Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koje su bazne ljudske potrebe?
to su odrzanje pojedinca u zivotu i produzenje vrste
nakon zadovoljenja tih "zivotinjskih" potreba, covek ima i neke nove kao sto je dominacija nad drugima (kao vid socijalne realizacije koja mu pomaze u zadovoljavanju zivotinjskih potreba) i teznja priblizenja Bogu kao vrhovnom idealu.

Prve je opisao Frojd, narocito onu vezan za sex (mada nije prvi koji je o tome govorio), dok su ove potrebe socijalne prirode opisane kod Adlera. Cela ljudska istorija je kombinacija ovih "potreba".

Potrebe se ostvaruju uz pomoc orudja i oruzja a ona su proizvod tehnicko-tehnoloskog napretka. Kao sto rece Battlecat, oruzje je pokretacka snaga za mnoge druge stvari. I dan danas, najveca sredstva se daju bas za naoruzanje ali sa druge strane, najveci deo tehnicko-tehnoloskih inovacija kod coveka je dosao kao proizvod razvoja oruzja. Da nije bilo ulaganja u vojne projekte, mi danas ne bi imali mogucnost da se ovako dopisujemo sa raznih krajeva planete. Internet bi se svakako pojavio ali verovatno sa bar jedno 50 godina zakasnjenja.

Poslednja izmena:
Haha, mi o vuku danima:
Until recently, he said, it had been believed that farming arrived incrementally in Scotland, around 3,000 years ago, by a process of slow and gradual adoption, by women, of new techniques. But their recent DNA research suggests something quite different, he said: that it arrived quickly via young male immigrants from what is now Germany.

These young men, he said, brought brand-new techniques with them, planting grass-derived crops that could be turned into porridge and fed to young children. This new improved food production reduced the period, argued Moffat, that the hunter-gatherer mothers had to devote to breast-feeding, and thus increased their fertility. This led to a population explosion, he said, laying the seeds of a recognisable society in northern Britain. "It is a revelation. Porridge, and I'm not joking about this, is absolutely crucial to our history."
http://www.guardian.co.uk/uk/2012/aug/15/scotland-dna-study-project

На шта ли су овде мислили.
"One per cent of all Scottish men, said Moffat, have Berber ancestry – why, he says, remains a mystery, though he believes that the penetration of people from the medieval caliphate of Cordoba "must have been immensely important". Moffat said his colleagues had also discovered DNA originating from Roman-period Illyria, the area occupied by modern Croatia, which may relate to Roman occupation of lowland Scotland."
Кад би могли да ископамо изворне податке...

На шта ли су овде мислили.
"One per cent of all Scottish men, said Moffat, have Berber ancestry – why, he says, remains a mystery, though he believes that the penetration of people from the medieval caliphate of Cordoba "must have been immensely important". Moffat said his colleagues had also discovered DNA originating from Roman-period Illyria, the area occupied by modern Croatia, which may relate to Roman occupation of lowland Scotland."
Кад би могли да ископамо изворне податке...
Šta će ti izvorni podaci, ovim podacima se barata već neko vreme, ovi prvi su Sefardi E1b M78, a ovi drugi su I2a1 Din i E1b V13. Međutim , za ove Dinarike su, kad su videli da ne odgovaraju vremena počeli da tvrde da je to kasnije doseljavanje.

Poslednja izmena:
Рано је коначан закључак.
Већ сам скрену пажњу на сличност у етнониму централно-балканског племена Пикензи, које је у време Римљана чинило источне Лимиганте, и британских Пикта.
Скоро гледах неки филм, и много ми је занимљиво како су приказали Пикте и њихове обичаје...
Плус област Кумбрија у Шкотској.
Трагах овим трагом и... Какви су ово Моравци на северу Шкотске?
Scots_lang-en.svg.jpg

Poslednja izmena:
Већ сам скрену пажњу на сличност у етнониму централно-балканског племена Пикензи, које је у време Римљана чинило источне Лимиганте, и британских Пикта.
Скоро гледах неки филм, и много ми је занимљиво како су приказали Пикте и њихове обичаје...
Pikti su stariji od rimske agresije. Tako da ovo razmišljanje ni u kom slučaju ne može da se odnosi na njih. Mogu da se povežu sa prethodnim talasom doseljavanja I2a1 ali ne konkretno sa Dinaricima.

