Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo sam dosadan sa mojim markerima...

Dobio sam izvestaj od genetskkog centra da na gataH4 imam vrednost 11, medjutim Mladja mi rekao, da bi bio u "skladu" sa Ftdna, da oduzmem 1, odnosno da mi je vrednost 10.

Koju vrednost treba da ubacim u predikator, 10 ili 11 ? Kad ubacima 11 sam M458, kad ubacim 10 nisam M458, sto mi je totalno nelogicno, posto vrednosti mogu sa generacijama da se smanjuju (odnosnu da 1 nosilac M458 mutira bas na gatah4).

...Sto se mene tice, predikator kaze da nisam M458. I to samo zbog moje vrednosti 11 na 391, jer kad ubacim 10 dobijem M458*(xL260) sa 98%a kad ubacim 11, M417* sa 94%. To je bio i razlog sto sam u pocetku bio izbacio mogucnost pripadnosti M458, tako radi i ruski program.

Ono sto me sad nervira, je da sa genetskim podacima koji bi trebali da budu cisto matematicki i logicni, stvara se problem da moze da se vrati u nazad vrednost na markeru. U mom slucaju, i u slucaju da sam M458, da su mi preci imali vrednost 10 na 391, a da od jednog predaka, se vrednost vratila na 11. Bez toga bi sve bilo mnogo lakse, pogledas bazu ftdna, i onda maksimalne vrednosti bi bile vrednosti koji je nosio lik koji je doziveo mutaciju. Ovako, opet sve zamuceno.

Драги Hayka, можеш још годинама да тражиш који је терминални Y-SNP твоје хаплогрупе, уносећи резултате својих вриједности Y-STR маркера у разноразне предикторе и нећеш ништа ново сазнати. Наиме сви предиктори су базирани на поређењу твојих резултата са резултатима који су се налазили у бази тог предиктора, у вријеме када је задњи пут апдејтован. А то је за све предикторе било доста давно.

Данас, ако погледаш у базу података узорака на R1a-пројекту на FTDNA, пронаћи ћеш укупно 18 узорака који су тестирани позитивно на Y-SNP маркер M458, а који имају вриједност 11 на Y-STR маркеру, означеном са DYS391. Један узорак на овом Y-STR маркеру има вриједност 9.

Према томе, ништа нећеш дознати док не урадиш тестирање на појединачне Y-SNP-ове.

На твоме мјесту, ја бих прво одрадио тестирање на Z280, па ако добијеш позитиван резултата на овај Y-SNP, онда уради тестирање на CTS3402. Ако добијеш негативан резултат на Z280, онда уради тестирање на L1029 (који је низводно од М458).

Malo sam uporedio stablo R1a i I2a1 M423, i vidim paralelnosti koje po meni nisu slucajnost.

I2a1 disles deli istu sudbinu kao R1a L664, i jedni i drugi se nalaze na ostrvima, severno-zapadnu Evropu. S druge strane I2a1 din se vezuje za R1a Z282, odnosno siri se sa Slovenima. I jedni i drugi su oziveli pre manje od 3000 godine.

Zato, sam misljenja da se R1a i I2a1 vec pomesali pre oko 7000 godina, i od tada dele istu sudbinu. Odnosno, besmisleno je traziti poseban put kojim je dosao I2a1din u Slovene jer se pomesao sa R1a mnogo, mnogo ranije.
Podatke od I2a1 sam uzeo od Nordvedtove seme, cak i vreme razgranicenja izmedju R1a L664 i R1a Z280 se poklapa sa podelom I2a1 disle i I2a1 din.

Postavio sam grafikon da bi se vizeulno videlo ono o cemu govorim

R1a - I2a graf.jpg

Sto se mene tice, predikator kaze da nisam M458. I to samo zbog moje vrednosti 11 na 391, jer kad ubacim 10 dobijem M458*(xL260) sa 98%a kad ubacim 11, M417* sa 94%. To je bio i razlog sto sam u pocetku bio izbacio mogucnost pripadnosti M458, tako radi i ruski program.
.

