Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zašto neki Sloveni, naprimjer Poljaci, imaju veći postotak R1a1, dok drugi, kao Srbi, imaju više I2a2?:think:

Jedan od jacih razloga je i svojevremena demografska eksplozija I2a2 na podrucju dinarskog pojasa. Nesto slicno kao sa Siptarima na kosovu u poslednjih 50-ak godina. Zasto bas da "eksplodir" I2a2 a ne R1a1 ne bi mogao tacno da kazem. Slicne stvari su se desavale sa R1a1 u nekim drugim podrucjima, u Rusiji naprimer (kraj XIX i pocetak XX veka), Gotovo cela danasnja zapadna Srbija je naseljena stanovnistvom iz kraskih podrucja Hercegovine.

Ovde sam vec pisao o tome da je Nordtvedt medju danasnjim Hrvatima u Dalmaciji nasao pod-klaster I2a2 star oko 600 godina i da veliki broj savremenih Dalmatinaca vodi poreklo od coveka koji je znaci ziveo pre 600 godina.

Jedan od jacih razloga je i svojevremena demografska eksplozija I2a2 na podrucju dinarskog pojasa. Nesto slicno kao sa Siptarima na kosovu u poslednjih 50-ak godina. Zasto bas da "eksplodir" I2a2 a ne R1a1 ne bi mogao tacno da kazem. Slicne stvari su se desavale sa R1a1 u nekim drugim podrucjima, u Rusiji naprimer (kraj XIX i pocetak XX veka), Gotovo cela danasnja zapadna Srbija je naseljena stanovnistvom iz kraskih podrucja Hercegovine.

Ovde sam vec pisao o tome da je Nordtvedt medju danasnjim Hrvatima u Dalmaciji nasao pod-klaster I2a2 star oko 600 godina i da veliki broj savremenih Dalmatinaca vodi poreklo od coveka koji je znaci ziveo pre 600 godina.

Kakva je situacija u pitanju zenskih haplogroupa kod Srba, sa kojim narodima smo najslični po zenskoj liniji.:think:

Velikih istrazivanja nije bilo ali smo najslicniji sa narodima svim narodima bivse Juge :D

I sa Šiptarima:zper:
Nego kako to da Šiptari imaju dosta haplogroupe E, a ipak su bijelci?
I zar nije koincidencija da mi iz Istočne Hercegovine i oni iz Zapadne imamo visok postotak I2a2, a nismo se medjusobno miješali, pošto su oni katolici?
Zar se mogao isti fenomen desiti? sumnjam, po meni Sloveni koji su naselili Hercegovinu u 7 vijeku već su sigurno bili većinski I2a2:think:

Poslednja izmena:
I sa Šiptarima:zper:
Nego kako to da Šiptari imaju dosta haplogroupe E, a ipak su bijelci?
I zar nije koincidencija da mi iz Istočne Hercegovine i oni iz Zapadne imamo visok postotak I2a2, a nismo se medjusobno miješali, pošto su oni katolici?
Zar se mogao isti fenomen desiti? sumnjam, po meni Sloveni koji su naselili Hercegovinu u 7 vijeku već su sigurno bili većinski I2a2:think:

Zato sto siptari pripadaju klasteru E1b-v13 koji je najsvetliji od svih E1b. Posto su vec nekih 4-5000 godina na tlu Evrope mesali su se sa ostalim rasama i kao posledicu imaju svetliji ten od svojih rodjaka u Africi.

Nije nikakva koincidencija posto je u pitanju jedna te ista populacija tako da nikakvo mesanje nema ulogu u tome.

Moguce je da su jos u 7. veku bili vecinski I2a2 ali sam uveren da je i postotak R1a u proslosti bio znatno veci. Jedan on mogucih razloga demografske eksplozije I2a2 moze da bude njihova bolja adaptibilnost prema okruzenju. U tim kraskim podrucjima su oduvek bili na ceni "sivi sokolovi" od po 2 metra visine koji su opet zbog svoje snage bili dobri ratnici. I2a2 kao rasa proistekla od starih paleolitskih lovaca (koji imaju za to predodredjenu konstituciju) imaju prednost nad svim ostalim rasnim grupama.

