Game Of Thrones

Što se mene tiče, van svake sumnje najbolja od svih 60 epizoda. Više mi se sviđa od prethodne. Apsolutno sve je dobro odrađeno; nema nelogičnosti koje sprečavaju da pomislim da kažem da je dobro, više mi se sviđa dosta od prethodne epizode. Gluma fenomenalna (izuzev Klark, no dobro to je klasika), scenografija nevjerovatna; odlično izgledaju čak i najočekivanije scene (Toranj radosti)...sve je fenomenalno.

Mislim da mi utisak nije zbog toga što je sve prije 8. epizode bilo...pa, onako. Ovo je na većem nivou od bilo čega što sam vidio od početka serije, ovako prvi mi je utisak. Jedina mana je što epizoda nije trajala duže; 70 minuta proleti nevjerovatno (čak i u najsporijim scenama).

Zaista maestralno odrađeno; zamjeram mu holivudske klišee iz prethodne epizode, ali ako bi Sapočnik režirao od sada pa na dalje svaku epizodu ovo ne samo što će da se popne na nivo standarda iz 1. sezone, već će potencijalno i daleko da je prešiša.

Ako nije možda najbolja epizoda cele serije, barem je najbolja završna epizoda. Nisu nas ostavili praktično ni sa jednim cliffhanger-om, što sam donekle i očekivao jer su obećali zapravo da će nas "zadovoljiti" ovog puta.

Da ne ispadne da je sve savršeno, sljedeće su manjkavosti:
* Sersina reakcija na Tomenovu smrt je isuviše hladna. Iako razumijem donekle, jer posle Džofrija i Mirsele ovo je bukvalno očekivala i bila spremna na to; ali dolazi do izražaja njen potpuno hladni i psihotični dio ličnosti pomalo previše. Shvatam da je epizoda već dugo potrajala, ali mislim da je ipak trebalo da joj ubace barem koju suzu, da ne izgleda u tom momentu kao da je izašla iz Star Wars glumačke ekipe na momenat :D
* Dajana Rig nije dobro odradila baš svoj posao. Glumica je odlična čim se pojavi na malim ekranima, ali ovog puta djeluje kao "klasična" svoja. U razgovoru sa pobunjenim Dornjankama ni na jedan momenat se ne čini da je ostala bez sina i oba unuka, tj. praktično čitavog svog potomstva i da je dovedeno u pitanje samo ime kuće u koju je ušla. Baba izgleda pribrano kao i svaki dan i jedva uopšte potreseno; shvatam da je kraljica trnja, ali volio bih da vidim jedan momenat kako slabosti njene ličnosti dolaze do izražaja, a saznanje da joj je porodica bila masakrirana savršeni je momenat za tako nešto bio
* malo više dijaloga bih volio, u prvom redu Sanse i Maloprstića

Ali kao što rekoh, nemam riječi koliko sam prosto oduševljen. :D OK, dijelovi i ove epizode izgledaju holivudski, ali više vuku na umjetnički efekat nego puki vizuelni spektakl.

P. S. Scena u septi ostavila utisak sličan onom poslije Crvenog vjenčanja. Zapravo, s obzirom da sam samo očekivao ovaj dio, možda i nešto veći. Od tada nije bilo ovako nečeg.

Poslednja izmena:
Кратак садржај-ликови падају као муве, Џендри већ трећу сезону заредом весла...Гррррр...

* Gvozdena ostrva - Juron
* Sjever - Sansa/Džon
* Dol - Maloprstić u savezu sa Sjevernjacima
* Hvat - trnokralj'ca
* Dorna - Amazonke
* Rečne zemlje - pitanje je šta će se ovdje desiti. Iz epizode ne djeluje da je Džejmi održao obećanje, već da je vratio Edmura Frejevima, ili bar nije rekao istinu da je Edmura odveo sa ženom i djeteton u kućni pritvor u Zapadne zemlje. Što se serije tiče, glavna linija Frejevih je izumrla - ukoliko nema neke sporedne, Edmurova važnost se može opet vratiti na scenu, a svakako će povratak Tirelovih biti poželjan

Možda mali nekako dođe na čelo Olujnih zemalja. Trenutno samo Davos i Melisandra znaju za njegov identitet. Koliko kapiram, olujci su bili uglavnom primireni i prihvatili da imaju istog kralja kao i visokog lorda za sada. Sersi će bogami teško da prihvate, ako već jesu Džofrija i Tomena.

P. S. Zmajkamen??? Šta se tamo kog đavola dešava. Ostaci Stanisove vojske su se bili priključili Džonu; kude će sad oni. Zbunjeno čekaju Deneris?

