Garancija za polovan automobil, koliko ima smisla?

U beogradu vidim poneki neregistrovan na periferiji ali je prava retkost danas. Bukvalno su pre 3-4 godine iščezli sa onim malim alfama.

Po zakonu je svaki plac dužan da daje garanciju na svaki polovan automobil koji proda. Ukoliko nije drugačije navedeno u ugovoru tj može minimalno da bude godinu dana.

Po meni je to sve korektno i ako auto ima pravu km i urađene sve servise onda nema nikakvih problema.

Havarije do dve godine po kupovini svih automobila plaća prodavac

Većina ljudi ne zna da, ako se ubrzo posle kupovine novog ili polovnog automobila desi kvar koji nije deo redovnog održavanja, prodavac mora da snosi troškove popravke ili u slučaju veće havarije vrati novac, izjavila je za Biznis.rs pravna savetnica Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Nikica Jovanović.

„Kao za bilo koju robu, za nov automobil dobijate dve godine garancije. Potreban je fiskalni račun, a ako je garancija duža i garantni list. Kada kupujete na autoplacu, za polovne automobile garancija važi dve godine, a ako je tako ugovorena, može se skratiti na godinu dana. Ako se u tom periodu desi neki nedostatak ili kvar, možete da se obratite prodavcu i zahtevate od njega da to u svom trošku otkloni“, objasnila je Jovanović.

Kupci su zaštićeni zakonom jedino ako do vozila dođu na formalnom tržištu. Podrazumeva se da auto treba da se vozi i koristi na uobičajen način za vreme dok traje garancija. Naša sagovornica je istakla kako se računa da nećete zapustiti automobil, njegovo održavanje i servise.

„Kada neko kupuje od fizičkog lica preko oglasa, tu je bukvalno prepušten sam sebi i dogovoru sa njim. Garancija važi jedino ako auto kupite od registrovane firme. Možete da se pozovete na Zakon o zaštiti potrošača samo ako imate račun“, rekla je Jovanović.

Poslednja izmena od moderatora:
U beogradu vidim poneki neregistrovan na periferiji ali je prava retkost danas. Bukvalno su pre 3-4 godine iščezli sa onim malim alfama.

Po zakonu je svaki plac dužan da daje garanciju na svaki polovan automobil koji proda. Ukoliko nije drugačije navedeno u ugovoru tj može minimalno da bude godinu dana.

Po meni je to sve korektno i ako auto ima pravu km i urađene sve servise onda nema nikakvih problema.
Nema problema, a lepo su stavili u oglas da ne daju garanciju. Verovatno će to biti i u ugovoru, a čak i ako ne bude u oglasu stoje brojevi šasija za sve njih tako da se zna koja se vozila odnosi.
Ukratko - kupi auto i kad ti se pokvari možeš samo da dobiješ ... da ne kažem šta. Znaš na šta mislim.
E sad ti meni reci kako to kad ne daje garanciju ovlašćeni Tojotin prodavac za Tojotina vozila stara manje od dve godine koja su prešla 130 - 160 hiljada očekuješ da garanciju daje neki Dule za auto star recimo 10 godina sa 200 hiljada pređenih??

Havarije do dve godine po kupovini svih automobila plaća prodavac

Većina ljudi ne zna da, ako se ubrzo posle kupovine novog ili polovnog automobila desi kvar koji nije deo redovnog održavanja, prodavac mora da snosi troškove popravke ili u slučaju veće havarije vrati novac, izjavila je za Biznis.rs pravna savetnica Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Nikica Jovanović.

„Kao za bilo koju robu, za nov automobil dobijate dve godine garancije. Potreban je fiskalni račun, a ako je garancija duža i garantni list. Kada kupujete na autoplacu, za polovne automobile garancija važi dve godine, a ako je tako ugovorena, može se skratiti na godinu dana. Ako se u tom periodu desi neki nedostatak ili kvar, možete da se obratite prodavcu i zahtevate od njega da to u svom trošku otkloni“, objasnila je Jovanović.

Kupci su zaštićeni zakonom jedino ako do vozila dođu na formalnom tržištu. Podrazumeva se da auto treba da se vozi i koristi na uobičajen način za vreme dok traje garancija. Naša sagovornica je istakla kako se računa da nećete zapustiti automobil, njegovo održavanje i servise.

