Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Како заговорници словенске теорије о доласку И2а Динарика објашњавају то што је у 90% случајева на простору бивше Југославије И2а Динарик заступљен у планинама и кршевима, док Р1а свој врхунац достиже у равници (Посавина, Славонија, Војводина, Загорје). Немогуће је да су пре 1500 година Словени познавали генетичку генеалогију и међусобно одређевали ко ће где да живи.

Kolega,to vise i nije teorija,barem ne bi trebala biti danas pored ovoliko kolicine informacija koje imamo.I2a PH908 tj. CTS10228 je ocigledno brojniji kod Juznih Slovena dok god Istocnih Slovena je drugacije i to je jedina razlika.Ali preko 80 % CTS10228,PH908 zivi u Istocnoj Evropi i ako uzmemo u obzir starost PH 908 (oko 1800 god) ne treba biti Nobelovac da se shvati da nije mogao biti na Balkanu prije Slovenske ekspanzije u 7 vijeku.
Gdje god kod Juznih Slovena imas tetPHsriranih PH 908 imas i R1a :)

Poslednja izmena:
I-PH908PH908formed 1900 ybp, TMRCA 1900 ybpinfo
I-PH908*
id:YF07926new
id:ERS256264ITA [IT-CA]
id:YF04018TUR [TR-34]
id:YF03875SRB [RS-08]
id:YF03851MKD
I-PH1012PH3964 * PH3310 * PH3314+2 SNPs
id:YF05519SRB [RS-16]
I-Z16983Z16982/A493/Y4789 * Z16983/A356/Y4790formed 1900 ybp, TMRCA 1500 ybpinfo
I-Z16983*
id:YF04181BIH [BA-BIH]
I-Y19359A8741 * A8740 * Y19359formed 1500 ybp, TMRCA 1500 ybpinfo
id:YF01756DEU [DE-NI]
I-Y6651Y6653 * Y6655 * Y6651+6 SNPsformed 1500 ybp, TMRCA 250 ybpinfo
id:YF02782
id:YF02781
id:YF02103CZE
id:YF01578CZE
https://www.yfull.com/tree/I-M423/

Poslednja izmena:
Како заговорници словенске теорије о доласку И2а Динарика објашњавају то што је у 90% случајева на простору бивше Југославије И2а Динарик заступљен у планинама и кршевима, док Р1а свој врхунац достиже у равници (Посавина, Славонија, Војводина, Загорје). Немогуће је да су пре 1500 година Словени познавали генетичку генеалогију и међусобно одређевали ко ће где да живи.

Dobro zapažanje. O tome je bilo reči ovde na forum. Većina sagovrnika nema objašnjena ili neće o tome da se raspravlja, zato što stočartvo nije baš karakteristika za Slovene, već je zemljoradnja. Izrazito stočarstvo je duboko ukorenjeno kod staro balkanskih naroda i Dačana-Tračana kada se radi o ovom delu Evrope u istočnoj Evropi. Haplogrupa ima naziv po Dinarske Alpe i Karpata, zato što na planinama i kršovitim predelima dostiže najveće procente. Drugo antropološki izgled recimo Hercegovaca ili Dalmatinaca potpuno odudara od slovenskog prepoznatljivog tipa. U Dinarskim Alpima I2a dostiže 50-60%, znači dominantno. Onaj koji je u ogromnoj većini ima veliki uticaj na antropološki izgled što je logično. Iako se meša sa drugima koji nisu istog porekla, slovenski karakteristični tipovi ili nalik njima su dosta ređi u Dinarskim Alpima. Ljudi u Dinarskim Alpima antropološki izgledaju dominantno na staro balkanske i dačko-tračanske narode.

Uzimajući u obzir izrazito stočarstvo kod nosioca I2a i antropološke odlike na primeru Dinarskim Alpima i uopšte. Ovo ukazuje da se radi Dačanima ili Bastranima ili pa neki drugi narod koji je živeo na relacijama Karpati-Dinarski Alpi.

Poslednja izmena:

Sto u Poljesju dominira I2a dinarik, a u ravnicarskim delovima Belorusije R1a?

