Суздржаћу се од коментара везаних за старост хаплогрупе I2a и њених грана и подграна, док се не појави један озбиљан научни рад који ће се позабавити тим питањем.
Или 'ајде, кад већ инсистираш, нађи ми ти рад где се говори о старости од 1900 година, ''спајању'' са R1a, формирању словенског етноса и доласку на Балкан у 7. веку са Србима и Хрватима.
Није, и Бугари су Јужни Словени па имају већински E-V13. Македонци су негде пола-пола. Шиптари и Грци већински E-V13. Срби, Хрвати, Бошњаци и Црногорци, већински I2a. Дакле, размештај те две хаплогрупе не прати никакве етничке границе већ је такав да  I2a  доминира у северозападном делу полуострва, а E-V13 у југоисточном. Наравно, треба рећи да Бугари, Шиптари и Грци имају солидан проценат I2a, као што и Срби, Хрвати, Бошњаци и Црногорци имају E-V13. Дакле, те две хаплогрупе су доста и измешане, а упада у очи да је и једној и другој највећа концентрација у динарском планинском појасу. Има ту нешто ; све ми се чини да су имале сличну судбину у последњих пар хиљада година.
Види овако, ја сам и пре него што сам сазнао за генетичку генеалогију тврдио да смо ми великом већином староседеоци Балкана, ослањајући се пре свега на историјске, археолошке, културолошке и антрополошке чињенице. Сећам се да сам се често расправљао са пријатељима који су тврдили да смо ми тамни због турске генетике и убеђивао их да то није због тога већ због чињенице да су нам преци (Илири)  хиљадама година живели у јужнијим крајевима где има доста сунца (више него, нпр., на словенском северу). Са тим убеђењем сам и дошао на овај форум. Онда сам од једне групе форумаша чуо и другу причу која ме је, морам признати, збунила у првом тренутку, да сам чак кренуо и да нагињем ка њој. Међутим када сам све сабрао и одузео схватио сам да много више смисла има оно прво. Према томе, не градим ја никакву тезу на оном горе што си навео, већ је то само једна у низу ствари које иду у прилог мојим ставовима.
P.S. Заиста је смешно кад кренеш да извлачиш неке моје постове из праисторије и говориш како сам недоследан, а не падне ти на памет да сам можда у међувремену променио неке ставове. Приметио сам да то често радиш.