GAŠIĆ OSVANUO NA FRESCI

Фрескописање само посеби је врста сликарства, и оно није резервисано само за цркве, па тако и ово не мора да буде проблем. Црква наша има правила која би се требала испоштовати да нешто буде храм, кад то нешто већ буде прелазило у њен посед, али то у овом случају још није случај, ако икада и буде, по садашњим критеријумима ни овде неће бити замерке.

Ne razumijem...nece bit zamjerke po sadasnjim kriterijumima..?

Kako to misliš, postoje privatne Crkve i svako može bez dozvole da zida crkve, nema veze zo ni sa zadužbinarstvom i tu postoji zakon o ZF i F?

Svako mesto ima svoju parohiju.

Црква у смислу грађевине, а не она у којој се служе литургије и која има свог пароха, тј. која је под јуриздикцијом СПЦ. Свако може да подигне цркву, ако за то добије грађевинску дозволу, јер друга ти дозвола не треба. Уколико ти решиш да је поклониш цркви, тада се покреће посебан поступак, како у световноправно, тако и у црквеноправном смислу. Наравно, постоји могућност да у договору са црквом градиш храм, али тада си ти отприлике само финансијер, и у свему се мораш договорити са надлежним парохом.

[/U]

Ne razumijem...nece bit zamjerke po sadasnjim kriterijumima..?

Добро, овде сад гледамо само насликану фреску, па по њој само и судим, али уколико све друго буде испоштовано, апсолутно сам сигуран да она неће бити никакав проблем.

Црква у смислу грађевине, а не она у којој се служе литургије и која има свог пароха, тј. која је под јуриздикцијом СПЦ. Свако може да подигне цркву, ако за то добије грађевинску дозволу, јер друга ти дозвола не треба. Уколико ти решиш да је поклониш цркви, тада се покреће посебан поступак, како у световноправно, тако и у црквеноправном смислу. Наравно, постоји могућност да у договору са црквом градиш храм, али тада си ти отприлике само финансијер, и у свему се мораш договорити са надлежним парохом.

Ako sam dobro razumeo - nije osveštan objekat, pa ga Crkva ne računa u svoje.

Ne može verski objekat da bude izgrađen bez dozvole pomesne epahrije, građevinske dozvole na lokalu i sve ono što zahteva gradnju civilnog objekta + za verske posebno.

Tako Rumuni i Bugari osveštaju garaže koje su napravili za verske službe, pa se na to ćuti.

Da li je to bilo za Pravoslavlje ili za ljubav prema bliznjem svome...ne znam, ali gresila nisam prema drugome, pomogla i preko svojih mogucnosti..pa ako to nije dovoljno da se bude hriscanin...ne znam vise i bolje...a ti, sta si ti ucinio za bliznjega svoga, ne za Pravoslavlje?

Ja sam nebitan u odnosu na ovaj veliki cin ovog velikog Ktitora.
Svi mi smo nebitni.

Neka bezgresan baci prvi kamen.

- - - - - - - - - -

Naravno, kada je gradio crkvu. E sad, zdrav razum ima puno protiv toga da se on naslika u njoj, ili da na sva usta viče kako je on ktitor, kao recimo na bilbordu u blizini crkve.

To sta ce biti naslikano je stvar Crkve. Ja sam duboko ubedjen da cine Pravu Stvar.

Погледах сад на интернету, СПЦ је планирала изградњу цркве, коју су на крају финансирали Гашићи, а извођаче радова нашла је сама СПЦ. Тако да, може се сматрати да су ово ти важећи критеријуми које малопре поменух. :)

А ево и како црква изгледа.

491Jwdc.jpg

I meni se cini da govorimo o razlicitim stvarima...da li je nesto hram ili nije..

Pa zna se šta je verski objekat.

Ono što kaže Tihi, može kititor da bude ikonopisan u Crkvi. Na primer, Milo je ikonopisan u Hramu u Podgorici, ali je on i zaista insistirao na gradnji, da bude priveden posao kraju, i bio, kako god, od kojih god para i ozbiljan donator...

Razumem da bude ikonopinsan, al gradnja, kao svaki objekat..to već nešto ne..

Nisu jedini.Čačanski privrednik Milenko Kostić je oslikan u maloj crkvi, u Kotražu kod Čačka, čiju gradnju je finansirao.
Na njenom zidu oslikan je sa bivšom i sadašnjom ženom i troje dece.
Porodica Kostić sastavni je deo scene „Čuda Svetog Nikole na moru“, a freskopisac im je dodelio ulogu spasenih koji plove čamcem.

freska7.jpg

Ako sam dobro razumeo - nije osveštan objekat, pa ga Crkva ne računa u svoje.

Ne može verski objekat da bude izgrađen bez dozvole pomesne epahrije, građevinske dozvole na lokalu i sve ono što zahteva gradnju civilnog objekta + za verske posebno.

Tako Rumuni i Bugari osveštaju garaže koje su napravili za verske službe, pa se na to ćuti.

Власништво цркве је власништво као и свако друго, не мора она одмах да освешта цркву, ако је добија тако на поклон... али ни та црва није верски објекат док не буде освештана.

Изградња цркве као објекта не пита за дозволу епархије, бискупије или чега већ, то је објекат као и сваки други, али за одржавање верских обреда, потребно је предузети одређене кораке, пре свега од стране верске заједнице, којој тај објекат евентуално допадне.

Нпр. мормонска црква у Солт Лејк Ситију с вана личи на својеврсни храм, док она у Новом Саду је у облику обичне пословне зграде, коју је могло да изгради било које физичко или правно лице уз грађевинску дозволу.

Poslednja izmena:
Погледах сад на интернету, СПЦ је планирала изградњу цркве, коју су на крају финансирали Гашићи, а извођаче радова нашла је сама СПЦ. Тако да, може се сматрати да су ово ти важећи критеријуми које малопре поменух. :)

А ево и како црква изгледа.

491Jwdc.jpg

E, to je već druga stvar.

Back