Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je klasika.... dosli dodjosi sa strane, tehnicki i vojno superiorniji, pokorili one koje su tamo nasli i napravili od njih roblje. Zbog toga su K H i L manje cenjeni od zavojevaca. U slucaju da su K, H i L bili vojno i tehnicki superiorniji i da su pokorili ove prve, danas bi se svi busali da budu cigani ))

А каква би могла бити генетска структура популације која је у периоду од 2500 год. п.н.е., па до доласка Аријеваца, 1500 год. п.н.е., развила значајну цивилизацију у долини Инда?

А каква би могла бити генетска структура популације која је у периоду од 2500 год. п.н.е., па до доласка Аријеваца, 1500 год. п.н.е., развила значајну цивилизацију у долини Инда?

To je vec gledanje u pasulj ali vrlo verovatno da su u pitanju K, H i L. Mi imamo taj stereotip da sve sto je kulturno i progresivno vezujemo za Evropu iako je Evropa u civilizacijskom smislu postala lider ne tako davno. Sta reci za kuture Maja i Asteka koji su bili nosioci C i Q? Moze im se samo skinuti kapa.

Ti si ovde, verovatno nesvesno, obradio neke od osnovnih postulata sociologije i mehanizme kreiranja drustvenih zajednica ))

Cak i drustva koja se hvale svojim visokim stepenom tolerancije pate od toga da se na one koji u necemu odudaraju od vecine gleda sa drugim ocima.

Za sada je bela rasa kreirala trendove i formirala ukus kod ljudi, prvenstveno zahvaljujuci svojoj ekonomsko-vojnoj moci. Sutra kada zuta rasa preuzme primat, nece se vise smatrati da pozeljni muskarac izgleda onako kako to danas prikazuje Holivud vec ce to da bude mali zuti sa kosim ocima. )))[/QUOTE

U Srbiji nije teško postati sociolog. Samo pričaš što vidiš. Mada koliko čujem isto je u većini država. Svi se žale kako je sad teže nego pre deset godina.
Nisam stručan u genetici. Nešto se sećam iz srednje i osnovne škole, i ponešto pokupljeno iz medija. Nešto sam bolji iz društvenih predmeta. Pa to zloupotrebljavam.
Zanimljivo mi je kako se pravne, sociološke, ekonomske pa i psihološke teorije uklapaju sa genetskim rezultatima. Koja grupa pobeđuje a koja gubi u "ratovima gena", i da li je moguće i kako objasniti uspeh ili propast određene populacije.
Ti i ostali koji se ozbiljno bave populacionom genetikom radite veliku stvar. Dosta sam saznao s ovog foruma, a mislim i da su drugi obogatili znanje. Hvala.

To je vec gledanje u pasulj ali vrlo verovatno da su u pitanju K, H i L. Mi imamo taj stereotip da sve sto je kulturno i progresivno vezujemo za Evropu iako je Evropa u civilizacijskom smislu postala lider ne tako davno. Sta reci za kuture Maja i Asteka koji su bili nosioci C i Q? Moze im se samo skinuti kapa.

Па и ово прво (везивање Ј2б са Аријевцима) је гледање у пасуљ, једино је веза Аријеваца са Р1а у приличној мери извесна.

Не знам зашто користиш множину када говориш о том стереотипу. Има пуно оних који не гледају тако, а сигуран сам да не гледаш ни ти. Један од предмета које предајем је и Историја и филозофија математике. У делу у коме говорим о историји почињем са Египтом и Вавилоном, па настављам са античком Грчком, Кинеском и Аријевском математиком. Управо сам зато и питао за цивилизацију у долини Инда, јер са њима почињем причу о Аријевској математици. И тек онда почиње Европска математика, ако ту не рачунамо математику античке Грчке, о којој Европљани не би ништа ни знали да није било Иранаца да је сачувају и даље развију. И ту постоји један од стереотипа - доскора су тај период развоја математике звали Арапском математиком, а када се мало дубље задре у материју, једва може да се нађе неки Арапин, више од 90% математичара тог периода су били Иранци. То су и други увидели, тако да се у свету то данас зове Исламска математика, мада ни тај назив није сасвим адекватан, јер ислам сам по себи није ни у чему допринео развоју математике, осим што је створио један огроман простор којим су се прилично слободно шириле научне идеје, које су напокон дошле и до Европе, у којој је у то доба још увек владало (хришћанско) мрачно доба. Додуше, не може се рећи да то није било врло битно.

