Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па нема шта да наваљујем, кад је ово што си написао тачно. Само мораш разликовати латинске речи које су ушле у српски/хрватски под млетачким утицајем и оних изворно влашких које су се задржале после словенизације Влаха. У динарским планинама је било много мање утицаја Млечана него што је то био случај у приморју.
У Книнској Крајини је било доста италијанизама(романизама) али доста тога се изгубило после другог светског рата. Остало је мало старијих људи од којих сам ја скупљао те речи, записао сам преко 300, има ту нешто и турцизама и француских и немачких речи али око 3/4 су италијанског порекла али прилагођене српском језику. Већ у Лици и Босанској Крајини нема романизама, како питам те кад су и они по теби пореклом Власи?? Јасно је да су ове речи које сам написао италијанског порекла а не влашког и постоје само тамо где је била Млетачка Реублика а то није случај са Ликом и Босанском Крајином. Наравно у приморју има још више италијанизама јер био јачи млетачки утицај а и дужу су били тамо. Добро је да ниси ове речи прогласио за влашке, а мислио сам да хоћеш.

Не занимају ме ове тезе хрватских национал-шовиниста које су искључиво инспирисане политиком. Уосталом какве то има везе са тврдњом Алберта Фортиса да становништво далматинског залеђа себе назива народним именом Власи.

Ако већ алудираш на Хрвате, ево ја ћу ти рећи да има и оних који врло трезвено размишљају и нису оптерећени политиком.
Ево ти списак презимена са влашком основом који је поставио један Хрват, на хрватском форуму. Сва ова презимена углавном постоје и код Срба и код Хрвата, само је питање да ли су људи који их носе католици или православци:

hahahahaahahahahah :hahaha: , jaoooooo

Pa ljudi kakve sve gluposti nećete iznjeti ovdje , za najčistija srpska prezimena za koja se zna cijela njihova istorija vi ih vrijeđate i pišete svašta, tj. copy paste.

Naravno svih , man-ova ima , samo nema TUĐMANA :hahaha: .

Koja debilna i bolesna propaganda ustaške Hrvacke.

Poslednja izmena:
Не занимају ме ове тезе хрватских национал-шовиниста које су искључиво инспирисане политиком. Уосталом какве то има везе са тврдњом Алберта Фортиса да становништво далматинског залеђа себе назива народним именом Власи.

Ако већ алудираш на Хрвате, ево ја ћу ти рећи да има и оних који врло трезвено размишљају и нису оптерећени политиком.
Ево ти списак презимена са влашком основом који је поставио један Хрват, на хрватском форуму. Сва ова презимена углавном постоје и код Срба и код Хрвата, само је питање да ли су људи који их носе католици или православци:

Kako to da se nije sačuvala nijedna riječ nekog vlaškog vokabulara u mojoj familiji :think:

hahahahaahahahahah :hahaha: , jaoooooo

Pa ljudi kakve sve gluposti nećete iznjeti ovdje , za najčistija srpska prezimena za koja se zna cijela njihova istorija vi ih vrijeđate i pišete svašta, tj. copy paste.

Кога сам ја и чиме увредио ?

Naravno svih , man-ova ima , samo nema TUĐMANA :hahaha: .

Туђман је, чини ми се, пореклом од мађарских Јевреја. Изворно су били Тудемани.

Koja debilna i bolesna propaganda ustaške Hrvacke.

Није никаква пропаганда. Тај човек има сличне ставове као и ја само на хрватској страни. Наравно, нападају га екстремни Хрвати исто као и мене појединци на овом форуму, ал' шта нас брига :).

Kako to da se nije sačuvala nijedna riječ nekog vlaškog vokabulara u mojoj familiji :think:

А, јел се сачувала из грчког ?

Poslednja izmena:
Ово је страшно шта је Српска Православна Црква урадила јадним Власима. Ова православна Влахиња не само што је заборавила свој вулгарни латински језик и изгубила влашку националну свест него је још и поносна што је Српкиња 27:59

Poslednja izmena:
Ово је страшно шта је Српска Православна Црква урадила јадним Власима. Ова православна Влахиња не само што је заборавила свој вулгарни латински језик и изгубила влашку националну свест него је још и поносна што је Српкиња 27:59

Па нека је ; ја поштујем свачије национално опредељење. Националност и вероисповест и јесу само ствар опредељења. Ми овде на форуму не расправљамо о данашњим нацијама већ о даљем пореклу, етногенетским процесима, миграцијама становништва кроз историју. Све данашње нације су настале мешањем разних етничких група ; мислим да ти је Прави Влах то лепо објаснио на једној теми.

