Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slazem se, lepo je imati uvid u ceo srpskohrvatski prostor, ali lepo bi bilo i napraviti statistiku za danasnju sliku Srba.

Кор је тако нешто урадио са подацима којима је Српски ДНК пројекат располагао у фебруару ове године. Ево како је тада изгледала стање када се издвоје само они српског и црногорског порекла:

14153100.png

А ево како је изгледало када се то упореди са укупним резултатима за Српски ДНК пројекат, наводим и Коров коментар тога:

Као што можемо приметити, први тренд који пада у очи је да је дошло до процентуално врло малих померања у односу на пуни списак. што указује да је становништво које живи заједно са Србима врло сличног етничког порекла. Следећа табела даје бољи увиђај у то:

2957.png

Дешава се једна чудна ствар. Уколико би следили логику претходних истраживања, очекивали би нижи постотак хаплогрупа R1a и I2a а у ствари ми имамо њихов раст (и при томе те две хаплогрупе имају најизраженији постотак раста). Аналогно томе, уместо очекиваног раста "балканских" хаплогрупа J2b, R1b и E1b, ми видимо процентуални пад вредности тих хаплогрупа од 0,65% па до 2%.

Vidim da je R1a presla E V13 kao druga grupa

Нешто већа фреквенција хаплогрупе R1a на Српском ДНК пројекту је вероватно последица једне врло позитивне кампање коју Млађо води међу онима који славе светог Аврамија. Он је анимирао већи број људи из те групе, и успоставило се да је велики број њих међусобно генетски врло близак, и да међу њима преовладава хаплогрупа R1a. Свака част Млађо!

Рећи ће ти да.
Међутим.
По мени једина права миграција Словена је долазак Р1а М 458 из западне Пољске преко доњег Подунавља до долине Марице и залеђа Солуна (где их и данас има).
То су Словени о којима пишу византијски извори, који пљачкају Византију и деру војсковође.
По једном податку (једном од ретких научних истраживања) има око 5% ове подгрупе код нас, али овајподаак је засад усамљен.
Остало би назвао микропомерањима уз - низ Дунав и преко Дунава, која су се, у разним смеровима одигравала кроз цео историјски период.
И Анатолиј Кљосов (један од највећи ауторитета за Р1а хаплогрупу) говори о раном доласку Р1а на Балкан. Делимично бих се сложио са њим.

Poslednja izmena:
Нешто већа фреквенција хаплогрупе R1a на Српском ДНК пројекту је вероватно последица једне врло позитивне кампање коју Млађо води међу онима који славе светог Аврамија. Он је анимирао већи број људи из те групе, и успоставило се да је велики број њих међусобно генетски врло близак, и да међу њима преовладава хаплогрупа R1a. Свака част Млађо!

Хвала Kyrios!
Истина, тренутно стање или боље речено званичну статистику хаплогрупе R1a (као и званичну статистику ”српског ДНК пројетка”), квари моја активност :) о истраживању родова који славе св.Аврамија. До сада предњаче они из хаплогрупе R1a, има ту такође родова из хаплогрупа G2a и I2a.
Скоро сам при крају...:)

Poslednja izmena:
Хвала Kyrios!
Истина, тренутно стање или боље речено званичну статистику хаплогрупе R1a, квари моја активност :) о истраживању родова који славе св.Аврамија. До сада предњаче они из хаплогрупе R1a, има ту такође родова из хаплогрупа G2a и I2a.
Скоро сам при крају...:)
Можда више квари недостатак података из неких делова Србије, шумадије и Помаоравља нпр.
Можда ти, заправо, успостављаш равнотежу.
Рецимо нема нам ових М 458 на пројекту који су регистровани у поменутом истраживању.

Poslednja izmena:
Можда више квари недостатак података из неких делова Србије, шумадије и Помаоравља нпр.
Можда ти, заправо, успостављаш равнотежу.

