Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Novak s'obzirom da je poreklom iz Crne Gore ne mora da znaci da je I2a-Din. Oni tamo imaju bas veliku mesavinu svakakvih linija tako da moze da bude i nesto drugo vrlo lako. Sto se tice Moravia itd. Zar nije logicnije da su ta imena da su neki latinski izvori ili kasniji na bazi latinskih nazivali tako neke oblasti i da se ime zadrzalo ili evoluiralo ...?!

Takodje ovo za vukove... U vuka veruju i Mongoli i Turci i ko ne sve ... I rimska drzava je takodje u tom fazonu bila, americki Indijanci imaju isto kult vuka... Bezbroj Azijskih plemena itd...

Хајде да направимо мали пресек. Јавне базе и истраживања нису једно те исто, пошли смо од једног истаживања.
На шта ли су овде мислили.
"One per cent of all Scottish men, said Moffat, have Berber ancestry – why, he says, remains a mystery, though he believes that the penetration of people from the medieval caliphate of Cordoba "must have been immensely important". Moffat said his colleagues had also discovered DNA originating from Roman-period Illyria, the area occupied by modern Croatia, which may relate to Roman occupation of lowland Scotland."
Кад би могли да ископамо изворне податке...
Šta će ti izvorni podaci, ovim podacima se barata već neko vreme, ovi prvi su Sefardi E1b M78, a ovi drugi su I2a1 Din i E1b V13. Međutim , za ove Dinarike su, kad su videli da ne odgovaraju vremena počeli da tvrde da je to kasnije doseljavanje.

Нека популација може да остави свој антрополошки траг, а да нема Y DNA трага.
Моравиа није једини топоним који указује на везу дава простора. Дефинитивно су неке везе постојале, прва је могла бити мегалитска миграција, друга, мања, каснија у предримско време. И врло је могуће да је пркинита веза по мушкој линији. Да напоменем да овде не говорим о пореклу Шкота, Ираца и Велшана, већ о траању за остатцима једне мање популације која се утопила у тај етникус.
За Новака би се могли мало потрудити, ако би знали од ког је рода, вероватно би се могла претпоставити и ХГ. Једина популација која је довољно истражена је ЦГ.
Заиста када се упореди коментар на студију http://www.guardian.co.uk/uk/2012/aug/15/scotland-dna-study-project и резултати из јаних база човек може само да буде збуњен. Они говоре о разноврсности, а Шкоти су једа од најхомогениијих Р1б популација. Једино ако се студија односи на мтДНК.

Poslednja izmena:
Не могу да верујем. Зар си ти заиста толико слеп (да не употребим гори израз) да можеш да верујеш у те Ротковићеве глупости? Зар си толико слеп да не видиш да је то још један од многих познатих покушаја да се затру српски корени? Да би доказали да нису спрског порекла изабрали су Љутиће само из тог разлога што су они тамо у Полабљу живели независно од Срба, са супротне стране Елбе. Не могу да верујем да стајеш на страну таквим будалама. И још позиваш људе да прочитају "рад о пореклу Црногораца". Да си рекао "Ротковићеву књигу", па да некако прође. А овако, позиваш људе да то прочитају као да је то нешто озбиљно, а не нека безвезна, политички мотивисана наклапања. Схвати да је код Љутића преовладавала хаплогрупа R1a (највероватније M458), а у Црној Гори те хаплогрупе има изузетно мало, само 7.4%.

kyrios

ja nisam ni slep a ni glup (ako je to izraz koji si trazio) a nisam ni anti srbin.

