Gem collection club i Mega book

Prvo,svi ovi glupanderi sto traze pomoc oko gema na netu su maloumni,jer sve informacije i pomoc koja je potrebna da bi TI doneo najbolju odluku za sebe se dobijaju na poslovnoj prezentaciji,a ne od zaludnih ljudi koji vise na netu i nemaju pojima o cemu se radi i nikada im niko nije ni preporucio nesto da vide.
Drugo,ja sam bio aktivan clan GEMA,vise od dve godine,i okupio sam oko sebe najblize rodjake i prijatelje,i svi smo zaradili neku lovu.:klap:
Ne postoji posao na svetu gde ne moras da investiras i gde ne moras da radis.Ova investicija se vraca za 2-3 nedelje i zato je mala.Velika je kada bi se cekala 2-3godine.
Prema tome,ne pricajte lose o necemu o cemu nemate pojima...To je nesto najbolje sto sam ikada radio,lepo se provodio i zaradio lovu.MOZDA SE PONOVO I VRATIM MEDJU GEMOVCE:super:

Zazimilo, a posto lajka..hocu reci ferari nema pod jerbo ga je rdja izjela, vuce malo kad se ide brze od 25km\h i to kad uspe na nizbrdici. Tako da nova tura vrbovanja i sastanaka od proleca `09...

A opet, mozda je covek otisao na Kopaonik u privatnu vilu da sumira godinu i opusti se malo uz bliznje&voljenje;)

Zaista ne razumem kolege koji su u poslu a prepucavaju se ovde. Drage kolege uživajte u svom poslu a ovim prodanim dušama ostavite mesta da ovde pričaju o nečemu što neznaju i nerazumeju. neće moći niko njima da objasni šta je ovde dobro a šta nije. neće oni moći to da shvate, ma koliko se svi mi trudili da njima objasnimo način poslovanja. Zato drage kolege DOBRO JUTRO! Meni svanulo još u aprilu. Nekima neće nikada!!!

Hajde da i ja napišem neka moja iskustva.

Prvi put sam se sa jednom vrstom piramidalnog posla susreo u leto 1996. Naravno da tada nisam imao pojma o tome.

U pitanju je bila neka WDC kompanija koja je imala dva produkta, poslovni katalog i elektronsku bazu podataka. Sve to bilo je namenjeno firmama.
Katalog je bio skup reklama, bez nekog velikog zbira korisnih podataka, ali u to vreme nešto novo i privlačno našim firmama.
Baza podataka je bila "revolucija" u to vreme. Sve firme koje se učlane imale su modemskom vezom pristup toj bazi podataka, gde su mogle da vide korisne podatke o drugim firmama, i da pretražuju po delatnosti i nazivu proizvoda/usluge. Tu su bile čak i cele lager liste firmi članova, cenovnici i sl. Svaka firma je sama ažurirala svoje podatke.
Nakon nekih 6 meseci stigao je i internet u Srbiju, pa je cela baza premeštena na internet i modernizovana.

Naš posao je bio da ubedimo firme da plate članstvo u toj bazi i reklamu u katalogu. Poseban je problem bio objasniti ljudima (socijalističkim direktorima) šta je to Internet. da ne spominjem mašine kje su se tada većinom nalazile po firmama. 386, 486, a kada su stigli i prvi pentiumi to je već bila perverzija:). No, to je neka druga priča.

Elem, mene je jedan poznanik pozvao na prezentaciju te firme, odnosno posla u njoj. Odmah sam shvatio da tu mogu da se naprave pare, pogotovo jer sam radio u komercijali jedne veletrgovine i imao dosta poslovnih poznanstava u drugim firmama, i bio sam siguran da će malo ko od njih da me odbije, kada obrazložim prednosti pristupa informacijama.
Da pojasnim mlađima... U ono vreme bilo je teško doći do informacije, za razliku od danas, kada ju je teško sakriti.

