Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Држите се теме. И да, обрисан је део Мрдиног поста (ако се љутиш што те тако зовем, реци) у којем се пита шта заједничко имају Србин из Ниша и Херцег-Новог.

Gosn. Akay (nekad Alhemicar) budite ljubazni i ne brisite mi postove.
Ovaj, znam ja koju stranu price vi propagirate ali se bar potrudite da budete malo vise korektniji.

Naravno po vasim mjerilima i Moldavci mogu da budu sutra dovedeni u razmatranje da se proglase Srbima, vasoj demagogiji nikad kraja, eto skoro i za Fidela Kastra utvrdise da je srbin.
Vratimo se na pricu pojma nacije, koliko god vi pokusavali da osporite vezu Bosnjaka iz Bosne sa nama iz Sandzaka dotle se moze pruziti razmatranje da se dovede mnogooo komplikovanije razmatranje po vas kako ste uspjeli da Torlake, Morlake, Vlahe, Cincare i ostale ne-srbe preobrattite u srbe i sta ima zajednicko osim vjere onaj srbin iz Podgorice,Bara ili Cetinja sa onim iz istocne u juzne Srbije ili Bosne.

Naravno to vam nikako ne bi godilo.

Samo jedno pitanje Kolega!
Gdje su vaši preci živjeli u Srednjem vijeku, koje su dijalekt govorili i koja im je bila vjeroispovijesti!
Vi nažalost niste upućeni u etnografiju
Torlaci, Šopi, Čarapani, Gedže, Prečani - to su etnografski nazivi, ne nacije i subetnosi

Poslednja izmena:
Samo jedno pitanje Kolega!
Gdje su vaši preci živjeli u Srednjem vijeku, koje su dijalekt govorili i koja im je bila vjeroispovijesti!
Vi nažalost niste upućeni u etnografiju

Upravo sa ovakvim igrama vi ste na osnovu vjere pretopili neke manjinske narode u srbe... sorry bez ljutnje ali pricamo cinjenice jer je poznato da je SPC krojila u velikoj mjeru vasu naciju.

Inace moja loza porijeklom je iz Hercegovine ko i znacajnom broju Sandzaklija.

Upravo sa ovakvim igrama vi ste na osnovu vjere pretopili neke manjinske narode u srbe... sorry bez ljutnje ali pricamo cinjenice jer je poznato da je SPC krojila u velikoj mjeru vasu naciju.

Inace moja loza porijeklom je iz Hercegovine ko i znacajnom broju Sandzaklija.

Molim vas najljubaznije, odgovorite na moje pitanje!
Svaki narod je pretopio manjine, nismo mi rasisti!
Jedino vi mislite da ste čisti Iliri i onaj ludi zaKurić
A iz kojega ste Sandzaka vi Kolega! Solunskog, Bejrutskog, Bihaćkog, Ohridskog, ima mnogo Sandzaka

Poslednja izmena:
Znam da nije baš lako istinu prihvatiti, ali šta ćemo!
možete li dati konkretan odgovor kolega!
Murija? šta vam je to, izvinite ali ja nisam upućen u pojedine termine iz Ilirske Dzamahirije!

Nemam sta ja ispred tebe da odgovaram jadan. Rekoh ti da odakle potice moja loza iz Hercegovine. Postoji knjiga o hercegovackim prezimenima i njihovim porodicnim grbovima na kojima se nalaze Ljiljani, ama bas nidje nije moglo da se pronadje ono 4C osim u vasoj masti (doduse tek kasnije u Tursko doba pod uticajem crkve pocinje da se javlja kod ortodoksnih familija).

Bosnjaci a inace i svi muslimani po pravilu treba da znaju svoje korijene i pretke jer u Islamu bar jednom godisnje treba da se uce molitve za duse mrtvih, to se zove Yasin i upravo zato znaju se imena starijih sto kod vas nije slucaj.

