, posebno pasusa o (ne)mešanju Germana sa drugima, postoji bezbroj studija, članaka i mišljenja daleko upućenijih ljudi od tebe, pa ne vidim razloga za toliko iščuđavanje.
Interesantno je da sam Tacit zapravo nikad nije ni putovao u germanske zemlje, niti je među Germanima živeo. To delo je više plod Tacitove mašte nego stvarnosti.
Tacitovo delo Germanija je pisano pod uticajem kiničke filozofije koja idealizuje jednostavan život, a visoku civilizaciju smatra odgovornom za moralni sunovrat ljudi.
Konstrukcija o "plemenitim divljacima" pri čemu se idealizuju izolovana, zaostala društva iako su neorganizovana i često nasilna, je nastala još u antičko doba pod uticajem te filozofije. Kroz idealizaciju tih društava, proponenti kritikuju sve nesavršenosti modernih društava u kojima žive.
U odnosu na rimsku civilizaciju i kulturu Germani su bili samo to : divljaci.
Tacitova Germanija se danas shvata u tom kontekstu, a ne kao nepristrasno istoriografsko delo kojem trebamo verovati. Ipak, Germanija i danas ostaje kultna knjiga promotera nacizma koji je shvataju nekritički i bez razumevanja konteksa u kojem je napisana.

Poslednja izmena:
To nisu uvrede vec konstatacije. Moje je pravo da karakterno ocenim nekoga i da tu ocenu iznesem javno, a ti se dobro zapitaj zasto si to bas ti. Sasvim sam siguran da ce se ovde 90% ljudi sloziti sa mnom. Uvreda je kada neko nekome psuje mater, vredja ga po nekoj osnovi (racimo, nacionalnoj, verskoj ili tasnoj) i slicno tome. Toga ovde nema. Dakle, nisu u pitanju uvrede vec konstatacije koje se tebi ne dopadaju. Inace bi ja mogao da sa nadjem uvredjen ako mi neko pozeli dobar dan, posto, eto, ja smatram da je to uvreda.

Ti možeš smatrati i da je tvoje ljudsko pravo da šamaraš ženu koja ima nesreću da sa tobom živi.

Na forumu postoje uređena pravila i ne možeš svoja pravila bahatog prostaka nametati ovde. Već si uspeo da srozaš kulturu komunikacije na ovoj temi na jedan strahovito nizak nivo.

Nacisti su zloupotrebili Tacitovo delo i stavili ga u službu svoje ideologije.

Kakva je onda razlika izmedju nacista koji zloupotrebljavaju Tacitovo delo i nekoga ko isto to radi sa statistikom srpskog projekta u sluzbi svoje bolesne ideologije?

- - - - - - - - - -

Ti možeš smatrati i da je tvoje ljudsko pravo da šamaraš ženu koja ima nesreću da sa tobom živi.

Na forumu postoje uređena pravila i ne možeš svoja pravila bahatog prostaka nametati ovde. Već si uspeo da srozaš kulturu komunikacije na ovoj temi na jedan strahovito nizak nivo.

Veliki sam džentlmen prema damama koje to zaslužuju ali pokvarenu stoku jedino vredi šamarati i to je to. Sa tobom ne živim, na svu sreću i stvarno mi je žao ljudi koji su prisiljeni na to.

- - - - - - - - - -

Da li je zaista?

Postoji li ikakva potvrda te Porfirogenitove tvrdnje?

To sam primetio upoređujući sadašnje stanje sa onim što prikazuje karta. Postoji veliko poklapanje.

To je samo jedan gradic, ocekivano I2a tu dostize velike procente, ali ni tu nece sveukupno za celi region IH biti iznad 50-55%. А verujem da ovi u Zapadnoj Hercegovini mogu da se razlikuju samo do jedno 5% +-.
Ljubinje nije jedan mali gradic sto se tice ovog istrazivanja,vec jako migraciono podrucje i jedan od najznacajnijih regiona za ovo istrazivanje, mnogi krajiški rodovi su porijeklom iz Ljubinja,vecina mostarskoh Srba su porijeklom iz Ljubinja itd.Znaci nemojte ovo bukvalno sve shvatati vec gledajte siru sliku.

Konkretno imam bar 20 rodjaka, a svi vucemo poreklo istocnije, plus drugi za koje znam isto poreklo.

To "istocnije" je Popovo Polje. Jeda deo roda Mirilovica je od Bilece a oni su tu dosli iz danasnje Grcke.

- - - - - - - - - -

Ђорђе Јанковић прави ту разлику, и на основу археолошких налаза тврди да су се конкретно Срби, а не Словени уопштено, доселили на ове просторе у 4. веку.

