Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па имали смо случај Бетлкета који се тестирао па су му нешто смутили баш са тим маркером који говори да ли је Н или С. У принципу, велика је вероватноћа да ћеш одредити хаплогрупу.

Тражили су круну од Рима зато што нису били у добрим односима са Византијом.
када пре тога? Шизма је била 150 година раније.
I prije Velike šizme se znala razlika između istočne i zapadne crkve i formalno i praktično... Za vrijeme Vojislavljevića pa sve do Nemanjića Srbi su pod jačim uticajem Rima... koristi se latinski jezik u bogosluženju, a slovenski (srpski) je samo pomoćni... Barska nadbiskupija djeluje na najvećem dijelu srpskih zemalja...btw i Mihailo Vojislavljević je dobio kraljevsku krunu od pape...

Ахиле, датација метатезе није данас спорна, на основу одређених доказа датира се у крај осмога века.
Преписивање спомена неке хипотезе о којој ништа не знаш је заиста глупо, само показује како
немаш аргумената ни доказа те покушаваш врдати на сваки могући начин. Толико о том.
А имамо је и код балканских старинаца.
Ко су ти "балкански старинци", којим тј. каквим језиком су говорили?
Где су докази и примери за метатезу у њихову језику?
На основу чега тврдиш да се њихова метатеза има доводити у вези са Словенском?
"Древнейший зафиксированный пример группы *olT без метатезы — имя славянского вождя, записанное византийским историком Феофилактом Симокаттой в 596 году как Αρδαγαστός[37]."
Откуд је 596. година у 8. веку?
Шта си умислио да ту пише? Као што рекох, у недостатку аргумената
покушаваш врдати и преписујеш с интернета насумично ствари о
којима ништа не знаш, а овим сада си испао заиста смешан.

Ту се као пример наводи име словенскога вође које је Теофилакт Симоката 596.
године записао као Αρδαγαστός, што одговара каснијему старословенскоме
Радогостъ. Ово нам, дакле, сведочи о непостојању метатезе у то време.

Исти пример сам ти ја уз још неке раније постављао више пута.

EZ2fwad.png

Jerzy Nalepa; Słowiańszczyzna północno-zachodnia, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Poznań, 1968, 35

Poslednja izmena od moderatora:
I prije Velike šizme se znala razlika između istočne i zapadne crkve i formalno i praktično... Za vrijeme Vojislavljevića pa sve do Nemanjića Srbi su pod jačim uticajem Rima... koristi se latinski jezik u bogosluženju, a slovenski (srpski) je samo pomoćni... Barska nadbiskupija djeluje na najvećem dijelu srpskih zemalja...btw i Mihailo Vojislavljević je dobio kraljevsku krunu od pape...
Meni je ovo posebno zanimljivo:
просветитељско дело Константина/Ћирила и Методија међу словенским народима

вероватно да не постоје два човека који су својом појавом и радом у већој мери обележили културу словенских народа од ове двојице Грка из Солуна, који с правом носе епитет - Апостоли Словена. 869. (педесетак дана након што се замонашио и узео име Ћирило) Константин је умро у Риму и сахрањен је уз велике почасти у цркви Св. Климента (чије су мошти пар година раније браћа донела у Рим). следеће године папа Хадријан II је рукоположио Методија за архиепископа Паноније, постављајући га на катедру Св. Андроника.

где се налазило Методијево црквено седиште (самим тим и средиште целе словенске књижевне школе), имајући у виду да се столица апостола Андроника налазила у Сирмијуму (Сремска Митровица)? где је сахрањен Св. Методије, с обзиром да му до данас није пронађен гроб?

873. папа Јован VIII се обраћа писмом српском кнезу Мутимиру (''Montemero duci Sclavinicae'') саветујући га да прихвати Методија као црквеног поглавара: ''опомињемо те да, следећи пример својих прародитеља, настојиш, колико је могуће, вратити се панонској дијецези, а пошто је онде већ, хвала Богу, постављен од столице Св. Петра епископ, ставити се под његову пастирску бригу.'' да ли то значи да су и Срби били део Методијеве архиепископије и да су примили глагољичку писменост непосредно из Паноније још за време његовог живота?