Dobro zapažanje. O tome je bilo reči ovde na forum. Većina sagovrnika nema objašnjena ili neće o tome da se raspravlja, zato što stočartvo nije baš karakteristika za Slovene, već je zemljoradnja. Izrazito stočarstvo je duboko ukorenjeno kod staro balkanskih naroda i Dačana-Tračana kada se radi o ovom delu Evrope u istočnoj Evropi. Haplogrupa ima naziv po Dinarske Alpe i Karpata, zato što na planinama i kršovitim predelima dostiže najveće procente. Drugo antropološki izgled recimo Hercegovaca ili Dalmatinaca potpuno odudara od slovenskog prepoznatljivog tipa. U Dinarskim Alpima I2a dostiže 50-60%, znači dominantno. Onaj koji je u ogromnoj većini ima veliki uticaj na antropološki izgled što je logično. Iako se meša sa drugima koji nisu istog porekla, slovenski karakteristični tipovi ili nalik njima su dosta ređi u Dinarskim Alpima. Ljudi u Dinarskim Alpima antropološki izgledaju dominantno na staro balkanske i dačko-tračanske narode.

Uzimajući u obzir izrazito stočarstvo kod nosioca I2a i antropološke odlike na primeru Dinarskim Alpima i uopšte. Ovo ukazuje da se radi Dačanima, Bastranima ili neki drugi narod koji je živeo na relacijama Karpati-Dinarski Alpi.
A koji je antropoloski izgled Dinaraca u Istocnoj Evropi,preko 80 % CTS 10228 ,PH 908 ,zivi u istocnoj Evropi i najmladja je grana u stablu I2a.Kako da ulazimo u raspravu oko antropoloskog izgleda kada imamo vec odredjenu starost CTS10228,PH 908 koja je samo mogla sa Slovenima doci na Balkan i koja cini kod Juznih Slovena tek manje od 20 %,a preko 80 % u istocnoj Evropi u Slovenskim zemljama.

A koji je antropoloski izgled Dinaraca u Istocnoj Evropi,preko 80 % CTS 10228 ,PH 908 ,zivi u istocnoj Evropi i najmladja je grana u stablu I2a.Kako da ulazimo u raspravu oko antropoloskog izgleda kada imamo vec odredjenu starost CTS10228,PH 908 koja je samo mogla sa Slovenima doci na Balkan i koja cini kod Juznih Slovena tek manje od 20 %,a preko 80 % u istocnoj Evropi u Slovenskim zemljama.

Fiipi još ti zelen ti ovde jedno isto sto put ponavljaš kao papagaj. Kada ne bi sagledavao stvari pristrasno razumeo bi o čemu govorim. Ajde ovako jel možeš da mi objasniš gde je po tebi prapostojbina I2a, (začetnička) Kako se širila, ? Zašto je stočarskog karaktera? Samo molim te da mi lepo objasniš i nemoj da mi kačiš te neke mape i to što svakako dana jedno isto postavljaš. Nego hoću da čujem kako to ti vidiš. Ne moraš odma da odgovriš, ja sad idem imam neke obaveze pišem večeras i sa nestrpljenjem očekujem opširan odogovor od tebe.

Fiipi još ti zelen ti ovde jedno isto sto put ponavljaš kao papagaj. Kada ne bi sagledavao stvari pristrasno razumeo bi o čemu govorim. Ajde ovako jel možeš da mi objasniš gde je po tebi prapostojbina I2a, (začetnička) Kako se širila, ? Zašto je stočarskog karaktera? Samo molim te da mi lepo objasniš i nemoj da mi kačiš te neke mape i to što svakako dana jedno isto postavljaš. Nego hoću da čujem kako to ti vidiš. Ne moraš odma da odgovriš, ja sad idem imam neke obaveze pišem večeras i sa nestrpljenjem očekujem opširan odogovor od tebe.