Poslednja izmena:
U vezi hronologije I2a i E1b1b1a2 (E-V13):

- Prema Crucianiju (2007), gen E-V13, tj. E1b1b1a2 se pojavio na Peloponezu u bronzano doba prije 4.000-4.700 godina: http://mbe.oxfordjournals.org/content/24/6/1300.full.pdf
- Novije istrazivanje koje je objavio King (2008, govori da se je gen E-V13 pojavio na Peloponezu negdje prije 9.200 godina: http://dirkschweitzer.net/E3b-papers/KingAHG-08-72-205.pdf

Razlika je u osnovi u koristenju razlicite brzine mutacije. A sama E-V13 se izgleda pojavila u Maloj Aziji prije toga (po Kingu prije 9-15.000 godina, a po Crucianiju puno kasnije). Interesantno da je King u svom istrazivanju utvrdio da su E-V13 presli iz Male Azije u Grcku morem, a ne kopnom, tj. E-V13 je stariji na Peloponezu nego u sjevernoj Grckoj.

Takodjer, uporedjivanjem par uzoraka E-V13 izmedju Vasojevica i Kuca (sebe i par ostalih), izgleda da Kuci i Vasojevici nisu tako blisko genetski vezani. Po meni, njihov zajednicki predak (TMRCA) je zivio prije par hiljada godina.

I2a se izgleda razvila prije nekih 10-12.000 godina, a njena podgrupa I2a2 prije 6-8.000 godina (obje nakon zadnjeg Ledenog doba).

Na kraju, mislim da je pogresno pristupati genetickoj genealogiji ispitivanjem pojedinih etnosa. Mislim da je potrebno testirati sto je moguce vise ljudi iz razlicitih dijelova svijeta na sto vise markera, jer ce nam jedino to pokazati migracione rute i hronoloski razvoj.

Nemam sta ja ispred tebe da odgovaram jadan. Rekoh ti da odakle potice moja loza iz Hercegovine. Postoji knjiga o Hercegovackim prezimenima i njihovim porodicnim grbovima na kojima se nalaze Ljiljani, ama bas nidje nije moglo da se pronadje ono 4 C osim u vasoj masti.

Bosnjaci a inace i svi muslimani po pravilu treba da znaju svoje korijene i pretke jer u Islamu bar jednom godisnje treba da se uce molitve za duse mrtvih, to se zove Yasin i upravo zato mi znamo ko su nam bili stariji.

Hahaha, Grboslovlje:klap::rotf::klap:
Krst sa četri ocila nikad nije bio grb Srednjovijekovne Srbije
Ljiljan je preuzet iz Ugarskog grba, od strane Bosne i Srbije, jer prestavlja vazalstvo prema Ugarskoj
Kakvi Bosnjaci u Hercegovini, to bi bilo isto kao Crnogorci u Slavoniji, Moravci u Dalmaciji
Vi želite da pretvorite vjerske razlike u etničke razlike, kao i istoriju!!!

Hahaha, Grboslovlje
Krst sa četri ocila nikad nije bio grb Srednjovijekovne Srbije
Ljiljan je preuzet iz Ugarskog grba, od strane Bosne i Srbije, jer prestavlja vazalstvo prema Ugarskoj
Kakvi Bosnjaci u Hercegovini, to bi bilo isto kao Crnogorci u Slavoniji, Moravci u Dalmaciji
Vi želite da pretvorite vjerske razlike u etničke razlike, kao i istoriju!!!
Rekoh, dokazujte vi i dalje kako su strani drzavnici poput Fidela Kastra od Srba, daleko cete dogurat.
Sljedeci na redu je Ahmedinedzad.

Vala mogu i portugalskim samo budi siguran da vlaskim ili cincarskim nisu :lol:

P.S. leba ti pritisni Stop... licis na izguzvanu kasetu.

Da da, u hercegovini toliko Vlaški katuna, ma kakvi vlasi, kakav vlaški!
E ja ću ti odgovoriti
Ako su ti stari iz Hercegovine, onda su Srbi, naravno uz Vlaški doprinos, PRAVOSLAVNI HRIŠĆANI, koji su govorili Istočno Hercegovački

A ima i teorija ludog zaKurića, da ste iliri:rotf::hahaha::zcepanje::lol::klap::bye:

Poslednja izmena:
Balcanicus,

Ohladi malo. Zivi i pusti druge da zive! U redu je neslagati se i ne imati isto misljenje. Onome ko to ne zna nije mjesto na forumu.

