GDE PRESTAJE BESKRAJ

Ne prestaje, nema pocetak ni kraj.
Ako kazes da je svemir konacan, automatski prihvatas da postoji nesto izvan te konacnosti, nesto sa druge strane "zida", jer svaka granica ima dve strane.Opet dolazis do beskonacnosti.

Brani:
Ako kazes da je svemir konacan, automatski prihvatas da postoji nesto izvan te konacnosti, nesto sa druge strane "zida", jer svaka granica ima dve strane.
osim ako je svemir zakrivljen u sebe ... konačan ali bez kraja, bez 'zida'.

kružnica je u sebe zakrivljena jednodimenzionalna površina
sfera je u sebe zakrivljena dvodimenzionalna površina
naš svemir je možda u sebe zakrivljena trodimenzionalna površina

mudrosslav:
osim ako je svemir zakrivljen u sebe ... konačan ali bez kraja, bez 'zida'.

kružnica je u sebe zakrivljena jednodimenzionalna površina
sfera je u sebe zakrivljena dvodimenzionalna površina
naš svemir je možda u sebe zakrivljena trodimenzionalna površina

Mozda, mi poznajemo trodimenzionalan svet- verovatno si mislio 4-dimenzije.
Ja verujem da isti zakoni vaze za mikro i makrokosmos.

EVIL MUCKY:
Da li je to kraj pocetka ili pocetak kraja...shvatanje neshvatljivog privilegija je odabranih...

Ako govoriš o beskraju, onda ne pominji reči "početak" i "kraj".
Kad bi stvarno imao priliku, kao običan smrtnik, da uroniš u sav taj beskraj, daleko od toga da bi išta shvatio. Veličina beskraja i tvog uma je nemerljiva. Čak i da se samo prepustiš, pitanje je da li bi ponovo našao sebe, ono što si sada.

Brani:
Ako kazes da je svemir konacan, automatski prihvatas da postoji nesto izvan te konacnosti, nesto sa druge strane "zida", jer svaka granica ima dve strane.

Nije tacno. Prostor se nalazi samo unutar svemira, tj. svemir je prostor. Izvan prostora ne postoji vreme a samim tim ne postoji ni prostor ni druga strana zida.
Zato se moze reci da je svemir konacan.
A beskonacan je zato sto taj kraj nema svoje mesto u prostoru ;)
Sve je relativno

Mislim da negde u nekom clanku o Einsteinovoj teoriji relativnosti stoji nesto ovako

[ Nas zadatak je da uvidimo razliku izmedju onog sto STVARNO JESTE
i onog sto nas um misli da jeste. ]

Ovaj Univerzum je sam po sebi ABSOLUTAN. nas um nas vara i prikazuje ga kao ogranicenog ili relativnog.

Mislio sam na paradoks. Po svemu tome moja izjava je relativna, tako ako su sve stvari relativne to znaci da su Absolutno sve stvari relativne, gde dolazi do tvog paradokdsa.
Kada sam rekao da se nekako mora razgraniciti mislio sam na cisto definisanje te izjave.
Nekako se ipak mora definisati da su sve stvari relativne, pa cak iako je onda moja izjava relativna.
A izjava ima smisla samo zbog komunikacije izmedju mene i citalaca. Jer kako drugacije da se definise relativnost??!
Imas neku ideju??

"Bez - kraj" je ono, kako i sama riječ sugerira, što nema kraj pa, prema tome, ne može nikada i nigdje prestati. Sve što jest/postoji ili je u drugome (kao voda u čaši, napr.) ili je u sebi. Ono što je u sebi nema ništa drugo pored ili izvan sebe, jer bi to onda bio kraj, to drugo. Dakle, ono što je u sebi je beskraj, apsolut, bitak, Bog.

Parmenid, Spinoza, Hegel - da spomenem samo neke - su smatrali da je bitak ono što je u sebi i - kako je Spinoza pisao - sobom se shvaća.

beskraj uopšte ne postoji. sve matematičke veličine su konačne. beskonačno nije broj, nije čak ni niz, nego samo može biti svojstvo niza da teži + - beskonačno, a što je sve ljudsko umišljanje jer i to ''teži beskonačno'' se izvodi preko brojeva koji su konačni. kosmos je konačan. budite sigurni u to jer beskraj uopšte nije svojstvo stvari koje jesu, odnosno koje postoje, da bi postojale moraju biti konačne, jer je to uslov postojanja.

beskonačno i beskraj uošte ne spadaju u veličine - to su znakovi koji ne označavaju bilo šta.

Tacno je da beskonacnost nije velicina,ali je stvarna.Jer sve svoje ima beskonacnost.Brojke,nizovi....Cak i zivot.Kod nas se i dan danas veruje da covek kada umre ide u raj ili pakao da nastaci svoj zivot na nekom "boljem" mestu,a neki veruju da se ponovo radjamo kao neko ili nesto drugo.Tako da i beskonacnost ima svoju beskonacnost.Sve je to u stvari samo jedan krug koji kada dodje do svog pocetka krece opet da se krece u istom smeru,ali samo malo drugaciji i razvijeniji,sa vise cinjenica.

Karatiskinja:
Tacno je da beskonacnost nije velicina,ali je stvarna.Jer sve svoje ima beskonacnost.Brojke,nizovi....Cak i zivot.Kod nas se i dan danas veruje da covek kada umre ide u raj ili pakao da nastaci svoj zivot na nekom "boljem" mestu,a neki veruju da se ponovo radjamo kao neko ili nesto drugo.Tako da i beskonacnost ima svoju beskonacnost.Sve je to u stvari samo jedan krug koji kada dodje do svog pocetka krece opet da se krece u istom smeru,ali samo malo drugaciji i razvijeniji,sa vise cinjenica.

...ne smijemo mijesati Budizam i hriscanstvo , Budizam propovijeda reinkarnaciju a hriscanstvo vaskrsava dusu tj.ono sto u covjeku je vanvremensko .
Karatistkinjo, ako si to sto ti avatar govori onda u stavu 'Bokucu' priznaj sebi ko si ?

the saint:
Nije tacno. Prostor se nalazi samo unutar svemira, tj. svemir je prostor. Izvan prostora ne postoji vreme a samim tim ne postoji ni prostor ni druga strana zida.
Zato se moze reci da je svemir konacan.
A beskonacan je zato sto taj kraj nema svoje mesto u prostoru
;)
Sve je relativno
Ovde je sve kontradiktorno, mada se pokušava obrazložiti filozofskim floksulama. Kosmos tj. prostor je ograničen samo ako je nastao iz Big banga. (Opet je pitanje da li protiče vreme izvan takvog kosmosa). Međutim, ko sa sigurnošću može znati da li je kosmos ograničen, a beskonačnost, ni najsmeliji umovi, ne mogu ni zamisliti. Možda je beskonačnost: Bog, koji postoji i izvan kosmosa, ali i prožima se sa njim (intuitivna tvrdnja).

ristob:
Možda je beskonačnost Bog, koji postoji i izvan kosmosa, ali i prožima se sa njim (intuitivna tvrdnja).
Ја не могу да замислим да бог (ако постоји) постоји изван космоса, па чак ни да се прожима с космосом. Једино могу да замислим да он јесте космос, да је космос његово "тело" (ако могу тако да кажем), и да смо на тај начин сви ми његов (мали) део.

Back