Оно што је посебно занимљиво је да се у последње време дошло до обиља информација о математици старог доба, при чему су посебно активни Кинези који врло организовано раде на проучавању старе кинеске математике и на информисању светске јавности о томе. Нешто слично, мада не тако активно, раде и Индуси, а ево почињу и Иранци. На жалост, још увек нема никога ко би био посебно заинтересован за прикупљање сазнања о математици Маја и радио на њиховом ширењу.

Poslednja izmena:
Kyrios
Па и ово прво (везивање Ј2б са Аријевцима) је гледање у пасуљ, једино је веза Аријевцима са Р1а у приличној мери извесна.

Slazem se ja da je to za sada najistrazenija grana (R1a) ali sam vise puta govorio da postoji evidentna veza kulture Vinca sa kulturama Male Azije. Da li su te kulture mogle difuzno da se sire ka istoku i ka zapadu? Mogle su. Isto tako je moguce da su J2b bili prvi talas dodjosa a R1a drugi. Mozemo samo da nagadjamo dok ne budemo imali neke konkretnike zadatke. Ne treba banalisati stvari kako je to jednom Kljosov uradio iznoseci svoju viziju o dolasku u Indiju R1a gospodara zajedno sa svojim J2b slugama.

Ovakva distribucija ipak tera na razmisljanje:

M12.gif

Не знам зашто користиш множину када говориш о том стереотипу.

Zato sto tako misli vecinna. Stereotipi utuvljeni ljudima u mozak. Ja licno ne gledam niti velikog brata niti farmu ali vecina ipak gleda.

Kyrios
Slazem se ja da je to za sada najistrazenija grana (R1a) ali sam vise puta govorio da postoji evidentna veza kulture Vinca sa kulturama Male Azije. Da li su te kulture mogle difuzno da se sire ka istoku i ka zapadu? Mogle su. Isto tako je moguce da su J2b bili prvi talas dodjosa a R1a drugi. Mozemo samo da nagadjamo dok ne budemo imali neke konkretnike zadatke.
Слажем се!
Ne treba banalisati stvari kako je to jednom Kljosov uradio iznoseci svoju viziju o dolasku u Indiju R1a gospodara zajedno sa svojim J2b slugama.
А да ли се ти сећаш колико сам ја био љут због његовог коментара везаног за хаплогрупу I2a1-Din, када је изјавио да се та хаплогрупа придружила Словенима онда када су R1a-Словени већ извели своје славне подвиге, као што су одбрана Троје, освајање Индије, и шта све не рече још?

Ovakva distribucija ipak tera na razmisljanje:
M12.gif
Мене занима и одакле им она рупа на простору Пакистана, Авганистана и Таџикистана (где је иначе прилично висока фреквенција R1а)? Према раду Сенгупте и осталих који сам помињао, у Пакистану има 2.27% хаплогрупе J2b, па рупе не би требало да буде. Према једном прошлогодишњем раду о хаплогрупама у Ирану, тамо има 1.6% хг J2b, то се некако уклапа.