Nisi jedini M458 sa 391=11. Manjina su ali ipak postoje.
Andaluzija ti je objasnio sta je fora sa prediktorima. Ako nisu odavno obnavljani, daju krive rezultate pa je tako i onaj "moj" prediktor malo omanuo jer u sebi nije imao L1029

Nisi jedini M458 sa 391=11. Manjina su ali ipak postoje.
Andaluzija ti je objasnio sta je fora sa prediktorima. Ako nisu odavno obnavljani, daju krive rezultate pa je tako i onaj "moj" prediktor malo omanuo jer u sebi nije imao L1029

Ma znam, video sam da ih ima sa 391=11, i Mladja mi bio skrenuo paznju na to, ali to je verovatno povratna mutacija ili kako se vec zove? Ogromna vecina L1029 je sa 391=10, ogromna vecina L260 je sa 391=10, 100% M458* je sa 391=10. Zar nije logicno da su likovi koji doziveli mutaciju L1029 i onaj koji doziveo L260 bili sa 391=10 ? U tom smislu, mozda sam i ja doziveo povratnu mutaciju, i u tom slucaju pripadao tih nekih 5% od M458, ali mi ipak je mala verovatnoca da dozivim nazadnu mutaciju. Logicnije mi je da pripadnem grupi sa kojom se slazem bez potrebe da brojim u nazad.

Necu vise da davim sa mojim vrednostima, odgovorio sam samo da bi objasnio nacin na koji razmisljam.

Svakako, ne vredi bez testa na SNP oderditi grupu, ali ipak moram da pronadjem koji mi najvise odgovara da bi se testirao. Koliko kosta SNP test od prilike ?

Ma znam, video sam da ih ima sa 391=11, i Mladja mi bio skrenuo paznju na to, ali to je verovatno povratna mutacija ili kako se vec zove? Ogromna vecina L1029 je sa 391=10, ogromna vecina L260 je sa 391=10, 100% M458* je sa 391=10. Zar nije logicno da su likovi koji doziveli mutaciju L1029 i onaj koji doziveo L260 bili sa 391=10 ? U tom smislu, mozda sam i ja doziveo povratnu mutaciju, i u tom slucaju pripadao tih nekih 5% od M458, ali mi ipak je mala verovatnoca da dozivim nazadnu mutaciju. Logicnije mi je da pripadnem grupi sa kojom se slazem bez potrebe da brojim u nazad.

Necu vise da davim sa mojim vrednostima, odgovorio sam samo da bi objasnio nacin na koji razmisljam.

Svakako, ne vredi bez testa na SNP oderditi grupu, ali ipak moram da pronadjem koji mi najvise odgovara da bi se testirao. Koliko kosta SNP test od prilike ?

Колико је мени познато, на FTDNA ( http://www.familytreedna.com/ ) није могуће урадити тестирање на појединачни Y-SNP, а да се прије тога код њих не уради и обрада узорка на одређени број Y-STR маркера (што си ти већ, колико сам схватио, урадио у Београду).

Тренутно траје акцијски попуст на FTDNA, па је цијена тестирања узорка на 37 Y-STR маркера, сада 119$, умјесто стандардне цијене од 169$. Тек након овога можеш урадити тестирање узорка на појединачне Y-SNP-ове, по личном избору (са падајућег изборника). Цијена тестирања за први појединачни Y-SNP је 49$, јер се за први пут плаћа и трошак транспорта од лабораторије у Тексасу до лабораторије у Аризони, а за све наредне цијена појединачног тестирања је по 39$.