Kako sam se ja "primio" na toj prezentaciji, predočeno mi je da bih se učlanio i počeo da radim, tj. postao saradnik firme (danas akviziter ili popularnije menadžer prodaje), da moram da odslušam osnovni jednodnevni seminar, koji se svake subote održavao u Bgd. u hotelu Interkontinental, te da tamo sklopim ugovor i "učipujem se" sa 350 DM. Tako i bude.

Na tom seminaru sam saznao da nije jedini način zarade prodaja produkata firme, nego i učlanjenje drugih saradnika. Tada sam i prvi put čuo za MLM sistem prodaje.
Shvatio sam ja odmah suštinu MLM-a, ali sam ipak hteo da više saznam o tom sistemu, pa sam kupio i određenu literaturu koja je obrađivala tu oblast. Odlučio sam da, iako je sa mrežom saradnika zarada mnogo veća, da ipak jedno vreme radim solo. Tako sam ja nizao ugovre za firmu. Pošto je svaki ugovor nosio određeni broj bodova, ja sam se već kroz nekolio dana našao na drugoj poziciji u skali karijere tog MLM sistema i debelo zagazio ka trećoj.
Tu sam shvatio da ću teško sam to da postignem i krenuo sa učlanjenjem saradnika. Brzo sam skupio 10-ak ljudi koji su se učlanili, i moja je karijera napredovala, a ni zarada nije izostajala. Naravno, ja sam, naučen knjigama, nesebično pomagao svojim saradnicima u sklapanju ugovora i kasnijem "vrbovanju" njihovih direktnih saradnika. Nikada mi nije bilo mrsko da u početku odlazim na teren sa novim saradnicima, dok se ne uhodaju, pa čak i sa onim iskusnijima, koji su imali zakazane razgovore u nekim gigantima, tipa Vital - Vrbas ili Potisje Kanjiža, itd. Sve je to donosilo lepe plodove.

Ubrzo sam postao najuspešniji saradnik u celoj firmi, te sam čak i angažovan da na seminarima predajem na temu "prodajni razgovor". Ja sam to odrađivao u opuštenoj atmosferi, sa velikom dozom humora, tako da, iako zadnje predavanje na seminaru, kandidatima je bilo najopuštenije i ne smor, kao prethodna tri.

Pošto sam mojom mrežom pokrio dobar deo Vojvodine, tražio sam od uprave da nam otvore predstavništvo u Subotici. Otvorili su ga i mene postavili za rukovodioca.

Od tog momenta sam imao kompletan uvid u rad kompanije. Bili su mi dostupni spiskovi "odrađenih" firmi, kao i spiskovi svih kompanijinih saradnika.
Tada sam tek primetio jednu nelogičnost. Nesrazmerno je bio veći broj uključenja novih saradnika, od broja ugovora sa firmama.
Ako izuzmem moju (vojvođansku) mrežu, sem beogradske, gotovo nijedna nije sklapala neki ozbiljan broj ugovora sa firmama. Čak je i beogradska imala dosta veći broj uključenja od sklopljenih ugovora.
Na jednom od sastanaka rukovodstva firme sam vlasnicima izneo tu poražavajuću statistiku, i malo je reći da sam se iznenadio, kada su to primili kao nevažnu informaciju.

Ja, onako naivan, kakav sam tada bio, nisam mogao da shvatim, kako njih ne uzbuđuje da im posao funkcioniše na svega 30% tadašnje SRJ.
Sledeći dan sam seo u kancelariju, stavio spiskove ispred sebe, uzeo digitron u ruke i brzo shvatio zašto se oni ne uzbuđuju.
Samo smo se mi primili da radimo na prodaji produkata, dok su drugi isključivo radili na uključenju novih saradnika, nakon čega su ih puštali niz vodu.
Logično, mnogi od tih novih nikada nisu sklopili nijedan ugovor. Možda su i pokušali u par firmi, ali u nedostatku edukacije i pomoći sponzora, brzo su to batalili i oni se bacali na "pecanje" novih.

Smatrao sam to jako štetnim, ali sam imao druge planove, pa se nisam preterano uzbuđivao.
Naime, pripremao sam teren da se taj posao preseli u Mađarsku, gde bih ja dobio rukovođenje i odrešene ruke. Razmišljao sam: Dok posao u SRJ pukne, dotle ću ja potpuno razviti isti u Mađarskoj.