Па шта каже тај пасуљ?
Ништа, али моагао би мало да се потрудиш да разумеш ствари, а не да константно да наступаш са позиције ја то предајем на факултету и то је тако.
Шта ако децу погрешно учиш?
Једном си имејао Божидара Митровића зато што је тврдио да нула није ништа.
И као обично исмеваш друге, а да при томе ти ниси у праву.
Теби би требоалобити јасано, да ако користимо радијални координатни систем 0 степени ,је и 360 степени. Па и у Декартовом координатном систрму тачка 0,0 је исто тачка, као рецимо 5,4, није ништа.
Нула је ништа једино за културе које броје на прсте, Римљани рецимо. Нема нула прстију, за њих је нула ништа.
Вероватно си приметио да народи који се могао приметити да народи, који се могу повезати са Аријевцима, не броје на прсте, већ имају математиту која је проистекла из разумевања астрономских појава. Тако се јављају бројеви 6, 8, 12, 60, 360...
Поставио сам линк за "Неолитску квадратуру круга", где се види како је прва неолитска култура, Старчевачка култура, приступа решавању математичких проблема.
Вероватно си рекао ја учим од мајстора, даоказано је да се квадратура круга не може решити... Међутим аутор Ненад Тасић је професор археологије на Филозофском факултету, иначе син прослављеног Николе Тасића.
Е, сад предајеш деци историју Математике и Филозофије, а прећуткујеш оно што научна заједница каже о нашем простору.
Зашто?
_______________________________________________________________________________________________________

Заиста није лако решити питање, ко су носиоци Аријевске културе, али ево још једнод елемента који говори у прилог Ј2 хг.
Наиме, Херодот порекло Атињана доводи у везу са Пелазгима.
Тако да би имали доста развијених Ј2 култура. Значи, минојска, Атињани, Палестинци, кавкаски металурзи... Битно је питање каквог су порекла Карци и Лиђани. Због Талеса из Милета, пре свега.

"Brnjička kulturna grupa u basenu Južna Morava - geneza, razvoj i hronologija
Stojić Milorad
nema

Sažetak

Brnjička kultura u basenu Južne Morave (i u ostalim područjima) nastala je na vatinskim osnovama, odnosno na osnovama najmlađeg razvojnog horizonta vatinske kulturne grupe - Mojsinje - Dobrača. Veliki značaj u nastanku ove kulturne grupe (i ostalih kulturnih grupa na vatinskim osnovama: paraćinske, žutobrdske i belegiške) imali su uticaji istovremenih zajednica iz nekih delova Grčke, uključujući i mikenski svet. Prve dve razvojne faze brnjičke kulturne grupe (period Brnjica I, Br S - Ha A1, približno XIV - XII vek pre n. e) karakteriše nastavak uticaja iz mikenskog sveta i iz još nekih oblasti Grčke, dok je razvoj tokom poslednje dve faze (period Brnjica II, početak Ha A2 - početak Ha B1, približno XI - početak X veka pre n. e.) ove kulturne grupe u basenu Južne Morave (i najverovatnije u ostalim delovima basena Morave) odlikuju sve jači uticaji kulture Belegiš II - Gava iz srpskog Podunavlja. Ovi uticaji iz Podunavlja tokom poslednje dve razvojne faze usloviće da basen Južne Morave postane deo etnokulturne celine zajedno sa ostalim delovima Pomoravlja i nekih drugih oblasti (srpsko Podunavlje, istočna Srbija, severozapadna Bugarska)."

Личи ми да је Ватинска култура И2а, док би Брњичка култура могла бити и Ј2 (барем прве две фазе).

Poslednja izmena od moderatora:
Ништа, али моагао би мало да се потрудиш да разумеш ствари, а не да константно да наступаш са позиције ја то предајем на факултету и то је тако.
Шта ако децу погрешно учиш?
Једном си имејао Божидара Митровића зато што је тврдио да нула није ништа.
И као обично исмеваш друге, а да при томе ти ниси у праву.
Теби би требоалобити јасано, да ако користимо радијални координатни систем 0 степени ,је и 360 степени. Па и у Декартовом координатном систрму тачка 0,0 је исто тачка, као рецимо 5,4, није ништа.
Нула је ништа једино за културе које броје на прсте, Римљани рецимо. Нема нула прстију, за њих је нула ништа.
Вероватно си приметио да народи који се могао приметити да народи, који се могу повезати са Аријевцима, не броје на прсте, већ имају математиту која је проистекла из разумевања астрономских појава. Тако се јављају бројеви 6, 8, 12, 60, 360...
Поставио сам линк за "Неолитску квадратуру круга", где се види како је прва неолитска култура, Старчевачка култура, приступа решавању математичких проблема.
Вероватно си рекао ја учим од мајстора, даоказано је да се квадратура круга не може решити... Међутим аутор Ненад Тасић је професор археологије на Филозофском факултету, иначе син прослављеног Николе Тасића.
Е, сад предајеш деци историју Математике и Филозофије, а прећуткујеш оно што научна заједница каже о нашем простору.
Зашто?