Уз савјете администратора са R1a-пројекта и мало среће, надођеш до свог тренутног терминалног Y-SNP-а, за два до три појединачна тестирања.

ima li ko bilo kakvu potvrdu da je ovo istrazivanje radjeno:

Иста ДНК становника на југу Србије и костура ископаних из 4. века пре нове ере?
у Актуелно, Вести 26. новембар 2013. 20 Коментара

Врање – Приликом изградње коридора 10, тачније друге траке ауто пута који води за Грчку, на потезу између Врања и Бујановца, пронађено је археолошко налазиште. Велики град, за који се процењује да је постојао у 5. и 4. веку пре нове ере, археолози процењују да је имао више од 100 хиљада становника. Јужно од села Павловац, пронађена је некропола, гробље где је пронађено више од тридесет костура. Ипитивањем старости уз помоћ угљеника, утврђено је да су кости старе више од 24 века.
Ништа чудно и необично, рекло би се.
Међутим, научници су били запањени једном чињеницом када су урадили ДНК анализу пронађених костију.
Некима ће изгледати невероватна чињеница да овај ДНК материјал се чак 80% поклапа са ДНК локалног српског становништва у Врањској и Бујановачкој општини, са 10% арнаутског становништва и остатак од 10% је непознато.
Научници су постали збуњени, па су онда упоредили ДНК материјал становништва са Југа Србије и становнишва Херцеговине, где је такође пронађена исто поклапање у ДНК, око 80%, што је индиковали закључак да је реч о истом народу. Радозналост научника није престала, узели су и испитали ДНК материјала са локалитета Лепенски Вир. Људски остаци из 6500 године п.н.е, њихов ДНК је идентичан са оним ДНК костију из Павловца.

ima li ko bilo kakvu potvrdu da je ovo istrazivanje radjeno:

Иста ДНК становника на југу Србије и костура ископаних из 4. века пре нове ере?
у Актуелно, Вести 26. новембар 2013. 20 Коментара

Врање – Приликом изградње коридора 10, тачније друге траке ауто пута који води за Грчку, на потезу између Врања и Бујановца, пронађено је археолошко налазиште. Велики град, за који се процењује да је постојао у 5. и 4. веку пре нове ере, археолози процењују да је имао више од 100 хиљада становника. Јужно од села Павловац, пронађена је некропола, гробље где је пронађено више од тридесет костура. Ипитивањем старости уз помоћ угљеника, утврђено је да су кости старе више од 24 века.
Ништа чудно и необично, рекло би се.
Међутим, научници су били запањени једном чињеницом када су урадили ДНК анализу пронађених костију.
Некима ће изгледати невероватна чињеница да овај ДНК материјал се чак 80% поклапа са ДНК локалног српског становништва у Врањској и Бујановачкој општини, са 10% арнаутског становништва и остатак од 10% је непознато.
Научници су постали збуњени, па су онда упоредили ДНК материјал становништва са Југа Србије и становнишва Херцеговине, где је такође пронађена исто поклапање у ДНК, око 80%, што је индиковали закључак да је реч о истом народу. Радозналост научника није престала, узели су и испитали ДНК материјала са локалитета Лепенски Вир. Људски остаци из 6500 године п.н.е, њихов ДНК је идентичан са оним ДНК костију из Павловца.

Који је извор за ово??? Јел' то са radiopoljubac.net, или са неког озбиљнијег места?

Procitao sam prvih 460 strana :super:

Ovde ste spominjali negde i Rusine cini mi se...Imali neko vece istrazivanje sto se tice Rusina kod nas ili uopste,bas me interesuje jer sam sa oceve strane Rusin (prezime Jakimov).Inace nekako mi se ne uklapa ovo prezime sa oceve strane u rusinsko (inace to i nije moje zvanicno prezime jer se djed Jakimov jos kad je otac bio dete odrekao pa tako nemam nikakve kontakte sa te strane familije),vise mi se uklapa u bas ukrajinsko.
Ono sto sam uspeo da nadjem je ovo http://www.ysearch.org/alphalist_view.asp?uid=&letter=J&lastname=Jakimow&viewuid=KJP8U&p=0 dakle I2a2,moze li neko nesto vise reci o ovoj Hg,za koje narode eventualno moze da se veze.
Planiram testiranje barem na 37 markera i tada cu biti siguran :)
Inace sumnjam da je Jakimov rusinsko (iako sebe smatraju rusinima) jer kako sam primetio rusini u Srbiji uglavnom imaju madjarska prezimena sto predpostavljam da je posledica neke ranije madjarizacije tog naroda...
Uglavnom to je ono sto me zanima za sad,pre svega da li uopste postoji neko istrazivanje sto se tice Rusina,a licno mi je zanimljivo rusinsko pleme Bojki i moguce veza sa Belom Srbijom...