Надам се да ћемо такође из тих крајева у наредном периоду имати нешто више података...тренутно тестиране из наведених области можемо на једну руку пребројати.
Презадњи тестирани који је унешен у табелу ”српског ДНК пројекта”, иначе форумаш овде на Крстарици под псеудонимом ”Blagoje³ ”, јесте из околине Крагујевца и припада хаплогрупи "R1a Z280 Z92". Он је за сада једини ”сертификовани" на пројекту који припада SNP-у "Z92".

Poslednja izmena:
Надам се да ћемо такође из тих крајева у наредном периоду имати нешто више података...тренутно тестиране из наведених области можемо на једну руку пребројати.
Презадњи тестирани који је унешен у табелу ”српског ДНК пројекта”, иначе форумаш овде на Крстарици под псеудонимом ”Blagoje³ ”, јесте из околине Крагујевца и припада хаплогрупи "R1a Z280 Z92". Он је за сада једини ”цертификовани" на пројекту који припада SNP-у "Z92".
Има пар Р1а из Помаоравља којима не знамо подгрупу.
Кад би се могли некако контактирати...

Имаш радове на порталу Растко, радове Трифуновића и Јанковића.
Немају они везе са Сарматима, Латини их тако зову по аутоматизму. Култура им је словенска и изгледа да су пре доласка Римљана живели јужно од Дунава.
Слободни Сармати, који су њима владали, до побуне, су нешто друго. И у овом случау они не би били робовски, већ би Servus значило Српски.
Е сад не можемо знати за ХГ, али историчари сматрају да су после ових ратова потиснути, ка северу, што се поклапа са генетским траговима у правцу Потисје Буг,

Kojim tragovima?

Има пар Р1а из Помаоравља којима не знамо подгрупу.
Кад би се могли некако контактирати...

Да, то је пар оних који нису још ”кластеризовани”...
Покушали смо да им привучемо пажњу, али без успијеха.

Poslednja izmena:
Рећи ће ти да.
Међутим.
По мени једина права миграција Словена је долазак Р1а М 458 из западне Пољске преко доњег Подунавља до долине Марице и залеђа Солуна (где их и данас има).
То су Словени о којима пишу византијски извори, који пљачкају Византију и деру војсковође.

Promasio sam jos jedno istrazivanje koje je utvrdilo da su Sloveni pljackasi bili R1a M458. Ili mozda imas vremenski brod pa si pravio testiranje u 6om veku nad tim istim Slovenima pljackasima ?

Nije te, jedno vreme, bilo na forumu. Iznosio sam već sve ovo.
Vizantijski izvori se, osim Porfirogrnita, koji jedini pominje seobu Srba, uglavnom odnose na dešavanja u Trakiji, Makedoniji eventualno Niša. Jedan izvor govori o Slovenima u zaleđu Splita, što bi se moglo odnositi na Hrvate.Barem što se naseljavanja tiče.
Naši istoričari su na stanovištu da su Srbi saveznici Vizantije, mada ovo nisam sasvim siguran.
http://www.familytreedna.com/public/R1aY-Haplogroup/default.aspx?section=ymap
Pogledaj koj se sve podgrupe mogu naći u Trakiji i zaleđu Soluna, pa onda ukquči samo te i srodne da bi video gde sve imaš istu populaciju.
PS
Sinoć čitam "Srpsko Pmorje" od Jankovića.
Ponovo mi je skrenu pažnju na čudnu nestabilnost Porfirogrnitovog izveštavanja o razaranju Solina. Čas su to Avari i Sloveni, čas Sloveni, a čas samo Avari.
Takođe i na to da se u 10 veku mogu videti Avari u gradovima Hrvatskog primorja.
Kakav nam je R1b kod Hrvata?