Zato sto siptari pripadaju klasteru E1b-v13 koji je najsvetliji od svih E1b. Posto su vec nekih 4-5000 godina na tlu Evrope mesali su se sa ostalim rasama i kao posledicu imaju svetliji ten od svojih rodjaka u Africi.

Nije nikakva koincidencija posto je u pitanju jedna te ista populacija tako da nikakvo mesanje nema ulogu u tome.

Moguce je da su jos u 7. veku bili vecinski I2a2 ali sam uveren da je i postotak R1a u proslosti bio znatno veci. Jedan on mogucih razloga demografske eksplozije I2a2 moze da bude njihova bolja adaptibilnost prema okruzenju. U tim kraskim podrucjima su oduvek bili na ceni "sivi sokolovi" od po 2 metra visine koji su opet zbog svoje snage bili dobri ratnici. I2a2 kao rasa proistekla od starih paleolitskih lovaca (koji imaju za to predodredjenu konstituciju) imaju prednost nad svim ostalim rasnim grupama.

Prvobitni Albanci morali su biti R1a1, pošto je Albanski jezik Indo Evropski, a najbliža grana Indo Evropskog Albanskom je Balto Slovenska!

Inače Proto Grci koji su pokorili Grčku prije nekih 3,500 hiljade godina i više, bili su sigurno R1a1, imali danas njihovih direktnih potomaka medju Grcima:think:

Prvobitni Albanci morali su biti R1a1, pošto je Albanski jezik Indo Evropski, a najbliža grana Indo Evropskog Albanskom je Balto Slovenska!

Inače Proto Grci koji su pokorili Grčku prije nekih 3,500 hiljade godina i više, bili su sigurno R1a1, imali danas njihovih direktnih potomaka medju Grcima:think:

Првобитни Албанци ( данашњи су од њих генетски и језички одрођени преко 80% ) били су Пеласти ( Пелазги) и имали су хаплогрупу И2а2. Далеко је балто-словенска грана од албанског језика, њега ни највећи стручњаци не могу да сврстају ни у једну групу, јер је, исто као и народ , до максимума измешан.

Првобитни Албанци ( данашњи су од њих генетски и језички одрођени преко 80% ) били су Пеласти ( Пелазги) и имали су хаплогрупу И2а2. Далеко је балто-словенска грана од албанског језика, њега ни највећи стручњаци не могу да сврстају ни у једну групу, јер је, исто као и народ , до максимума измешан.

Kakvi brate Pelasti, Pelasti nisu ni bili Indo Evropljani
Svi oni koji su usporedili Albanske riječi sa drugim Indo Evropskim jezicima, kao Vladimir Orel, pokazali su bliskost Albanskog sa Balto Slovenskim, a posebno Baltičkim!

.

То се решава врло једноставно, постоје скелети из средњег века, Р1а има ситнију конституцију и шпицастију главу. Ако се сећаш оног гафа о ретардацији, једина ствар која се код Р1а променила мешањем је - облик главе, иначе, по мени учешће Р1а је исто колико је некад било, дакле има га у централнобосанском басену, у долинама великих река и изнад Саве и Дунава, али до брда није стигао. Веома важно испитивање биће суочавање Р1а из Босне и других делова бивше Југославије са Р1а хрватских Загораца и Мађара. То је решење једног дела загонетке.

Веома важно испитивање биће суочавање Р1а из Босне и других делова бивше Југославије са Р1а хрватских Загораца и Мађара. То је решење једног дела загонетке.
Koliko je meni poznato velika vecina juznoslovenskih R1a su istog porekla. Jedino kod zagoraca postoji jedan dodatni klaster koji je opet od istog roda.

Pazi, efendija.... Kada deo naroda promeni veru to je jedno ali kada deo naroda pokusava da promeni narod to je nesto sasvim drugo.