http://forum.arheo-amateri.rs/zanim...e-i-kostura-iskopanih-iz-4-veka-pre-nove-ere/
Aко узмем у обзир да је Душан Борић, са универзитета у Кардифу, узео узорке из Лепенског Вира, баш из тог периода, ова вест ми делује убедљиво.
С тим што овде може бити речи о мтДНА.

Наравно јасно вам је да ја нисам изненађен.

Poslednja izmena:
Procitao sam prvih 460 strana :super:

Ovde ste spominjali negde i Rusine cini mi se...Imali neko vece istrazivanje sto se tice Rusina kod nas ili uopste,bas me interesuje jer sam sa oceve strane Rusin (prezime Jakimov).Inace nekako mi se ne uklapa ovo prezime sa oceve strane u rusinsko (inace to i nije moje zvanicno prezime jer se djed Jakimov jos kad je otac bio dete odrekao pa tako nemam nikakve kontakte sa te strane familije),vise mi se uklapa u bas ukrajinsko.
Ono sto sam uspeo da nadjem je ovo http://www.ysearch.org/alphalist_view.asp?uid=&letter=J&lastname=Jakimow&viewuid=KJP8U&p=0 dakle I2a2,moze li neko nesto vise reci o ovoj Hg,za koje narode eventualno moze da se veze.
Planiram testiranje barem na 37 markera i tada cu biti siguran :)
Inace sumnjam da je Jakimov rusinsko (iako sebe smatraju rusinima) jer kako sam primetio rusini u Srbiji uglavnom imaju madjarska prezimena sto predpostavljam da je posledica neke ranije madjarizacije tog naroda...
Uglavnom to je ono sto me zanima za sad,pre svega da li uopste postoji neko istrazivanje sto se tice Rusina,a licno mi je zanimljivo rusinsko pleme Bojki i moguce veza sa Belom Srbijom...
Овај је тестиран 2003, сада је то И2а1б, ова наша (испрравиће ме ако грешим).
Међу Русинима има и Е В13 хг, што иде у прилог мог размишљања да су Русини, са Балкана, потиснути од Римљана, уз Тису. Можда и пре, од Келта или...
http://www.familytreedna.com/public/carpatho-rusyn/default.aspx?section=yresults

Poslednja izmena:
Hvala Ahile i Bane,pronadjoh i ovo http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=129.0.Ispravite me ako gresim ali samo kod Rusina i Srba (kod hrvata mozda) je ovaj E1b zastupljen toliko sto se tice slovenskih naroda (barem onih koji se deklarisu kao slovenski).
Inace kad pogledam ova prezimena na http://www.familytreedna.com/public/carpatho-rusyn/default.aspx?section=yresults nigde ne vidim prezimena na OV,sto jos vise me tera da mislim da Jakimovi nemaju veze sa rusinima vec bas sa ukrajincima.
Sto se tice autohtone vs. doseljenicke teorije,ne podrzavam ni jednu,zanima me samo istina,ovde sam da naucim nesto jer mi GG i uopste genetika nije jaca strana...

http://forum.arheo-amateri.rs/zanim...e-i-kostura-iskopanih-iz-4-veka-pre-nove-ere/
Aко узмем у обзир да је Душан Борић, са универзитета у Кардифу, узео узорке из Лепенског Вира, баш из тог периода, ова вест ми делује убедљиво.
С тим што овде може бити речи о мтДНА.

Наравно јасно вам је да ја нисам изненађен.