Etnicke grupe su novijeg datuma i samo genetika objasnjava covjeku pravo porijeklo.

Mozes u glavi biti sta zelis (Papuanac, Zulu, Sijuks, Srbin, Hrvat, Bosnjak...). Ali nikome ne nameci da moraju biti ono sto ne zele, jer im krsis prava!

Znaci, ako su Vasojevici E1b1b1a2 (E-V13), a 46% Albanaca na Kosovu, odnosno 30% Albanaca Makedonije i Albanije su E1b1b1a2, to znaci da su Vasojevici Albanci.

Naravno da nije bas tako. Danas su Vasojevici i Bosnjaci i Crnogorci i Srbi (a vjerovatno da ih ima i medju drugim narodima), sto je rezultat istorijskih dogadjanja i razvoja nacija-drzava.

Live and let live!

Poslednja izmena:
Etnicke grupe su novijeg datuma i samo genetika objasnjava covjeku pravo porijeklo.

Mozes u glavi biti sta zelis (Papuanac, Zulu, Sijuks, Srbin, Hrvat, Bosnjak...). Ali nikome ne nameci da moraju biti ono sto ne zele, jer im krsis prava!

Znaci, ako su Vasojevici E1b1b1a2 (E-V13), a 46% Albanaca na Kosovu, odnosno 30% Albanaca Makedonije i Albanije su E1b1b1a2, to znaci da su Vasojevici Albanci.

Naravno da nije bas tako. Danas su Vasojevici i Bosnjaci i Crnogorci i Srbi (a vjerovatno da ih ima i medju drugim narodima), sto je rezultat istorijskih dogadjanja i razvoja nacija-drzava.

Live and let live!

Muški Y chromosome, baš kao i ženski sadrži samo podatke za 1 posto naših predaka, ali nesadrži podatak o 98% naših predaka!!!

Što se tiče frekvencija različitih haplogroup medju raznim etnosima, ni to negovori ništa, jer te frekvencije idu gore dolje, sve zavisi koji muškarci imaju više muških potomaka, a koji manje

A što se tiče etničkog identite, taj identitet nemože biti zasnovan na laži!
Kakve veze imaju Muslimani u Raškoj oblasti sa Bosnom, Kulin Banom, Bogumilima i Kraljem Tvrtkom! Kada su njihovi preci u to vrijeme živjeli u Zeti, govorili Zetskim dijalektom, koji i danas govore, i bili su Pravoslavni Hrišćani, a ne Krstjani!
Ali sad je stigao zaKurić i doveo ilire na pozornicu!

Mi Smo Jedan Narod, Jedna Krv, Jedan jezik

Trebamo dosta toga naučiti od Albanaca, naroda tri vjere objedinjeni oko svog jezika i etnosa bez obzira na vjeru!
nemogu se stvarati vještačke etničke razlike od vjerskih razlika, i falsificirati istorija

Poslednja izmena:
Gosn. Akay (nekad Alhemicar) budite ljubazni i ne brisite mi postove.
Ovaj, znam ja koju stranu price vi propagirate ali se bar potrudite da budete malo vise korektniji.

Госпон Мрдо (макар био и администратор, ти ћеш за мене увек бити Мрда) ја пропагирам само истину, која до тебе очигледно не долази.

Ти би највише волео да ја кажем - Србин из Срема, Црне Горе, Крајине, Метохије и Босне немају ништа заједничко. То што си читао о вековним везама и стапању становништва у одређеним просторима тј. Срба и Цинцара/Влаха (које су на сајту бошњаштво на ком похађаш "повијесне лекције" приказане четничко-српском злочиначко-удруженом агресијом на јадне, беспомоћне Влахе) не значи да су Срби нека "склепана нација" или да су исти.

То што је вера махом иста, је плус више. Народ се мешао у тим одређеним подручјима вековима и јача/већа/бројнија страна (читај - српска) је асимилирала слабију. Тако функционишу ствари на терену, а ти настави да верујеш да СПЦ купује људе да постану Срби преко ноћи. Када то све фино, благо мени, схватиш - моћи ћемо да дискутујемо.