Nema vas da u poslednje vreme dolazite na teme o genetici posto su vam se izjalovili snovi o ilirskim korenima. Do pre godinu dana od vas se nije moglo ostati po forumima ali vidi da vas je vecina primila penicilin. Uskoro ce vam biti crno na belo dokazano da ste genetski Srbi i da ste na Balkan vecinom dosli kao Sloveni. I sta cemo onda da radimo? Sta cemo da radimo kada recimo Kuber dobije podatke da su mu u nazad 300 godina svi genetski rodjaci poreklom recimo od Niksica i da su Srbi?

Razmisljaj malo o tome.... skocices sam sebi u usta. Doduse, znajuci vas, vi se toga necete postideti ali..... mrznja ce vas opet skupo kostati.

Slušaj, vladika .... znam da ovde na ovoj temi pokušavaš dokazati starost "srpskog naroda" najmanje 12 000 :mrgreen:

O kakvim ba "genetskim Srbima" bulazniš!? :worth:

Nešto se ko malo razumiješ u "genetiku" a valjaš ovakve gluposti!!!

Prvo i prvo ne postoje "srpski geni" to si valjda do sad od Kljosova trebao naučiti.? :eek:
Čak šta više za ozbiljne ljude ne postoje ni "slavenski geni" jer su Slaveni kulturna i jezička kategorija....al hajd ti to objasni liku koji je umislio da su Srbi kao narod stari malte ne 12 000 godina od Lepensko vira i koji se satra dokazujući da su Srbi starosjedioci Balkana i da je seoba Slavena išla sa sa zapada na istok!!!! :worth:

Kad si skonto crno na bijelo da tvoji Srbi večinske slavenske halpogrupe R1a (koja je uostalom i dominantna kod velikih slavenskih naroda: Rusa, Poljaka, Bjelorusa, Ukrajinaca...) nemaju ni za lijeka i da možda i tamnoputi Cigani imaju veči udio R1a od Srba, onda si se okrenuo I2a2 za koje svi normalni naučnici znaju da je ovdje starosjedilačka najmanje nekoliko hiljada godina i da nema šanse da je došla na Balkan tek u 7 vijeku....

Uostalom te I2a2 Rusi, Bjelorusi i Poljaci imaju minimalno, a znamo da su to glavni slavenski narodi, a i ono malo I2a2 što imaju pokupili su od rumunskih/vlaških stočara koji su se selili čak do Češke i Poljske, a da o Susjednoj zapadnjoj Ukrajini ne govorimo...

Na stranu činjenica da se malo malo pa šovinistički odnosiš prema "albanskoj" E1 koju opisuješ kao "afričku" halopgropu iako si svjestan da barem pola Crnogoraca (uključujući i "najsrpskija" plemena: Vasojeviće, Kuće, Pipere....) kao i dobar dio Srba ima zastupljenu upravo tu "albansku" halpogrupu....

Uostalom baš to "afričko porijeklo" E1 - na Balkanu stare 4-5 hiljada godina pobija vaše stogodišnje rasističke teorije da Albanci nisu starosjedioci Balkana več da su došli iz Azije tj. sa Kavkaza....

Za razliku od tebe ja nisam šovinista i fašista koji se satra dokazujuči svoje " čisto
rasno" porijeklo najmanje 12 000 godina unazad, ne meni to ne treba za mene su svi ljudi - ljudi, a činjenica da je neki moj predak (od njih nekolio desetina hiljada) bio i Vlah, Srbin, Ciganin Viking ili Bantu crnac, je za mene irelevanta, jer ljude cijenim po čestitosti, a ne po porijeklu i boji kože....