Па ја и не прихватам њихову тезу.
"Дин-овци" су могли бити покренути са Балкана и из Подунавља инвазијом келтских Волаца или појавом Рима на Балкану.
Већи део отишао на исток (Нестор) а једно племе на запад. Део је остао у блиском окружењу.

"Дин-овци" су могли бити покренути са Балкана и из Подунавља инвазијом келтских Волаца

ja upravo mislim da su ovi volci nosioci I2a. gde god nadjemo I2a, nadjemo i vukove i vucijeg pastira (hromog dabu) i vukodlake, i vucare i ratnike koji nose vuciju kozu... mislim da sam, istrazujuci srpsko irske paralele, slucajno naleteo na vuciji narod evrope koji vodi poreklo jos od sabinjana....ne znam dal da otvaram posebnu temu ili da o ovome pisem na kaucima (ka vucima)...

jel neko shvata znacaj ovog? to je ono o cemu ja drvim vec mesecima. I2a je dosla sa baltika, jeste proto slovenska i jeste donela cruh (crom cruach, hromi daba, dabog...)

Јесте да је I2a Isles/Disles дошла однегде, али није одакле и када ти мислиш. И сигурно нема никакве везе са Словенима. Ево ти, погледај како је то отприлике изгледало и погледај време.

old_neolithic_map.gif

late_neolithic_europe.gif

Јесте да је I2a Isles/Disles дошла однегде, али није одакле и када ти мислиш. И сигурно нема никакве везе са Словенима. Ево ти, погледај како је то отприлике изгледало и погледај време.

ne razumem sta mislis da si dokazao postavljanjem slika sa eupedije?

u clanku gore se kaze pre 3000 godina, dakle prvi milenijum pre nove ere, vreme kelta i plemena volci, za koje ja mislim da su nosioci I2a i koji su postali (ili su uvek bili) zapadni sloveni....takodje tad imas i proto slovensku luzicku kulturu...

ako hoces mozes da ides i dalje u proslost. corded ware = R1a kulturno se nastavlja u slovenskoj kulturi...

ne mozes da iznosis ovakve definitivne zakljucke na osnovu rekla kazala sa eupedije. sve su to (i ovo) jos samo radne hipoteze...

Poslednja izmena:
ja upravo mislim da su ovi volci nosioci I2a. gde god nadjemo I2a, nadjemo i vukove i vucijeg pastira (hromog dabu) i vukodlake, i vucare i ratnike koji nose vuciju kozu... mislim da sam, istrazujuci srpsko irske paralele, slucajno naleteo na vuciji narod evrope koji vodi poreklo jos od sabinjana....ne znam dal da otvaram posebnu temu ili da o ovome pisem na kaucima (ka vucima)...

А ја мислим да би могао да се удружиш са др Радославом Ротковићем, који тврди да Црногорци потичу од Велета. Можда и нађете заједничку реч. :D

http://sloveni.wordpress.com/2011/0...-listu-vijesti-poceo-27-februara-2011-godine/

А ево ти и резиме његових научних резултата са еминентног места

http://hr.wikipedia.org/wiki/Odakle_su_došli_preci_Crnogoraca
Odakle su došli preci Crnogoraca
Odakle su došli preci Crnogoraca je knjiga crnogorskog znanstvenika dr. Radoslava Rotkovića koje je tiskana 1995. u nakladi Matice crnogorske.

Glavna stajališta
U svom djelu dr. Rotković u bitnom tvrdi:
Prasrodstvom pretci Crnogoraca bili su najbliži Poljacima i Rusima.
Slavenski pretci suvremenih Crnogoraca došli su iz Polablja (prostora između rijeke Labe i Baltičkog pomorja). Seoba je tekla sa sjevera na jug, s Baltika prema Jadranu. Pristigavši na balkanske prostore, vjerojatno u ranom 6. stoljeću, pretci Crnogoraca naselli su Prevalis. Kasnije će Prevalis postati Dukljansko kraljevstvo a njeni stanovnici Dukljanski Slaveni ili Dukljani.