„Kada neko kupuje od fizičkog lica preko oglasa, tu je bukvalno prepušten sam sebi i dogovoru sa njim. Garancija važi jedino ako auto kupite od registrovane firme. Možete da se pozovete na Zakon o zaštiti potrošača samo ako imate račun“, rekla je Jovanović.
Ma sve je to lepo, ali ako se ta firma u startu ogradi kao ona Tojota onda od toga nema ništa.

Ugl se veliki servis radi po zaključenju kupoprodajnog ugovora.

Na ovaj način se osigurava kupac od eventualnih prevara od strane placa koji prodaje vozilo ili posreduje u prodaji.
A ti kao vlasnik dva automobila za poslednjih 25 godina od cega si kupio ovaj drugi pre 14 godina znas da se radi servis? :hahaha:
Idi sedi i pokri se usima.
Placevi u 95% slucajeva ne rade nikakve servise. Na fakturama pise da se vozilo kupuje u vidjenom stanju a jedina garancija se daje na blok motora i na menjac jer to bas retko crkne.
Sve vas koji hocete garanciju treba usloviti da odrzavate u ovlascenom servisu pa da vas deru jer ako se nov automobil pod garancijom odrzava u ovlascenom onda je logicno da se tako odrzava i polovnjak pod garancijom a da kupac snosi troskove servisa.
Da ne bi mozda da ga odrzavas kod Gige a da imas garanciju? :per:
I mario jos ne odgovara na postavljeno mu pitanje kako bi dao garanciju na monitr kompjutera star 10 godina a kog je prodao za 50€.
Grbavi se samo tako jer tako je i sa kolima.

A ti kao vlasnik dva automobila za poslednjih 25 godina od cega si kupio ovaj drugi pre 14 godina znas da se radi servis? :hahaha:
Idi sedi i pokri se usima.
Placevi u 95% slucajeva ne rade nikakve servise. Na fakturama pise da se vozilo kupuje u vidjenom stanju a jedina garancija se daje na blok motora i na menjac jer to bas retko crkne.
Ja sam one iz Tojote razumeo da ne daju garanciju na bilo šta.

Dule ti možeš uvek da glumiš babu kada prodaješ auto ali svi placevi po zakonu moraju da daju garanciju od dve godine ili godinu ako se navede u kupoprodajnom ugovoru.

Tojota daje fabričku garanciju 5-7 godina ako se ne varam kao i koreanci ili se doplaćuje otkud sad da ne daju za automobile od dve god? Daju još kako naravno. Po meni je najbolje kupovati automobile sa 5 godina gde vam preostaje još 2 godine fabričke garancije pod uslovom da je prethodni vlasnik održavao u ovlašćenom servisu.

Zakon je prilično jasan i ne može se dvojako tumačiti kako kom prevarantu odgovara.

Nadam se da će se na ovaj način navatati prevaranti u kratkom roku. Koga briga dal se tebi na placu isplati da uvoziš krš star 20-25 godina?!??

Dule ti možeš uvek da glumiš babu kada prodaješ auto ali svi placevi po zakonu moraju da daju garanciju od dve godine ili godinu ako se navede u kupoprodajnom ugovoru.

Tojota daje fabričku garanciju 5-7 godina ako se ne varam kao i koreanci ili se doplaćuje otkud sad da ne daju za automobile od dve god? Daju još kako naravno. Po meni je najbolje kupovati automobile sa 5 godina gde vam preostaje još 2 godine fabričke garancije pod uslovom da je prethodni vlasnik održavao u ovlašćenom servisu.

Zakon je prilično jasan i ne može se dvojako tumačiti kako kom prevarantu odgovara.

Nadam se da će se na ovaj način navatati prevaranti u kratkom roku. Koga briga dal se tebi na placu isplati da uvoziš krš star 20-25 godina?!??
U Tojotinoj garanciji se verovatno pominje i kilometraža. Najčešće je to 100.000 km. Zato ona vozila sa oglasa kojeg sam postavio više nemaju garanciju.

Sigurno ste viđali one oglase u kojima neke carinarnice prodaju kola. Ima li tu garancije? Taman posla, lepo piše da se prodaje u viđenom stanju i kraj priče. Ta kola najčešće ne mogu ni da upale jer su stajala mesecima, pa i godinama. Odmah mora novi akumulator.
Carinarnica je inače državna ustanova i naravno pravno lice. Kud ćeš pravnije od toga?