Ma znamo mi da ti nisi iznenadjen a Bogami, ne bi se ni mi iznenadili da si ti autor tog teksta :hahaha:

Salu na stranu, zar tebi nije cudno da bi jedno takvo istrazivanje moglo da prodje skroz nezapazeno? Pa o tome bi se pisalo nadugo i nasiroko sirom svetske naucne javnosti.
A onda pogledaj zamku.... uporedili su podatke sa Lepenskim Virom!!!???? Uporediti nesto sto ne postoji je zaista genijalno! Kljosov je pokusavao da se iz tamosnjih skeleta izvuce neka informacija ali za sada nema nista od toga.

A najlepspe je kada se jedan ovakav tekst napise bez bilo kakvih referenci na bilo kakve naucne radove. Na zalost, po komentarima se vidi da se mnogo sveta upecalo na jeftinu foru i sutra ce im se smejati Hrvati i muslimani i to ce im biti dokaz da Srbi sve lazu. Ako je to bila namera autora ovog nazivi clanka, itekako je u tome uspeo.

Nadam se da će stići razjašnjenje.
Kao što rekoh, upravo pominjanje Lepenskog Vira, mi govori da bi ovo možda i moglo biti tačno.
Kačio sam ovde navodio ozbiljna iatraživanja univerziteta iz Kardifa, gde je prfesor naš Dušan Borić.
U radu se kaže da su uzeti uzorci za DNA analizu, ali nisu navedeni rezultati.
Možda su u međuvremenu analize urađene, ali nisu još publikovane.
Takođe znam da postoje projekti za istraživanja kostiju na području Srbije. Pisao sam i o tome.
U svakom slučaju, očekujem rezultate i prvog i drugog istraživanja.

Takođe znam da postoje projekti za istraživanja kostiju na području Srbije.
postoje. neuspešni. nisu u stanju odrediti haplo grupu srednjovekovnih srpskih vladara a kamoli ce tih anrtickih ostataka.

ovo sa rusinima je dosta interesantno. tako viskok procenat E. takodje je vazno pitanje odnosa DinN i DinS u rusina. vidim dominira R1a.

uopste pitanje Din.S za nas srbe je na posebnom mestu. ako se zbilja radi o mladom markeru onda njegova distribucija ukazuje na migracije srba u zadnji milenijum i po.

postoje. neuspešni. nisu u stanju odrediti haplo grupu srednjovekovnih srpskih vladara a kamoli ce tih anrtickih ostataka.

ovo sa rusinima je dosta interesantno. tako viskok procenat E. takodje je vazno pitanje odnosa DinN i DinS u rusina. vidim dominira R1a.

uopste pitanje Din.S za nas srbe je na posebnom mestu. ako se zbilja radi o mladom markeru onda njegova distribucija ukazuje na migracije srba u zadnji milenijum i po.
Ovog puta su uključene strane laboratorije...

Ma znamo mi da ti nisi iznenadjen a Bogami, ne bi se ni mi iznenadili da si ti autor tog teksta :hahaha:

Salu na stranu, zar tebi nije cudno da bi jedno takvo istrazivanje moglo da prodje skroz nezapazeno? Pa o tome bi se pisalo nadugo i nasiroko sirom svetske naucne javnosti.
A onda pogledaj zamku.... uporedili su podatke sa Lepenskim Virom!!!???? Uporediti nesto sto ne postoji je zaista genijalno! Kljosov je pokusavao da se iz tamosnjih skeleta izvuce neka informacija ali za sada nema nista od toga.

A najlepspe je kada se jedan ovakav tekst napise bez bilo kakvih referenci na bilo kakve naucne radove. Na zalost, po komentarima se vidi da se mnogo sveta upecalo na jeftinu foru i sutra ce im se smejati Hrvati i muslimani i to ce im biti dokaz da Srbi sve lazu. Ako je to bila namera autora ovog nazivi clanka, itekako je u tome uspeo.

Ono sto je stvarno preterano je da je odradjeno uporedjaj sa Hercegovcima, tako mirise na neku podvalu.