Interesantno... bavio sam se malo Kecmanima, pošto je moja žena porijeklom od jednog ogranka Kecmana... postoji nekoliko teorija o njihovom porijeklu...
Prema prvoj teoriji, Kecmani su porijeklom kozaci... a prezime nose po kozačkom hetmanu...
Prema drugoj teoriji Kecmani su porijeklom od francuskih protestanata (hugenota), a slave Svetog Vartolomeja (kao uspomenu na Bartolomejsku noć), ovo je jedna od najrjeđih krsnih slava u Srba...
Prema trećoj teoriji, Kecmani su porijeklom iz Njemačke, moguće i od Jevreja (Aškenaza)... elem, pošto je M458 ubjedljivo najčešća kod Lužičkih Srba, možda je ovo dokaz...

Lupam vjerovatno...

Jel se neko od vas testirao ili ovo pišete iz hobija?
Ako jeste molio bih da se povežemo na 23andme.

23&me je dosta manje popularan kod nas od recimo FTDNA.
Tesko da ces na nasim prostorima naci vise od 20-ak testiranih kod te kompanije.

Sa druge strane, broj onih za koje imamo podatke u vezi Y hromozoma ce u skoro vreme premasiti 500 ljudi.

http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/naslovna/

23&me je dosta manje popularan kod nas od recimo FTDNA.
Tesko da ces na nasim prostorima naci vise od 20-ak testiranih kod te kompanije.

Sa druge strane, broj onih za koje imamo podatke u vezi Y hromozoma ce u skoro vreme premasiti 500 ljudi.

http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/naslovna/

23andme nudi dosta "interesantnih" alata poput ancestry paiting i sličnih stvari, jedina je muka što će vas poštarina izaći više od samog seta. Mene je izašlo sve oko 220$ uz to morate pronaći kompaniju sa kojom oni sarađuju i do nje otpremiti pošiljku da bi oni vratili u Ameriku. Čekam još par stvari ovih dana koje nisu odrađene.

Pozdrav svim R1b drugarima :D

23andme nudi dosta "interesantnih" alata poput ancestry paiting i sličnih stvari, jedina je muka što će vas poštarina izaći više od samog seta. Mene je izašlo sve oko 220$ uz to morate pronaći kompaniju sa kojom oni sarađuju i do nje otpremiti pošiljku da bi oni vratili u Ameriku. Čekam još par stvari ovih dana koje nisu odrađene.

Pozdrav svim R1b drugarima :D

Uuu, nisi to trebao reći... to je najomraženija hg na forumu... :)

Šta će tek biti ako kažem da sam U106 ? Hoću li biti genocidisan, da se ugasi i to malo subclade-a među Srbima ? :D

Mtdna je V, valjda protiv nje nemate nista.

Здраво,
било би од изузетног значаја прослиједити своје податке ”Српском ДНК пројекту”, чисто како би мало ојачали бројност гране R1b. :)

Здраво,
било би од изузетног значаја прослиједити своје податке ”Српском ДНК пројекту”, чисто како би мало ојачали бројност гране R1b. :)

Kao što rekoh postoji rok od 14 dana ja mislim da mi se updatuje račun na 23andme sa dodatnim informacijama, ima dosta stvari koje još nisu uradili, ancestry painting, cluster i slično.
Kada bude završeno kontaktiraću vas na onome što ste mi poslali u inbox.

Trenutno sam prezauzet da bih dublje ulazio u problematiku, ali možda će vam ovo biti zanimljivo:
"Anyhow while the previous figure may look star-like, the addition of a single marker DYSA7.2 dramatically changes the shape of the R-M269 network into a topology showing a clear Western-Eastern dichotomy not consistent with a radial diffusion of people from the Middle East :"
http://z3.ifrm.com/67/29/0/p409517/Morelli_et_al_2010__Figure_2A.jpg

Poslednja izmena:
Šta će tek biti ako kažem da sam U106 ? Hoću li biti genocidisan, da se ugasi i to malo subclade-a među Srbima ? :D

Mtdna je V, valjda protiv nje nemate nista.

Jos nismo doneli odluku da li da te naabijamo na kolac ili da te okrenemo na raznju :pop:

Nego, imas li neke podatke o svojim korenima? U106 je bas dosta redka na nasim prostorima pa bi to moglo da bude interesantno. Vrlo moguce preko Sasa...

Ахиле, датација метатезе није данас спорна, на основу одређених доказа датира се у крај осмога века.
Преписивање спомена неке хипотезе о којој ништа не знаш је заиста глупо, само показује како
немаш аргумената ни доказа те покушаваш врдати на сваки могући начин. Толико о том.

Ко су ти "балкански старинци", којим тј. каквим језиком су говорили?
Где су докази и примери за метатезу у њихову језику?
На основу чега тврдиш да се њихова метатеза има доводити у вези са Словенском?