Poslednja izmena:

Није ваљда да ћеш ти да ме учиш о пореклу Срба из Далмације. Ја историју Далмације, поготово о Србима у Далмацији имам у малом прсту. Моји преци су дошли у Плавно из Босанске Крајине(село Бјелај код Мартин Брода) 1692 године у договору са млетачким властима. Управо те 1692 године су ускоци из Равних Котара истерали Турке из Плавна и околине. У јуну 1692 године у Книнску Крајину се населило 5000 Срба из Бјелаја и околине међу којима је било 1300 способних за оружје. Ту сеобу су предводили арамбаше Павле Ђурић, Никола Пирић(Перић) и арамбаша Зорић(не могу да се сетим имена). Срби из Бјелаја су се тад населили у Плавно, Зрмању, Пађене, Мокро Поље, Отон, Ервеник и Жегар. Павле Ђурић ми је иначе предак са мајчине стране. Човек је имао чисто српско име и презиме, није се звао Трајан Попеску или Јулијан Молдован. Хрвати говоре да су Срби у Хрватској измишљени у 19-ом веку од стране СПЦ. По Хрватима Срби из Хрватске су у 17-ом веку још увек имали влашка(романска) имена и презимена, али ето мој предак је у 17-ом веку "случајно" имао српско име и презиме. Погледај под историја . Морлаци су напустили северну Далмацију још у 15-ом веку, а моји преци су дошли 1692, тако да је немогуће да су били Морлаци јер нас дели више од 2 века.

Poslednja izmena:
Није ваљда да ћеш ти да ме учиш о пореклу Срба из Далмације. Ја историју Далмације, поготово о Србима у Далмацији имам у малом прсту. Моји преци су дошли у Плавно из Босанске Крајине(село Бјелај код Мартин Брода) 1692 године у договору са млетачким властима. Управо те 1692 године су ускоци из Равних Котара истерали Турке из Плавна и околине. У јуну 1692 године у Книнску Крајину се населило 5000 Срба из Бјелаја и околине међу којима је било 1300 способних за оружје. Ту сеобу су предводили арамбаше Павле Ђурић, Никола Пирић(Перић) и арамбаша Зорић(не могу да се сетим имена). Срби из Бјелаја су се тад населили у Плавно, Зрмању, Пађене, Мокро Поље, Отон, Ервеник и Жегар. Павле Ђурић ми је иначе предак са мајчине стране. Човек је имао чисто српско име и презиме, није се звао Трајан Попеску или Јулијан Молдован. Хрвати говоре да су Срби у хрватској измишљени у 19-ом веку од стране СПЦ. По Хрватима Срби из Хрватске су у 17-ом веку још увек имали влашка(романска) имена и презимена, али ето мој предак је у 17-ом веку "случајно" имао српско име и презиме. Погледај под историја . Морлаци су напустили северну Далмацију још у 15-ом веку, а моји преци су дошли 1692, тако да је немогуће да су били Морлаци јер нас дели више од 2 века.

Није ми јасно, зашто си се толико закачио за мене. Имаш на овом форуму и друге саговорнике који тврде да смо, нпр., хаплогрупу I2a добили од Бастарна. Што њима не опонираш ? Зашто се толико трзаш само када се спомене евентуално влашко порекло ? Када сам споменуо да су Дробњаци влашког порекла, позивајући се на писане изворе, скочио си к'о опарен, а кад су други саговорници споменули евентуално норманско порекло нигде те није било. Зашто ? Јел те пуцају мало балкански комплекси ?

