Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А možeš li ti ovde postaviti link sa izjavom ili studijom bilo kog stranog naučnika koji tvrdi da je I2a Dinarik starosedelačka, ili kako vi ustaše volite da je nazivate, ''Ilirska''?
Ako je Ilirska, kako je neindoevropska populacija (I2a) mogla biti jedina koja je govorila indoevropskim jezikom (Ilirskim?)?
Da te pitam još nešto, znaš li gde je danas najveća genetska raznovrsnost I2a Dinarika, i ukoliko ne znaš, kako komentarišeš da je to upravo na području tromeđe Ukrajine/Belorusije/Poljske?

Ja se ne razumijem u genetiku,zato pitam vas da mi date literaturu(link) da citam ako imate sta.Po mogucnosti inozemnu. I ne vidim zasto mi se lijepi etiketa "ustasa".

Meni nije jasno sta vi ovdje hocete reci,da je i2a slavenska a da su Slaveni cijelo vrijeme bili na Balkanu?
Pa valjda bi postojao kakav pisani trag,slavensko ime,spomen u kronikama suvremenika Grka/Rimljana..

Ja prvi ne bi imao nista protiv toga,naprotiv.

- - - - - - - - - -

@kroasanije
Care iz kojeg ti vremeplova dolazis.Nasa Hg je I2 CTS 10228 i od I2 nas dijeli po TMRCA skoro 20 000 hiljada (tisuca) godina.Daj malo,osnovni red je da nesto naucis prije nego sto uletis na neku temu.

Gdje se moze citati o tome?

Preporuci

Ja se ne razumijem u genetiku,zato pitam vas da mi date literaturu(link) da citam ako imate sta.Po mogucnosti inozemnu. I ne vidim zasto mi se lijepi etiketa "ustasa".

Meni nije jasno sta vi ovdje hocete reci,da je i2a slavenska a da su Slaveni cijelo vrijeme bili na Balkanu?
Pa valjda bi postojao kakav pisani trag,slavensko ime,spomen u kronikama suvremenika Grka/Rimljana..

Ja prvi ne bi imao nista protiv toga,naprotiv.

- - - - - - - - - -
Ko to tvrdi? Ludi Stole? Zar ga smatraš ozbiljnim sagovornikom? :hahaha:

Od I2a M423 na cijem se stablu nalazi nasa I2 VTS10228 nas dijeli po TMRCA preko 11 000 godina,imamo uzorke iz Luksemburga,Motale,Bjelorusije,sve na hiljadama kilometara daleko od balkana.Nasa I2a CTS10228 po TMRCA je stara oko 2200 god.Preko 80 % nosilaca zivi u Istocnoj Evropi,a 98 % nosilaca govori skupinom slovenskih jezika.

Грешка рођо, најгушћа концентрација I2а на свету је у Херцеговини. То што можда у источној Европи има бројчано више I2а него на Балкану говорри само да су источно-европски народи имали већу наталитет од Балканаца и ништа више. Tо што негде има бројчано највише неке хаплогрупе нње значи да је тамо настала, по тој накарадној логици је R1b настала у на америчком континенту зато што је тамо има више него у Европи.

Pitao sam te i za jedno i za drugo ovo vezano za i2 i r1a,ako me pamcenje sluzi
Slabo te sluzi ;) Pitao si samo za R1a.

Jel mi mozes dati nesto da citam o i2 kao slavenskoj haplogrupi?

Ne postoji, koliko znam. Kao sto ne postoji ni jedan konkretan dokaz koji bi potrkepio suprotne tvrdnje. To je jednostavno zakljucak ljudi koji se bave GG.

По Моминој логици Пољаци би требали да изгладају као косооки Азијати, зато што имају пуно R1a. :hahaha:

Столе, рођени, па све време ти објашњавам да Турани никако нису могли бити изразито косооки пре Темуџина.
Па ни данас то нису.
Р1а нема никакве везе са косоокошћу Турана али Темуџин има.