ja mislim da je kniga dobra jer donosi jako puno podataka za koje ovde malo ljudi zna. da je bilo seobe sa baltika na balkan to stoji. da su se selila razna slovenska plemena i to stoji. da su ta plemena ratovala medjusobno jos dok su bila na baltiku i to stoji. da su se tamo stapala i rastakala i to stoji. da su ovde dosli u razno vreme od 5 veka na dalje i naselili se jedni pored drugih i to stoji. da su se mesali na balkanu i medjusobno i sa drugim slovenima koji su na balkanu bili i od ranije i koji su dosli kasnije i sa ostalom balkanskom bulumentom i to stoji. da su danasnji srbi, hrvati, bosanci, crnogorci mesavina svega i svacega i to stoji.
dakle to sto covek hoce da dokaze da su crnogorci razliciti od srba to je njegova stvar i interpretacija podataka. to ne znaci da podaci nisu tacni i to ne znaci da u etnogenezi danasnjih srba i crnogoraca nisu ucestvovala razna slovenska i ne slovenska plemena. pogledaj genetiku. ti polazis od srpskog nacionalizma rotkovic od crnogorskog. ja se interesujem za slovene, i za mene sve sto mi pomaze da razumem istoriju slovena je dobro i korisno bez obzira ko pise i zasto. ja se ne bavim politikom vec istorijom.

zasto ti mislis da su ljutici R1a? Ko je to i kad i kako istrazivao?

Погледај на мапама ону плаву боју која показује како се ширила мегалитска култура, и погледај које хаплогрупе су носиоци те културе, па ћеш да видиш (ако желиш) како су се шириле те хаплогрупе.

pa sto na mapi nema balkana? i na balkanu je postojala megalitska kultura i na balkanu ima I haplogrupe. zasto na mapi nema cetralne evrope kad je tamo bio jedan od centara iz koga su se odredjeni tipovi megalita sirili u britaniju? ti znas da postoje dve megalitske kulture u britaniji, jedna koja je dosla iz spanije i portugalije i druga koja je dosla iz centralne evrope preko baltika? zasto nema bugarske i rumunije? mani me eupedije.

Кажеш "где год постоји I2a постоји и вучја култура". Што се тиче I2a1-Din то ти и није неки нарочит закључак. I2a1-Din се јавља свуда где су Словени, а Словени су имали култ вука (а такође и змије). То важи за све Словене, није везано само за Љутиће. Не знам где ти се још I2a масовније јавља, можда на Сардинији, не знам да ли и тамо постоји неки култ вука. Мене не чуди да култ вука постоји и код других европских народа, ипак је то најзначајнија/најзаступљенија/најопаснија дивља животиња европског поднебља (заједно са змијом).

vucija kultura postoji samo kod slovena. kod germana postoji samo na teritorijama gde su se nekad mesali sa slovenima. to me navodi na zakljucak da tamo gde postoji I2a i gde postoji vucija kultura, da je i ta I2a takodje slovenska. mi mozemo da ovde govorimo o protoslovenima ako hoces. i zato ja i kazem da su verovatno volcae jedna od tih proto slovenskih grupa koja je kastnije u slovenstvo unela i svoju vuciju kulturu. isto je i sa zmijom koja je isto slovenski i keltski simbol.
moja logika je sledeca: ako u irskoj imamo slovenske kulturne slojeve, i imamo jedino R1b R1a i I2a, onda je jedna od ovih grupa to morala da donese u irsku. R1b nije, jer ovih odlika nema u drugim R1b prostorima. R1a nije, jer ovih odlika nema na svim teritorijama gde zivi R1a. onda mora da je I2a jer ove karakteristike postoje na svim teritorijama gde zivi I2a. nisu marsovci doneli ovu kulturu u irsku. ja ne kazem da su u pitanju srbi i sloveni. ja kazem da je isti I2a narod ucestvovao u stvaranju i irske i slovenske kulture, i da ima toliko kulturnih slicnosti i preklapanja da I2a moze da se nazove i slovenskom i keltskom. a sad ko je koga iznedrio, ko je koga asimilovao, ko je stariji...o tome mozemo da diskutujemo...

Poslednja izmena:
...
Гледам пројекат Порекло, на моје изненађење све су мање шансе да је Р1а играо неку значајнију улогу у етногенези Срба. Могло би се закључити да присуство Р1а у Подрињу указује да су Рашани Р1а, али сви са тим резултатом славе исту славу. Остаје шанса да Р1а популациа не држи баш до свог порекла и да не воли да се тестира.Сав овај Р1а могао је доћи у време цара Јустинијана, са истока (нису јужнословенског порекла).