Poslednja izmena:
Објасни онда шта се десило са прецима I2a1b-Din који су живели са R1a, шта се са њима десило, како су нестали? Ако су се, као што ти кажеш, раније сродили са R1a, шта се то могло десити да нестану само носиоци I2a а не и носиоци R1a, шта се то могло десити првима а да није погодило и друге? По мом мишљењу, било шта да се десило прецима I2a1b-Din, десило се док још нису били са R1a, тако да је погодило само ове прве, а није ове друге.

raspodela malih brojeva. depopulacija stanovnišva usled epidemija ili ratova izaziva promene odnosa markera unutar iste etnicke zajednice.

Koliko ja znam, svi podaci o poreklu za sve haplogrupe su bazirani na pretpostavkama. Pretpostavka se radi zahvaljujuci podacima koji nam stoje na raspolaganju.
Niko ne brani ni tebi ni drugima da se bave pretpostavkama ali bi bilo lepo pretpostavku potkrepiti nekakvim argumentima.
slazem se. nameno sam istakao pretpostavku. u nadi da će drugi slediti moj primer i isticati da su teorije u pitanju. mogu neki shvatiti ozbiljno pa potrositi sinapse zabadava.
te da je tako slično bilo i na helmu. prihvatam da je moglo doći do izvenog potiskivanja i stradanja starine. za vreme velikih ratova i pogibelji.kako danas znamo, posebno u rimsko vreme, te kasnije u tursko.
Nije moglo doci posto bi preostao bar 1% nosilaca "stare" haplogrupe a za sada to ne postoji, Italija i Grcka kao epicentar tadasnjeg sveta bi imale ako nista ono bar minoran procenat iste te haplogrupe.
italija ima par procenata I2a. a grcka blizu 10%.barem sudeci po wikipediji.

ne razumem zašto bi moralo biti više. hg N je danas zastpljena u madjarskoj sa svega 0.5% iako je prošao svega milenijum i nešto od doseljavanja arpadovih. koliki je bio procenat hg N u panoniji u10 veku i koliki ce biti pocetkom treceg mienijuma?

Sloveni koji su došli na Balkan su bili nosioci I2a1b, I1, R1a i N, ako sam dobro razumeo, a ostale su balkanskog porekla?

Od prilike, tako nekako,,,,
Moze se desiti da je deo R1a tu dosao sa Avarima ili da je deo I1 dosao sa Normanima ali i da je deo J2 ili E1b dosao sa Slovenima. Medjutim, u grubim crtama, to je tako. Moja je procena da je kod Srba danas odnos :predslovenskih" i "slovenskih" haplogrupa gotovo izjednacen.

Poslednja izmena:

ne razumem zašto bi moralo biti više. hg N je danas zastpljena u madjarskoj sa svega 0.5% iako je prošao svega milenijum i nešto od doseljavanja arpadovih. koliki je bio procenat hg N u panoniji u10 veku i koliki ce biti pocetkom treceg mienijuma?

Da bi se razumelo "zasto bi moralo biti vise", ne polazi se od pretpostavke da se doseljavanje dogodilo ili nije. Doseljavanje je rezultat logickog rasudjivanja, a ne ulazni parametar.

O ovome smo vec pisali, ali izgleda da mora ponovo. Da je I2a autohton morao bi biti zastupljeniji u Italiji zato sto je to slucaj sa 4 druge haplogrupe, E-V13, R1b-L23, J2 i G2a. Zbog poznatih praistorijskih i istorijskih migracija izmedju dva poluostrva, nema drugog pristojnog objasnjenja za ovu pojavu osim da je I2a na Balkan dosao posle te 4 pomenute haplogrupe.

snouden

To je sve proizvod kasnijih migracija a ne nekih od pre 2+ kya. U Grckoj je I2a1b tamo gde se istorijski zna da su bili Sloveni.

Zasto bi po tebi Huni trebali da budu N?