Iz meni nikada poznatih razloga, vlasnici su naprasno odustali od Mađarske i pokrenuli posao u Rusiji. I, dobro je njima tamo krenulo, ali su kroz nekoliko meseci pukli totalno sa Rusijom i izgubili ogromna uložena sredstva. Po nekim nepotvđenim informacijama, očepila ih je ruska mafija i morali su da dignu ruke i povuku se.
Para više nije ostalo da se pokrene Mađarska, a za to vreme, posao u SRJ je otišao do đavola.

Uskoro je došlo do svađe među vlasnicima i firma se raspala i prestala da radi.
Bilo mi je jako krivo, jer je to u to vreme bila zaista dobra ideja.
Ali, eto, nisu hteli da rade, već su se oslonili na piramidu, tj. priliv sredstava od uključenja, a to ne traje dugo.

Sredinom 1998. u firmu gde sam radio je stigao nekakav reklamni letak. Na njemu se reklamirao reklamni projekat "Beogradski Yellow Pages", u štampanom i elektronskom izdanju.
I meni sine ideja.

Pozovem broj sa letka, tražim vlasnika i pitam ga da li ima saradnike u Vojvodini i na koji način organizuju saradnike. Kada sam čuo da nemaju, a i da ih organizuju na klasičan način, predložio sam mu da se nađemo, jer bih ja da mu ponudim poslovnu saradnju.

Ja sam, u međuvremenu, od propasti one prve firme, pa do ovog momenta bio kreativan:mrgreen: i osmislio vlastiti MLM sistem, koji sam čuvao za dobru priliku. Nisam hteo da ga pretvorim u robni MLM, jer u robnom MLM-u mora mnogo da se rinta.
Ovo mi se učinilo savršenom prilikom.

Vlasnik te firme je prihvatio moju ponudu, kao i predlog da Yellow Pages ne bude ograničen na Bgd. već na celu zemlju, te sam i kumovao nazivu "YU Yellow Pages".
Inače, bio sam oduševljen da se neko setio da uloži pare u pokretanje takvog projekta, kakav je na zapadu odavno postojao.

Već za dva dana sam u jednom kafiću, moga prijatelja, koga sam zamolio da na dva sata zatvori za goste, održao prvu prezentaciju. Pozvao sam stare saradnike iz one bivše firme, i skoro svi su se uključili. Maltene sam preslikao onu staru mrežu.

Prednosti mog MLM sistema su bile u boljoj raspodeli novca po nivoima, kao i besplatan pristup/uključenje.

Radilo se udarnički, i svi su bili zadovoljni. Posao, kao i moja mreža se ubrzano širio. Za prva tri meseca smo firmi ostvarili profit od preko 60.000 DM. Vlasnik je bio oduševljen. Nudio mi je da se preselim u Bgd. i da vodim kompletnu prodaju. Srećom, tražio sam vreme da razmislim.

Došao je kraj te kampanje i vreme da se odštampa i distribuira štampano izdanje od 100.000 besplatnih primeraka.
E, tu je zapelo. Prvo, štampa je kasnila skoro tri meseca (već smo uveliko pokrenuli sledeću kampanju), a onda sam saznao da nije odštampano više od 30.000 primeraka.

Ja sam onda sazvao sastanak moje prodajne mreže, sve predočio ljudima i predložio da mi batalimo tog šalabajzera, da ne gubimo obraz po firmama, za tu budalu. Oni su to jednoglasno prihvatili. Tako da sam mu se u moje i u ime mojih saradnika zahvalio na saradnji.

To nije ni bitno. Bitno je da sam ovim dugačkim postom pokušao kroz konkretne primere da pokažem razliku između piramidalnog sistema, koji je loš, i jednog zdravog MLM sistema.

Moram da napomenem da nije ni svaki MLM dobar. Mnogo se razlikuju ti sistemi, od kompanije do kompanije. U svakom slučaju, nisu ili ne bi trebalo da su prevarantski.

Back