Meni je malo sumljivo pominjnje naselja od 100000 stanovnka, previše je to za taj period.
A iskopavanja se vrše.
http://www.vesti-online.com/Scena/K...0-nadeni-ostaci-kulture-iz-6-milenijuma-p-n-e
...
Ново од Кљосова
"Имају ли они било какве везе са, рецимо, данашњим Србима који живе на тим подручјима?
- Несумњиво имају. Како сам појаснио, прилично је вероватно да су људи Лепенског Вира и Винче припадали роду R1a. Али ако се испостави да су у Лепенском Виру живели „Динарци“, што никако не искључујем, пошто никаквих података против тога нема, као што уосталом нема ни за, онда ће већ испасти да је сваки трећи Србин њихов непосредни потомак. Посредни фактор „за“ је то што је хаплогрупа I (I2a је њена кћеринска хаплогрупа) међу најстаријим у Европи.
Постоји само један пресудан пут да се то сазна – извршити ДНК-анализу костију из Лепенског Вира (у Винчи је то теже пошто, колико се сећам из посете музеју у Винчи, тамо древних костију готово нема, због древног ритуала испраћаја покојника). Технички је то могуће, премда није једноставно, потребни су добри стручњаци и посебна опрема, а, наравно, и новац за то. И што је најважније, потребна је воља руководства земље да се то оствари. Ако се одреди хаплогрупа древних људи из Лепенског Вира и Винче, најстарија историја Европе може се преокренути. ДНК – то су већ објективни подаци а не просто приче.
Шта се десило са народима који су живели на простору Винче и Лепенског Вира, који је био правац њихових миграција?
- Да би се говорило о правцу миграција, потребан је белег који се током њих може пропратити како по правцу тако и времену. У археологији су то „материјална обележја“, која археологе стално доводе у забуну, пошто прате или миграцију, или трговачке везе, на пример, или се може испоставити да су то ратни трофеји. Зато су археолози још 1970-их година сасвим престали да се баве миграцијама, јер су забуном извртани сви закључци, каткад сензационални. Сваком археологу позната је парола из тог доба – „лонци нису људи“. И ту изненада на позорницу излази ДНК-генеалогија која указује на белег – то су одређене мутације у ДНК, које се лако прате током многих хиљада километара (заправо свугде на планети) и током многих хиљадулећа (заправо читавог постојања човечанства).
Али, проблем је у томе што је за праћење тих белега, маркера у ДНК, пре свега потребно да их имамо. То јест, опет се враћамо на то да су потребне ДНК древних житеља Лепенског Вира и Винче. Засад их нема, али ако узмемо да су припадали роду R1a, задатак се поједностављује. Размотрићемо ту варијанту, а онда – резервну, са родом I2a.
Дакле, род R1a дошао је на Балкан пре око 9.000 година, претпоставља се да су основали Лепенски Вир, и почео да се расељава по Европи. У Европи су већ одавно живели носиоци рода I, образованог пре око 45.000 година, и кромањонци су, сасвим могуће, исто били рода I. Пре око 20.000 година род I се разишао на родове I1 и I2, и по завршетку леденог доба у Европи образован је род I2a. Али ратова између R1a и I2a није било, у сваком случају, археолози то нису пронашли, као што нису пронашли никакве трагове ратова у Винчи. Изгледа да је то било златно доба мирног живота у Европи. Тако је трајало све до пре 5.000–4.800 година.
А онда се десило нешто ужасно. Готово све хаплогрупе-родови из Европе нестају. ДНК-археологија види наглу промену становништва у Европи у III хиљадулећу п.н.е. Исто види ДНК-генеалогија: према њеним подацима, становништво Европе је пре око 4.500 година „враћено на нулу“ и прошло, како генетичари кажу, „грлић боце популације“. Ишчезла је хаплогрупа G2a, најраширенија у „Старој Европи“, и ма где да су ДНК-археолози копали, свугде се испољавала све до пре 5.000 година. Нестала је хаплогрупа E-V13 која је, према ископавањима, у Европи живела пре 7.000 година. Садашње становништво E-V13 у Европи (и свугде) почиње од заједничког претка који је живео пре 3.600 година. Нестала је хаплогрупа I1, која је имала најстарију историју у Европи, али заједнички предак свих садашњих носилаца I1 исти је у читавој Европи, од Атлантика до Урала, и живео је пре само 3.400 година. Из Европе су нестале хаплогрупе R1a и I2a, сада најзаступљеније на Балкану и у Србији, и сада ћемо рећи подробније о њиховој судбини.
