Ахиле, Вукељићу - немам вам намеру цртати. Научите нешто о том што желите
побијати или на шта се желите позивати, овако само показујете колико сте неуки.
Šta da naučim?
Rekao sa da su Sloveni pre 8. veka umesto Radogost izgovarali Ardagost, što i ti tvdiš;
Ili je i on i pre 8. veka bio Radogost, a Grci su ga zabeležili kao Ardagost.
I konstatovao da bi taj slovenski jezik pre 8 veka bio malo neobičan, pa se upitao kakv bi tek bio u 2. veku.
Suština je da si ti naučio neku teoriju koju pokušavaš da i nas naučiš.
Za mene kao inžanjera to nema nikakvu težinu.
Priča bez objašnjenih uzročno-posledničnih veza je samo tamo neka pričica. Verovanje, religija...
Šta je uslovilo pojavu metateze likvida u 8. veku?
Kao se ona prenela na ostali slovenski svet koji živi širom Evrope u raznim državicama i pod raznim osvajačima?
Obrati pažnju da, po zvaničnoj istoriografiji, Sloveni nemaju pismo pre 9. veka.
I da ovo citiram 68. put, pošto si mi postavio pitanje kakve veze ima metateza likvida u predrimskom Balkanu, sa Sloveniama:
""Дакле, ова тврдња је плод маште и нема везе с историјским чињеницама:"
Ко је овде шизофрен ја или Игор?
""Етрусколог Е. Фетер показао је на неколико примера постојање ликвидске метатезе у илирским дијалектима."
"Следи да се већ и из мршавих језичких остатака старих Пеласта може са разлогом
говорити о ликвидској метатези. Како се међутим са археолошке стране говори о повезаности
оних племена у средњој и југоисточној Европи која спаљују мртваце и пепео остављају у
урнама, и како се та област на простору северно од Карпата простире све до Дњепра те тако
захвата и најстарија словенска насеља, онда се и појава ликвидске метатезе у словенским
језицима не може проучавати одвојено од сличних појава у говорима старих Пеласта. Ово
нарочито стога што код ове, некентумске групе видимо готово увек секундарно дужење
самогласника после премештања ликвиде."
http://www.scribd.com/doc/21728332/M...Grci-i-Pelasti "
Доводи ли Будимир у везу Пеласте и са појавом метатезе у Словенским језицима?
У другом делу, конкретно указује на "илирско племе Бастарна"."