GAŠIĆ OSVANUO NA FRESCI

U redu!
Pitam...ja neznalica...zasto mora freska sa likom ktitora i nekog sveca?
Zar da se klanjam nekom sipcu, kako napisa jedan kolega, uz lik Sv. Jovana?
Dajte, ljudi, razmislimo o tome sta ostavljamo buducim generacijama i na koji nivo spustamo Pravoslavlje!

Gašić je od Šibtarskog plemena Gaši

- - - - - - - - - -

naši unučići će ljubiti tu gresku

Upravo o tome i ja pričam...

Kao sto napis kolega toz972

"Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje"...

Zasto ta nasa Crkva ne pozove vjernike da visak svoje imovine, ne treba mnogo, uloze u skolovanje djece izbjeglica i siromasnih, izgradnju krova nad glavom vojnicima i borcima koji ostavise zivote zarad Pravoslavlja i Slobode srpskoga naroda...itd., itd., i da se razumijemo, ovo sta ja sada pisem, samo je dokaz da nasa Crkva trpi kritiku i da mozemo da se poboljsamo u svakom pogledu.

- - - - - - - - - -

Gašić je od Šibtarskog plemena Gaši

- - - - - - - - - -

naši unučići će ljubiti tu gresku

Ne vidim prolem u cinjenici da su se pripadnici plemena Gasi vratili vjeri svojih pradjedova...ako jesu!

Nije neuobičajeno da ktitori manastira budu prikazani na freskama, ma kako neukusno ovo izgledala. Ali zar nije za crkvu problem to što su Gašića naslikani protivno kanonima pravoslavnog freskoslikarstva?

I to je jedno od pitanja koje mene, neznalicu u tim stvarima, muci!
Dakle, postovani kolega, koji su to kanoni, osim onih estetskih i, cini mi se, vjerskih, koje krse ove prikaze?

Sveci imaju oreol. ktitori ne.

Pokenjam se na sve vas botove grobarsko partijaške.

licemeri, jeste li vi lično poznavali Jovana krstitelja i ostale likove na freskama, ikonama, da znate šta su sve činili i pričali dok su bii živi?

Gašić i Vučić su uradili više dobrog za srpski narod od stotina tih svetaca. Svakako mogli su i bolje ,ali niko pa ni sveci nisu moralno savršeni.

Takođe vama licemerima ne smetaju dvometarski bilbordi, reklamne slike nekakvih nebitnih likova po gradovima.
ni oslikani murali tuđmanovih fudbalera prtizana na javnim zgradama, gornjeg dorćola itd
(koje izgleda gradske vlasti ne smeju da izbrišu?! ili su kupljeni od narko kartela šiptarsko grobarskog, iako je zakonom zabranjeno crtanje spomenika na fasadama).
Isto, murali nekakvih poginulih klinaca, huligana. itd.

Vreme je da se prestane sa napadima na stubove srpstva C.Zvezdu, Crkvu, Vojsku i SANu, od strane grobarsko ustaško tursko pedersko seljačko partijaških glupih botova i soroševih nato mafija sistemskih medija. Gamad prljava uzalud se nada da će vratiti vreme lopovluka prethodnih decenija.
Ako država ne donese zakone da se svako ko napada stubove privodi i hapsi, i ako je služba korumpirana i puna špijuna. Mi normalni, zvezdaško nestranački pravdoljubivo buntovni građani, ćemo se samoorganizovati i juriti pomenutu botovsko stranačku gamad ko pokemone po gradovima, njihovu imovinu, a i širu familiju će im pojesti mrak. Ovom jajarskom politikom medijske propagande koju oni vode krše se kodeski i pravila dostojanstvene igre, te tako možemo i mi ostali većinski narod, mimo zakona da sprovedemo masovnu deratizaciju manjinske sekte koja ne poštuje našu pravu stvar.

CrmqRDaXYAEtsnS.jpg

А ко диже цркву задужбину,
Не диже је Теби него себи.
Цркве дижу да их виде људи,
Цркве дижу, Богу се не моле,
Нит Божији закон испуњују.
Великаши правду погазили,
Богаташи милост оставили,

Свети Владика Николај Велимировић

Back