Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da zaključim.

Ovi nalazi ne daju odgovore koje su im pokošali inputirati; za tu sliku je potrebno još mnogo uzoraka.
No, iako deo forumaša potcenjuje zaključke koje sam servirao, kao nebitno, ipak...

Ovo istraživanje daje revolucionarno novi pogled na prelazak iz mezolita u neolit, u našoj zoni.
Tone papira je ptošeno u raspravi da li je došlo do smene populacije ili transfera ideja.
Ovo istraživanje odgovor na to pitanje.
A odgovor je nema diskontinuitata.
U pitanju je neočekivano visok stepen mešanja populacija.
U zapadnoj Evropi, priča je nešto drugačija.

NEW YORK (GenomeWeb) – Admixture occurred between Neolithic farmers and Mesolithic hunter-gatherers, according to a new study of ancient DNA.

"We expected some level of mixing between farmers and hunter-gatherers, given the archeological evidence for contact among these communities," Hofreiter said in a statement. "However, we were fascinated by the high levels of integration between the two communities as reconstructed from our ancient DNA data."

https://www.genomeweb.com/sequencin...neolithic-farmers-mesolithic-hunter-gatherers
(ovaj rad tretira samo mali deo rezultata, ali u zaključku to ništa ne menja)

Do sledećeg viđenja, posle nekih novih istraživanja.
Pozdrav.

Ovo je već patologija.

Ne postoji ni jedan naučni rad koji tvrdi suprotno.

Svi antropološki radovi govore o postojanju kontinuiteta.

Čitajte Dragoslava Srejovića, ako va je Živanović bolesnik.

Poslednja izmena:
У главама здравомислећих људи не постоји питање шта је балкански мезолит, одговор је савршено јасан. Ти увек нешто мислиш, али по правилу погрешно.

Нико није ни говорио да је било тоталног дисконтинуитета између мезолита и неолита на Балкану, поједини узорци из Лепенског Вира управо показују да је било мешања две популације, поента је да дисконтинуитет постоји између становништва Лепенског Вира и Винче и данашње популације на овим просторима. Просто је невероватно да ти не умеш да извучеш логичан закључак ни када ти се све чињенице/докази/резултати сервирају на тањиру, увек покушаваш да их уклопиш у своје одавно оборене надреалне теорије, заиста случај за посматрање.
Jeste, tvrde, oko toga se raspravljamo.

Ne govorimo o Vinči i današnjoj populaciji.
To nije predmet ovog isttraživanja niti može biti.

Još manje se na osnovu ovog istaživanja može govoriti o diskontinuitetu, jer imamo tri uzorka, od kojih su 2 H mtDNA.

Ono što bi moglo biti predmet sledećeg istraživanja jeste odnos rimskog stanovništva na prostoru Srbije, tamo gde imamo stanovništvo lokalnog porekla, i ranih slovenskih naselja. Takođe sa osvrtom na Limigante u Banatu (i rumunski deo) . Pa i zzonu gognjeg Potisja.
Recimo da se ispita Gradina na Jelici.

Ili ranije da se utvrdi odnos Vatinske kulture (mada ovde iamao problem spaljivanja pokojnika) i Enolita.

Kda govorimo u neolitu, zanimljiv je nalaz Višesava kod Bajne Bašte. Ili dobrostin kod Trstenika.
Mada ima jedan problem sa Vinčom.
Odsustvo grobišta u orginalnoj Vinčanskoj kulturi.

Ne bi bilo loše napraviti presek srpske poplacije pre invazije Bugara, u vreme Nemanjića a pre seobe Srba, i savremene srpske populacije.

Zanimljiva su dubrovačko žutobrdska i paranska grupa. Tu očekujem R1a HG.