Није ми јасно, зашто си се толико закачио за мене. Имаш на овом форуму и друге саговорнике који тврде да смо, нпр., хаплогрупу I2a добили од Бастарна. Што њима не опонираш ? Зашто се толико трзаш само када се спомене евентуално влашко порекло ? Када сам споменуо да су Дробњаци влашког порекла, позивајући се на писане изворе, скочио си к'о опарен, а кад су други саговорници споменули евентуално норманско порекло нигде те није било. Зашто ? Јел те пуцају мало балкански комплекси ?
Кад су причали о норманском пореклу Дробњака ја још нисам био на овом форуму, а да јесам рекао бих да је то једнако бесмислена теорија као и она твоја о влашком пореклу Дробњака. Чињеница је да део Дробњака(Новљани) има I1 хаплогрупу, али то их не чини Норманима, као што Пакистанце, Киргизе и северне Индијце висок проценат R1a не чини Словенима. Ја сматрам да је сеоба Словена измишљена и да су Срби одувек били на Балкану(под именом Срби) , нећу више о томе то је друга тема. Немам ја никакве комплексе, а за тебе нисам сигуран. Човече ти радиш исто што раде Хрвати, негираш постојање Срба, односно говориш да су Срби неки чобани Власи. Добро бар не говориш као Хрвати да су Срби Турци зато што су били 500 година под Турцима(право прве брачне ноћи). Да ли си ти свестан да су твоји ставови по питању српске историје скоро идентични као хрватско-уташки, а 100% исти као милогорски??' Кад читам шта ти пишеш, чини ми се као да је то писао црногорски "Влахбанац" Мирослав Ћосовић!!! Је си ли ти Црногорац!??

Poslednja izmena:
Кад су причали о норманском пореклу Дробњака ја још нисам био на овом форуму, а да јесам рекао бих да је то једнако бесмислена теорија као и она твоја о влашком пореклу Дробњака. Чињеница је да део Дробњака(Новљани) има I1 хаплогрупу, али то их не чини Норманима, као што Пакистанце, Киргизе и северне Индијце висок проценат R1a не чини Словенима. Ја сматрам да је сеоба Словена измишљена и да су Срби одувек били на Балкану(под именом Срби) , нећу више о томе то је друга тема. Немам ја никакве комплексе, а за тебе нисам сигуран. Човече ти радиш исто што раде Хрвати, негираш постојање Срба, односно говориш да су Срби неки чобани Власи.

Ко негира постојање Срба ? Ево неколико милиона Срба на Балкану. О чему причаш ?

Добро бар не говориш као Хрвати да су Срби Турци зато што су били 500 година под Турцима(право прве брачне ноћи). Да ли си ти свестан да су твоји ставови по питању српске историје скоро идентични као хрватско-уташки, а 100% исти као милогорски??' Кад читам шта ти пишеш, чини ми се као да је то писао црногорски "Влахбанац" Мирослав Ћосовић!!!

Знам за тог лика и читао сам неке његове чланке, мада у ''хируршким рукавицама'' јер и он много меша политику у целу причу, али је добар као контратежа разним шовинистичким болидима. Иначе неки ставови нам се подударају. Он цитира неке ауторе које сам и ја овде цитирао. Генерално, Црногорци и Хрвати лакше прихватају чињеницу да су настали углавном из старобалканског супстрата. Србима је то много теже да прихвате јер су највећи панслависти на овим просторима.

Је си ли ти Црногорац!??

Нисам. Моја једина веза са Црном Гором је та што сам до пре коју годину ишао често тамо на море, а у последње време од кад је ударила финансијска криза једва да и залазим тамо. Иначе, познајем доста Црногораца и имам добрих пријатеља међу њима.

Ко негира постојање Срба ? Ево неколико милиона Срба на Балкану. О чему причаш ?

Знам за тог лика и читао сам неке његове чланке, мада у ''хируршким рукавицама'' јер и он много меша политику у целу причу, али је добар као контратежа разним шовинистичким болидима. Иначе неки ставови нам се подударају. Он цитира неке ауторе које сам и ја овде цитирао. Генерално, Црногорци и Хрвати лакше прихватају чињеницу да су настали углавном из старобалканског супстрата. Србима је то много теже да прихвате јер су највећи панслависти на овим просторима.

Нисам. Моја једина веза са Црном Гором је та што сам до пре коју годину ишао често тамо на море, а у последње време од кад је ударила финансијска криза једва да и залазим тамо. Иначе, познајем доста Црногораца и имам добрих пријатеља међу њима.
Сви Словени су се некад звали Срби и потичу са Балкана и из Подунавља. Назив Словени је први пут употребљен средином 6-ог века, а нема доказа да су Словени икад себе звали тим именом. Постоје докази да је трачки језик био врло близак балто-словенским језицима. Сеоба Словена се никад није десила, једини документ који говори о томе(Порфирогенит) је фалцификат из 17-ог века. Човек не мора да буде историчар да види које све глупости и нелогичности су написане код Порфирогенита.