Ako pogledaš u tabelarnim rezultatima R1a1a projekta na FamilyTreeDNA, odakle su geografski i koje su etničke pripadnosti ostali ljudi koji pripadaju haplogrupama iz grupe R1a-Z280, a koji su Z92- (dakle grupama koje su u tabeli označene sa brojevima 5. i 6.), mislim da je sasvim očigledno da su naši preci po muškoj liniji došli na ove prostore, najvjerovatnije u okviru doseljavanja južnoslavenskih plemena u sedmom vijeku. Isto tako je činjenica da su ti naši preci nekada u srednjem vijeku prihvatili pravoslavno hrišćanstvo i kasnije učestvovali u stvaranju srpske nacije. Dakle, ne bih se složio da je R1a koji je učestvovao u etnogenezi Srba, neslavenskog porijekla. Definitivno mislim da upravo jeste slavenskog porijekla. Pitanje je samo iz kojih je slavenskih plemena porijeklom taj R1a-Z280 fond.

Ako pogledaš u tabelarnim rezultatima R1a1a projekta na FamilyTreeDNA, odakle su geografski i koje su etničke pripadnosti ostali ljudi koji pripadaju haplogrupama iz grupe R1a-Z280, a koji su Z92- (dakle grupama koje su u tabeli označene sa brojevima 5. i 6.), mislim da je sasvim očigledno da su naši preci po muškoj liniji došli na ove prostore, najvjerovatnije u okviru doseljavanja južnoslavenskih plemena u sedmom vijeku. Isto tako je činjenica da su ti naši preci nekada u srednjem vijeku prihvatili pravoslavno hrišćanstvo i kasnije učestvovali u stvaranju srpske nacije. Dakle, ne bih se složio da je R1a koji je učestvovao u etnogenezi Srba, neslavenskog porijekla. Definitivno mislim da upravo jeste slavenskog porijekla. Pitanje je samo iz kojih je slavenskih plemena porijeklom taj R1a-Z280 fond.

R1a - Z280, дошао (или се вратио), али је R1a код Срба испод европског просека. Опет, кажем, можда пројекат порекло не даје праву слику.
Најновија археолошка истраживања показују да су византијски градови које је обновио јустинијанпуни словенске керамике. У оној емисји на "Ћирилица" Ђорђе Јанковић говори о сеоби из доњег Подунавља под притиском Авара, као и да су ти Словени настањени у градовима, а не њихови рушиоци.
Међутим ови Словени нису Срби (јужни Словени), већ источни Словени (керамика, језик, антропологија...).
Поново кажем да би било занимљиво видети структуру словеначког Р1а.
Ови што славе Аврамијевдан су занимљиви и њих треба посебно посматрати. Где још има њихових рођака, односно потомака? У каквом је односу њихова подгрупа у односу на остали Z280.
Ако погледаш на Family Tree DNA - Scottish DNA Project (рецимо са 12 маркера), видећеш да у бази тренутно има 5011 хаплотипова, од чега је само 6 I2a1b хаплотипова, претпостављам да су сви Isles или Disles. Такође, не постоји ни један "словенски" R1a хаплотип (Z280 или M458), сви R1a хаплотипови су R1a1a (M17, M198), R1a1a1 (M417) или R1a1a1b1a3a1 (Шкотски Z284-L176.1). У бази је 25 Мареја (Murray), од чега је 16 х R1b1a2, 5 x I1, 2 x I2a (Isles или Disles) и 2 x I2b1. Па сад ти закључи из овога шта хоћеш.
Занимљиво, у целој Шкотској имамо 0,1% И2а1б, а међу Марејима 8%, односно 16% И2 или 56% И. На нивоу Шкотске мамо 14% ХГ И.
Овај микс је могао настати и пре доласка на острво, у северној Немачкој.