Na stranu činjenica da se malo malo pa šovinistički odnosiš prema "albanskoj" E1 koju opisuješ kao "afričku" halopgropu iako si svjestan da barem pola Crnogoraca (uključujući i "najsrpskija" plemena: Vasojeviće, Kuće, Pipere....) kao i dobar dio Srba ima zastupljenu upravo tu "albansku" halpogrupu.....
Ако се ко налупао то си ти...
И2а јесте Србски хапло тип..јер већина Срба има тај..а не зато што је само Србски..
Пипери имају И2а динарик..хапло тип...мало читај...
Ја сам Пипер и имам И2а динарик..
Е1 јесте афрички..није то Кор измислио...него СВЕТСКА ГЕНЕТИКА...и потврдили...
А то што си ти Е1 је већ твој проблем...

Pozdrav Marty!

I mene se čini da sam pročitao na više mjesta da je kod Pipera preovlađujuća E haplogrupa - mada nijesam vidio nijedno konkretno istraživanje! A i za ovo poslednje što je vršeno u Crnoj Gori - bojim se da ga možemo prihvatiti samo indikator, a nikako kao potpuno tačno - uzorak od 400 ljudi je isuviše mali za konačne zaključke - kada se rade ostala istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori kao reper se uzima najmanje 1000 osoba, a za ovakvo istraživanje bi po meni moralo i duplo više! Jer recimo ispitano je 6 Vasojevića koji svi imaju haplogrupu E - dobar indikator, ali ne možemo na osnovu 5 ljudi izvesti zaključk za čitavo pleme! Mislim da nas ozbiljnija istraživanja očekuju tek u budućnosti!

Au Kuber sta ti ispisa ovde i osta ziv ... Moras da razlikujes verzije odredjene hpl grupe ako hoces da pricas oe nekom narodu i varijanse, toga je ovde sve bilo i vise nego dosta , mogao si da dokazes suprotno ili nesto opovrgnes ... A ne tako tras lupis i eto kao reko si ahah ... :)

Cak ili sta vise , ne mozes "cak sta vise" da pises :) I "maltene" se pise spojeno ... Nego ajd

I malo ti je ovo bedak sto pises tvoji, moji, njihovi, mi, vi itd... Niko se nije sad selio juce pa da u sadasnjem vremenu pricas ... U fazonu navijaca "nacionalista" ili nekih drugih primitivnih tipova ljudi u niskom stilu ... Vi ste, mi smo familije mi au uaua !!! :)

Slušaj, vladika .... znam da ovde na ovoj temi pokušavaš dokazati starost "srpskog naroda" najmanje 12 000 :mrgreen:

O kakvim ba "genetskim Srbima" bulazniš!? :worth:

Nešto se ko malo razumiješ u "genetiku" a valjaš ovakve gluposti!!!

Prvo i prvo ne postoje "srpski geni" to si valjda do sad od Kljosova trebao naučiti.? :eek:
Čak šta više za ozbiljne ljude ne postoje ni "slavenski geni" jer su Slaveni kulturna i jezička kategorija....al hajd ti to objasni liku koji je umislio da su Srbi kao narod stari malte ne 12 000 godina od Lepensko vira i koji se satra dokazujući da su Srbi starosjedioci Balkana i da je seoba Slavena išla sa sa zapada na istok!!!! :worth:

Kad si skonto crno na bijelo da tvoji Srbi večinske slavenske halpogrupe R1a (koja je uostalom i dominantna kod velikih slavenskih naroda: Rusa, Poljaka, Bjelorusa, Ukrajinaca...) nemaju ni za lijeka i da možda i tamnoputi Cigani imaju veči udio R1a od Srba, onda si se okrenuo I2a2 za koje svi normalni naučnici znaju da je ovdje starosjedilačka najmanje nekoliko hiljada godina i da nema šanse da je došla na Balkan tek u 7 vijeku....

Uostalom te I2a2 Rusi, Bjelorusi i Poljaci imaju minimalno, a znamo da su to glavni slavenski narodi, a i ono malo I2a2 što imaju pokupili su od rumunskih/vlaških stočara koji su se selili čak do Češke i Poljske, a da o Susjednoj zapadnjoj Ukrajini ne govorimo...