Dokazi
U Polabsko-baltičkom pomorju i u Zetsko-pomorskom arealu nalaze se 865 istovjetna toponima (hidronima, oronima, patronima, antroponima, etnonima, fitonima). Ako bi k ovome dodali i svi toponimi koji se ponavljaju (istih etimoloških osnova), onda bi takav leksikon imao nekoliko tisuća riječi. Rotković piše kako nema zapravo toponimskog naziva u Crnoj Gori, koji je još uvijek u živoj uporabi, a da nema svoj jezični i značenjski pandan u praslavenskom ili praslavensko-germanskom imeniku nastalom na sjeverozapadu suvremene Poljske. Svoje imenske dvojnike u Poljskoj imaju i Zeta, Gorica, Podgorica, Tamnik, Topla, Crna Gora, Trebjesa, Blato, Bakovići, Boškovići, Cuce, Dobro polje, Garač, Gradac, Kolašin, Jablan, Komarno, Ljubišnja, Malošići, Moćevac, Morinj, Njegoš, Bojana, Kriči, Pješivci, Lovćen, Ribnica, Grahovo, Rumija, Orjen, Prekornica, Komovi, Vilusi, Mataguži, Obrovo, Papratno, Paštrovići, Plavnica, Plužine, Poblaće, Pomorje, Pošćenje, Mojkovac, Rasovo, Šljivansko, Svetigora, Topolica, Bajice, Bjelice, Bandići, Šaranci, Rudine, Morača, Riječani, Gusinje, Cetinje, Ceklin, Kokoti, Ljutići, Kuči, Vranići, Doljani, Jezera, Rovca, Pješivci, Hoti, Lijeva Rijeka i drugi.
Crnogorski glasovni sustav je očuvao paralelnost sa poljskim jezikom, što govori o skupnom ili suplemenskom životu u pradomovini. Imenitelj im je i ijekavska varijanta za razliku od onih slavenskih grupa koje su Balkan naseljavale kasnije, uglavnom s istoka, a dolazile su iz oblasti Češke ili Rusije. "Onomastičko odslikavanje predbalkanskog života polabske praslavenske grupe, koliko tajanstveno, toliko je i vjerodostojno", piše Rotković. Između ostalog i po još jednoj podudarnosti koja, po njemu, isključuje slučajnosti: pored masovne značenjske identičnosti, mnogi nazivi su našli istovjetan raspored i u zemljopisnom smislu. topografsko grupiranje u crnogorskoj pradomovini ima podudaran , "susjedski" raspored i u novonaseljenom Prevalisu. Onomastička građa o Polablju pronađena je i u radovima autoritatvnih imena europske slavistike i njihove su karte tiskane izvorno u knjizi dr. Radoslava Rotkovića.

ne razumem sta mislis da si dokazao postavljanjem slika sa eupedije?

u clanku gore se kaze pre 3000 godina, dakle prvi milenijum pre nove ere, vreme kelta i plemena volci, za koje ja mislim da su nosioci I2a i koji su postali (ili su uvek bili) zapadni sloveni....

Погледај како и када се ширио I2a? Мислим на Isles и Disles. Други I2a и немаш на острвима (осим I2a-М26 у занемарљивим количинама) У то време I2a1-Dinaric није ни постојао, тако да је бесмислено говорити о њему.

Ја не верујем много еупедији, али мислим да им је ово за мегалитску културу ОК. Ако баш хоћеш, и твоја претпоставка да су носиоци I2a били Вилци (Велети, Љутићи) је рекла-казала. Тамо где су они живели, на западној обали Одре, хаплогрупе I2a скоро да нема. Скоро сасвим је сигурно да су они били R1a М428, не знам што си ти запуцао са I2a без иједне чињенице која иде у прилог томе.

Poslednja izmena:
На другој теми...
Плус област Кумбрија у Шкотској.
Трагах овим трагом и... Какви су ово Моравци на северу Шкотске?
Pogledajte prilog 274242
Шта знамо о раној историји " Muref or Moravia" http://en.wikipedia.org/wiki/Mormaer_of_Moray
Немам одговор, али овде има доста занимљивих питања која треба истражити.
Још један Моравац на врху АТП листе:) Andy Murray
Pogledajte prilog 274255[/ATTACH]
Хм, заиста антроплошки подсећа на наше динарце.
download (1).jpg

За разлику од
download (2).jpg
download (3).jpg

Poslednja izmena:
А ја мислим да би могао да се удружиш са др Радославом Ротковићем, који тврди да Црногорци потичу од Велета. Можда и нађете заједничку реч.

ne vidim sta je ovde smesno? polabljani su se doselili upravo u staru dalmaciju.

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/16189983/o-dalmatskim-srbima.html?125

Погледај како и када се ширио I2a? Мислим на Isles и Disles. Други I2a и немаш на острвима (осим I2a-М26 у занемарљивим количинама) У то време I2a1-Dinaric није ни постојао, тако да је бесмислено говорити о њему.

izvini gde to da pogledam? jel imas vremeplov? ili gatas?