O ovome smo vec pisali, ali izgleda da mora ponovo. Da je I2a autohton morao bi biti zastupljeniji u Italiji zato sto je to slucaj sa 4 druge haplogrupe, E-V13, R1b-L23, J2 i G2a. Zbog poznatih praistorijskih i istorijskih migracija izmedju dva poluostrva, nema drugog pristojnog objasnjenja za ovu pojavu osim da je I2a na Balkan dosao posle te 4 pomenute haplogrupe.
ovo deluje osnovano. I2a je mogao ne biti miljenik tih zajednica. biti u ratu. zarobljavan i sputavan u natalitetu i sirenju. pa da se to reflektuje na danasnju genetsku mapu.

ali da ga potpuno istrebe mi je nezamislivo. mozda... ako je u anticko vreme harao virus side ili slican koji su ovi drugi bolje podneli.
Zasto bi po tebi Huni trebali da budu N?
samo pretpostavka.
najveća koncetracija nosioca hg N markera je u finaca i estonaca. za azijske narode ugrofinske jezičke grupe nemam podatke. pa sam po analogiji vezivanja R1a i I2a za slovene i slovensku grupu jezika, i ja okuražio sa N za ugrofinsku.

raspodela malih brojeva. depopulacija stanovnišva usled epidemija ili ratova izaziva promene odnosa markera unutar iste etnicke zajednice.

Не разумем како то епидемија или ратови могу делују селективно, да у оквиру једне етничке заједнице која је мешавина више хаплогрупа делују на носиоце једне хаплогрупе, а не делују на носиоце друге? Наука је поменуо да су и гране хаплогрупе R1a које су најзаступљеније код Словена скоро исте старости као I2a1b-Din. То је тачно, али за све те гране у стаблу хаплогрупе R1a постоје и родитељске гране, док у Нортведовом стаблу хаплогрупе I већина СНПова који воде до I2a1b-Din нису довели до гранања, односно гране које су они одредили су изумрле. Због тога не верујем да су се I2a и R1a смешали пре појаве I2a1b-Din, сматрам да је до мешања дошло касније, приликом етногенезе Словена у оквиру Зарубинецке културе.

Италија има само 0,45% хаплогрупе I2a која није I2a1-M26, и 4,07% хаплогрупе I2a1-M26. Према томе, целокупан I2a1b-Din фонд у Италији је садржан у поменутих 0,45%. У доњој табели се може видети да је целокупан I2a у Италији пронађен у области VI (2%), у којој је и област Апулија, где је у 15. и 16. веку насељен велики број Срба који су пред Турцима бежали из Херцеговине и јужне Далмације.

http://4.***************/-MWmAskEgse0/Uai37lE3ohI/AAAAAAAAI2I/JlgvVTbQcwE/s640/haplogroups_italy.png
http://1.***************/-hMKZHlq141g/Uai2eteFicI/AAAAAAAAI14/Qul2-rSPeZA/s1600/Figure_S1.png

Што се тиче Грчке, Кор ти је објаснио да је то последица Словенског насељавања у 6. и 7. веку. Да ли у Грчкој постоји неки I2a који није I2a1b-Din?

...
У време Порфирогенита он их лоцира (Србе), по мени и старим тумачима, у простору око мађарске реке Сала, по другима у Полабљуи северне Зале, а по трећима у Бојци у Закарпатју.
Све зависи као се разуме изворни текст. А није искључено и да су сви у праву, односно да је Срба било на свим овим локацијама.

Ово о Србима и простору око мађарске реке Сала није тачно, то је само твоја ментална конструкција, нико други не тврди то. Тачно је да има озбиљних аутора који су Србе видели у Полабљу, или у Бојци у Закарпатју, али једино за Србе у Полабљу постоје конкретни докази, за присуство Срба у Бојци нема директних доказа, све тезе које Србе везују са том облашћу базирају се или на имену, које је слично оном које помиње Порфирогенит, или на чињеници да су негде на том простору настали Словени.

