hajde ponovo da ti citiram "Урачунати су тестирaни из днк пројекта (
укључујући све Аврамијевштаке, Шаренце и остале), са 23andMe, као и са мајског истраживања".
Prilikom mojih ranijih nesuglasica sa likom koji postira na forumu Poreklo pod nickom "nebojsa" oko statistike projekta, on je sam pojašnjavao da su njegove statistike izuzetno "prečišćene" bez unošenja avramiještaka, dupliranih prezimena sa istom krsnom slavom i istim selom itd.
I pored svog tog "prečišćavanja", zapazila sam da je opet imao tendenciju da snižava R1a za nekoliko procenata, mada su u principu njegove statistike barem okvirno tačne.
Sada su te ranije statistike od pre godinu-dve potpuno nebitne, i moje i njegove ili od nekog trećeg.
Što se tiče njegovih najnovijih statistika posle majskog istraživanja i od pre nekoliko dana, on je zaista napisao da je tu uračunao sve rezultate sa projekta (uključujući i sve avramijevštake), majskog istraživanja i 23andMe. Vrlo površno pregledavajući temu, to nisam odmah zapazila. Moja greška.
Ta njegova najnovija statistika ima 213 uzoraka od čega 33% R1a.
On je sve Srbe iz BiH podelio u 7 oblasti navodeći broj uzoraka za svaku oblast i broj nosilaca svake haplogrupe.
Bez oblasti Donje Podrinje u kojem je zbog povećanog broja avramijevštaka (mada nisu svi avramiještaci) nerealno povišen procenat R1a, njegova statistika ima 167 uzoraka od čega je 38 R1a.
Dakle, procenat R1a je 22,7 % BEZ uračunavanja Donjeg Podrinja, a sa uračunavanjem Donjeg Podrinja procenat R1a je 33%. Sa ubacivanjem barem nekolicine uzoraka iz Donjeg Podrinja procenat R1a bi porastao možda do 25 %.
Kako on sam tvrdi, tu je sve uračunato, i rezultati sa projekta i majsko istraživanje koje za sada nije javno obelodanjeno i navodni rezultati sa 23andMe koje taj lik, onako, kao da vadi iz nekog šešira i po nejasnim kriterijumima i potrebi ubacuje u statistiku.
Što se tiče majskog istraživanja, nemam pristup tim podacima. Rezultati testiranja 300 Hercegovaca još nisu poznati. Oni su rađeni po unapred pripremeljenim spiskovima prezimena koji će se testirati uz nešto dobrovoljaca koji su takođe probrani po opskurnim kriterijumima. Više je nego jasno da će se nakon svakog novog "projekta" rezultati sve više i više naštimavati i fingirati, tako da će izgubiti smisao bilo kakve statistike, ali će se ispuniti želja Siniše Jerkovića koji je na jednom hrvatskom forumu, svađajući se sa Hrvatima koje je ubeđivao da su svi I2 pokatoličeni Srbi, napisao da će rezultati novijih projekata koji su tek u planu pokazati da I2 apsolutno dominira u svim srpskim oblastima. Dakle, još nisu ni bila izvršena testiranja koja su tek bila u planu, ali Jerković već zna da će I2 dominirati. Prevelika ostrašćenost za nekog ko je u projektu čiji bi cilj trebalo da bude, pre svega, saznavanja istine. A šta tek reći za ostrašćenost Kora koji je već dokazao da je beskarakterni lažov i hohštapšler sudeći po njegovom ponašanju na ovoj temi nevezano za nekakve statistike.
A odakle uopšte uverenje da se ništa ne može promeniti kad iz većine opština ima samo jedan, dvojica ili nijedan testirani uzaludno je i komentarisati. Uzaludna je i svaka diskusija sa vama, pa se odjavljujem sa ove teme. A rezultate ćete već naštimovati prema željama.