Pa ponovljam ko papagaj jer koji drugi argument koristiti kad je na drugoj strani argument "stocari,planine itd".Zar nije se najbolje drzati nauke tj. starosti i rasprostranjenosti CTS10228,PH 908.Gdje nastala,pa vjerovatno par hiljada kilometara sjeveroistocno od nasih krajeva,da li Polesje,Zakarpatje.Meni je vise bitno da sa obzirom na starost i rasprostranjenost (preko 80 % u istocnoj Evropi) CTS10228,PH 908 je mogao doci samo sa ekspanzijom Slo vena na ove prostore u 7 vijeku.Tako da mi to o nekom stocarskom karakteru kod dinaraca izgleda kao prilicno neozbiljno ako na drugoj strani imamo ovakve argumente do kojih je dosla nauka.
Spomenuo si antropoloski izgled dinaraca hercegovine i dalmacije,pitao sam te jednostavno ,a koji je to antropoloski izgled dinaraca u istocnoj Evropi onda tj PH 908.?

Gorski vrlo dobro poznaje stvari i zavitlava sve redom, jasno ko dan, nije mi jasno što se ljudi primaju.
Ima ih još koji se prave nevešti, a vrlo dobro znaju da je izvorište I2-din, na tromedji Ukrajine, Poljske i Bjelorusije, u samom središtu slovenstva.
Najveća raznovrsnost I2-din je upravo tu, i to Vuk Gorski vrlo dobro zna, i sve ostale prave budalama, a oni se primaju, ili dobrovoljno to rade, nije ni meni jasno.

Јесте, јесте, у средишту словенства познатијем као MORLACHIA...ха, ха...

Pogledajte prilog 422066

Само наставите са бајкама и фантазмагоријама о некаквим ''динарским Словенима'', камењарцима, који се баве бирегионалним сточарењем. Бескрајно ми је забавно да о томе читам. Жао ми је једино вас, што ћете доживети болно отрежњење када једног дана из неког илирског тумула ''изрони'' I2a-din, што ће се сигурно десити, јер ако постоји континуитет антропотипа, онда мора да постоји и континуитет хаплогрупа ; скелети су на простору западног Балкана исти и пре и после Словена и никакав већи уплив са стране није приметан. Динарски тип, наравно, нема благе везе са Словенима и настао је у планинским подручјима југоисточне Европе, док Словени припадају сасвим другачијим антрополошким типовима.

Како заговорници словенске теорије о доласку И2а Динарика објашњавају то што је у 90% случајева на простору бивше Југославије И2а Динарик заступљен у планинама и кршевима, док Р1а свој врхунац достиже у равници (Посавина, Славонија, Војводина, Загорје).

Не објашњавају никако. Гурају то под тепих и настављају са својим маштаријама.
Онима који реално сагледавају ствари довољно је само једном цитирати научне изворе, али код појединаца на овом форуму то нема ефекта ни после хиљадитог пута.
А одговор на твоје питање је врло једноставан:

''Извесно је да су Срби пре доласка у нову домовину били земљорадници, због чега су се, по правилу, насељавали у крајевима обрађиваним још у римско доба: по долинама река и по крашким пољима - жупама, како су их називали.''

Милош Благојевић ''Србија у доба Немањића''

''Словени су на Балкану населили жупне и присојите области, понајвише поред река и језера. Насељено словенско становништво и жупе, називани су већином по рекама и другим водама. Нису се лако прилагођавали изразито планинском начину живота. Од њих не потиче катунско сточарство у нашим областима''

Бранислав Ђурђев ''Постанак и развитак брдских, црногорских и херцеговачких племена'' стр. 181

''Земљорадња је остала основни начин привређивања Словена и на новоосвојеним територијама''

Валентин Васиљевич Седов ''Словени у раном средњем веку'' стр. 225 (поглавље о досељавању Словена на Балканско полуострво).

А ево шта о Морлацима, становницима јадранског планинског залеђа (језгро I2a dinaric), каже Алберто Фортис:

''Морлаци се опћенито у свом говору називају народним именом Власи'' (Нема никаквих Словена, Срба, Хрвата...)

Alberto Fortis ''Put po Dalmaciji''

https://albertofortis.wordpress.com/

Дакле, јасно је као дан, да су носиоци I2a dinaric староседеоци, романизовани номадски сточари, Власи, који живе у катунима и које Словени (R1a) затичу овде на Балкану и словенизују током хиљаду година.

Немогуће је да су пре 1500 година Словени познавали генетичку генеалогију и међусобно одређевали ко ће где да живи.

Могуће је, у научнофантастичним филмовима чији је режисер Јерковић, а продуценти Кириос и друг му Филипи.