Мени nick никада није био "алхемичар" већ, и то иако сличи нема везе са алхемијом/окултним. Држи се теме и не улећи на тему са глупим постовима који немају ама баш ниаккве везе са генетиком. Просто ме мрзи и да одговарам на овакле глупости. Постови ће ти бити брисани када год ја закључим да им овде није место или да су превише политички и провокаторски - као што у већини случајева и јесу.

Хвала.

Poslednja izmena:
Bosniaco; U vezi hronologije I2a i E1b1b1a2 (E-V13):

- Prema Crucianiju (2007), gen E-V13, tj. E1b1b1a2 se pojavio na Peloponezu u bronzano doba prije 4.000-4.700 godina: http://mbe.oxfordjournals.org/content/24/6/1300.full.pdf
- Novije istrazivanje koje je objavio King (2008, govori da se je gen E-V13 pojavio na Peloponezu negdje prije 9.200 godina: http://dirkschweitzer.net/E3b-papers/KingAHG-08-72-205.pdf

Nemam sada vremena da citam ali ako bi mi samo mogao reci koja je metodologija proracuna TMRCA radjena u drugoj studiji? Po svemu sudeci, metodologija Zivotovskog. Slicna je stvar bila nedavno i sa R1b.

Razlika je u osnovi u koristenju razlicite brzine mutacije.

definitivno

A sama E-V13 se izgleda pojavila u Maloj Aziji prije toga (po Kingu prije 9-15.000 godina, a po Crucianiju puno kasnije). Interesantno da je King u svom istrazivanju utvrdio da su E-V13 presli iz Male Azije u Grcku morem, a ne kopnom, tj. E-V13 je stariji na Peloponezu nego u sjevernoj Grckoj.

slazem se sa genezom V13 jedino nisam siguran u vremenski interval. Ukoliko se razvila iz M78 tada bi ova bila stara preko 20-25000 godina. To mi ne zvuci realno posto su sve ostale haplogrupe datirane u ta vremena prakticno izumrle.

Takodjer, uporedjivanjem par uzoraka E-V13 izmedju Vasojevica i Kuca (sebe i par ostalih), izgleda da Kuci i Vasojevici nisu tako blisko genetski vezani. Po meni, njihov zajednicki predak (TMRCA) je zivio prije par hiljada godina.

Koja je rezolucija markera i koliko imaju mutacija? Malo mi je to sumnjivo posto kod Albanaca imamo vrlo malu varijansu V13.

I2a se izgleda razvila prije nekih 10-12.000 godina, a njena podgrupa I2a2 prije 6-8.000 godina (obje nakon zadnjeg Ledenog doba).

I2a2 da ali ne i I2a2 M423-Din N/S

Na kraju, mislim da je pogresno pristupati genetickoj genealogiji ispitivanjem pojedinih etnosa. Mislim da je potrebno testirati sto je moguce vise ljudi iz razlicitih dijelova svijeta na sto vise markera, jer ce nam jedino to pokazati migracione rute i hronoloski razvoj.

To i jeste osnovni smisao, bar za mene. Etnosi su nastali mnogo kasnije. Bavljenje njima je tek stvar sekundarnog karaktera.

Interesantno ali zašto se samo na osnovu toga forenzičarskom analizom zapravo može dokazati samo srodstvo po majčinskoj Y liniji a ne po očevoj?

Muškarci imaju i Y i X chromosome, koji nose podatke o dvi linije naših predaka, i muška i ženska, odnosno svega 2 posto naših predaka!!!
Žene imaju samo XX chromosome, pa se od žene može samo uzeti uzorak za žensku liniju predaka, 1 posto

Balcanicus:

Bosnjak is istocnog Sandzaka (E1b1b) ima isto onoliko slicnosti sa Bosnjakom iz Krajine (I2a), koliko i Srbin iz istocne CG (E1b1b) sa Srbinom iz Like (I2a) ili Srbinom iz Vojvodine (R1a)... Dakle, omalovazavati druge etnose i stavljati svoju ideologiju iznad svih ostalih je pogresno. Ideologija je novijeg datuma i sklona je pogresnom tumaenju.