Sloveni koji su došli na Balkan su bili nosioci I2a1b, I1, R1a i N, ako sam dobro razumeo, a ostale su balkanskog porekla?

Nije Tacno. I2 ima svoje poreklo na Balkanu. Nije logicno da je stigao I2 tek sa slovenima na balkan. sto postoj samo jedna varianta i2 ? Gde su druge ili starije variante? i2 je staroevropski neolithicki marker, koji se moze naci i u azi. on je direktno povezan za neolitickim pokretom balkanske/malo asizske kulture.

Jako informativno:
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml#I2

Ово о Србима и простору око мађарске реке Сала није тачно, то је само твоја ментална конструкција, нико други не тврди то. Тачно је да има озбиљних аутора који су Србе видели у Полабљу, или у Бојци у Закарпатју, али једино за Србе у Полабљу постоје конкретни докази, за присуство Срба у Бојци нема директних доказа, све тезе које Србе везују са том облашћу базирају се или на имену, које је слично оном које помиње Порфирогенит, или на чињеници да су негде на том простору настали Словени.
To је било тумачење Порфирогенита пре Берлинског конгреса, само на основу онога што је Порфирогенит написао.
До промене је дошло после овог конгреса, када то никако није могло бити прихватљиво ни за Беч ни за Будимпешту.
О менталним конструкцијама....
Тада је написан нова историја. И свугде постоји тежња да се историја мало прилагоди интереима наовостворених нација. Не посстоји објективна исторографија.
Само у Србији постоји тежња да се њена историја прилагоди туђим виђењима, Био то запад или Русија.
"нико други не тврди то." Овде ме већ забрињаваш. Колико сам пута постављао старе карте. Ево једне од њих.
Constantino Porphyrogeneto (1).jpg

Ovo mi je prvi post , mozda je malo van teme , ali mi je jako zanimljivo ovo na sta sam naleteo
Ovo su neke tradicionalnih maski sa Sardinije...
http://2.***************/-VDp3d7bxQO0/TqrNBL-tcUI/AAAAAAAAJGs/Knb1gxryztY/s1600/Mike+4.jpg
http://www.costa-smeralda-sardinia.com/wp-content/uploads/2013/02/images.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Maschera_carnevalesca_-_sardegna.jpg
Perunike da li su postojale u jos nekim narodima , ne znam , ali mislim da nisu ....
Da li su to slovenske pitam , i koje su šanse za to ?
Vikipedija tvrdi da su Sardi jedna od najizolovanijih skupina, najveci im je procenat I2a ...
Ili su peruniku doneli možda Vandali sa sobom ,za koje sumnjam da su ostavili takav trag ?
Ako je ovo ikom zanimljivo voleo bih da cujem neka mišljenja...pozdrav svima

To је било тумачење Порфирогенита пре Берлинског конгреса, само на основу онога што је Порфирогенит написао.
До промене је дошло после овог конгреса, када то никако није могло бити прихватљиво ни за Беч ни за Будимпешту.
О менталним конструкцијама....
Тада је написан нова историја. И свугде постоји тежња да се историја мало прилагоди интереима наовостворених нација. Не посстоји објективна исторографија.
Само у Србији постоји тежња да се њена историја прилагоди туђим виђењима, Био то запад или Русија.
"нико други не тврди то." Овде ме већ забрињаваш. Колико сам пута постављао старе карте. Ево једне од њих.
Pogledajte prilog 306135

Наведи бар једног аутора који тврди то о Србима око мађарске Сале!
Остало што си написао је чиста параноја, па бих најрадије препустио неком стручнијем за то да о томе расправља.