Хаплогрупа I2a поцепала се попола – један део је побегао на Британска острва, други – на Дунав. Затребало је преко 2.000 година, од пре 4.500 па до пре 2.300 година, да би хаплогрупа I2a у дунавском региону кренула да расте и почне да насељава Источну Европу. ДНК-генеалошки прорачуни показују да сви I2a у читавој Источној Европи – од Грчке на југу па до Прибалтика на северу, имају истог заједничког претка који је живео пре 2.300 година, крајем прошле ере, по свој прилици на Дунаву. Према томе, Словени хаплогрупе I2a тек почетком наше ере почињу да се шире по Источној Европи, што су и археолози запазили. Највећи број представника рода I2a населио се на Балкану, и зато је тај род назван “динарским”, пошто их тамо има највише у читавој Европи.
Род R1a, тачније, његови преживели представници побегли су на Руску низију, и ускоро се род разишао на неколико миграционих грана. Део њих упутио се на југ, преко Кавказа у Месопотамију, тамо ушао у историју под именом митанијских Аријеваца (савремена Сирија), и прошао до полуострва Арабија. Сада њихови потомци међу Арапима чине до 9% укупног мушког становништва. Други део Аријеваца прошао је са Руске низије до Средње Азије, тамо живео око 500 година, и пре око 3.500 година прешао на Иранску висораван. Дарије I, ахеменидски цар, уклесао је на барељефу у Накш-и-Рустаму 1.000 година касније: “Ја, Дарије, велики цар, цар над царевима... Аријевац, син Аријевца”. Још један део Аријеваца, који је отишао на исток, стигао је до Јужног Урала, пре око 3.600 година отишао у Индију, под именом легендарних Аријеваца, и населио се у Арјаварти (у преводу са санскрта – “земља Аријеваца”), у Северној Индији. Приспевши у Индију, Аријевци су тамо успоставили кастински систем, а себе саме, разумљиво, уписали у највишу касту, и од тада одржавају кастински систем. И дан-данас, без обзира на протеклих 3.500 година, већину највише касте чине носиоци R1a, чији удео у највишим кастама достиже 72%. У Индији и Ирану има врло мало хаплотипа групе R1b, готово да нема, и то су углавном недавни. Међу Аријевцима пре 3.500 година није било предака савремених Западноевропљана. У највишим кастама Индије хаплотипа R1b практично нема. Међу 367 брахмана из највиших каста Индије, колико је тестирано на хаплогрупе, није нађен ниједан.
Али, премда сам рекао да су у III хиљадулећу п.н.е. готово сви родови-хаплогрупе ишчезли из Европе, заправо није тако. Остала је исто европеидна хаплогрупа R1b која је у Европу приспела пре 4.800 година на Пиринеје, и пре 4.500 година са стране Блиског Истока, и у приближно исто време са стране Прицрноморја, као и с истока ка савременој Пољској. Другим речима, Европу су са разних страна у клешта захватили Ербини (носиоци хаплогрупе R1b). У исто време страдала је култура Винче. У исто време побегли су сви родови-хаплогрупе „Старе Европе“. Једина хаплогрупа која није страдала, већ се штавише увећавала без било каквих прекида, била је R1b. Иста је и археолошка култура звонастих пехара. Зато не пролазе приче како је трагедија у Европи из III хиљадулећа п.н.е. била последица нагле промене климе. Хаплогрупа R1b је током неколиких столећа населила читаву Средњу и Западну Европу и од тада остаје најраширенија европска хаплогрупа, на коју отпада око 60% мушког становништва Средње и Западне Европе. То је знатан део Шпанаца, Португалаца, Баска, Енглеза, Ираца, Шкотланђана, Француза, Белгијанаца, Немаца. Насупрот томе, у Источној Европи сада су углавном хаплогрупе R1a (северније) и I2a (јужније).
Тако да је историја хаплогрупе R1a на Балкану такође трагична, као и хаплогрупе I2a. Миграције Руса, како можемо условно назвати оне који су остали на Руској низији после одласка осталих миграната на југ и исток, започеле су у западном правцу пре око 3.000 година, крајем II – почетком I хиљадулећа п.н.е. Могуће је да су управо тада започела славна ратничка дела балканских Словена хаплогрупе R1a. Хаплогрупа I2a у то доба једва је преживљавала на Карпатима, и у тим делима није учествовала. Нећу овде задирати у описе војних похода балканских Словена нити делити те ратнике на Србе, Хрвате, Словенце и друге; мислим да су тада сви они били ратни другови. Могуће је да су учествовали у одбрани Троје, одлазили у походе по Малој Азији, стизали до Блиског Истока и севера Африке, учествовали у походима Александра Македонског. Из тог доба су по читавом Јадрану остали камени аријевски споменици с особеним аријевским символима. О том раздобљу балканске историје постоји мноштво радова балканских историчара, како древних тако и савремених."
http://srpska.ru/article.php?nid=21548