Poslednja izmena:
Занимљиво, у целој Шкотској имамо 0,1% И2а1б, а међу Марејима 8%, односно 16% И2 или 56% И. На нивоу Шкотске мамо 14% ХГ И.
Овај микс је могао настати и пре доласка на острво, у северној Немачкој.

За те I2a код Мареја не пише да су I2a1b (мада и ја претпостављам да јесу), пише само да су I2a. Оно 56% хг I ти је вероватно грешка у куцању, 9 од 25 је 36%. Микс о коме говориш сигурно није настао пре доласка на острво. I2a1 на острвима је јако стар, и на острвима је био пре свих осталих хаплогрупа које су сада тамо заступљене. Са друге стране, I1, а можда и I2a2, су стигли касније, при чему I1 није стигао из Немачке, већ из Скандинавије, са Викинзима. Када си ме заголицао са Марејима, погледао сам мало на википедији податке о том клану и видео да пише да је баш њима порекло негде из Скандинавије. Додуше, не верујем да су толики R1b донели из Скандинавије, вероватно им се увукао ту у Шкотској.

Додуше, не верујем да су толики R1b донели из Скандинавије, вероватно им се увукао ту у Шкотској.
R1b nije skandinavski vec atlantski. na istok su ga doneli franci...kasniji germani...skandinavci su I + R1a + N
skotsku su u 2 veku poceli da naseljavaju R1b iz irske. oni su originalni Scoti po kojima je Scotia dobila ime. ovi klanovi su vladali severo istokom irske, osrvom man i jugo zapadnom skotskom ali i severnim velsom i delovima anglije.
U nekim klanovima koji poticu od ovih plemena su nadjene porodice sa I2a...Za njih se trvdi da su Crutenskog odnosno piktskog odnosno pomorjanskog porekla...

За те I2a код Мареја не пише да су I2a1b (мада и ја претпостављам да јесу), пише само да су I2a. Оно 56% хг I ти је вероватно грешка у куцању, 9 од 25 је 36%. Микс о коме говориш сигурно није настао пре доласка на острво. I2a1 на острвима је јако стар, и на острвима је био пре свих осталих хаплогрупа које су сада тамо заступљене. Са друге стране, I1, а можда и I2a2, су стигли касније, при чему I1 није стигао из Немачке, већ из Скандинавије, са Викинзима. Када си ме заголицао са Марејима, погледао сам мало на википедији податке о том клану и видео да пише да је баш њима порекло негде из Скандинавије. Додуше, не верујем да су толики R1b донели из Скандинавије, вероватно им се увукао ту у Шкотској.
Теза ми је да су била два таласа И2а, мегалитски и винкишки (као пратилац И1 и И2б).
Управо И2б указује на север Немачке, југ Скандиваније или, можда најпре Јиланд.
Кимбри би могли бити веза југоисток Европе, Јиланд, Шкотаска и Велс. Кода западне групе преживео Disles, а на истоку "уско грло" прошао динарик. Не знамо да ли код ових И2а1б на острву има динарика. Зато је поменуто истраживање занимљиво.
И, да грешка 36%.

Теза ми је да су била два таласа И2а, мегалитски и винкишки (као пратилац И1 и И2б).

ja se slazem da su bila ova dva talasa. ali izmedju njih nije bilo prekida u kontaktu izmadju britanije i centralne evrope preko juznog baltika. pre vikinga bili su "ango saksonci" koji su bili konfederacija u kojoj je bilo i baltickih slovena, venda. pre toga ima pomena dolaska venda i sarmata u britaniju za vreme rima. postoje pomorjani u irskoj koji se pominju neprekidno od najranijih vremena do vremena vikinga. postoje cruteni, pruteni koji mogu lako da budu stari prusi. oni se nalaze na teritorijama u britaniji i irskoj gde se nalaze naselja na vestackim ostrvima u jezerima isto kao i po kontinentalnoj evropi isto kao na juznom baltiku....

ja mislim da nikad nije bilo prekida.

