I ajde, skinem ja ove fajlove da procitam kad imam ono sta da vidim, ni jedne jedine reci o nekim vlaskim recima vec sve do poslednje pozajmice iz italijanskog jezika sa ukazanom etimologijom. Jedna te ista rec se nalazi na sirem podrucju od Istre do Boke Kotorske (zajedno sa najcakavskijim ostrvima) u vise razlicitih oblika i sa jednakim znacenjem.
nisam znao da su plata/pjata i cikara u Livno doneli Vlasi iz Rumunije....
Stvarno, iako te ovde dosta cesto branim, sve mi se vise cini da u tebi postoji jedna socijalno-patoloska zelja da omalovazis Srbe sa svim mogucim i nemogucim metodima. I kako ti vec prigovaraju pojedini forumasi, cesto to cinis potuno izvodeci izvorna znacenja van konteksta.
Ja stvarno tamo ocekivao potvrdu prisustva vlasko-romanskog elementa medju Srbima u Livanjskom polju kad tamo ono... corak.
Posto se pominje neki forumas koji sam ja i koji je nesto napisa , moram da se javim. Ali upravo ukazuje na ono sto sam izneo vise puta od jednog “forumasa” i svom ne fer ponasanjem. Pisem ca ciljem da bi diskuntanti sa dobrim namerama bili upuceni I upozoreni, da bi u buduce diskusija bila kvalitetnija
Evo kako je zapocelo, ja izjavim sledece :
"Sirenje Srbije ka istoku, sa posrbljavanjem sloveno-bugara mi nije tako jedinstven proces. Prvo zbog jezika, bugarski i srpski bi trebalo da se vise razlikuju nego srpski i slovacki ili ceski, sto nije slucaj. Postoji linearna promena jezika u stokavskom nareciju kako se ide sa zapada prema jugo-istoku, trebalo bi da bude jasna granica jezicna, sto opet nije slucaj. "
I onda, dodam sledece, (sto i nije bitno, ovo sam mogao napisati ili ne, ne bi promenilo poentu moje poruke gore napisane)
" Govorim o jeziku zato sto pre nova saznanja genetike, kada smo skoro svi bili ubedjeni da su dinarci starosedeoci, mene je bilo nerazumno da bas ti dinarci govore tako cist slovenski jezik, i imaju tako bogat slovenski recnik i slovenska imena. Danas imamo jasan odgovor na to pitanje, najsloveni su medju balkanaca "
Tako cist je znacilo da mi je bilo logicnije da bude mnogo vise pokvaren zbog velikoj vecini starosedeoca, mislim da se podrazumevalo. Posle nisam hteo da ulazim u polemiku I spamujem temu (kao sad). I u mesto kao pocetnik u genetici I malo vise preko internet saznam o toj “nauci”, ja trosim energiju na ovaj nacin sada.
Najgore u svemu tome, sto je poenta moje poruke bio i argument na tvrdnje tog forumasa o (mogucem) postojanju bitnom prvog sloja Slovena na Balkanu pre Srba. Ali evo sta se desava.
Izvadi se iz konteksta “cist slovenski jezik”, I onda prica o romanizovanom stanovnistvu.
Ja od kad sam se ukljucio, tvrdim da je bilo mesanja izmedju starosedeoca I Slovena, I naravno da svi sloveno balkanski jezici imaju uticaj starosedeoca . Ali ne moras da imas doktorat llingvistike da vidis da srpski pripada slovenskim jezicima a ne romanskim. Mene cudilo PRE saznanja o genetici da je toliko prevladao slovenski nad romanizovanim starosedeocima kad se predpostavljalo da su bili u velikoj vecini.
I dobijem linkove od “forumasa” sa istrazivanja koje daju argumente da je romanski uticaj upravo vezan za primorije i kontakte sa Italijanima

. E sad vidi sta tebi sad odgovara :
“Ovo je bio odgovor jednom forumašu koji je rekao da je dinarci govore "najčistiji slovenski jezik"”.
Naravno nisam pomislio , niti nikada napisao da stanovnici dinara govore najcistiji slovenski jezik. I totalno je nelogicno posto mislim da je bilo mesavina starosedeoca I Slovena (50/50), I kako da se jezik ne iskravi ? I sa proporcjion od 50/50 mi se cine da bi trebalo da bude jos vise pokvaren.
Ali, eto, izvadi iz konteksta, prebaci u drugu temu, i mi zajedno spamujemo temu.