Ти поново ниси ништа разумео. Али, није то најгоре, најгоре је то што улазиш у расправе о стварима које не познајеш, a понашаш се као да си "попио" сва знања из те области.
Оно што, између осталог, ниси разумео, је то да сам Митровића критиковао због повезивања нуле са кругом, из чега је он развио читаву мистику нуле повезујући је са цикличним процесима који се јављају свуда у природи. То је потпуно бесмислено, јер симбол који ми данас користимо за означавање нуле и није круг, већ више личи на елипсу, али нема везе ни са њом. Нулу су као цифру први користили стари Кинези, али пошто им бројевни систем није био позициони, у почетку нису имали посебан симбол за њу, само су приликом писања остављали празнину - blank space. И стари Индуси су прво као нулу користили бланко (на пример, у најстаријем Brahmi систему цифара), а потом су увели посебан симбол кружног облика
brahminumerals.jpg
Уместо кружног симбола могло је да буде уведено било шта, на пример квадратић или правоугаоник, за кружни симбол су се највероватније одлучили из разлога што се најлакше пише, једним потезом. И сама етимологија речи "zero" или "нула" противречи ономе што Митровић тврди , а због чега сам га критиковао. Наиме, оригинални назив за нулу била је Санскрит реч "shoonya" ("śūnya"), са значењем "празно". У арапском преводу то је постало "صفر", "ṣafira" = "празно", односно "ṣifr" = "ништа", од чега је Леонард Пизански - Фибоначи направио италијанску реч "zefiro", коју су Венецијанци скратили у "zero". Јасно, наше "нула" потиче од латинског/италијанског "nulla" = "ништа", "ниједан".
Пошто критикујеш моја предавања која ниси слушао, ево нечег из њих што ће ти се, надам се, свидети. Ради се о називима бројева у неким језицима:
namesofnumeralsi.jpg
Иначе, од бројања на прсте не потиче бројевни систем Римљана, већ десетични бројевни системи које су развили Кинези и Индуси (Аријевци).

Poslednja izmena:
Kyrios

А да ли се ти сећаш колико сам ја био љут због његовог коментара везаног за хаплогрупу I2a1-Din, када је изјавио да се та хаплогрупа придружила Словенима онда када су R1a-Словени већ извели своје славне подвиге, као што су одбрана Троје, освајање Индије, и шта све не рече још?

S covekom se dobro poznajem vec duzi niz godina i nije lepo da ga ogovaram. Ipak neke njegove interpretacije su svakako (blago receno) tendenciozne.
U slucaju da se pokaze da su I2a pripadali Bastarnima do ujedinjenja sa Slovenima, onda ce se tvrdnja Kljosova da su se I2a pridruzili Slovenima "nakon svakojakih podviga R1a Z280" pokazati kao istinita. Jeino je problem kako identifikovati prisustvo tako slavne proslosti kod te haplogrupe. Elementarna je cinjenica da arheologija na prostoru koji su nastanjivali R1a do stvaranja savremenih Slovena ne pokazuje prisustvo nikakvih naprednih tehnologija a ni po pitanju pisma stvari nisu bolje. To je malo u suprotnosti sa cinjenicom da je ta grupacija do toga ostvarivala velike podvige sirom planete.
Naprotiv, R1a Z280 su po svemu sudeci bili jedna dosta miroljubiva i dosta izolovana etnicka grupacija koja je bila zadovoljna svojim skromnim hedonistickim nacinom zivljenja (pojest', popit' i poklopit') i koju su zaobilazili svakakvi vojni pohodi dugo vremena. R1a Z280 dosta kasno pocinju da se organizuju u vojno-politickom smislu i tek pod uticajem svakojakih plemena sa istoka pocinju sa tom organizacijom vise stotina godina od susednih im germanskih plemena.