Negdje sam čitao da su Đokovići iz Jasenovog polja porijeklom od Damjanovića sa Čeva (Ozrinića) iz Katunske nahije... Dosta Katunjana je vlaškog porijekla, o tome smo pisali... e sad, bilo je svakakvih miješanja... đavo će ga znat'... Ja mislim da treba da zamolimo Novaka da se testira, da ne lupamo... :)

Negdje sam čitao da su Đokovići iz Jasenovog polja porijeklom od Damjanovića sa Čeva (Ozrinića) iz Katunske nahije... Dosta Katunjana je vlaškog porijekla, o tome smo pisali... e sad, bilo je svakakvih miješanja... đavo će ga znat'... Ja mislim da treba da zamolimo Novaka da se testira, da ne lupamo... :)

Нека поведе и Мареја, после неког турнира:)

severo zapadna skotska, takozvani southerland. juzna i istocna ne.

Northumbria, Severna Skotska i njena zapadna ostrva kao i teritorija prekoputa Irish Sea na istocnoj obali Irske ...Hebrides, Orkney i Shetland gore sve su bile skandinavske teritorije. Medjutim sta je karakteristicno za Nordmen/Skandinavce je da gde su se oni pojavili tu nije bilo mesta za ostale... :D Zalazili su duboko i u piktske teritorije i Gaelic za robove i plen. Zanimlivo je koliko su bili sposobni da ubedljivo pobede svakog gde su se pojavili cak i u kombinaciji protiv njih ...

Juzna Skotska je kasnije preuzeta od Angla i Saxonaca koji opet vuku na Dansko poreklo tako da opet slicna situacija :D

P.S.

Ako mislis na Sutherland samo ime postaje od Southern land jer je za Norde to bilo juznije od gradova na severu danasnje Skotske ... Kao sto su Western Isles, zvali Southern Isles :D Scotland has Norse written all over its face :D

Poslednja izmena:
Srbi i Hrvati - braća po genu
slikac.php

Trojka - 20.01.2012 19:13
Makedonci su najsličniji Srbima i Bugarima, dok Hrvati imaju najsličniji profil sa stanovništvom u BiH i Srbiji, a Albanci s Kosova ima najmanje sličnosti s ostalima.
Ovo je pokazalo DNK istraživanje koje je uradio makedonski Institut za sudsku medicinu.
Doktor Zlatko Jaćovski s Instituta kaže kako su urađene dve vrste istraživanja - jedno preko pojavljivanja y-hromozoma koji se prenosi s muške strane, dok je druga vrsta istraživanja bila analiza lokusa s DNK profila.
Makedonski stručnjak ističe kako ovo naučno djelo nema nikakve veze s dnevnom politikom.
Istraživanje je trajalo šest godina, a najsavremenijom tehnologijom analizirani su uzorci DNK profila žrtava s Balkana koje su makedonskom Institutu poslale sve balkanske zemlje, osim Grčke.

Jaćovski je rekao kako je rad objavljen i u dva svjetska stručna časopisa za forenziku i forenzičku genetiku.

Budućnost nije samo u haplogrupama već navlastito u analizi specifičnih gena na somatskim hromosomima. To je danas veoma kompleksno i skupo raditi u obimu značajnom za genealogiju, ali sutra, ko zna.

Kako ne vidiš. J2b2 M241, to je najbrojnija podgrupa od M12/M102. M241 je i kod Šiptara i u Indiji.

J2b.gif
da, u pravu si.

Medjutim, ja ih ne bi vezao za siptare vec verovatno za farmere posto je po svemu sudeci nihova geneza u podrucju danasnjeg Bliskog istoka a prosirili su se i na dobar deo evropskog kontinenta:

M12.gif

I sam si zakljucio da je njena varijansa istocnije od Siptara i da je ima dosta i u istocnoj Srbiji.

Misljenja sam da se ova haplogrupa sirila difuzno na istok i na zapad.

Pristalica sam teorije da je ova haplogrupa uzela ucesca u mladjim slojevima kulture Vinca i u kulturi Starcevo.

BTW, zanimljivo je otsustvo ove haplogrupe sa najveceg dela danasnje Turske.