Наведи бар једног аутора који тврди то о Србима око мађарске Сале!
Остало што си написао је чиста параноја, па бих најрадије препустио неком стручнијем за то да о томе расправља.
Da li si ćorav pogledaj kartu. Srednjevekovno tumačenje je to.
To da istorju pišu pobednici niko i ne pokušava da ospori.
Nije Tacno. I2 ima svoje poreklo na Balkanu. Nije logicno da je stigao I2 tek sa slovenima na balkan. sto postoj samo jedna varianta i2 ? Gde su druge ili starije variante? i2 je staroevropski neolithicki marker, koji se moze naci i u azi. on je direktno povezan za neolitickim pokretom balkanske/malo asizske kulture.

Jako informativno:
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml#I2
Izveno, ali da li baš u pitanju I2a1b, to je bez analze kostiju teško utvrditi.
Antropološki problem je spaljivanje pokojnika, ali u onom što imamo može se naći ontinuitet od Lepenskog Vira, preko vinče, čde pored mediteranskog tipa imamo i kromanjonca...
Zanimljiv je Vinimacijum, gde pored doseljenika (vojnici, administracija) imamo i oba tipa dinaraca, i uslovno rečeno hercegovačk, robusnijii i crnogorski, sa ravnim potiljkom.
"Antropološki tipovi na nekropolama Viminacijuma

Mikić, Ž. O antropološkim tipovima prisutnim na antičkim nekropolama Viminaciuma

Antičke nekropole Više Grobalja i Pećine, locirane su oko 1,2 km južno u odnosu na vojni logor.
Sa nekropole Više Grobalja je zaključno sa 1979 godinom, antropološki obrađeno delimično ili potpuno a zavisno od stepena očuvanosti samih skeleta, 62 skeleta.
Sa nekropole Pećine obrađeno je 215 inhumiranih skeleta ( broj istraženih grobova je veći u odnosu na broj obrađenih skeleta, što se najviše odrazilo kod grobova sa kremacijom ).
Do sada je sa antičkih nekropola Viminacijuma pouzdano izdvojeno 8 antropoloških tipova prednjeazijskog i evropskog/mediteranskog stanovništva:

1. Anadolski antropološki tip

Najbolje izražen u građi skeleta a osobito lobanje, lice je robusne građe a građa postkranijalnog skeleta je u odnosu na robusno lice znatno lakša i sa približno gracilnim formama

2. Prednjeistočni mediteranski antropološki tip

Izrazito robusno građom postkranijalnog skeleta.

3. Dinarski antropološki tip

Lako se determiniše po prisutnoj planokcipitaliji lobanje.

3. Niskospecijalizovana forma dinarskog antropološkog tipa

Za razliku od tipičnog dinarskog tipa, lobanja je znatno robusnija, ali im je lobanjski svod sličan – horizontalan i kratak.Vidna razlika se ispoljava u zatiljačnom delu.

4. Dugoglavi mediteranski antropološki tip

Odlikuje se niskim rastom i pored kratkoklavog med.ant.tipa, uključuje u svoj okvir najveći do sada broj iskopanih i antropološki determinisanih individua sahranjenih u antičkim nekropolama Viminacijuma..Lobanja je na granici između dolihokranije i mezokranije.

5. Kratkoglavi mediteranski antropološki tip

Niskog rasta, oko 154cm, lobanja i postkranijalni skelet imaju izraženu gracilnu građu.

Antropološki tip definisan na osnovu nalaza iz spaljenih grobova

Grobovi sa kremacijom na Viminacijumu

Predstavljaju višestruk problem, antropološki posmatrano mogu se podeliti na dve grupe:

Grobovi čiji antropološki sadržaj na malom prostoru ( u urni ili slobodno) čine malobrojni skeletni ostaci tako da su i antropološka opažanja svedena na minimum
Grobovi čija je dimenzija približno 1,5x2,5 metara i gde se jasno izdvajaju tragovi zapečene crvene zemlje.Spaljeni skletni ostaci u njima mogu da se nađu na manjem ili većem prostoru i to isključivo kosti postkranijalnog skeleta dok se lobanje u nekim slučajevima nalaze na gornjoj površini groba i to relativno dobro očuvane