Poslednja izmena:
Столе, рођени, па све време ти објашњавам да Турани никако нису могли бити изразито косооки пре Темуџина.
Па ни данас то нису.
Р1а нема никакве везе са косоокошћу Турана али Темуџин има.
Значи Турани су пре Темуџина били плавокоси и плавооки?

Ko to tvrdi? Ludi Stole? Zar ga smatraš ozbiljnim sagovornikom? :hahaha:

Ne znam ko je ovdje zna a ko ne zna. Nije mi jasno sto ko ovdje hoce reci jer svi teraju svoje.Nije mi jasno ni koje je tvoje stajaliste.

Dobro,i kad je I2a Din dosla na Balkan,radi li se o starosjedilackoj grupi od prije n.e ili grupi dosloj u 5-6 stoljecu?
Prostacki receno,Dioklecijan,Konstantin,Justinijan-koje su oni bili haplogrupe(po zakonu vjerojatnosti).

I2a Din?R1a?E1b1b?

- - - - - - - - - -

Slabo te sluzi ;) Pitao si samo za R1a.

Ne postoji, koliko znam. Kao sto ne postoji ni jedan konkretan dokaz koji bi potrkepio suprotne tvrdnje. To je jednostavno zakljucak ljudi koji se bave GG.

Ok,pitanje i za tebe;

Justinijan,Dioklecijan,rimski carevi "ilirskog"porijekla,koje su oni nosili haplogrupe(tj genske mutacije na y kromosomu)?Ne znam uopce kako se ispravno kaze.

Po tvom misljenju.

Ne znam ko je ovdje zna a ko ne zna. Nije mi jasno sto ko ovdje hoce reci jer svi teraju svoje.Nije mi jasno ni koje je tvoje stajaliste.

Dobro,i kad je I2a Din dosla na Balkan,radi li se o starosjedilackoj grupi od prije n.e ili grupi dosloj u 5-6 stoljecu?
Prostacki receno,Dioklecijan,Konstantin,Justinijan-koje su oni bili haplogrupe(po zakonu vjerojatnosti).

I2a Din?R1a?E1b1b?
Rimska aristokratija bato, J2a! :per:

I2a Din?R1a?E1b1b?

- - - - - - - - - -

Ok,pitanje i za tebe;

Justinijan,Dioklecijan,rimski carevi "ilirskog"porijekla,koje su oni nosili haplogrupe(tj genske mutacije na y kromosomu)?Ne znam uopce kako se ispravno kaze.

Po tvom misljenju.

Већина њих су били I2a и R1a. Имам осећај да је Диоклецијан био I2а, а Александар Велики R1а.

Poslednja izmena:
Значи Турани су пре Темуџина били плавокоси и плавооки?

Ма нема Столе нигде никаквих плавокосих и плавооких, осим на плакату, нити су икада постојали.
Си видео ти некад Немце али уживо?

Па да су Турани били косооки цела источна Европа би то била.
Зашто ли Руси зову Половцима Кумане?

Poslednja izmena:
Rimska aristokratija bato, J2a! :per:

Погрешно, римска аристократија је настала од Латини и других Италика, значи R1b.

- - - - - - - - - -

Ма нема Столе нигде никаквих плавокосих и плавооких, осим на плакату, нити су икада постојали.
Си видео ти некад Немце али уживо?

Знаш ли који Немац је плавокоси, депигментизирани Туранид? Одговор је Оливер Кан (и презиме и физиономија му указују на туранско порекло).

Морам да се похвалим да имам крви римског племства (Италици). Мушки рођаци моје бабе (породица Добријевић) су се тестирали и припадају хаплогрупи R1b U152 (итало-келтска грана).

ТООООООООООООООО РОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ :hahaha:
R1b-U152 и G2a-L497; историјска и географска поклапања

Vidis ja isto imam osjecaj da je Dioklecijan,covjek iz Salone niskog porijekla,bio I2a kao i velika vecina tamosnjih ljudi danas.