Poslednja izmena:
Генетика је побила ватиканско-бечко-берлинску анти-српску пропаганду о Србима дошљацима и Шћипетарима староседеоцима. Али има један проблем , на српском ДНК пројекту где се сакупљају и обрађују подаци о хаплогрупама тестираних, група људи који воде тај портал пропагирају причу да је генетика само потврдила сеобу Словена. Јерковић, Кртинић и њхови истомишљеници се понашају као секта. Људи говоре да су И2а и Р1а дошле на Балкан са Словенима у VII веку. Каква глупост, да није жалосно било би смешно! Као долазе Словени на Балкан из неких украјинских мочвара и преко ноћи истребљују староседеоце и заутимају земљу од Јадрана до Црног Мора и од Дунава до Пелопонеза. Та групица секташа са СДК сматра професора Кљосова шарлатаном. Кљосов је озбиљан научник светског гласа. Према Кљосову, И хаплогрупа је населила Европу пре 25 000-30 000 година, а дошла је из Мале Азије. Носиоци хаплогрупе И су били Кромањонци(први Европљани). Пре око 11 000 година је на Балкану настала мутација И2а, која се касније разгранала на И2а1(имају је Сардињани) и И2а2(коју имају Срби и други народи на Балкану а има је и на истоку Европе у Белорусији и Украјини). Кљосов тврди да је Р1а дошла на Балкан и у подунавље пре око 10 000 година из степа јужне Русије. Р1а је на Балкану и у Подунављу затекла староседелачку И2а и помешала се са њом. Као резултат те мешавине настала је винчанска цивилизација, са којом ми Срби имамо континуитет до данас(генетски, лингвистички, културни). Језик смо изгледа наследили од Р1а хаплогрупе. Испада да је Р1а асимилирала И2а и наметнула јој језик , али то се није десило у VII веку нове ере или касније како каже анти-српска ватиканско-бечко-берлинска пропаганда, него пре 8000-9000 а можда и 10 000 година. Р1а и И2а су подједнако српске јер су оне у првом реду учествовале у етно-генези Винчанаца(прото-Срба). Лаж је да је Р1а дошла на Балкан са Словенима у VII веку, Р1а је присутна на Балкану 10 000 година, а сеоба Словена је измишљена. Сигуран сам да би извукли ДНК из костију у Винчи, да би убедљиво доминирале И2а и Р1а као и код данашњих Срба. И2а код Срба је 38% а Р1а 18%, ако саберемо те две хаплогрупе које су биле најдоминантније код Винчанаца(прото-Срба) и томе додамо још пар процената, јер су Винчанци имали осим И2а & Р1а и још неку хаплогрупу само у мањим процентима, добијамо да су преко 60% данашњих Срба потомци Винчанаца(прото-Срба) по директној мушкој линији(Y хромозом). Трачани, Дачани, Илири, Далмати, Дарданци, Македонци, Мези, Панонци, Трибали су били као и данашњи Срби претежно И2а & Р1а, зато што то нису били никакви посебни народ него само племенски или регионални називи за Србе, као данас: Сремци, Бачвани, Банаћани, Личани, Босанци, Крајишници, Херцеговци... Например српске владаре кроз цео средњи век Византијци називају краљевима Илира, Трачана, Трибала, Далмата итд. Краља Милутина например називају краљем Трибала и Далмата, Византијци су врло добро знали да су сви ти називи само синоними за Србе. Они који мисле да су и И2а и Р1а словенске хаплогрупе које су дошле у VII као и они који мисле да је само И2а староседелачка а Р1а дошла са Словенима у VII веку, заправо млате празну сламу и једни и други!!! Истина је да су и И2а и Р1а заправо обе староседелачке на Балкану, а измешале су се још пре 10 000 година. Сеоба Словена измишљотина Ватикана и Беча, као што је такође измишљотина то да су Шћипетари староседеоци Балкана. Они немају никакве везе са Илирима, зато што су Илири били српско племе са подручја Херцеговине и Далмације а Шћипетари су дошли на Балкан у 11-ом веку године 1043!

Oво је мој став!!!

A jel i onaj Mertin Luther iz istocne Njemacke (15 vijek) I2a CTS10228 (Din N) Vlah ?