Ја не верујем много еупедији, али мислим да им је ово за мегалитску културу ОК. Ако баш хоћеш, и твоја претпоставка да су носиоци I2a били Вилци (Велети, Љутићи) је рекла-казала. Тамо где су они живели, на западној обали Одре, хаплогрупе I2a скоро да нема. Скоро сасвим је сигурно да су они били R1a М428, не знам што си ти запуцао са I2a без иједне чињенице која иде у прилог томе.

ja takodje tvrdim da su I nosioci megalitske kulture. i eupedija je verovatno zadnja koja je to prihvatila kao mogucnost.

sto se tice plemena volci oni su verovatno zadnji koji su zadrzali plemensko ime starih volcae. to sto u staroj teritoriji volaca nema I2a to nista ne znaci. masa ih je dosla ovde, masa se odselila u britaniju u raznim talazima zakljucujuci sa anglosaksonacima i vikinzima, masa je pobijena kasnije za vreme R1b ekspanzije. razlog zasto ja vezujem I2a za volce je to sto gde god postoji I2a postoji i vucija kultura. to je prastara kultura koja vuce korene jos od samnita i sabina a verovatno i od ranije. ova kulture se jedino zadrzala u slovenskim zemljama centralne evrope naseljenim I2a ljudima, kao i na teritorijama koje naseljavaju ili su naseljavali ljudi koji nose I2a haplogrupu (britanija irska nemacka, skandinavija)

jos jedna misterija....

ma poreklu slovena koji su naselili staru dalmaciju. knjiga je ustvari jako dobra.

Не могу да верујем. Зар си ти заиста толико слеп (да не употребим гори израз) да можеш да верујеш у те Ротковићеве глупости? Зар си толико слеп да не видиш да је то још један од многих познатих покушаја да се затру српски корени? Да би доказали да нису спрског порекла изабрали су Љутиће само из тог разлога што су они тамо у Полабљу живели независно од Срба, са супротне стране Елбе. Не могу да верујем да стајеш на страну таквим будалама. И још позиваш људе да прочитају "рад о пореклу Црногораца". Да си рекао "Ротковићеву књигу", па да некако прође. А овако, позиваш људе да то прочитају као да је то нешто озбиљно, а не нека безвезна, политички мотивисана наклапања. Схвати да је код Љутића преовладавала хаплогрупа R1a (највероватније M458), а у Црној Гори те хаплогрупе има изузетно мало, само 7.4%.

izvini gde to da pogledam? jel imas vremeplov? ili gatas?

ja takodje tvrdim da su I nosioci megalitske kulture. i eupedija je verovatno zadnja koja je to prihvatila kao mogucnost.

Погледај на мапама ону плаву боју која показује како се ширила мегалитска култура, и погледај које хаплогрупе су носиоци те културе, па ћеш да видиш (ако желиш) како су се шириле те хаплогрупе.

sto se tice plemena volci oni su verovatno zadnji koji su zadrzali plemensko ime starih volcae. to sto u staroj teritoriji volaca nema I2a to nista ne znaci. masa ih je dosla ovde, masa se odselila u britaniju u raznim talazima zakljucujuci sa anglosaksonacima i vikinzima, masa je pobijena kasnije za vreme R1b ekspanzije. razlog zasto ja vezujem I2a za volce je to sto gde god postoji I2a postoji i vucija kultura. to je prastara kultura koja vuce korene jos od samnita i sabina a verovatno i od ranije. ova kulture se jedino zadrzala u slovenskim zemljama centralne evrope naseljenim I2a ljudima, kao i na teritorijama koje naseljavaju ili su naseljavali ljudi koji nose I2a haplogrupu (britanija irska nemacka, skandinavija)

jos jedna misterija....

Кажеш "где год постоји I2a постоји и вучја култура". Што се тиче I2a1-Din то ти и није неки нарочит закључак. I2a1-Din се јавља свуда где су Словени, а Словени су имали култ вука (а такође и змије). То важи за све Словене, није везано само за Љутиће. Не знам где ти се још I2a масовније јавља, можда на Сардинији, не знам да ли и тамо постоји неки култ вука. Мене не чуди да култ вука постоји и код других европских народа, ипак је то најзначајнија/најзаступљенија/најопаснија дивља животиња европског поднебља (заједно са змијом).