Reklo bi se,dobar i cestit Srbin.
Ne moze biti legendo jer zajednicki predak nase I2 CTS10228 je zivio prije oko 2200 godina,preko 80 % nosilaca ove grane zivi u Istocnoj Evropi,a preko 98 % nosilaca govori skupinom slovenskih jezika,tako da sa obzirom na geografsku rasprostranjenost i starost ove Hg TMRCA 2200 god. nasa I2 CTS 10228 nije mogla biti na Balkanu prije 6 i 7 vijeka ni u naucnofantasticnim filmovima.Po statistici oko 2 miliona mukaraca Srba nosi ovaj marker,od juga Srbije,Sumadije pa do Republike Srpske i Hrvatske.Nisam cuo ni za jedan istorijski izvor da se Hrvati spominju i da su se naselili u Sumadiji,Istocnoj Srbiji,Kosovu pri dolasku na Balkan :)

Ne moze biti legendo jer zajednicki predak nase I2 CTS10228 je zivio prije oko 2200 godina,preko 80 % nosilaca ove grane zivi u Istocnoj Evropi,a preko 98 % nosilaca govori skupinom slovenskih jezika,tako da sa obzirom na geografsku rasprostranjenost i starost ove Hg TMRCA 2200 god. nasa I2 CTS 10228 nije mogla biti na Balkanu prije 6 i 7 vijeka ni u naucnofantasticnim filmovima.Po statistici oko 2 miliona mukaraca Srba nosi ovaj marker,od juga Srbije,Sumadije pa do Republike Srpske i Hrvatske.Nisam cuo ni za jedan istorijski izvor da se Hrvati spominju i da su se naselili u Sumadiji,Istocnoj Srbiji,Kosovu pri dolasku na Balkan :)

A ko je spominjao Hrvate po Sumadiji,ist Srbiji ili Kosovu?

Dakle,ti smatras kako je I2 10228(L621) dosla u 6 i 7-om stoljecu skupa sa r1a i da je to sve slavenski mišung?

Sto oce rec kako nije bilo bas mnogo starosjedilackog stanovnistva,tj ostaju onda E1B1b,J,G i jos ponesto.

Poslednja izmena:
A ko je spominjao Hrvate po Sumadiji,ist Srbiji ili Kosovu?

Dakle,ti smatras kako je I2 10228 dosla u 6 i 7-om stoljecu skupa sa r1a i da je to sve slavenski mišung?
Pa nije niko,kako ce spominjati kada ih tamo nikada nije bilo,ali zato imamo gdje god Srbi zive dominantnu Hg I2a CTS10228 :).
Ne smatram samo Ja care vec sto je najvaznije svi ozbiljni subjekti koji se bave ovim,od Kennetha Nortdvedta,Igora Rosanskog,FTDNA,Eupedije itd. tj. vise se o tome i ne vode polemike osim jos izgleda kod nas :).U zadnjih para dana je stigao nalaz starih kostiju od prije 5000 god na granici Bjelorusije i Estonije,i pazi sad,u pitanju je I2a1b :).Samo u Moskvi u poslednjem istrazivanju prije par mjeseci imamo oko 11 % najmanje I2a CTS10228 pa ti sad izracunaj koliko je to samo u Moskvi a gdje Ukrajina (oko 20 %),Bjelorusija,Poljska,Ceska,Slovacka itd i svi ostali gdje su Sloveni ostavili svoj trag u najezdi u 6 i 7 vijeku.

А možeš li ti ovde postaviti link sa izjavom ili studijom bilo kog stranog naučnika koji tvrdi da je I2a Dinarik starosedelačka, ili kako vi ustaše volite da je nazivate, ''Ilirska''?
Ako je Ilirska, kako je neindoevropska populacija (I2a) mogla biti jedina koja je govorila indoevropskim jezikom (Ilirskim?)?
Da te pitam još nešto, znaš li gde je danas najveća genetska raznovrsnost I2a Dinarika, i ukoliko ne znaš, kako komentarišeš da je to upravo na području tromeđe Ukrajine/Belorusije/Poljske?