Znam za to ali sam misljenja da nije moglo biti reci o nikakvim Srbima. Srbi sa Avarima... tesko.

Znam za to ali sam misljenja da nije moglo biti reci o nikakvim Srbima. Srbi sa Avarima... tesko.
Не разумем. Говоримо о периоду пре досељавања Авара у шестом веку. Такође, Ђорђе Јанковић пружа археолошке доказа. Овде није реч само о његовом мишљењу.

Poslednja izmena:
Кузмић, Свети Климент, Мраморац, Смедеревска Паланка. Поријеклом из села Вране у Црној Гори. Ови Кузмићи су потомци Карађорђевог брата од стрица Кузмана. Карађорђевићи су славили Светог Климента до 1890. године.

Припада хаплогрупи I2-CTS10228. Нема блиских поклапања на Српском ДНК пројекту.

Не разумем. Говоримо о периоду пре досељавања Авара у шестом веку. Такође, Ђорђе Јанковић пружа археолошке доказа. Овде није реч само о његовом мишљењу.

Mislis da nije bilo upada i pre i posle toga? Suludo je govoriti o nekakvim Srbima iz tog perioda posto nema teorije da su tada bili formirani kao etnos. Pre bi se moglo govoriti o nekim "Madjarima", odnosno o populaciji sa prostora danasnje Madjarske. Ne postoji niti jedan jedini istorijski izvor koji govori o Srbima pre Avara. A ja bi se usudio da tvrdim da se etnogeneza nije desila pre tamo nekog VII veka. I tu se radilo o I2-CTS10228 populaciji s obzirom da je PH908 premlad za to.

- - - - - - - - - -

Pokupi Dinarik North sve vidjenije srpske glavesine :)

Hortija, naprimer :mrgreen:

Mislis da nije bilo upada i pre i posle toga? Suludo je govoriti o nekakvim Srbima iz tog perioda posto nema teorije da su tada bili formirani kao etnos. Pre bi se moglo govoriti o nekim "Madjarima", odnosno o populaciji sa prostora danasnje Madjarske. Ne postoji niti jedan jedini istorijski izvor koji govori o Srbima pre Avara. A ja bi se usudio da tvrdim da se etnogeneza nije desila pre tamo nekog VII veka. I tu se radilo o I2-CTS10228 populaciji s obzirom da je PH908 premlad za to.
Све су твоје претоставке, на које имаш пуно право. Шта би ти рекао или не би рекао, и шта историјски извори помињу или не помињу, не мења чињеницу да је Јанковић у свом раду изнео археолошке доказе који указују на присуство Срба на овим просторима још од 4. века.

Ја би се усудио да тврдим да се етногенеза десила далеко пре 7. века. Етнички састав народа мењао се кроз векове - тј. словенски елемент се мешао са несловенским - али српско име је остало. Ако је српско име постојало и пре доласка Срба на Хелм, а јесте, то указује на постојање одређеног колективног идентитета и раније. У одсуству неког вида колективног идентитета, не би било разлога за постојање заједничког имена, зар не? Дакле, само име је доказ.

Такође, Срби нису претрпели тако драстичне промене као Варјази које су Русима дали име, да сад говоримо о стварању неког новог народа. Код нас се српски елемент мешао са другим словенским и несловенским елементима, али је свеједно остао доминантан на нивоу идентитета.

Генериком се нисам бавио. То је већ сасвим друга прича. А кад смо већ ту, није ми била намера да започнем дискусију по питању тога када су се Срби или Словени доселили, већ сам једноставно желео да ти укажем на закључке покојног Јанковића.

Poslednja izmena:
Ništa.
Kultura zvonastih pehara zaslužna za ekspanziju R1b HG na zapadu.
Život ide dalje.

Какво револуционарно откриће, свака част Ахиле. Ко би рекао да ће једна енеолитска/рано бронзанодопска култура Европе садржати очигледне индоевропске Y-ДНК хаплогрупе, још једном свака част!

Какво револуционарно откриће, свака част Ахиле. Ко би рекао да ће једна енеолитска/рано бронзанодопска култура Европе садржати очигледне индоевропске Y-ДНК хаплогрупе, још једном свака част!
Znači beznačajo istraživanje.
A ja mislio nešto bitno.
Da su znali da se ne cimaju bez veze.

Znači beznačajo istraživanje.
A ja mislio nešto bitno.
Da su znali da se ne cimaju bez veze.

Да су знали да ће један Ахил са Крстарице да им то каже без копања земље и анализе у лабораторијама не би трошили тешко добијен кеш из јевропских фондова за науку и технолошки развој. :smeker:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back