Poslednja izmena:
Hihihi,joj argumenata kao babe ispod grozdja kad se sastanu i poslije par casica rakije pocnu raspravljati o nuklearnoj fizici.
Gorski legendo,nismo bitni Mi na forumu vec to sto ti tvrdis niko vise i ne spominje ima godina i godina,dok na drugoj strani imamo sasvim jasnu odrednicu starosti i porijeklo I2a CTS10228-PH 908 od svih koji se bave ovim,sto ozbiljno sto amaterski.Eto cak je i Eupedija tvoja cuvena na kraju osvjezila saznanja o ovome.

Видим лепо је текла дискисија на моје питање, само без увреде на лични рачун.
Сада питање за оне који тврде да је И2а Динарик староседелачка. Како је могуће да је њен проценат међу званично ''староседелачким'' народима попут Грка и Албанаца мизеран, док су код њих најчешће хаплогрупе које се управо сматрају староседелачким фактором (Е1б, Ј2, Р1б 11-11). Наведене хаплогрупе се код Срба повезују са староседеоцима Балкана, зашто се И2а Динарик код Грка конкретно увек налази заједно уз Р1а, и сами Албанци и Грци за ту грану када је појединци добију сматрају да имају српско тј. словенско порекло?

Сада питање за оне који тврде да је И2а Динарик староседелачка. Како је могуће да је њен проценат међу званично ''староседелачким'' народима попут Грка и Албанаца мизеран, док су код њих најчешће хаплогрупе које се управо сматрају староседелачким фактором (Е1б, Ј2, Р1б 11-11). Наведене хаплогрупе се код Срба повезују са староседеоцима Балкана, зашто се И2а Динарик код Грка конкретно увек налази заједно уз Р1а, и сами Албанци и Грци за ту грану када је појединци добију сматрају да имају српско тј. словенско порекло?

Kolega,odlicno si postavio pitanje,nije moglo bolje,,jedini problem je sto to pitanje se danas nigdje vise ne postavlja kada se govori o ovome.Jos samo kod moras uciti ljude koliko je 2 + 2.Ja bi samo jos dodao na ovo tvoje odlicno pitanje,odakle onda preko 80 % nosilaca PH 908 u Istocnoj Evropi pa sve do Rusije i Bjelorusije,ako znamo njenu starost (1800 god) ,i u kojem svemiru i galaksiji bi ona mogla biti starosjedilacka ovde :)

Pa ponovljam ko papagaj jer koji drugi argument koristiti kad je na drugoj strani argument "stocari,planine itd".Zar nije se najbolje drzati nauke tj. starosti i rasprostranjenosti CTS10228,PH 908.

Наравно да је најбоље држати се науке, али ти се држиш свега осим науке. То што ти називаш науком заправо је псеудонаука. Она права наука већ годинама уназад тврди нешто сасвим друго. Ево, нпр., још једног ''фришког'' рада из 2016. године, тј. његовог сажетка, где читав научни тим констатује следеће:

''The analyses of the dominant and autochthonous I2a1b-M423 lineage (>30%) suggest that SEE had a significant role in the Upper Paleolithic, the R1a1a1b1a*-M558 lineage (19%) represents a signal from present day Slavic populations of Central Europe in the Croatian population, and the phylogeography of the E1b1b1a1b1a-V13 clade (around 9%) implies cultural diffusion of agriculture into Europe via the Balkan Peninsula.''

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajhb.22876/abstract

Опет су сви ови стручњаци скренули са ума, јел тако ?

Gdje nastala,pa vjerovatno par hiljada kilometara sjeveroistocno od nasih krajeva,da li Polesje,Zakarpatje.Meni je vise bitno da sa obzirom na starost i rasprostranjenost (preko 80 % u istocnoj Evropi) CTS10228,PH 908 je mogao doci samo sa ekspanzijom Slo vena na ove prostore u 7 vijeku.Tako da mi to o nekom stocarskom karakteru kod dinaraca izgleda kao prilicno neozbiljno ako na drugoj strani imamo ovakve argumente do kojih je dosla nauka.
Spomenuo si antropoloski izgled dinaraca hercegovine i dalmacije,pitao sam te jednostavno ,a koji je to antropoloski izgled dinaraca u istocnoj Evropi onda tj PH 908.?