Poslednja izmena:
Један?!
Eво на први поглед неколико, а има их још неколицина.
G2a2b2b1-F1193/PF3362 F1193 7142 5309-5074 calBCE (6244±34 BP, SUERC-51459) LBKT_MN Alsónyék-Bátaszék, site 11 Hungary
G2a2b2a-P303 CTS946, CTS4454 7050 5300-4900 BCE LBKT_MN Budakeszi, Szőlőskert-Tangazdaság Hungary
G2a2b2a-P303 CTS688, PF3329, PF3330, PF3342, CTS4454, Z3243 7050 5300-4900 BCE ALPc_Szakalhat_MN Cegléd, site 4/2 Hungary
G2a2b2a-P303 PF3332, PF3342, Page98 7050 5300-4900 BCE ALPc_Szakalhat_MN Cegléd, site 4/1 Hungary
G2a2b2a1a1c1a-Z1903 CTS4472, CTS6763,Z3423, Z3440, CTS11388 5185 3367-3103 calBCE (4545±35 BP, Poz-83634) Baden_LCA Budakalász-Luppa csárda Hungary
G2a2b2a1a1c1a-Z1903 Z3236,Z3440 5025 3300-2850 BCE Baden_LCA Budakalász-Luppa csárda Hungary
OK, očigledno da imao upliv anadolske populacije na prostor Mađarske.

Govorio sam o nečemu drugom.
Nalazi uz egejsku zonu (uključujući i Mramorno more) su većinski G2a2a HG. Tu umamo i I, I2c HG. Pojavljuju se i H i H5 mt DNA.
Sa druge strane u Lepenskom Viru imamo K1 mtDNA.

Pitanje je da li je u Mezolitu upšte bilo vodene barijere između jugoistočnog Balkana i Anadola.
Dobar deo Egejskog mora tada su bile ravnice bogate vegetacijom.

nisam u toku događaja- Šta konkretno laže?

Živanović tvrdi da se antropološki, istorijski i drugačije može dokazati da su pripadnici kultura Lepenskog Vira, Vinče i Starčeva bili Stari Sloveni, te da je etničko širenje pošlo njiho odatle, sa Podunavlja. Te srpsko-slovenske protokulture, odnosno produžeci praistorijskih kulture srednjeg podunavlja, odigrali su po Živanoviću značajnu ulogu i uticaj i na formaciju kultura Stare Grčke, kao i etrurske civilizacije, dok je ćirilično pismo navodno najjasniji ukazatelj te veze.

On takođe tvrdi da je vršio razna iskopavanja i pronalazio Slovene širom evropskog kontinenta, uključiv i na Britanskim ostrvima, te da su u doba Rimskog carstva bili vrlo značajni etnički kontigent te države.

Tvrdi i da je proputovao celi svet i da se ovako uči svuda, sem kod naših domaćih naučnika koji su ostali zarobljeni u starijim naučnim saznanjima. Često citira neku monografiju koju je izdala Nemačka Akademija Nauka i Umetnosti, kojom je i zvanično nemačka nauka "odustala od bečko-berlinsko-vatikanske škole" i usvojila većinu ovih stanovišta, a da mi jedini kaskamo jer ne znamo dokle su stigli uopšte naučnici u svetu.

Zato si ti i ulazio pre par godina u raspravu sa Ahil71 čudeći se kako on interpretira te Živanovićeve radove; Ahil je Živanovića upoznao sa njegovih najskorijih gostovanja sa Jovanom I. Deretićem, Vesnom Pešić i drugima sličnih razmatranja, te odatle njemu te percepcije koje onda potom prenosi i na neke njegove ranije radove.

Poslednja izmena:
Živanović tvrdi da se antropološki, istorijski i drugačije može dokazati da su pripadnici kultura Lepenskog Vira, Vinče i Starčeva bili Stari Sloveni, te da je etničko širenje pošlo njiho odatle, sa Podunavlja. Te srpsko-slovenske protokulture, odnosno produžeci praistorijskih kulture srednjeg podunavlja, odigrali su po Živanoviću značajnu ulogu u uzicaju na i formaciju kultura Stare Grčke, kao i etrurske civilizacije, dok je ćirilično pismo navodno najjasniji ukazatelj te veze.