Pa ILIRIZOVANA populacija. Balkan nije bio pusto podrucje. Hocu da kazem, da I2a CTS10228 nije starija no sto pridosli Iliri (drugoga milijinuma p.n.e.), a koji su vec zatekli vec ''starosjedelacku'' populaciju (naravno i oni dodjosi) i Ilirizovali ih.
Mutacija tamo-vamo, tu i tamo.
Na balkanu, kao sto znamo, ko sve nije prosao, dosao, ostao, iselio, povratio, itd., itd
nagadjanja bezkraja.

Научници врше ДНК анализе по Литванији, Фанцуској, Немачкој, Пољској итд. а заобилазе Балкан који је препун античких некропола, зато што би се открило присуство I2а Din у античко доба на Балкан, а у том случају би пала у воду ватиканско-бечко-берлинска псеудо историјсска школа и бљувотина о десељавању Словена у 6-ом веку. Али неће то моћи вечно да траје, кад тад ће се доказати присусатво I2а Din на Балкану пуно пре 6-ог века.

Poslednja izmena:
Лупи и остаде жив. Ајде дај да видимо те проценте онда?

Провери сам и упореди р1а плус р1б проценте код Турана па то упореди са процентима р1а плус р1б код Срба.
Немој мени веровати, да те подсетим, ја лупам.

Провери сам и упореди р1а плус р1б проценте код Турана па то упореди са процентима р1а плус р1б код Срба.
Немој мени веровати, да те подсетим, ја лупам.

Немам царе шта да проверавам јер за разлику од тебе знам о чему причам. Једини турански народи који имају двоцифрен проценат хаплогрупе R1b су Башкири (углавном грана Z2103), Туркмени (углавном грана M73), и неки мањи народи који броје од неколико стотина до неколико хиљада људи (Шори, Телеути и Тофалари). R1а-Z93 је са друге стране најбројнија хаплогрупа код највећег броја туранских народа, али није оригинално туранска, већ је иранског порекла, што зна свако са минималним познавањем историје. Турански народи су настали мешањем више различитих етничких елемената, па тако имамо да код неких доминира хаплогрупа R1а (Алтајци, Киргизи, Ујгури, Узбеци), код неких Q (Туванци, Туркмени), код неких R1b (Башкири), код неких C (Казаси) а код неких N (Јакути, Татари). За припаднике хаплогрупа R1а и R1b знамо да су носиоци индоевропских језика, N уралских, C монголског, па простом дедукцијом долазимо до закључка да је једина могућа оригинална туранска хаплогрупа могла бити Q, прецизније грана Q1a1b-М25. Од пет набројаних хаплогрупа, Q1a1b-M25 и поједине гране испод R1a-Z93 су имале највећи значај у формирању прото-туранских племена. До њиховог мешања је дошло продором иранских племена андроновске културе на просторе Алтајске висоравни. У том најисточнијем делу андроновског хоризонта дошло је до формирања Карашучке културе, из које су већ утврђене хаплогрупе за три узорка. Један припада грани R1a-Z93>Z2125>S23592 која данас убедљиво доминира код Киргиза (преко 60%), други грани R1a-Z93>Z2125>Z2123>Y934 која је најзаступљенија код Татара, Башкира, Карачаја и Балкара, а трећи грани Q1a1b-M25>L712>L715, која данас доминира код Туркмена, који се сматрају за "најоригиналније" Туранце (Огузе). Све три ове гране су и данас присутне код Алтајских народа у њиховој прадомовини, а у погледу хаплогрупа (и језика) могла би се направити груба подела највећег дела туранских народа на оне који су потекли од Кипчака (доминантно R1а) и оне који су потекли од Огуза (доминантно Q). Што се тиче језика, не верујем да икада можемо сазнати када је тачно (прото) турски преузео примат, могуће да се то десило у некој од култура које су уследиле (Тагарска и Пазиричка), а вероватно чак и касније.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: Kor
Немам царе шта да проверавам јер за разлику од тебе знам о чему причам. Једини турански народи који имају двоцифрен проценат хаплогрупе R1b су Башкири (углавном грана Z2103), Туркмени (углавном грана M73), и неки мањи народи који броје од неколико стотина до неколико хиљада људи (Шори, Телеут знами и Тофалари). R1а-Z93 је са друге стране најбројнија хаплогрупа код највећег броја туранских народа, али није оригинално туранска, већ је иранског порекла, што зна свако са минималним познавањем историје. Турански народи су настали мешањем више различитих етничких елемената, па тако имамо да код неких доминира хаплогрупа R1а (Алтајци, Киргизи, Ујгури, Узбеци), код неких Q (Туванци, Туркмени), код неких R1b (Башкири), код неких C (Казаси) а код неких N (Јакути, Татари). За припаднике хаплогрупа R1а и R1b знамо да су носиоци индоевропских језика, N уралских, C монголског, па простом дедукцијом долазимо до закључка да је једина могућа оригинална туранска хаплогрупа могла бити Q, прецизније грана Q1a1b-М25. Од пет набројаних хаплогрупа, Q1a1b-M25 и поједине гране испод R1a-Z93 су имале највећи значај у формирању прото-туранских племена. До њиховог мешања је дошло продором иранских племена андроновске културе на просторе Алтајске висоравни. У том најисточнијем делу андроновског хоризонта дошло је до формирања Карашучке културе, из које су већ утврђене хаплогрупе за три узорка. Један припада грани R1a-Z93>Z2125>S23592 која данас убедљиво доминира код Киргиза (преко 60%), други грани R1a-Z93>Z2125>Z2123>Y934 која је најзаступљенија код Татара, Башкира, Карачаја и Балкара, а трећи грани Q1a1b-M25>L712>L715, која данас доминира код Туркмена, који се сматрају за "најоригиналније" Туранце (Огузе). Све три ове гране су и данас присутне код Алтајских народа у њиховој прадомовини, а у погледу хаплогрупа (и језика) могла би се направити груба подела највећег дела туранских народа на оне који су потекли од Кипчака (доминантно R1а) и оне који су потекли од Огуза (доминантно Q). Што се тиче језика, не верујем да икада можемо сазнати када је тачно (прото) турски преузео примат, могуће да се то десило у некој од култура које су уследиле (Тагарска и Пазиричка), а вероватно чак и касније.