Neidentifikovani antropološki tip – uslovno nazvan terminom praistorijski antropolški tip

Tokom iskopavanja na antičkim nekropolama Viminacijuma, često su nalaženi pojedinačni komadi, bilo lobanje ili delovi postkranijalnog skeleta, u dislociranom sekundarnom položaju, ali nikada u grobovima.Pored ovih uslova nalaza, ovakve koštane ostatke čoveka, karakteriše i tamno siva patina, visok stepen mineralizacije, kao i sasvim različita antropomorfološka struktura.Glavne odlike ovih ostataka su: postkranijalni skelet varira između robusnih i gracilnih formi, duga lobanja, gruba struktura i modelacija lica, robusna mandibula.Ove odlike ocrtavaju jednu arhaičnu morfostrukturu.Pošto su sahrane ovih skeletnih ostataka, vršene u isto vreme sa kremacijama, odnosno u periodu od poznog prvog veka pa do prvih decenija trećeg veka, bez daljih istraživanja, uz oslonac na analogni materijal, nemoguće je definisati ovaj, u izvesnoj meri izdvojeni antropološki tip."

Poslednja izmena:
Da li si ćorav pogledaj kartu. Srednjevekovno tumačenje je to.
To da istorju pišu pobednici niko i ne pokušava da ospori.

Свака будала може нацртати карту какву жели, па да се онда и он и други позивају на њу. Зато није довољно само прикачити карту и позивати се на њу. Треба објаснити како се дошло до карте. Карте треба да се раде на основу историографских извора. На основу ког извора је урађена ова карта коју си прикачио? Ко је њен аутор?

Италија има само 0,45% хаплогрупе I2a која није I2a1-M26, и 4,07% хаплогрупе I2a1-M26. Према томе, целокупан I2a1b-Din фонд у Италији је садржан у поменутих 0,45%. У доњој табели се може видети да је целокупан I2a у Италији пронађен у области VI (2%), у којој је и област Апулија, где је у 15. и 16. веку насељен велики број Срба који су пред Турцима бежали из Херцеговине и јужне Далмације.
eto. M26 nije dosao sa "slovenima" i uspeo je opstati na nekim oblastima. verovatno je bio znacajan i kod nas po otocima i primorju. odakle je emigrirao ili bivao desetkovan epidemijama kuga, naprimer.

zanimljivo bi bilo pogledati jezicke srodnosti M26.
Не разумем како то епидемија или ратови могу делују селективно, да у оквиру једне етничке заједнице која је мешавина више хаплогрупа делују на носиоце једне хаплогрупе, а не делују на носиоце друге? Наука је поменуо да су и гране хаплогрупе R1a које су најзаступљеније код Словена скоро исте старости као I2a1b-Din. То је тачно, али за све те гране у стаблу хаплогрупе R1a постоје и родитељске гране, док у Нортведовом стаблу хаплогрупе I већина СНПова који воде до I2a1b-Din нису довели до гранања, односно гране које су они одредили су изумрле. Због тога не верујем да су се I2a и R1a смешали пре појаве I2a1b-Din, сматрам да је до мешања дошло касније, приликом етногенезе Словена у оквиру Зарубинецке културе.

1. epidemije mogu delovati selektivno zbog razlika imunih sistema, a do kojih dolazi usled drugog životnog iskustva. u susretu zajednica sa stecenim imunitetom na neku bolest,i one bez, ova druga prolazi pogubno. evo primera slabijeg imuniteta hg I na HIV.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19169712
http://dienekes.blogspot.com/2010/08...and-heart.html
ili. stradanje americkih indijanaca usled bolesti i obicaja koje su im beli osvajaci doneli
ili. uticaj rezus faktora...

2. selektivnost u ratu je moguća po rodovskom i jezičkom razlikovanju.

što se tiče dužine suživota I2a i R1a trebalo bi se skoncentrisati na zapad irske i britanije.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back