Bosnjaci Sandzaka su genetski pretpostavljam negdje izmedju pravoslavnog stanovnistva CG i albanskog stanovnistva Kosova, sto bi znacilo:
- Haplogrupa E - oko 35% (tj. dominantno E1b1b1a2)
- Haplogrupa I - oko 20% (uglavnom I2a)
- Haplogrupa R - oko 20% (od toga R1b oko 15%, a R1a oko 5%)
- Haplogrupa J - oko 15% (dominantno J2)
- Ostale - do 10%

U pravu si da covjek ne nasljedjuje samo DNK po direktnom muskoj liniji, nego i po linijama svih ostala predaka. Nazalost, Y hromozom po direktnoj muskoj liniji se istrazuje najlaske, zato i pribjegavamo ovim zakljucima

Live and let live!

Balcanicus:

Bosnjak is istocnog Sandzaka (E1b1b) ima isto onoliko slicnosti sa Bosnjakom iz Krajine (I2a), koliko i Srbin iz istocne CG (E1b1b) sa Srbinom iz Like (I2a) ili Srbinom iz Vojvodine (R1a)... Dakle, omalovazavati druge etnose i stavljati svoju ideologiju iznad svih ostalih je pogresno. Ideologija je novijeg datuma i sklona je pogresnom tumaenju.

Bosnjaci Sandzaka su genetski pretpostavljam negdje izmedju pravoslavnog stanovnistva CG i albanskog stanovnistva Kosova, sto bi znacilo:
- Haplogrupa E - oko 35% (tj. dominantno E1b1b1a2)
- Haplogrupa I - oko 20% (uglavnom I2a)
- Haplogrupa R - oko 20% (od toga R1b oko 15%, a R1a oko 5%)
- Haplogrupa J - oko 15% (dominantno J2)
- Ostale - do 10%

U pravu si da covjek ne nasljedjuje samo DNK po direktnom muskoj liniji, nego i po linijama svih ostala predaka. Nazalost, Y hromozom po direktnoj muskoj liniji se istrazuje najlaske, zato i pribjegavamo ovim zakljucima

Live and let live!

Pustimo mi haplogroupe kolega! one zaista nemaju veliki značaj, pošto muška Y haplogroupa sadrži podatke o 1% predaka, a ne o ostalih 99%!!!
Istorijska je činjenica da Muslimani u Raškoj oblasti vode porijeklo od Srba iz Crne Gore-odnosno Zete koji su prešli na Islam, pa su se naselili na opuštene krajeve Raške u 17 vijeku, i koji su Posrbili jedan dio Albanaca. Oni nemaju nikakve veze sa srednjovijekovnim Bošnjanima, Kulinom Banom i Crkvom Bosanskom! To je prosto Istorijski fakt, svidjalo se to vama ili ne!
Nego ako vam nesmeta, možete li da mi kažete iz kojega ste vi kraja!

Sličnost u frekvenciji, koja je inače zasnovana na malom uzorku, možda oko 100 muškaraca u vr glave, nema apsolutno nikakvog značaja u analizi sličnosti pojedinih populacija
Kirkiz imaju na prosjeku 60% muške populacije koja ima R1a1, ali oni su Mongoloidna populacija, iako po vašem tumačenju oni bi trebali biti Evropoidni, pošto imaju veliki postotak R1a1, što ponovo kažem, prestavlja samo 1 posto predaka tih muškaraca!

Mi smo Jedan Narod, Jedna Krv i Jedan Jezik
bilo to nekom pravo ili krivo!

Poslednja izmena:
Pustimo mi haplogroupe kolega! one zaista nemaju veliki značaj, pošto muška Y haplogroupa sadrži podatke o 1% predaka, a ne o ostalih 99%!!!
Istorijska je činjenica da Muslimani u Raškoj oblasti vode porijeklo od Srba iz Crne Gore-odnosno Zete koji su prešli na Islam, pa su se naselili na opuštene krajeve Raške u 17 vijeku, i koji su Posrbili jedan dio Albanaca. Oni nemaju nikakve veze sa srednjovijekovnim Bošnjanima, Kulinom Banom i Crkvom Bosanskom! To je prosto Istorijski fakt, svidjalo se to vama ili ne!
Nego ako vam nesmeta, možete li da mi kažete iz kojega ste vi kraja!