Шта си умислио да ту пише? Као што рекох, у недостатку аргумената
покушаваш врдати и преписујеш с интернета насумично ствари о
којима ништа не знаш, а овим сада си испао заиста смешан.

Ту се као пример наводи име словенскога вође које је Теофилакт Симоката 596.
године записао као Αρδαγαστός, што одговара каснијему старословенскоме
Радогостъ. Ово нам, дакле, сведочи о непостојању метатезе у то време.

Исти пример сам ти ја уз још неке раније постављао више пута.

EZ2fwad.png

Jerzy Nalepa; Słowiańszczyzna północno-zachodnia, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Poznań, 1968, 35

Tek sad pročitah ovaj odgovor.

Sloveni svog vođu u 6. veku zvali Ardagost.
A u 8. veku on postao Radogost.
Kako li je, tek, taj slovenski (jezik R1a Z280 populacije) zvučao u 2. veku?
Možda galsko-tribalsko-ilirsko-tračko-dačanski...

Ili će biti da je on i u 6. veku bio Radogodt, a da ga je Grk zapisao u duhu svog jezika.

Tek sad pročitah ovaj odgovor.

Sloveni svog vođu u 6. veku zvali Ardagost.
A u 8. veku on postao Radogost.
Kako li je, tek, taj slovenski (jezik R1a Z280 populacije) zvučao u 2. veku?
Možda galsko-tribalsko-ilirsko-tračko-dačanski...

Ili će biti da je on i u 6. veku bio Radogodt, a da ga je Grk zapisao u duhu svog jezika.

Verovatno, jer Grci su pisali naprimer RAB - ARBA, ili RAS - ARSA.

Eto možda imamo još jednu potvrdu da su starosedeoci nazivali Arsu RAS, a tako su je zvali Srbi.

Ахиле, Вукељићу - немам вам намеру цртати. Научите нешто о том што желите
побијати или на шта се желите позивати, овако само показујете колико сте неуки.

Немаш разлога да се љутиш на њих, они мастурбирају и лепо се осећају! Па добро, кад је тако, нека уживају!

Ахиле, Вукељићу - немам вам намеру цртати. Научите нешто о том што желите
побијати или на шта се желите позивати, овако само показујете колико сте неуки.
Šta da naučim?
Rekao sa da su Sloveni pre 8. veka umesto Radogost izgovarali Ardagost, što i ti tvdiš;
Ili je i on i pre 8. veka bio Radogost, a Grci su ga zabeležili kao Ardagost.
I konstatovao da bi taj slovenski jezik pre 8 veka bio malo neobičan, pa se upitao kakv bi tek bio u 2. veku.

Suština je da si ti naučio neku teoriju koju pokušavaš da i nas naučiš.
Za mene kao inžanjera to nema nikakvu težinu.
Priča bez objašnjenih uzročno-posledničnih veza je samo tamo neka pričica. Verovanje, religija...
Šta je uslovilo pojavu metateze likvida u 8. veku?
Kao se ona prenela na ostali slovenski svet koji živi širom Evrope u raznim državicama i pod raznim osvajačima?

Obrati pažnju da, po zvaničnoj istoriografiji, Sloveni nemaju pismo pre 9. veka.

I da ovo citiram 68. put, pošto si mi postavio pitanje kakve veze ima metateza likvida u predrimskom Balkanu, sa Sloveniama:
""Дакле, ова тврдња је плод маште и нема везе с историјским чињеницама:"
Ко је овде шизофрен ја или Игор?
""Етрусколог Е. Фетер показао је на неколико примера постојање ликвидске метатезе у илирским дијалектима."
"Следи да се већ и из мршавих језичких остатака старих Пеласта може са разлогом
говорити о ликвидској метатези. Како се међутим са археолошке стране говори о повезаности
оних племена у средњој и југоисточној Европи која спаљују мртваце и пепео остављају у
урнама, и како се та област на простору северно од Карпата простире све до Дњепра те тако
захвата и најстарија словенска насеља, онда се и појава ликвидске метатезе у словенским
језицима не може проучавати одвојено од сличних појава у говорима старих Пеласта. Ово
нарочито стога што код ове, некентумске групе видимо готово увек секундарно дужење
самогласника после премештања ликвиде."
http://www.scribd.com/doc/21728332/M...Grci-i-Pelasti "
Доводи ли Будимир у везу Пеласте и са појавом метатезе у Словенским језицима?
У другом делу, конкретно указује на "илирско племе Бастарна"."

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back