Na stranu činjenica da se malo malo pa šovinistički odnosiš prema "albanskoj" E1 koju opisuješ kao "afričku" halopgropu iako si svjestan da barem pola Crnogoraca (uključujući i "najsrpskija" plemena: Vasojeviće, Kuće, Pipere....) kao i dobar dio Srba ima zastupljenu upravo tu "albansku" halpogrupu....

Uostalom baš to "afričko porijeklo" E1 - na Balkanu stare 4-5 hiljada godina pobija vaše stogodišnje rasističke teorije da Albanci nisu starosjedioci Balkana več da su došli iz Azije tj. sa Kavkaza....

Za razliku od tebe ja nisam šovinista i fašista koji se satra dokazujuči svoje " čisto
rasno" porijeklo najmanje 12 000 godina unazad, ne meni to ne treba za mene su svi ljudi - ljudi, a činjenica da je neki moj predak (od njih nekolio desetina hiljada) bio i Vlah, Srbin, Ciganin Viking ili Bantu crnac, je za mene irelevanta, jer ljude cijenim po čestitosti, a ne po porijeklu i boji kože....

Cuj 12 000, ma to je suvise rano za njih... to je juce bilo :lol:

Inace Kuber slozio bi se da Albanci i to ne samo oni vec i drugi narodu imaju africku halpogrupu E1b1b koja potice iz Etiopije i koja je dosla na Balan prije nekih 15 000 godina i oformili se u Grckoj vremenom razvijajuci se u Helene.
Kasnije su nastanili Ilirska podrucja i bili asimilirani u Ilire. Dolaskom juznih slovena u 7 vijeku jedan dio tih plemena biva Slaveniziran poput Vasojevica u Crnoj Gori i jos nekih plemena.
Samo se ne bi slozio da je to pleme albansko ili srpsko, ako se dugorocnije gleda to je domorodacko pleme koje se izrodilo na vise naroda.

Poslednja izmena:
И2а јесте Србски хапло тип..јер већина Срба има тај..а не зато што је само Србски..

Kuber je Arnaut, toga ima u Bosni i u Raškoj, predstavljaju se kao Bošnjaci, a - u stvari Šipci.

Mislim da si ti onaj koji lupa....

I2a jeste i srpska halpogrupa danas jer ga večina današnjih Srba ima, međutim jasno je da to nije izvorna srpska halpogrupa jer njeni nosioci nisu bili Srbi naseljeni na Balkan u VII vjeku, već su tu halpogrupu Srbi pokupili mješajući se sa straosjediocima Balkana...

Izvorni Srbi iz VII vijeka su bili uglavnom nosioci R1a (kao i ostali Slaveni) o čemu svjedoči činjenica da današnji Lužički Srbi od kojih su se ovi balkanski Srbi odvojili imaju dominantnu R1a grupu, a grupu I2a2 skoro da i nemaju zatupljenu....

To što današnji Srbi imaju najzastupljeniju I2a2 halpogrupu ne znači da je po automatizmu mogu prisvojiti kao isključivo svoju i "srpsku" jer je ista grupa najzastupljenija i kod drugih balkanskih naroda: Bošnjaka, Hrvata, Crnogoraca....

Mislim da večina crnogorskih plemena u istočnoj polovici Crne gore (uključujući i Pipere) ima dominantnu halpogrupu E1, a što se među njima nađe i nešto I2a2 pa to je rezultat plemenskih mješanja...

E1 jeste porijeklom iz Afrike, ali je na teritoriji Evrope prisutna najmanje 4-5 hiljada godina, tako da je "autohtonija" od večine "azijskih" grupa poput R1a i R1b....ali u krajnjem slučaju i sve ove "azijske" i "evropske" halpogrupe su u suštini porijeklom "afričke" samo je pitanje vremenske perspektive...

Ja nisam E1....a i da jesam ne bi vidio u tome neki problem....

Kuber je Arnaut, toga ima u Bosni i u Raškoj, predstavljaju se kao Bošnjaci, a - u stvari Šipci.

