ГАЗИМЕСТАН....

А, ШТА ови људи овде раде.:?:

(ИЗВИЊАВАМ се ...слике су огромне, али само сада,
ЖЕЛИМ да покажем, да добро видимо, шта се тамо дешава :think:)

gazimestan02.jpg

gazimestan01.jpg

Obimni gradjevinski radovi pored Gazimestana,

zast_zona.jpg

Na sta ce liciti okolina srpskih spomenika na KIM ukoliko
se nastavi divlja gradnja -

.

"Nazalost, nepostojanje urbanistickih planova i nepostovanje zakona
u pojedinim opstinama, doveli su do opsteg procvata divlje gradnje.
Na sve strane se gradi bez dozvola i bez urbanistickih planova.
Posebno zabrinjava sto gradnja ovakvih objekata u neposrednoj
blizini kulturno istorijskih spomenika ocigledno predstavlja planski
pokusaj da se onemoguci ocuvanje ovih kulturnih i prirodnih celina,.."

jos me ti ne znas.
moja je greska sto polazim od sebe. ja sam vidjao razne zemlje, razne narode, razne gradjevine, razne zene, biloje svacega...puno tih stvari je ostavilo prijatan utisak na meen, ali patetika "kada je moja noga dodirnula..." meni je to ...
ps.milunka rece da pazim na recnik.

...по ко зна који пут, неком другом дискутанту коментаришеш
моје поруке.:roll::roll::roll:
Стисни,...................па мени одговори, а не тако около.

Можда ти не можеш то да разумеш, ниси никада тако
нешто доживео, па нисам ни ја у било којем делу света,...
али на Космету јесам.
Кад сам изашла из превоза и први пут стала на
земљу,...ону на Косову и Метохији доживела сам неки
чудан осећај и варовао ти или не, сваки пут тај осећај имам.
Шта теби ту није јасно:?:

...по ко зна који пут, неком другом дискутанту коментаришеш
моје поруке.:roll::roll::roll:
Стисни,...................па мени одговори, а не тако около.

Можда ти не можеш то да разумеш, ниси никада тако
нешто доживео, па нисам ни ја у било којем делу света,...
али на Космету јесам.
Кад сам изашла из превоза и први пут стала на
земљу,...ону на Косову и Метохији доживела сам неки
чудан осећај и варовао ти или не, сваки пут тај осећај имам.
Шта теби ту није јасно:?:

Verujem ti, i zavidim ti...
Cini mi se, kad bih imala priliku, da bih donela grumencic zemlje, kao najdrazu Relikviju
Devedesetih- kad je manje-vise- sve pocelo, bila sam dete ,onda vise nije bilo sanse...
Mozda jednom, ipak...
Ja nisam od onih koji gube nadu, mozda se na izvesno vreme necega odreknem, ali je izgubljeno tek kad zaboravim.
Kosovo, nikad.:heart::heart::heart:

P.S. Nesto razmisljam, koliko je narod u Republici Srpskoj drugaciji od nas. Ili, su srecniji sto imaju medije koji nisu pod kontrolom. Tamo malo-malo, pa emisije o Kosovu, pa humanitarne akcije za Srbe na Kosovu...
Sinoc sam odgledala na RTRS jednu od takvih pod nazivom: Za Decane- Za Zivot...

Ne rekoh nista o Gazimestanu, ali, zar svaka stopa svete srpske zemlje na KiM nije Gazimestan?!

Verujem ti, i zavidim ti...
Cini mi se, kad bih imala priliku, da bih donela grumencic zemlje, kao najdrazu Relikviju
Devedesetih- kad je manje-vise- sve pocelo, bila sam dete ,onda vise nije bilo sanse...
Mozda jednom, ipak...
Ja nisam od onih koji gube nadu, mozda se na izvesno vreme necega odreknem, ali je izgubljeno tek kad zaboravim.
Kosovo, nikad.:heart::heart::heart:

P.S. Nesto razmisljam, koliko je narod u Republici Srpskoj drugaciji od nas. Ili, su srecniji sto imaju medije koji nisu pod kontrolom. Tamo malo-malo, pa emisije o Kosovu, pa humanitarne akcije za Srbe na Kosovu...
Sinoc sam odgledala na RTRS jednu od takvih pod nazivom: Za Decane- Za Zivot...

Ne rekoh nista o Gazimestanu, ali, zar svaka stopa svete srpske zemlje na KiM nije Gazimestan?!
nije , Gazimestan jer par kvadratnih desetina kilometara oko spomenickog kompeleksa i okolne poljane

Nezni i otmeni licar srpske poezije (i moderne) al' viteskog srca i rodoljubive duse kad je zaustio iizustio pocetni stih himnicne pesme "Na Gazimestanu" nije slutio u konzulskoj ulozi, da će 1912. godine bas na Gazimestanu, na kome je bila postrojena srpska vojska, i u njoj pesnik Milan Rakić dobrovoljac, glumac vojnik izrecitovati vojnicima Rakicevu pesmu "Na Gazimestanu". Tada je odusevljenim vojnicima komandant kazao da su culi "slavnu pesmu, slavnog pesnika iz slavne proslosti", a kad su vojnici rekli da je "pesnik cuvene pesme u njegovoj jedinici dobrovoljac", tada je komandant komandovao, odusevljen: "Pesnik, tri koraka napred"! Posto je pesnik poslusao komandu i iskoracio tri koraka, komandant je komandovao: "Vojnici, pozdrav za pesnika"! Veliki Milan Rakić nije mogao slutiti da će Gazimestan - Kosovo i Metohiju bas na stogodisnjicu nastanka njegove pesme "Na Gazimestanu" tamne sile sve preduzeti da otmu Srbima Kosovo, simbol srpske otadzbine i drzavnosti. "Ja ću dati zivot, otadzbino moja, "znajući šta dajem i zasto ga dajem", peevao je Rakic pre sto godina u patriotskom zanosu. Pitanje samo nad nama danas jeci: "Koliko nas je danas koji su orni da daju zivot za otadzbinu?