On takođe tvrdi da je vršio razna iskopavanja i pronalazio Slovene širom evropskog kontinenta, uključiv i na Britanskim ostrvima, te da su u doba Rimskog carstva bili vrlo značajni etnički kontigent te države.

Tvrdi i da je proputovao celi svet i da se ovako uči svuda, sem kod naših domaćih naučnika koji su ostali zarobljeni u starijim naučnim saznanjima. Često citira neku monografiju koju je izdala Nemačka Akademija Nauka i Umetnosti, kojom je i zvanično nemačka nauka "odustala od bečko-berlinsko-vatikanske škole" i usvojila većinu ovih stanovišta, a da mi jedini kaskamo jer ne znamo dokle su stigli uopšte naučnici u svetu.

Па добро, није болесник, ал' да је прсо, јесте.

coveku je neko nasolio pamet i to je to. On sam je ranije tvrdio da je doslo do smene antropoloskih tipova. Nije mi jasno sto mu je to potrebno pod stare dane, al' ajde.

On danas tvrdi da je tako oduvek smatrao kao i da je preuzeo to od njegovog mentora, akademika Branka Šljivića. Ja ništa nisam, čini mise, nikada pročitao od Šljivića, tako da ne znam koje su tačno bile njegove tvrdnje ali Živanović kaže da je Šljivić ubedljivo dokazao da nije bilo doseljavanja stanovništva na ovim područjima, te da smo mi potomci ljudi odvajkada ovde (govoreći genetski).

Što se tiče nekog konkretnog terenskog rada, Živanović tvrdi npr. da je proučavao požarevačku nekropolu i groblje i kako kaže tu se od prvih ljudi do današnjeg dana mogu videti identične epigenetske karakteristike.

E sada, kao što rekoh ako neko nešto zna o Šljiviću neka napiše, ali me ne bi čudilo da to osvom mentoru Živanović izmišlja, kao što izmišlja i o "knjigi koju je izdala Nemačka Akademija Nauka i Umetnosti i zvanično njome odustala od BB škole", ali meni se čini da je to sve krenulo kada je upoznao Radivoja Pešića negde krajem 1980-ih i sprijateljio se s njim po;etkom 1990-ih godina, a ovaj mu dokazao da je svetska pismenost potekla od ovih krajeva, od vinčanske srbice. Tako da me ne bi čudilo da je sve to počelo sa Pešićem, a da se Šljivićevo ime uzima zdravo za gotovo i bez čovekovog znanja.

Možda se čovek kaje, jer mu je trebalo više od tri decenije i sufliranje jednog potpunog stranca da poveruje svom mentoru? :D

Poslednja izmena:
Па добро, није болесник, ал' да је прсо, јесте.

Pazi, ja sam rekao maltene se pretvorio. :D Znači nisam mu dao dijagnozu, iako za nju postoji puno osnova; npr. pored pomenute bezimene "knjige Nemačke Akademije Nauka i Umetnosti", on voli da kaže kako su
i podršku, a razlog zašto deluje nepoznat je to što u Srbiji ljudi jako slabo prave savremene tokove i literaturu, pa ne znamo da su njegova istraživanja i srbica svuda poznati.

Dakle, govorimo ne o nekim stvarima oko kojima može biti spora ili čak nekakvim manipulacijama ili poluistima, reč je o najbanalnijim lažima. To bi mu se moglo otpisati kao rezultat neinformisanosti, da živi ovde negde kod nas, recimo sedi u nekom arhivu u Smederevskoj Palanci i kao čovek starije generacije ne koristi baš internet, ali on jeste čovek iz dijaspore i dobrim delom živi u Londonu, tako da... :think::confused::mrgreen:

Pa mnogim naucnicima,antropolozima itd. Iz druge polovine proslog vijeka i pocetkom ovog glavobolju zadaje DNK i sva ova istrazivanja oko Y hromosoma i ostala istrazivanja vezana za DNK.I oni koji nisu zivi vjerovatno bi bili dobro zbunjeni i osjecali bi se kao "oldtajmeri".Jednostavno zivimo u revolucionarnom vremenu za ovu oblast,gdje direktno iz laboratorije i iz "pljuvacke" te DNK iz starih kostiju,dobivamo prvi put u istoriji covjecanstva,jasnu mapu kretanja ljudske populacije i trenutno stanje,tj. odakle poticu danasnji stanovnici odredjenog geografskog podrucja i kojim putem su im isli preci.

Zanimljivo mi je koliko se u poslednje vreme, neke zadnje dve tri godine priča o poreklu Srba i njihovom poreklu sa Balkana. Ranije, kad smo pričali o istoriji uglavnom smo pričali (mislim na sagovornike u stvarnom životu) o Drugom svetskom ratu, Nemanjićima, Turcima i Albancima, Hrvatima itd. No sad, kad se pokrene neka tema iz istorije, osim II sv rata koji još uvek dominira, najviše se priča baš o poreklu Srba, praistoriji i antici. što je najbolje od svega, obično se nađem na suprotnim stajalištima baš sa ljudima sa kojima inače imam odličnu komunikaciju, slične političke poglede, čak i sličnu prošlost. I onda se stvarno šokiram. I to je obično situacija "ili-ili", gde je deretizam postao neka mera srpskog identiteta. Džaba obrazlaganje o ljudskim pravima Srba koja je trebalo poštovati. jedino bitno postaje jedino bitno postaje ko je prvi došao na Balkan po principu "prior tempore-potior iure" (prvi u vremenu- jači u pravu)
Zasnivanje nacionalnog identiteta na glupostima liči mi na dobro organizovanu akciju naših neprijatelja. Ne bih se čudio da Deretić radi za Hrvate:evil:

Nije mi jasno da neko ko posveti zivot ovoj oblasti moze potencijalno toliko da omasi u proceni kao Zivanovic. Nisam ni pristalica ni protivnik njegove teorije, jednostavno ne znam.

Najbolje se to ogleda kada neko širi netačne informacije.

Sin_tisućljetne_kulture je nedavno na susednoj temi tvrdio da je Dobrica Ćosić napisao Memorandum SANU iz 1986. godine i obrazlžio u njemu kako mora doći do promene granica pripajanjem Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske od linije Karlobag-Karlovac-Virovitica, u njemu.
Da li ti to ostavlja mogućnost da budeš ni pristalica ni protivnik Sinovljevih teorija?

Kada neko plasira pogrešne informacije, i to grčevito ih brani, kao Živanović, ne daju se posebni razlozi da se nešto baš veruje.

Али Пешићка је мислим издала Кљосова на српском, као и неке друге књиге... које нешто вреде. :D
Није ни код ње све тако црно! ;)

Можда има само пар добрих књига, које су преводи књига неких страних аутора. Све остало је чисто ђубре. Оно што је најгоре је да од аутора имате све и свашта. На пример, имате пропалог физичара који пише књиге из археологије, о Винчанској култури, или инжињера машинства који пише о Ведској математици, а нема појма шта је то о чему пише. Изгледа да је једини критеријум који треба да испуните да би публиковали књигу код те издавачке куће да имате бујну машту, а пре свега да сте на Деретићевско-Пешићевској линији.

Poslednja izmena:
Da li je pomenuta izdavacka kuca zivotna sansa za naseg Ahila? :think:
Recimo, mnogo bi dobra bila knjiga "Srbi od Andra Pradesha do Ade Ciganlije, kroz bespuca povijesne zbilje".
Pa onda da ubaci jedno 500 strana onih listinga sa rezultatima mtDNK, ihaaaa...

Ахиле, која је мтДНК Амазонки? :lol:
1-Amazonke%20i%20Srbi%20Korica.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back