Poslednja izmena:
Pa nasao si dva R1b da ih razlikujes od treceg R1b. :dontunderstand:
To sto ova dva imaju veci stepen gracijalizacije dok je prvi dinarizovan, to i nema neke prevelike veze. Dinarizacija postoji i medju americkim indijancima.

BTW, Federer jako lici na jednog mog druga (Srbina). Kao da su braca.

Имаш податак за хаплогрупу Мареја? Знамо ли шта о Новаковој (род, племе)? (Moray (pronounced Murray, Scottish Gaelic Moireibh or Moireabh, Latin Moravia))
Рекао сам да личи на наше динарце. Постоји теза да је динаризација процес условљен посебним животним условима, а не посебна антрополошка група. Ипак је заступљенији другачији став. Ја бих рекао да постоји утицаја средине, али нису сви динарци исти, и верујем да антрополози лако могу препознати ове наше (неко рече да их карактерише и раван потиљак).
На карају не морају Новак и Мареј бити И2а, то ипак говори само о оцу, деди по оцу, прадеди по оцу... Овде већ на нивоу прадеде имамо (поред прадеде по оцу који може бити те хг) и прадеду по мајином оцу, прабабу по мајином оцу, прадеду по мајчиној мајци, прабабу по мајчиној мајци и прадеду по очевој мајци, прабабу по очевој мајци, и прабабу по очевом оцу (сви они могу имати генетски утицај).
И ипак су нам остали неДИН И2а рођаци (иако смо барем 5000 г далеко) антрополошки ближи него припадници других ХГ. Наравно ово поједностављење не узима у обзир остале хг код Срба.

Гледам пројекат Порекло, на моје изненађење све су мање шансе да је Р1а играо неку значајнију улогу у етногенези Срба. Могло би се закључити да присуство Р1а у Подрињу указује да су Рашани Р1а, али сви са тим резултатом славе исту славу. Остаје шанса да Р1а популациа не држи баш до свог порекла и да не воли да се тестира.Сав овај Р1а могао је доћи у време цара Јустинијана, са истока (нису јужнословенског порекла).

Poslednja izmena:
Имаш податак за хаплогрупу Мареја? Знамо ли шта о Новаковој (род, племе)?
Рекао сам да личи на наше динарце. Постоји теза да је динаризација процес условљен посебним животним условима, а не посебна антрополошка група. Ипак је заступљенији другачији став. Ја бих рекао да постоји утицаја средине, али нису сви динарци исти, и верујем да антрополози лако могу препознати ове наше (неко рече да их карактерише и раван потиљак).
На карају не морају Новак и Мареј бити И2а, то ипак говори само о оцу, деди по оцу, прадеди по оцу... Овде већ на нивоу прадеде имамо (поред прадеде по оцу који може бити те хг) и прадеду по мајином оцу, прабабу по мајином оцу, прадеду по мајчиној мајци, прабабу по мајчиној мајци и прадеду по очевој мајци, прабабу по очевој мајци, и прабабу по очевом оцу (сви они могу имати генетски утицај).
И ипак су нам остали неДИН И2а рођаци (иако смо барем 5000 г далеко) антрополошки ближи него припадници других ХГ. Наравно ово поједностављење не узима у обзир остале хг код Срба.

Гледам пројекат Порекло, на моје изненађење све су мање шансе да је Р1а играо неку значајнију улогу у етногенези Срба. Могло би се закључити да присуство Р1а у Подрињу указује да су Рашани Р1а, али сви са тим резултатом славе исту славу. Остаје шанса да Р1а популациа не држи баш до свог порекла и да не воли да се тестира.Сав овај Р1а могао је доћи у време цара Јустинијана, са истока (нису јужнословенског порекла).

Ако погледаш на Family Tree DNA - Scottish DNA Project (рецимо са 12 маркера), видећеш да у бази тренутно има 5011 хаплотипова, од чега је само 6 I2a1b хаплотипова, претпостављам да су сви Isles или Disles. Такође, не постоји ни један "словенски" R1a хаплотип (Z280 или M458), сви R1a хаплотипови су R1a1a (M17, M198), R1a1a1 (M417) или R1a1a1b1a3a1 (Шкотски Z284-L176.1). У бази је 25 Мареја (Murray), од чега је 16 х R1b1a2, 5 x I1, 2 x I2a (Isles или Disles) и 2 x I2b1. Па сад ти закључи из овога шта хоћеш.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back