Мене занима и одакле им она рупа на простору Пакистана, Авганистана и Таџикистана (где је иначе прилично висока фреквенција R1а)? Према раду Сенгупте и осталих који сам помињао, у Пакистану има 2.27% хаплогрупе J2b, па рупе не би требало да буде. Према једном прошлогодишњем раду о хаплогрупама у Ирану, тамо има 1.6% хг J2b, то се некако уклапа.

Sve te karte i ne moraju biti skroz precizne pa ih treba uzimati sa rezervom. 5 razlicitih istrazivanja moze dati isto toliko razlicitih karata.

Ти поново ниси ништа разумео. Али, није то најгоре, најгоре је то што улазиш у расправе о стварима које не познајеш, a понашаш се као да си "попио" сва знања из те области.
Оно што, између осталог, ниси разумео, је то да сам Митровића критиковао због повезивања нуле са кругом, из чега је он развио читаву мистику нуле повезујући је са цикличним процесима који се јављају свуда у природи. То је потпуно бесмислено, јер симбол који ми данас користимо за означавање нуле и није круг, већ више личи на елипсу, али нема везе ни са њом. Нулу су као цифру први користили стари Кинези, али пошто им бројевни систем није био позициони, у почетку нису имали посебан симбол за њу, само су приликом писања остављали празнину - blank space. И стари Индуси су прво као нулу користили бланко (на пример, у најстаријем Brahmi систему цифара), а потом су увели посебан симбол кружног облика
brahminumerals.jpg
Уместо кружног симбола могло је да буде уведено било шта, на пример квадратић или правоугаоник, за кружни симбол су се највероватније одлучили из разлога што се најлакше пише, једним потезом. И сама етимологија речи "zero" или "нула" противречи ономе што Митровић тврди , а због чега сам га критиковао. Наиме, оригинални назив за нулу била је Санскрит реч "shoonya" ("śūnya"), са значењем "празно". У арапском преводу то је постало "صفر", "ṣafira" = "празно", односно "ṣifr" = "ништа", од чега је Леонард Пизански - Фибоначи направио италијанску реч "zefiro", коју су Венецијанци скратили у "zero". Јасно, наше "нула" потиче од латинског/италијанског "nulla" = "ништа", "ниједан".
Пошто критикујеш моја предавања која ниси слушао, ево нечег из њих што ће ти се, надам се, свидети. Ради се о називима бројева у неким језицима:
namesofnumeralsi.jpg
Иначе, од бројања на прсте не потиче бројевни систем Римљана, већ десетични бројевни системи које су развили Кинези и Индуси (Аријевци).
Сад си се извадио. Немаш појма како ми је ово легло. На другој теми сам поставио једну радикалну теорију, по осећају сан вокал Т повезао са јединком, сад имам и аргумент, управо у Етрурској јединици.
Што се тиче десетерачног система, изгледа да имамо различит приступ код индијских и иранских Аријеваца.

Poslednja izmena:
Сад си се извадио. Немаш појма како ми је ово легло. На другој теми сам поставио једну радикалну теорију, по осећају сан вокал Т повезао са јединком, сад имам и аргумент, управо у Етрурској јединици.
Што се тиче десетерачног система, изгледа да имамо различит приступ код индијских и иранских Аријеваца.