Овде бих се сложио са Кором
Да, али не би искључио ни присусво Г2а а ни Ј2.
Иам рад оног словеначког антрополога шти је жевео у Бг (довео га Цвијић), кои даоказује да су Хетити Винчанци. Винчанска скулптурица са кукастим носом. Немам времена сад да тражим.
Занимљива ми је реакција Винчанаца на долазак освајача (убица и пљачкаша).
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=911228
Pogledajte prilog 272972
И како оно каже наш нард "Колики нос, толики понос"
Словенац је Нико Жупанић
Ево нешто на ту тему:
http://www.scribd.com/doc/109102650/Niko-Zupanic-Tragom-Za-Pelazgima
http://www.svevlad.org.rs/knjige_files/apetrovic_arheografija.html
"Svakako su bili Hetiti jedan «nosat» narod, kao što su još i danas plemena u Prednjoj Aziji, naročito u gornjem slivu Tigrisa i Eufrata"
Стара Европа:
Тесалија Ј2 (Пелази)
Лепенски Вир, Старчево И2

У Винчи трговачака клонија Ј2
И2 владари, свештеници, металрузи и чувари тајних знања, касније ратници. Краљевска социоетничка заједница.
Г2а, тежаци. Робовска социоетничка заједница.

"Odisej natera svoje ljude da se ukrcaju, a oni to nerado učiniše, jer im beše teško da napuste prijatnu Ajaju i krenu u Hadove zemlje. Kirka im obezbedi povoljan vetar, koji ih brzo odvede do izvora Okeana i onih udaljenih granica sveta gde žive u stalnoj magli Kimeri, stanovnici večnog sumraka, koji nikada ne vide sunca. Kad ugledaše Persefonin gaj, Odisej pristade lađom i postupi tačno kako ga je Kirka savetovala. Prvi duh koji se pojavio nad jarkom bio je duh Elpenora, jednog člana njegove posade, koji je pre samo nekoliko dana pijan zaspao na krovu Kirkine palate, probudio se bunovan, pao preko ograde i poginuo. Odisej, koji je na brzinu napustio Ajaju, prekasno je primetio odsutnost Elpenora pa mu sad obeća da će ga pristojno sahraniti. »Zamisli samo, ti si ovamo stigao pešice brže nego ja brodom!« uzviknu Odisej, ali ne htede da mu da ni najmanji gutljaj krvi, iako ga je Elpenor tužno molio."
"Bio je to težak zadatak, ali Odisej nije oklevao. Uputio se na daleki sever u zemlju Kimerana, gde se nalazio ulaz u podzemni svet"

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002929712002042
Pogledajte prilog 273259
Пелагзи.
Најача критика теорија о постојању винчанског писма, заснива се на томе што називи неких слова на Протосинајском имају значење, које се може повезати са изгледом симбола тог слова. Ово се може објаснити везом Пелагзи - Палестинци (преко Крита). Албански Ј2b2 М241, могао је доћи из Кавкаске Албаније (без обзира да ли је данас има тамо).
Ови задњу карту не (У5 б3) не повезујем са ХГ ј, већ недин И2 староседеоцима Балкана.

Poslednja izmena:
Пелагзи.
Најача критика теорија о постојању винчанског писма, заснива се на томе што називи неких слова на Протосинајском имају значење, које се може повезати са изгледом симбола тог слова.

To je kontroverza, imaju značenja koja su kasnije povezali sa nekakvim izgledom slova, ali veoma šuplje. Kad počneš od ALEF-a to deluje bombastično, jelte, liči na bika, navodno dobijen iz piktograma bika, reč za bika, ali već sledeće slovo je nedokazivo i neodbranjivo, BET ili VET, navodno dobijen od piktograma za kuću, simbolizuje kuću i broj 2, jes da liči na dvojku ali nimalo na kuću. Teoretsko objašnjenje za povezanost slova GIMEL sa kamilom dao je tek Bertrand Rasel u 19. veku ali mu to nije značenje već navodno stopalo bogatog čoveka koji trči prema sledećem slovu DALET koje simbolizuje siromaha kome je potrebna milostinja.