Bošnjak sam naravno i to iz dijela Bosne gdje nije bilo nekog večeg doseljavanja Albanaca....ali ne bitno za razliku od vas ja Albance ne smatram "nižom rasom" i ne bi smetalo da imam i nešto "albanske krvi"... prema fizičkom izgledu i kraju iz koje dolazim mogao bih biti R1a ili možda I2a2, ali nisam se testirao tako da je to nepoznanica...

Au Kuber sta ti ispisa ovde i osta ziv ... Moras da razlikujes verzije odredjene hpl grupe ako hoces da pricas oe nekom narodu i varijanse, toga je ovde sve bilo i vise nego dosta , mogao si da dokazes suprotno ili nesto opovrgnes ... A ne tako tras lupis i eto kao reko si ahah ... :)

Cak ili sta vise , ne mozes "cak sta vise" da pises :) I "maltene" se pise spojeno ... Nego ajd

I malo ti je ovo bedak sto pises tvoji, moji, njihovi, mi, vi itd... Niko se nije sad selio juce pa da u sadasnjem vremenu pricas ... U fazonu navijaca "nacionalista" ili nekih drugih primitivnih tipova ljudi u niskom stilu ... Vi ste, mi smo familije mi au uaua !!! :)

:D Dobro, dobro bitna je suština, a ne gramatička i stilska ljepota napisanog...

Ovo moje "posvojivanje" i podjela na "moje" i "njihove" shvati kao odgovor na Korovo pomalo iritantno "prisvajanje" i "posrbljivanje" i2a2 halpogropue....možda sam malo pretjero, ali to je to :lol:

Nik, druze... odavno te nije bilo, pozdrav!

Ne znam koliko dugo nisi pratio ovu oblast ali od vremena kada smo polazili od pretpostavke da medju Srbima ima dosta Ilirskog elementa proteklo je za kratko vreme mnogo vode. Danasnji Srbi svojom velikom vecinom (preko 60%) su kako politicki tako i geneticki nista drugo nego najcistiji Sloveni. Ista je stvar i sa Hrvatima i sa Slovencima.

Dje si Kor!?

Konacno ispade da se mi Bosnjaci razlikujemo od vas. Ne znam dali je to indirektno izletelo iz tebe ili je posledice sire analize. U svakom slucaju pozitivna stvar.

Dje si Kor!?

Konacno ispade da se mi Bosnjaci razlikujemo od vas. Ne znam dali je to indirektno izletelo iz tebe ili je posledice sire analize. U svakom slucaju pozitivna stvar.

Djes' ba jaro?!

Ne znam gde si ti procitao da se vi razlikujete od Srba, upravo sam govorio suprotno. Ove gluposti napisane uvise necu ni da komentarisem. Jednostavno mi se stavlja u usta nesto sto nisam nikada rekao.

Elem.... taj 12000 godina star gen se ne nalazi samo kod Srba vec i kod bosanskih muslimana a nedavno je pronadjen i kod Hrvata iz Hrvatske. Jos jedan dokaz vise da su juzni Sloveni jednorodni.

Neverovatna je glupost reci da su E1b-v13 iliti E1b1b1a2 dosli na Balkan pre 15000 godina. Ja sam vise puta ponovio da je njihov TMRCA star 4500-4900 godina.(po nekim naucnicima i manje). Cela E haplogrupa je po poreklu africka i nema tu sta da se prica. Za utehu, sve su haplogrupe nekada davno potekle iz Afrike tako da nema mesta nikakvom rasizmu.

Pre par godina ste imali obicaj da svojatate I2a2 kao svoju i da se po tome razlikujete od Srba. Danas imamo podatke da je I2a2 u Srbiji 40%, U Hrvatskoj 38% a u Bosni 42%. Pa sad ti vidi koliko je to ogromna razlika. Najveci vam je problem povezati I2a2 sa Ilirima zato sto je u pitanju slovenska haplogrupa. Preko 2/3 danasnjih bosanskih muslimana je slovenskog porekla.