Опет гомила личних инсинуација без икаквог конкретног доказа, а успут и понешто нетачних података.
Прво - процењена старост I-CTS10228 je 5300 година. Не видим на основу чега то поткрепљује твоје ''теорије''.
Друго - ко је тебе слагао да 80% I2a ''dinaric-S'' (I - PH 908) живи у источној Европи ? Та подграна је типична за народе западног Балкана док је код Источних и Западних Словена доминантна ''dinaric-N''. Значи, опет износиш нетачне податке.
Треће - не постоји динарски антрополошки тип у источној Европи, изузев у Украјини где су га донели управо несловенски сточари са Карпата. Источни и Западни Словени су углавном Балтиди и Алпиниди.

Hihihi,joj argumenata kao babe ispod grozdja kad se sastanu i poslije par casica rakije pocnu raspravljati o nuklearnoj fizici.
Gorski legendo,nismo bitni Mi na forumu vec to sto ti tvrdis niko vise i ne spominje ima godina i godina,dok na drugoj strani imamo sasvim jasnu odrednicu starosti i porijeklo I2a CTS10228-PH 908 od svih koji se bave ovim,sto ozbiljno sto amaterski.Eto cak je i Eupedija tvoja cuvena na kraju osvjezila saznanja o ovome.

Ни један једини научни рад не тврди да је I2a dinaric дошла на Балкан са Словенима. Ако знаш за неки постави га овде, само немој више млатити празну сламу, молим те.

Poslednja izmena:
Auuu koji su ti ovo strucnjaci ? Naucni rad od par recenica,ovi su jos na M423 :)
Jelena Šarac,
Tena Šarić,
Dubravka Havaš Auguštin,
Natalija Novokmet,
Nenad Vekarić,
Mate Mustać,
Blaženka Grahovac,
Miljenko Kapović,
Branimir Nevajda,
Anton Glasnović,
Saša Missoni,
Siiri Rootsi,
Pavao Rudan

Ti obozavas izgleda ove Hrvate tipa Primorca hihihi

Наравно да је најбоље држати се науке, али ти се држиш свега осим науке. То што ти називаш науком заправо је псеудонаука. Она права наука већ годинама уназад тврди нешто сасвим друго. Ево, нпр., још једног ''фришког'' рада из 2016. године, тј. његовог сажетка, где читав научни тим констатује следеће:

''The analyses of the dominant and autochthonous I2a1b-M423 lineage (>30%) suggest that SEE had a significant role in the Upper Paleolithic, the R1a1a1b1a*-M558 lineage (19%) represents a signal from present day Slavic populations of Central Europe in the Croatian population, and the phylogeography of the E1b1b1a1b1a-V13 clade (around 9%) implies cultural diffusion of agriculture into Europe via the Balkan Peninsula.''

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajhb.22876/abstract

Опет су сви ови стручњаци скренули са ума, јел тако ?

Опет гомила личних инсинуација без икаквог конкретног доказа, а успут и понешто нетачних података.
Прво - процењена старост I-CTS10228 je 5300 година. Не видим на основу чега то поткрепљује твоје ''теорије''.
Друго - ко је тебе слагао да 80% I2a ''dinaric-S'' (I - PH 908) живи у источној Европи ? Та подграна је типична за народе западног Балкана док је код Источних и Западних Словена доминантна ''dinaric-N''. Значи, опет износиш нетачне податке.
Треће - не постоји динарски антрополошки тип у источној Европи, изузев у Украјини где су га донели управо несловенски сточари са Карпата. Источни и Западни Словени су углавном Балтиди и Алпиниди.

Ниједан једини научни рад не тврди да је I2a dinaric дошла на Балкан са Словенима. Ако знаш неки постави га овде, само немој више млатити празну сламу, молим те.

Znas ti uopste u svojoj tvrdoglavosti skontati da je npr. 5% u Poljskoj vise nego npr. 50 % u BiH...Jel moguce ovo ,boze samo pomozi.