Знајући чињеницу да влашке миграције завршавају у Пољској и Чешкој, а да су делови тих земаља дуго били под немачком влашћу, ништа није искључено.
Ево ти мало прочитај о чешким (моравским) Власима и погледај доле списак познатих Чеха који су влашког порекла:
https://en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Wallachia

Пољски Власи (Горалци):
https://en.wikipedia.org/wiki/Gorals

''14th- and 15th-century palatal consonant pronunciation (called "Podhale archaisms") are preserved in the Podhale dialect.[2] K. Dobroslowski asserted that the Podhale dialect had loan-words from Romanian and Albanian (1938), which indicates that the population is of Balkan Romance origin, also supported by similar belief system elements, music and material culture.[3]''

Знајући чињеницу да влашке миграције завршавају у Пољској и Чешкој, а да су делови тих земаља дуго били под немачком влашћу, ништа није искључено.
Ево ти мало прочитај о чешким (моравским) Власима и погледај доле списак познатих Чеха који су влашког порекла:
Pa drugar na temi si GG,a jos se nisi upoznao sa materijom.Postoje druge teme za istorijske mitove,fantazije ovo ono.
A mozes li objasniti kako je onda Dinaric North kao starija grana mnogo brojniji na sjeveroistoku Evrope dok kod Juznih Slovena je brojnija mladja Dinaric South.Kako je moguce da starija grana, u tvom scenariju,masovno migrira a ostavlja mladju granu juzno :).Po svim zakonima "univerzuma :)",trebalo bi biti obratno.
Prijatelju savjetujem Ti da prvo savladas sta je M423 TMRCA 13700 god,sta je disles a sta isles,gdje su se razdvojili,da probas malo izbistriti mozak od tih fantazija o nekom romanskom vlaskom porijeklu I2aCTS10228,S17250,Z17855,PH908.
Jos jednom da ponovimo dobro objasnjenje sa Eupedie.
.Apart from a minor boost from (possibly) joining Yamna's westward expansion to Europe, the principal determining event that allowed I2a1b-L621 to become a major Eastern European lineage was probably the Slavic migrations from the 6th to the 9th century CE. Most modern Eastern Europeans belonging to I2a1b fit into the L147.2 (aka CTS10228, CTS2180 or Y3111) subclade, which is thought to have arisen 5,600 years ago (just before the Yamna period and the Trypillian expansion into the steppe), but has a TMRCA of only 2300 years according to Yfull. The minority of I2a1b-L621 individuals negative for L147.2 are all found around eastern Poland, Belarus and western Ukraine, suggesting that this is where this lineage survived since the Chalcolithic. The I2a1b-L147.2 subclade seems to have expanded very fast from 1900 years ago, which is concordant with the timing of the Slavic ethnogenesis, considering that it takes a few centuries before one man can have enough male descendants to start having an impact at the scale of a (small but fast-growing) population.

Pa drugar na temi si GG,a jos se nisi upoznao sa materijom.Postoje druge teme za istorijske mitove,fantazije ovo ono.
A mozes li objasniti kako je onda Dinaric North kao starija grana mnogo brojniji na sjeveroistoku Evrope dok kod Juznih Slovena je brojnija mladja Dinaric South.Kako je moguce da starija grana, u tvom scenariju,masovno migrira a ostavlja mladju granu juzno :).Po svim zakonima "univerzuma :)",trebalo bi biti obratno.
Prijatelju savjetujem Ti da prvo savladas sta je M423 TMRCA 13700 god,sta je disles a sta isles,gdje su se razdvojili,da probas malo izbistriti mozak od tih fantazija o nekom romanskom vlaskom porijeklu I2aCTS10228,S17250,Z17855,PH908.
Jos jednom da ponovimo dobro objasnjenje sa Eupedie.
.Apart from a minor boost from (possibly) joining Yamna's westward expansion to Europe, the principal determining event that allowed I2a1b-L621 to become a major Eastern European lineage was probably the Slavic migrations from the 6th to the 9th century CE. Most modern Eastern Europeans belonging to I2a1b fit into the L147.2 (aka CTS10228, CTS2180 or Y3111) subclade, which is thought to have arisen 5,600 years ago (just before the Yamna period and the Trypillian expansion into the steppe), but has a TMRCA of only 2300 years according to Yfull. The minority of I2a1b-L621 individuals negative for L147.2 are all found around eastern Poland, Belarus and western Ukraine, suggesting that this is where this lineage survived since the Chalcolithic. The I2a1b-L147.2 subclade seems to have expanded very fast from 1900 years ago, which is concordant with the timing of the Slavic ethnogenesis, considering that it takes a few centuries before one man can have enough male descendants to start having an impact at the scale of a (small but fast-growing) population.

