E sad sam sve video (procitao)
Dokle razmisljanje jednog libtarda moze da ide pa da se delo "Germanija" proglasi najopasnijom knjigom a Tacit ideologom nacizma.
I Njegosa takvi neki optuzise za etnicko ciscenje poturica.
Ako imaš problema sa razumevanje pročitanog, pročitaj ponovo moj post i navedi gde pišem da je Tacit ideolog nacizma.
Nacisti su zloupotrebili Tacitovo delo i stavili ga u službu svoje ideologije. O nacističkoj zloupotrebi Tacita, posebno pasusa o (ne)mešanju Germana sa drugima, postoji bezbroj studija, članaka i mišljenja daleko upućenijih ljudi od tebe, pa ne vidim razloga za toliko iščuđavanje.
Interesantno je da sam Tacit zapravo nikad nije ni putovao u germanske zemlje, niti je među Germanima živeo. To delo je više plod Tacitove mašte nego stvarnosti.
Tacitovo delo Germanija je pisano pod uticajem kiničke filozofije koja idealizuje jednostavan život, a visoku civilizaciju smatra odgovornom za moralni sunovrat ljudi.
Konstrukcija o "plemenitim divljacima" pri čemu se idealizuju izolovana, zaostala društva iako su neorganizovana i često nasilna, je nastala još u antičko doba pod uticajem te filozofije. Kroz idealizaciju tih društava, proponenti kritikuju sve nesavršenosti modernih društava u kojima žive.
U odnosu na rimsku civilizaciju i kulturu Germani su bili samo to : divljaci.
Tacitova Germanija se danas shvata u tom kontekstu, a ne kao nepristrasno istoriografsko delo kojem trebamo verovati. Ipak, Germanija i danas ostaje kultna knjiga promotera nacizma koji je shvataju nekritički i bez razumevanja konteksa u kojem je napisana.