Poslednja izmena:
Za lepenski vir, logicno je da bude I populacija, zato sto je pre-neoliticka kultura, manja logicno da bude R1a i ako nije ne moguce, ali za Vincu, kako moze da zna, kad nema nikakav dokaz, moze biti bilo koja neoliticka populacija EV13, i J2, i G2, i ako moze, ne mora biti R1a ili I2

Mesanja R1a i I2a je po mojoj logici bilo, zato sto dele istu sudbinu, R1a Z280 sa I2a dinaric, a R1a L664 sa I2a disles. Od tog doba, nema potrebe razdvojiti te 2 Hg, pripadaju istoj populaciji. Kljosov lepo prica o podeli I2a, jedni ka ostrvima drugi u centralnoj-istocnoj Evropi, ali nije zapazio da u isto vreme R1a se isto deli izmedju L664 i Z283, jedni ka severu i Britaniji, drugi negde u centralno-istocnoj Evropi. (tu i lozu uspe da produzi jedan lik Z93 koji ide ka Istoku)

Kljosov objasnjava bottle neck od pre 4500 godina, koji moze da se veze sa dolaskom R1b populacije, ali R1a i I2a tek pocinju da se sire pre manje od 3000 godine, sto su tako mirovale preko 1500 godina, meeni je zagonetka. Sve (ciste) slovenske grupe markera R1a Z280, odnosno oko 20 likova + R1a M458 (njih 3 za sad) + I2a1 din imaju starost slicnu izmedju 2400 i 2900 godina. Danas dele istu jezicku grupu (i ako ne mora da znaci da su govorili isti jezik pre 2000 godine). Meni sve daje do misljenja da je neka proto-slovenska populacija prezivljavala na Karpatskim planinama ili ravnicama istocne Evrope, dok nije krenula na razne strane pre 2000 godine.

Smeta mi sto mnogo prica, ali ne daje dokaze i ne objasni kako dolazi do svojih zakljucka.

Na jedno mesto kaze da se I2a sirila sa Dunava, na drugom da je prezivela na Karpatima.

Interensantan podatak da je zajdnicki predak E1bV13 star samo 3600 godina, gde bi mu bilo mesto prezivljenja ? Verovatno na Balkanu?

Evo jedna studija o brzoj ekspanziji populoacije R1b.

http://dienekes.blogspot.com/2013/11/one-to-three-men-fathered-most-western.html

Uporedjuju R1b sa E1b, gde sa jedne strane bila mala populacija koja je eksplodirala u Evropi i E1b koja se ravnomerne sirila vremenom.

Svakako, potvrdjuje se ono stovec znamo, R1b nema u Evropi pre Bell Beaker kulture, odosno pre samo oko 4500 godina.

Ali, takva ekspanzij nije bila moguca bez velikog nasilja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back