Pustimo mi haplogroupe kolega! one zaista nemaju veliki značaj, pošto muška Y haplogroupa sadrži podatke o 1% predaka, a ne o ostalih 99%!!!
Istorijska je činjenica da Muslimani u Raškoj oblasti vode porijeklo od Srba iz Crne Gore-odnosno Zete koji su prešli na Islam, pa su se naselili na opuštene krajeve Raške u 17 vijeku, i koji su Posrbili jedan dio Albanaca. Oni nemaju nikakve veze sa srednjovijekovnim Bošnjanima, Kulinom Banom i Crkvom Bosanskom! To je prosto Istorijski fakt, svidjalo se to vama ili ne!
Nego ako vam nesmeta, možete li da mi kažete iz kojega ste vi kraja!
Sličnost u frekvenciji, koja je inače zasnovana na malom uzorku, možda oko 100 muškaraca u vr glave, nema apsolutno nikakvog značaja u analizi sličnosti pojedinih populacija
Kirkiz imaju na prosjeku 60% muške populacije koja ima R1a1, ali oni su Mongoloidna populacija, iako po vašem tumačenju oni bi trebali biti Evropoidni, pošto imaju veliki postotak R1a1, što ponovo kažem, prestavlja samo 1 posto predaka tih muškaraca!
Mi smo Jedan Narod, Jedna Krv i Jedan Jezik
bilo to nekom pravo ili krivo!
Jesi li zaista glup da ne možeš shvatiti ni par jasnih postova ili uopće ne čitaš tuđe postove!??
Evo Bosniaco ti je gore naveo da je kod Bošnjaka Sandžaka zastupljeno u značajnijem broju barem 4-5 halpogropa (E1b1b1a2, I2a2, R1b, J2, R1a1, itd), od kojih prve četiri nisu sigurno "izvorne srpske" grupe, a i R1a1 nije ekskluzivna srpska grupa, več donekle slavenska, ali je kao što si i sam primjetio zastupljena i kod drugih neslavenskih naroda, pa i mongoloidnih naroda..
Kor ti je lijepo pojasnio da su u odnosu na genetske halpogropu etnos i narod skorašnje i sekunadarne pojave, a ti zapjenio "Srbi svi i svuda", ko pijan...
Danas nismo jedan narod, a nismo nikad ni bili - imaš li uopće predstavu koliko je naroda i plemena projezdilo ovim našim prostorom i ostavilo iza sebe "genetski materijal"!?
Kako čemo biti "ista krv" kada imamo u svakom narodu najmanje desetak različitih genetskih halpogropu sa bezbroj varijanti i starosti...
Isti jezik!? Imaju i Irci i Englezi i Amerikanci isti jezik, pa jeli to dokazuje da su svi Englezi!?
Skoro cijela Latinska Amerika govori španski jezik - radi li se onda o samo jednom istom narodu - Špancima!?
Govore i Danci, Šveđani, Norvežani, Islanđani i Grenlanđani manje više isti jezik, pa o kojem se to onda "istom" narodu radi!?
Bangladešani i Indijci iz pokrajine Bengal govore istim jezikom - bengalskim - je li u pitanju isti narod!?