Poslednja izmena:
To je kontroverza, imaju značenja koja su kasnije povezali sa nekakvim izgledom slova, ali veoma šuplje. Kad počneš od ALEF-a to deluje bombastično, jelte, liči na bika, navodno dobijen iz piktograma bika, reč za bika, ali već sledeće slovo je nedokazivo i neodbranjivo, BET ili VET, navodno dobijen od piktograma za kuću, simbolizuje kuću i broj 2, jes da liči na dvojku ali nimalo na kuću. Teoretsko objašnjenje za povezanost slova GIMEL sa kamilom dao je tek Bertrand Rasel u 19. veku ali mu to nije značenje već navodno stopalo bogatog čoveka koji trči prema sledećem slovu DALET koje simbolizuje siromaha kome je potrebna milostinja.
Што би значило да нема озбиљне критике теоријама о постојању винчанског писма.
Потребно је копати и тражитиужи запис, а што нико не чини....

Northumbria, Severna Skotska i njena zapadna ostrva kao i teritorija prekoputa Irish Sea na istocnoj obali Irske ...Hebrides, Orkney i Shetland gore sve su bile skandinavske teritorije. Ako mislis na Sutherland samo ime postaje od Southern land jer je za Norde to bilo juznije od gradova na severu danasnje Skotske ... Kao sto su Western Isles, zvali Southern Isles Scotland has Norse written all over its face

Prvo da rascistimo sta su to skandinavci. imas dance i juzno balticke slovene i norvezane i svedjane i fince...Svi su oni ziveli u skandinaviji, i bili su pideljeni na dve suprotstavljene frakcije: dansko slovensku i norvesko svedsku, samo sto su granice bile klanovske i ne odgovaraju danasnjim drzavnim granicama.
U irskoj se ni dan danas ne zna ko su ustvari bili ti "vikinzi" koji se pominju po irskim analima. prvo zato sto se ne pominju pod imenom vikinzi niti pod imenom northmen. pretpostavlja se da su na severo zapadnim obalama irske bili norvezani a na jugo istocnim danci (i sloveni). Ono sto je interesantno je da postoje indicije da su balticki narodi imali naselja po irskoj mnogo pre pocetka sukoba sa ircima, i da su sukobi poceli kad je hriscanstvo postalo dovoljno jako u irskoj da pocne proganjanje nevernika pogotovu doseljenika....ovo je za sad samo teorija....

Severo zapadna skotska je bila pod kontrolom norvezana i zato se zvala juzna zemlja. u pravu si. jugo istocna skotska je bila pod kotrolom iraca i tu vikinzi nisu imali sta da traze. to se i dan danas vidi po genetici. tu nema R1a i I2a.
ispod ove irske teritorije je bila teritorija koju su drzali danci (i sloveni) danelaw koja se prostirala od hadrijanovog zida do temze...ova danska drzava je bila politicki vezana za dublinsku kraljevinu, dansko (slovensku) kraljevinu u irskoj.

ono sto je bitno je da ne postoji prekid u naseljavanju sa baltika na teritoriju ispod hadrijanovog zida od narjanijeg anglosaksonskog naseljavanja (4 vek) do knuta (12 vek). i u pitanju su isti ljudi, ista plemena (juzni baltik, jutland, skania). Kasnije su Normani, koji su bili klanovski, norvezani, preuzeli vlast, i zato je bilo toliko sukoba izmedju anglo saksonaca (danci i sloveni) i normana (norvezani)....

procitaj sta pisem na slovenima u zapadnoj evropi. imas tamo svasta.

ALBERT PERI IZ JUŽNE KAROLINE JE PRAOTAC ČOVEČANSTVA

7. mart 2013. 15:13 | Dodaj komentar

Albert Peri nosio je tajnu u svom DNK: Y hromozom toliko osoben da otkriva nove informacije o poreklu naše vrste. Ovaj hromozom pokazuje da je poslednji zajednički predak naše muške linije duplo stariji nego što se mislilo.