Auuu koji su ti ovo strucnjaci ? Naucni rad od par recenica,ovi su jos na M423 :)
Jelena Šarac,
Tena Šarić,
Dubravka Havaš Auguštin,
Natalija Novokmet,
Nenad Vekarić,
Mate Mustać,
Blaženka Grahovac,
Miljenko Kapović,
Branimir Nevajda,
Anton Glasnović,
Saša Missoni,
Siiri Rootsi,
Pavao Rudan

Ајде једном немој одговорити по аутоматизму него прочитај пажљиво шта ти саговорници напишу.
Написао сам да је то само сажетак рада, јер комплетан рад не може да се скине без плаћања. Без обзира на све то и у самом сажетку је јасно стављено до знања да наша I-M423 (преко 30%, што значи да укључује све њене гране и подгране) представља староседелачку хаплогрупу на Балкану, а R1a словенски уплив. Не мислиш ваљда да аутори не знају за постојање подграна I-M423 ?

Ti obozavas izgleda ove Hrvate tipa Primorca hihihi

Немам шта ја да их обожавам. Приморац ми није нико и ништа у животу, али је чињеница да је његова теорија о аутохтоности I2a на Балкану, општеприхваћена у научном свету. Нико га од 2000. године до данас није оповргавао.

Znas ti uopste u svojoj tvrdoglavosti skontati da je npr. 5% u Poljskoj vise nego npr. 50 % u BiH...Jel moguce ovo ,boze samo pomozi.

5% у Пољској јесте више од 50% у БиХ, али те зеза једна чињеница: тих 5% у Пољској је углавном ''dinaric-N'',а оних 50% у БиХ ''dinaric-S'':)

I sta kazes Gorski TMRC za CTS10228 je procjenjen na 5300 godina ,hahaha.Nisi buraz puno fulio,u dva mjeseca :).

Шта измишљаш? Где сам рекао да је TMRCA 5300 година ? Рекао сам настанак мутације.

Hajd nije problem sto i ovo lupas,vec zar ti ne rece da ovo nista nije tacno sto izracunavaju starost,i da su to sve sarlatani :)

Наравно и даље мислим да су прорачуни растегљиви и непоуздани јер се свако мало мењају, али их наводим управо зато што се ти позиваш на њих, а не умеш да објасниш на који начин они поткрепљују твоје тезе.

Pa hajde Gorski izracunaj PH908 u Istocnoj Evropi,dovoljno je ugrubo,a nekome je dovoljno da samo pogleda sliku :)
Znaci po tebi je stariji North otisao od mladjeg South koji je ostao na Balkanu,hihihi

Gorski sto nisi odgovorio "Racka Varos" na pitanje,covjek ti je postavio jako dobro pitanje,nije lijepo to.

Poslednja izmena:
Немам шта ја да их обожавам. Приморац ми није нико и ништа у животу, али је чињеница да је његова теорија о аутохтоности I2a на Балкану, општеприхваћена у научном свету. Нико га од 2000. године до данас није оповргавао.
ta njegova teorija je jaka isto koliko i ona da su Hrvati generski najslicniji sa Nemcima. Obe te teorije su nastale iz zarke zelje doticnog gospodina da verifikuje price koje slusa na nedeljnim misama kao skromni katolik, dobrocudni sledbenik isusovog nauka. Gledao sam vise puta po stranim forumima da mu se ljudi koji se razumeju u tematiku smeju i da cak oni kao stranci shvataju da je u pitanju politika a ne nauka.

5% у Пољској јесте више од 50% у БиХ, али те зеза једна чињеница: тих 5% у Пољској је углавном ''dinaric-N'',а оних 50% у БиХ ''dinaric-S'':)

i sta to treba da znaci?

- - - - - - - - - -

Gorski sto nisi odgovorio "Racka Varos" na pitanje,covjek ti je postavio jako dobro pitanje,nije lijepo to.

ja sam pitanje u slicnom obliku postavljao bar 20x do sada i nikada nisam dobio odgovor od tih koje pozivas da ti odgovore :D

Сада питање за оне који тврде да је И2а Динарик староседелачка. Како је могуће да је њен проценат међу званично ''староседелачким'' народима попут Грка и Албанаца мизеран...