Ти си неуништив :hahaha:
Царе, то што се зове dinaric-S треба преименовати у dinaric-W.
Друго dinaric-S није бројнија код свих Јужних Словена, већ је бројнија од ''N'' само на простору западног Балкана. Бугари су исто Јужни Словени па су углавном dinaric-N.
Грци живе најјужније од свих балканских народа, а већински су dinaric-N.
Ти то наравно врло добро знаш, али се опет правиш ''необавештен''.

Пољски Власи (Горалци):
https://en.wikipedia.org/wiki/Gorals

''14th- and 15th-century palatal consonant pronunciation (called "Podhale archaisms") are preserved in the Podhale dialect.[2] K. Dobroslowski asserted that the Podhale dialect had loan-words from Romanian and Albanian (1938), which indicates that the population is of Balkan Romance origin, also supported by similar belief system elements, music and material culture.[3]''

Ово је као кад би смо за неку скупину данашњих Румуна рекли - словенски Румуни.

Кад оснујем своју политичку странку, борићу се за уједињење свих земаља од Вардара до Истре и повртатак Срба, Хрвата, Македонаца, Црногораца и Бошњака нашим изворним влашким коренима. Сви на простору бивше Југославије ће постати Власи(заправо само ћемо се вратити влашким коренима), осим можда Словенаца. Земља ће се звати Влахија, а званични језик ће бити румунски, а у сваком граду и селу ћемо подизати споменике Ромулу и Рему. Ипак смо сви ми у бившој Југи осим Словенаца и неких мањина потомци Римљана, кроз наше вене тече крв Ромула, Цезара, Октавијана Августа, Тиберија, Нерона, Калигуле, Марка Антоније и многих других наших славних предака. Очекујем да ми се Вук Горски први придружи, а ја ћу му понудити место подпредседника странке. Ево наших славних предака!!!

Кад оснујем своју политичку странку, борићу се за уједињење свих земаља од Вардара до Истре и повртатак Срба, Хрвата, Македонаца, Црногораца и Бошњака нашим изворним влашким коренима. Сви на простору бивше Југославије ће постати Власи(заправо само ћемо се вратити влашким коренима), осим можда Словенаца. Земља ће се звати Влахија, а званични језик ће бити румунски, а у сваком граду и селу ћемо подизати споменике Ромулу и Рему. Ипак смо сви ми у бившој Југи осим Словенаца и неких мањина потомци Римљана, кроз наше вене тече крв Ромула, Цезара, Октавијана Августа, Тиберија, Нерона, Калигуле, Марка Антоније и многих других наших славних предака.

Зашто би нам језик био румунски ? Шта фали српском/хрватском језику ?

Очекујем да ми се Вук Горски први придружи, а ја ћу му понудити место подпредседника странке. Ево наших славних предака!!!

О, хвала, хвала. Већ дуже време сам без посла, па ето прилике да се ''ухлебим'' :)

Ти си неуништив :hahaha:
Царе, то што се зове dinaric-S треба преименовати у dinaric-W.
Друго dinaric-S није бројнија код свих Јужних Словена, већ је бројнија од ''N'' само на простору западног Балкана. Бугари су исто Јужни Словени па су углавном dinaric-N.
Грци живе најјужније од свих балканских народа, а већински су dinaric-N.
Ти то наравно врло добро знаш, али се опет правиш ''необавештен''.
Ljepoto to uopste nije smijesno,tvoje neznanje koje prosipas ovde je vise zabrinjavajuce,necemo spominjati tvoju teoriju o I1 drobnjackoj kao vlaskoj,hihihihi.
Ti tvoji Grci CTS10228 (DIN N) ne predstavljaju ni 0.2 % ukupnog DIN N,a sa bugarima i nama oko 10 % iisveukupnog manje,sveukupnog DIN N,ali dzaba tebi govoriti kad smo ti morali ovde crtati :) kako to da preko 80 % I2a CTS10228,S17250,Z17855,PH908 zivi u istocnoj Evropi a 98 % nosilaca ovih grana govore skupinom Slovenskih jezika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back