Jedno moguće objašnjenje ovog otkrića jeste da su se pre više stotina hilajda godina moderni ljudi parili sa primitivnim ljudima u centralnoj Africi.
Peri, koji je nedavno preminuo, bio je Afro-Amerikanac koji je živeo u Južnoj Karolini. Pre nekoliko godina, jedna njegova rođaka dala je uzorak njegove DNK kompaniji „Family Tree DNK“ na genološku analizu.
Genetičari mogu uz pomoć tih uzoraka da odrede kako smo povezani jedni sa drugima. Stotine hiljada ljudi do sada je dalo svoj DNK na analizu. Dobijeni podaci pokazuju da su svi muškarci svoj Y hromozom dobili od zajedničkog muškog pretka. Ovaj „Adam“ živeo je otprilike pre 60.000 do 140.000 godina.
On je zajednički predak svim muškarcima, sem Periju. Kada su tehničari pokušali da postave Perijev hromozom na ovo porodično stablo, on se jednostavno nije uklapao. Njegov Y hromozom bio je potpuno drugačijih od svih dotadašnjih.

NSmith_SC_Community-sm.JPG

Dublji koreni

Majkl Hamer, genetičar sa Univerziteta Arizona, čuo je za ovaj neobičan slučaj nakon čega je rešio da malo detaljnije ispita stvari. Istraživanje njegovog tima pokazalo je nešto nesvakidašnje: Peri nije potekao od ovog genetskog “Adama“. Zapravo, njegov Y hromozom bio je toliko specifičan da se njegova muška linija odvojila od svih drugih pre 338.000 godina.
„Ovo stablo Y hromozoma je znatno starije nego što smo mislili“, smatra Kris Tajler Smit sa Trust Sanger instituta u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u ovo istraživanje. On tvrdi da je potrebno obaviti još istraživanja kako bi tačno ustanovili njegovu starost.

„Ovo je kul otkriće. Genetičari posmatraju Y hromozom od samog početka. Promena korena na drvetu Y hromozoma u ovom trenutku je vrlo iznenađujuća“, izjavio je Džon Vilkins sa Instituta Ronin u Nju Džersiju.
Nakon dodatnih istraživanja, Hamerov tim je ispitao preko 6.000 Y hromozoma iz Afrike i otkrio sličnosti između Perijevog hromozoma i uzoraka 11 muškaraca iz jednog sela u Kamerunu. To mesto biti pokazatelj lokacije odakle su potekli Perijevi preci.
Jedno od objašnjenja jeste da je Perijev hromozom nasleđen od pra-čoveka, koji je potom izumero. Ukoliko je to slučaj, pre otprilike 195.000 godine anatomski moderni ljudi su se zaista parili sa drevnim čovekom iz Afrike.

Newscientist,dailymail

Pozdrav svima, nije me dugo bilo.

Moglo se ocekivati, da se nadje Y hromozom koji nije Adamov. Ako je dokazano da su se sapiens i neandertalac mesali, onda mogli su tako i sapiensovi po Africi sa nekom drugom vrstom.
Ne bi me iznenadilo i da se pronadje sutra neki Y hromozom neandertalski u neko azijsko pleme.

uuuuuuuuuuuuuups! ode sav GG racun i datiranje u k....:)

Ствар је занимљива, али ја ту не видим ништа што би било превише необично. То ти је као да имаш неки скуп бројева и нашао си њихов најмањи заједнички садржалац (НЗС). Тај скуп је толико велики да смо били у стању да му додајемо велики број других бројева а да се НЗС не промени, да сви ти додати бројеви буду садржани у њему. Али, природно је и да неко погоди и неки број који није садржан у том НЗСу, и додавањем тог броја у наш скуп НЗС ће се променити. Тако је и са Y-хромозомским Адамом, он је НЗС за све познате хаплотипове. Сада, када је пронађен неки хаплотип који није био садржан у досадашњем Адаму, једноставно ће бити одређен нови НЗС - нови Адам. И иде се даље, док се не пронађу још неки хаплотипови који се не уклапају. Све су то потпуно нормалне ствари.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back