Па сад, не знам шта подразумеваш под појмом ''мизеран''. За мене се око 10% те хг међу Грцима и око 15% међу Шиптарима никако не може сматрати мизерним. Тај проценат није превисок, али свакако није ни толико мали да би се могао назвати ''мизерним''.

... док су код њих најчешће хаплогрупе које се управо сматрају староседелачким фактором (Е1б, Ј2, Р1б 11-11).

Исте те хаплогрупе су већински заступљене код званично ''нестароседелачких'' Бугара.
Распоред хаплогрупа I, E и J на Балкану, нема пуно везе са миграцијама новијег датума већ са догађајима у праисторији.

Наведене хаплогрупе се код Срба повезују са староседеоцима Балкана, зашто се И2а Динарик код Грка конкретно увек налази заједно уз Р1а, и сами Албанци и Грци за ту грану када је појединци добију сматрају да имају српско тј. словенско порекло?

То што говоре Шиптари ме апсолутно не интересује јер су углавном сва њихова тумачења по питању генетике инспирисана жељом да се што више одвоје од мрских им Срба. Нисам приметио до сада да је иједан Шиптар са I2a dinaric тврдио да је српског порекла, али сам наравно приметио тенденцију ''надувавања'' процената хаплогрупа E и J2 како би себе по сваку цену представили ''другачијим'' пре свега од Срба, али и од осталих балканских народа. Исту ствар раде и поједини Срби на политичком форуму ''ДНК пројекат'' тако што ''буџе'' проценте I2a и R1a са потпуно истим циљем. Наравно, и једни и други су више него смешни у том настојању јер су Срби, Хрвати и Шиптари аутосомално слични, готово исти, народи (логично, с обзиром да су великом већином састављени од староседелачког генетског супстрата). Што се, пак, Грка тиче код њих сам приметио управо супротну тенденцију од онога што си навео. На многим страним форумима, када им неки Србин каже да су I2a dinaric добили од нас, наводе чињеницу да су они углавном dinaric-N, а ми dinaric-S па самим тим тако нешто није могуће.

Poslednja izmena:

Наш саговорник ''Рацка Варош'', чијег дрвеног адвоката покушаваш да изиграваш, је прво теби поставио питање на које си избегао да даш конкретан одговор. Човек те је питао како то да носиоци I2a на Балкану насељавају махом планинске, кршевите, крајеве, а носиоци R1a речне долине и равнице, као да су, ''дошавши на Балкан'', прошли кроз посебно конструисани сепаратор који их је тако прецизно раздвојио. Мени је кристално јасно о чему се ту ради, али ти и даље избегаваш да даш конкретан одговор.

Ајде једном немој одговорити по аутоматизму него прочитај пажљиво шта ти саговорници напишу.
Написао сам да је то само сажетак рада, јер комплетан рад не може да се скине без плаћања. Без обзира на све то и у самом сажетку је јасно стављено до знања да наша I-M423 (преко 30%, што значи да укључује све њене гране и подгране) представља староседелачку хаплогрупу на Балкану, а R1a словенски уплив.

Кажи ми где су аутори написали да аутохтоност значи аутохтоност на Балкану, као што ти тумачиш. Аутохтоност може да значи и аутохтоност у Европи, али ти све увек тумачиш само онако како ти се свиђа.

Не мислиш ваљда да аутори не знају за постојање подграна I-M423 ?

Знају, ал' им је скупа дубља анализа.

Наш саговорник ''Рацка Варош'', чијег дрвеног адвоката покушаваш да изиграваш, је прво теби поставио питање на које си избегао да даш конкретан одговор. Човек те је питао како то да носиоци I2a на Балкану насељавају махом планинске, кршевите, крајеве, а носиоци R1a речне долине и равнице, као да су, ''дошавши на Балкан'', прошли кроз посебно конструисани сепаратор који их је тако прецизно раздвојио. Мени је кристално јасно о чему се ту ради, али ти и даље избегаваш да даш конкретан одговор.
Pa odgovorio sam,vrati se unazad,tj Aksi9 sam odgovorio na isto to.
Jesi li izracunao koliko moze biti nosilaca PH908 u Istocnoj Evropi na onoj mapi FTDNA.Samo da ti napomenem sa samo Poljska i Ukrajina imaju oko 80 miliona stanovnika :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back