Toyota USA:

The factory coverage warranty period begins on the vehicle’s in-service date, which is the first date the vehicle is either delivered to the original purchaser, lessor, or used as a company car or demonstration vehicle.

Basic Coverage is 36 months/36,000 miles, whichever occurs first, from the date of first use and covers all components other than normal wear and maintenance items. This warranty covers repairs and adjustments needed to correct defects in materials or workmanship or any part supplied by Toyota, subject to exceptions.

Powertrain Coverage is 60 months/60,000 miles, whichever occurs first, from the date of first use and includes engine, transmission/transaxle, front-wheel-drive system and rear-wheel drive system.

Rust-Through Coverage is 60 months/unlimited miles, from the date of first use regardless of mileage and covers corrosion perforation of sheet metal.

Emissions Coverage varies under Federal and California regulations. Refer to your Warranty and Maintenance Guide booklet for complete details.

Bilo je priča na drugim temama pa je premešteno - dakle koliko ima smisla i kad uopšte treba da postoji garancija na polovni automobil?

Niko ne daje garanciju na polovnu robu pa ne vidom razlog zašto bi bila garancija na polovne automobile, možda jedino garancija na predjene kilometre ako postoji validna servisna knjiga.
Niko tu ne može da garantuje da je vozilo redovno odrzavano.

Može ali onda je garancija minimalno godinu dana.

Mora da napomene sve nepravilnosti na automobilu sve redom ponaosob za koje ne važi garancija a za sve ostalo važi minimalna garancija od godinu dana. To je odlično rešeno i nestaće pokvarenjaci i prevaranti u kratkom roku.

Znači leva kvaka polomljena, leva spona ima lufta neispravna i tako u nedogled.

Po zakonu je svaki preprodavac i plac dužan da daje garanciju od dve godine upravo zbog tih prevara sa kilometražom i održavanjem.

Kod mene ne daju nikakvu garanciju osim za kilometrazu ako je vozilo kupljeno u CZ ali imas 14 dana probni period gde možeš da vratiš vozilo bez ikakvih problema.

Za polovnu robu se podrazumeva da nije 100% ispravna.

Sve što se pokvari u periodu od dve godine mora prodavac da otkloni o svom trošku ukoliko po stavkama nije naveo neispravnost tog dela. Znači ako navede pokvarena račva za vodu neispravna onda nije dužan da je zameni a automobil ne može da se vozi do zamene istog dela.

Trgovci mogu da se ograde recimo napišu neispravan zupčasti kaiš pa ako pukne nikome ništa.

Nema više varanja i vaćarenja kupaca gotovo je.

Izvoli na placu otvori garažu plati majstora i radi velike servise. Plata majstora 1000 evra trošak.

Mora tako kako sam naveo nema druge. Upozorenja tipa u viđenom stanju preprodavci na placevima mogu da okače mačku o rep.

Zakon je jasan garancija dve godine ili minimum godinu dana ako se navede u ugovoru. Ono što ne želiš da garantuješ moraš da označiš kao neispravno po stavkama.

Biće sve više likova kao dule koji izbegavaju plaćanje poreza, sakrivaju automobile i glume obične prodavce. dok ih ne pohvataju sve.

Trebalo bi podeliti auta na ispravne i neispravne.
Ispravni tj buduci ispravni se uvoze u nekom stanju, ams pri uvozu uoci nedostatke, prodavac otkloni te nedostatke i pri prodaji
da bude obavezan veliki servis i tehnicki, tako da kupac dobije potpuno ispravno vozilo sa garancijom od 1 god.
Neispravnima ams isto da popise nedostatke, ne mora ni veliki servis ni tehnicki ali pri prodaji mora da se prodaju kao neispravni.
Tako da kupac zna da treba da popravlja i tad nema nikakvu garanciju.
Naravno da ce ispravni biti skuplji ali ce kupac imati neku sigurnost.
Mada se to nikad ne zna, skoro sam isao na 3km udaljenosti, otisao normalno, kad sam se vracao poce da se cuje neki lezaj,
na 500m nesta kvacilo - otisao druk lager.

Back