А Ујгури (р1б), а Турци (р1б), а Азери (р1б), а Чуваши ?

А чу ли ти за Фирдусијеву причу о Турану и Ирану?

Деконцентрисан си!

Ја напишем

Једина, понављам једина, језичка макрогрупација која садржи значајне проценте и р1а и р1б је туранска.

А онда ти то исто напишеш (мало конфузно), а при томе кажеш да ја лупам??????

Не лупам (измишљам) ја ништа него то истраживања показују.

А прича да нису у питању исте гране (словенска и туранска р1а) је ДЕБИЛНА јер имају заједничког претка, дакле "блиски" генетски рођаци су у питању.

Па "експерту" царски, Алтајци (Турани), при Кини, имају три пута већи проценат р1а од Срба (Словена), иако су се први Словени (Руси) на Алтају појавили пре двеста година као порезници, геометри и солџери.

Еј бре, "експерту", замисли колика би нам ћуна била да се увећа три пута!

Poslednja izmena:
Ok,pitanje i za tebe;

Po tvom misljenju.

Ono u šta sam sasvim siguran je da nisu bili I2a Din. Zašto? Zato što u današnjoj Italiji nemamo tu haplogrupu osim na mestima gde je bio intenzivan promet sa Dalmacijom. Da su Iliri bili toliko uticajni u Italiji (s pretpostavkom da su I2a Din), onda bi tamo bili dosta zastupljeniji. Ovako se I2a Din praktično savršeno poklapa sa arealom slovenske ekspanzije.

Najverovatnije su neki G, J2, E1b

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back