Na Gazimestanu

Silni oklopnici, bez mane i straha,
Hladni ko vaš oklop i pogleda mrka,
Vi jurnuste tada u olaku praha,
I nastade tresak i krvava trka.

Zaljuljano carstvo survalo se s vama...
Kad oluja prođe vrh Kosova ravna,
Kosovo postade nepregledna jama,
Kosturnica strašna i porazom slavna.

Kosovski junaci, zasluga je vaša
Što poslednji beste. U krvavoj stravi,
Kada trulo carstvo oružja se maša,
Svaki leš je svjesna žrtva, junak pravi.

Danas nama kažu, deci ovog veka,
Da smo nedostojni istorije naše,
Da nas zahvatila zapadnjačka reka,
I da nam se duše opasnosti plaše.

Dobra zemljo moja, lažu! Ko te voli
Danas, taj te voli, jer zna da si mati,
Je pre nas ni polja ni krševi goli
Ne mogoše nikom svesnu ljubav dati!

I danas kad dođe do poslednjeg boja,
Neozaren starog oreola sjajem,
Ja ću dati život, otadžbino moja,
Znajući šta dajem i zašto ga dajem!

1907. Milan Rakić

Poslednja izmena:

To je to :P vidim dobro napredujete u Beogradskom Pasaluku ;) ... nego lalo, sto se ti mesas, bolje ti je nadji koji Zoltan ce pod led da te smesti, *ebes komsije ercegovce i krajisnike, nece oni da se mesaju ;)

:hahaha:

sta to je brdjansko-ercegovacki kompleks velikog grada koji ni Toronto nije izlecio

Covek je samo rekao istinu....sta nije jasno svega ti:dontunderstand:?

Ma nije problem, nego koj ću quatz... Šta ima tamo?

Lepo je Čeda reko, da je Kosovo srce Srbije Beograđani bi napravili do tamo autoput...

Boze kakav si ti maloumnik....
A Ceda je takodje rekao pre par godina da mu je jedino bogatstvo 5.000 CD-a a vidi ga sad, Dedinje, Kum, Dzipovi, Siptar, BOSS odela, smaknuce premijera Djindjica, letovanje sa telohraniteljima i guvernantama, smaknuce Sljuke.....zaista osoba od poverenja!

A ko nije bio na Kosvu zaista ne bi trebao da postavlja pitanja tipa "a sta tamo ima da se vidi"...neozbiljno je i neinteligentno.:hahaha::hahaha::hahaha:
Samo potpuni idioti (oko 5% populacije) moze da se pali na Cedinu besmislenu retoriku i da veruje da je neko ko je po Silerovoj (i CZ-u) drugovao sa ubicama naseg premijera zeli da zemlju povede "napred"

Jel' to cinjenica ili nije ?
Evo neki dan vas je posetio podpredsednik US, koji samo sto nije izjavljivao kako uz veceru preferira srpsku krv, a "zvanicni BG" samo sto mu ga nije obalio :roll:
Vidis, to je tek zalosno, a ono kako razmislja neko sa strane je totalno irelevantno ;)

Да ли ти правиш разлику између "званичног Београда", у који узгред буди речено спадају у много већем
проценту сви остали, а најмање Београђани и 2 милиона обичних људи, Београђана?

Не знам стварно одакле толика мржња према Беогрду? Шокирана сам.

Spomenik na Gazimestanu je sagradjen pocetkom ' 50 znaci za vreme blistave karijere druga komuniste Aleksandra Rankovica pa posle izvesnog perioda tu se sjatio i drug Sloba ... Tik pored je Muratovo turbe( hram ) tj. u istom su dvoristu .

Obicni ljudi ( posebno zenski svet ) dolaze na Gazimestan da se mole i veruju da je to sveto mesto i da ima lekovite moci.Samo posebi sasvim normalno za one koji veruju u to .... E sada sto se to mesto koristilo i koristi za druge namene to je sasvim druga prica...

Poslednja izmena:
Да ли ти правиш разлику између "званичног Београда", у који узгред буди речено спадају у много већем
проценту сви остали, а најмање Београђани и 2 милиона обичних људи, Београђана?

Не знам стварно одакле толика мржња према Беогрду? Шокирана сам.

Da, da...

http://www.electoralgeography.com/en/countries/s/serbia/2007-legislative-elections-serbia.html

;)

p.s. Mrznja? Znas kako kazu, nit' mi smrdi nit' mirise...prema njemu osecam kao prema Bukurestu ili Sofiji :roll:

Back