Sličnost u frekvenciji, koja je inače zasnovana na malom uzorku, možda oko 100 muškaraca u vr glave, nema apsolutno nikakvog značaja u analizi sličnosti pojedinih populacija
Kirkiz imaju na prosjeku 60% muške populacije koja ima R1a1, ali oni su Mongoloidna populacija, iako po vašem tumačenju oni bi trebali biti Evropoidni, pošto imaju veliki postotak R1a1, što ponovo kažem, prestavlja samo 1 posto predaka tih muškaraca!

Mi smo Jedan Narod, Jedna Krv i Jedan Jezik
bilo to nekom pravo ili krivo!

Jesi li zaista glup da ne možeš shvatiti ni par jasnih postova ili uopće ne čitaš tuđe postove!??

Evo Bosniaco ti je gore naveo da je kod Bošnjaka Sandžaka zastupljeno u značajnijem broju barem 4-5 halpogropa (E1b1b1a2, I2a2, R1b, J2, R1a1, itd), od kojih prve četiri nisu sigurno "izvorne srpske" grupe, a i R1a1 nije ekskluzivna srpska grupa, več donekle slavenska, ali je kao što si i sam primjetio zastupljena i kod drugih neslavenskih naroda, pa i mongoloidnih naroda..

Kor ti je lijepo pojasnio da su u odnosu na genetske halpogropu etnos i narod skorašnje i sekunadarne pojave, a ti zapjenio "Srbi svi i svuda", ko pijan...

Danas nismo jedan narod, a nismo nikad ni bili - imaš li uopće predstavu koliko je naroda i plemena projezdilo ovim našim prostorom i ostavilo iza sebe "genetski materijal"!?

Kako čemo biti "ista krv" kada imamo u svakom narodu najmanje desetak različitih genetskih halpogropu sa bezbroj varijanti i starosti...

Isti jezik!? Imaju i Irci i Englezi i Amerikanci isti jezik, pa jeli to dokazuje da su svi Englezi!?

Skoro cijela Latinska Amerika govori španski jezik - radi li se onda o samo jednom istom narodu - Špancima!?

Govore i Danci, Šveđani, Norvežani, Islanđani i Grenlanđani manje više isti jezik, pa o kojem se to onda "istom" narodu radi!?

Bangladešani i Indijci iz pokrajine Bengal govore istim jezikom - bengalskim - je li u pitanju isti narod!?

Jesi li zaista glup da ne možeš shvatiti ni par jasnih postova ili uopće ne čitaš tuđe postove!??

Evo Bosniaco ti je gore naveo da je kod Bošnjaka Sandžaka zastupljeno u značajnijem broju barem 4-5 halpogropa (E1b1b1a2, I2a2, R1b, J2, R1a1, itd), od kojih prve četiri nisu sigurno "izvorne srpske" grupe, a i R1a1 nije ekskluzivna srpska grupa, več donekle slavenska, ali je kao što si i sam primjetio zastupljena i kod drugih neslavenskih naroda, pa i mongoloidnih naroda..

Kor ti je lijepo pojasnio da su u odnosu na genetske halpogropu etnos i narod skorašnje i sekunadarne pojave, a ti zapjenio "Srbi svi i svuda", ko pijan...

Danas nismo jedan narod, a nismo nikad ni bili - imaš li uopće predstavu koliko je naroda i plemena projezdilo ovim našim prostorom i ostavilo iza sebe "genetski materijal"!?

Kako čemo biti "ista krv" kada imamo u svakom narodu najmanje desetak različitih genetskih halpogropu sa bezbroj varijanti i starosti...

Isti jezik!? Imaju i Irci i Englezi i Amerikanci isti jezik, pa jeli to dokazuje da su svi Englezi!?

Skoro cijela Latinska Amerika govori španski jezik - radi li se onda o samo jednom istom narodu - Špancima!?

Govore i Danci, Šveđani, Norvežani, Islanđani i Grenlanđani manje više isti jezik, pa o kojem se to onda "istom" narodu radi!?

Bangladešani i Indijci iz pokrajine Bengal govore istim jezikom - bengalskim - je li u pitanju isti narod!?

Apsolutno se slažem ali je ipak značajno kod njih da se jezik ne zove Američki , Irski , i Australijski ili Brazilski ,Argentinski ,Meksički.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back