Да будем искрен, очекивао сам да ће ти се свидети прва и друга колона, а не трећа. :)
Шта ти значи "десетерачног система", претпостављам да си мислио "десетични". Ако је тако, немају различите приступе, ирански Аријевци су десетични систем преузели од индијских, дорадили, и пустили да се шири муслиманским земљама. Ми сада цифре из тог система зовемо арапским цифрама не зато што су их Арапи створили, нити зато што су их ширили, у суштини су их ширили Иранци, већ зато што су ширене на арапском језику, јер је он за муслимане био исто што и латински за католичке хришћане. Највеће заслуге за то што се десетични систем раширио целим светом има ирански Аријевац Ал Хорезми (783–850, из Хиве, Хорезмија), који потиче из старе заратустристичке свештеничке породице која је прешла у ислам. Он је аутор назива за алгебру, из превода његовог презимена на латински настао је назив за појам алгоритма, он је смислио и све оне алгоритме које учимо у основној школи и свакодневно користимо када сабирамо, одузимамо, множимо и делимо бројеве.

Да, и та колона је занимљива, али тренутно ми је ова друга актуелнија.

Десетерачки систем је наједноставнији, његово постојање не искључује постојање система са основом 6.
Има један рад Милана Будимира (не могу сада да тражим) где запажа изогласе у српском језику после 6 и 8, што објашњава утицајем из Ирана. Међутим могуће да је у питању нешто друго. Однос староевропског и индоевропског језика.
Даље, гледао сам неку емисију на Хисторију, где се такође износи тврдња да је основа 6, иранска.
Где је по теби настао систем са основом 6 или 12 или 60. Римски сигурно није.

Poslednja izmena:
Да, и та колона је занимљива, али тренутно ми је ова друга актуелнија.

Десетерачки систем је наједноставнији, његово постојање не искључује постојање система са основом 6.
Има један рад Милана Будимира (не могу сада да тражим) где запажа изогласе у српском језику после 6 и 8, што објашњава утицајем из Ирана. Међутим могуће да је у питању нешто друго. Однос староевропског и индоевропског језика.
Даље, гледао сам неку емисију на Хисторију, где се такође износи тврдња да је основа 6, иранска.
Где је по теби настао систем са основом 6 или 12 или 60. Римски сигурно није.

Ти ипак говориш о метрици стиха, где ја не могу да ти помогнем јер то не познајем довољно добро.

Да будем искрен, очекивао сам да ће ти се свидети прва и друга колона, а не трећа. :)
Шта ти значи "десетерачног система", претпостављам да си мислио "десетични". Ако је тако, немају различите приступе, ирански Аријевци су десетични систем преузели од индијских, дорадили, и пустили да се шири муслиманским земљама. Ми сада цифре из тог система зовемо арапским цифрама не зато што су их Арапи створили, нити зато што су их ширили, у суштини су их ширили Иранци, већ зато што су ширене на арапском језику, јер је он за муслимане био исто што и латински за католичке хришћане. Највеће заслуге за то што се десетични систем раширио целим светом има ирански Аријевац Ал Хорезми (783–850, из Хиве, Хорезмија), који потиче из старе заратустристичке свештеничке породице која је прешла у ислам. Он је аутор назива за алгебру, из превода његовог презимена на латински настао је назив за појам алгоритма, он је смислио и све оне алгоритме које учимо у основној школи и свакодневно користимо када сабирамо, одузимамо, множимо и делимо бројеве.

znači njemu sam psov'o sve po spisku svojevremeno... :)

Ти ипак говориш о метрици стиха, где ја не могу да ти помогнем јер то не познајем довољно добро.
Минут траје 60 секунди, сат шездесет минута. Дан 24 сата (2х12)
Круг има 360 степени (приближно колико и година дана, 12 месеци од по 30 дана). Када кружници поделимо полупречницима, добијамо 6 исечака од по 60 степени.
Да не кажем да опуштен човек има приближно 60 откуцаја срца у минуту.
Ко је измислио ту математику?
Нису Римљани, нису Египћани, нису Кинези, нису Аријевци?
Ко је онда?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back