E sad, nije ni prolem u tome sto su slovenskog porekla vec spadaju u isti klaster sa srpskim I2a2 i R1a1 (kao i sa hrvatskim). Dakle, nema ni reci o nekakvoj vasoj "posebnosti" u odnosu na okruzenje.

Sto se Albanaca tice, tu postoje interesantni detalji. Kao sto znamo, dele se na dva glavna plemena. Albanci koji zive na jugu albanije (Toski) imaju preko 33% slovenskih I2a2-Din i R1a1a7 dok su severni sa preko 50% E1b-v13. iz istorije znamo da je doslo do velikih seoba posle turskog osvajanja prostora danasnje Albanije i veliki deo stanovnistva se sa severa preselio na jug. Medjutim, kod njih postoji jedna veoma interesantna anomalija vezana za haplogrupu J2. Naime, siptarski E1b su iz istog klastera kao i grcki i oni na jugu Italije. U isto vreme, albanski J2 NISU iz istog klastera kao Grcki i Italijanski. Dok su kod ovih prvih oni po poreklu anadolijski (a ona i jeste bila sastavnim delom Grcke), albanski J2 klaster je istorodan sa J2 kod Kurda i onima sa juznog Kavkaza.

Pa sad ti vidi kako je i sta je....

Kubera uopste ne nameravam da komentarisem. Ovo njegovo pisanije ce biti sacuvano na serveru verovatno jos dugi niz godina pa ce se sam sebi smejati kada bude citao sta je pisao.

Evo nadjoh na jednom ruskom sajtu da su naucnici izvrsili rekonstrukciju tzv. "ledenog coveka" nadjenog u ledniku juznog Tirola. Ziveo je pre oko 5300 godina i stradao od strele koja ga je pogodila u rame.

836644_360_203_source.jpg

836657_333_512_source.jpg

836658_512_347_source.jpg

http://2.***************/-nQ0XaJ0BNKw/TWgHAp1Z7cI/AAAAAAAADMw/Njr1EuXsS0M/s1600/Rekonstruktion_Oetzi_NG_03_2011.jpg

Bio je visok oko 160cm, tezak oko 50, stopalo velicine broja 38 i smedje oc(ranije se smatralo da su plave). U trenutku pogibije imao je oko 45 godina.

Pripadao je mtDNK haplogrupi K koju ima oko 8% evropljana.

Stvarno su se izvještili u ovim rekonstrukcijama...Što bi reko naš narod, samo što ne progovori, na starom srpskom naravno...
Je li to Otzi the Iceman?
http://en.wikipedia.org/wiki/Ötzi_the_Iceman

Sudeći po vremenskom periodu u kom je nađen i na kom mjestu, mogao je biti samo I haplogrupa (moguće I2a Alpine), ali obećali su nalaze u 2011. pa ćemo vidjeti.
Mada bilo je tada i drugih u Evropi (3000 BC) ali da li su se popeli do Alpa.

http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=81986&CultureCode=en

Poslednja izmena:
Pozdrav Marty!

I mene se čini da sam pročitao na više mjesta da je kod Pipera preovlađujuća E haplogrupa - mada nijesam vidio nijedno konkretno istraživanje! A i za ovo poslednje što je vršeno u Crnoj Gori - bojim se da ga možemo prihvatiti samo indikator, a nikako kao potpuno tačno - uzorak od 400 ljudi je isuviše mali za konačne zaključke - kada se rade ostala istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori kao reper se uzima najmanje 1000 osoba, a za ovakvo istraživanje bi po meni moralo i duplo više! Jer recimo ispitano je 6 Vasojevića koji svi imaju haplogrupu E - dobar indikator, ali ne možemo na osnovu 5 ljudi izvesti zaključk za čitavo pleme! Mislim da nas ozbiljnija istraživanja očekuju tek u budućnosti!

Пипери имају И2а динарик...али Црногорска племена ..целокупно имају И2а, Р1а и Е1...
Различите хапло типове...
Инвестигејтер ће вам то детаљније...мада је већ писао о томе..

Ја сам Пипер па имам И2а...аутохтони Пипер...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back