Zima je konačno ebeno došla :lol:

I ja bih rekao da je ovo najbolja epizoda, i u njoj su dve meni najdraže dve smrti u čitavoj seriji - komično-apsurdna scena Tomenovog skoka koja me je ostavila u šoku i smehu, te sam ponovo vraćao da je gledam, i smrt Frejeva, sa badass Arjom. Zapravo sam i očekivao smrt Freja, ali ne na ovaj način.

I možda bitnije od svega, gotovo u potpunosti potvrđena R+L=J teorija! Pritom, nisam očekivao da Džona proglase tako lako kraljem severa, ali je i to odličan trenutak (Uzmite u obzir da ga je gotovo mala Lyanna proglasila kraljem, a ona nosi ime njegove majke!). Sansa je izgledala zadovoljna tim izborom, ali pogled koji joj je Maloprstić uputio potom ju je s razlogom zabrinuo. Pitanje je koliko će sada Maloprstić ići u krajnosti da dobije šta želi, i da li će to rezultovati smrću još jednog Starka.

Sersei je sada u full-Hitler modu, i mislim da sledi raspad ljubavi s Džejmijem, koji ako posle svega ovoga sad ne skapira da je Sersi psihopata, onda zaista treba on da umre pre nje. No mislim da će se opametiti, pogotovo što je on bio taj koji je žrtvovao svoje ime da bi spasio grad kojem je pretio ludi kralj sa zalihama one vatre pod gradom, a koju je Sersei sada iskoristila u slične svrhe.

Inače, može li iko da objasni Varisovu moć teleportacije? Jedan čas je u Dorni, a sledeći sa Deneris na brodu. Ne mogu da shvatim da li su ga oni usput pokupili ili se on vratio? Sve zavisi koliko je vremena prošlo, naravno, ali nam to nije dato u nekim naznakama. Šteta što nismo videli dotračke ratnike kako se tresu u strahu od mora :lol:

Iako bih želeo da Deneris što pre umre, kapiram da su dali naznake o tome da će na neki način ući u brak sa Džonom, kad je već rekla da će da traži saveznika među kućama Westerosa. On deluje kao naprikladniji kandidat u datom trenutku, pogotovo što i nema mnogo ostalih preživelih, a da nisu vladajuće žene (što je isto moguće al ne verujem da dve kraljice mogu da sede na tronu xD). Mada, bilo bi zanimljivo da se Maloprstić tu umeša, ako se već razočara u Sansu i odluči da sedne na tron po svaku cenu. No ne verujem da bi Deni želela vezu sa jednim motherless bastard born in the South.

Sersei je sada u full-Hitler modu, i mislim da sledi raspad ljubavi s Džejmijem, koji ako posle svega ovoga sad ne skapira da je Sersi psihopata, onda zaista treba on da umre pre nje. No mislim da će se opametiti, pogotovo što je on bio taj koji je žrtvovao svoje ime da bi spasio grad kojem je pretio ludi kralj sa zalihama one vatre pod gradom, a koju je Sersei sada iskoristila u slične svrhe.

Ne zaboravi da je Džejmi sada gospodar Livačke stijene, jer nasljeđuje strica. Mislim da nije nezamislivo da taj raspad dođe nedugo nakon što ga Sersi imenuje za zaštitnika Zapada...i ovaj kao Kevan nekada, poslije bolne scene raskida doduše, zapali za zapadne zemlje.

Ono što mene interesuje jeste gdje je tačno Edmjur. Serija je ostala potpuno nejasna. Da li bi ga Džejmi baš prevario i samo vratio natrag kao zatočenika Frejevima? Nešto sumnjam.

Ako je Arja zapravo izmasakrirala Frejeve ako sam dobro shvatio sve redom, ostaje pitanje ko će biti novi gospodar Blizanaca i uopšteno Rečnih zemalja.

Mislim da je Maloprstić tu namjerio svoje oko kao sljedeću metu. Već kontroliše Harenhol sa okolinom i to potpuno nezavisno od Frejevih. Iskren da budem malo me iznenađuje što je onoliko iskren bio Sansi...očekivao bih da ipak još malo glumi. Tipa, pošto već gej brak nije dozvoljen u Vesterosu, Sansu uda za Robina Arina i onda kada mali jadni klinjo padne sa konja proglasi Sansu za gospodaricu Dola (dok, po njegovom mišljenju, već ima Sjever). Mislim da je namjeravao kroz brak sa njom i pohod protiv Frejevih osvjetnički da zauzme i Rečne zemlje i da tako kontroliše 3 od 9 velikih teritorija. No, opet, čak i u takvoj perspektivi sam gvozdeni presto i dalje djeluje dosta daleko.

Inače, može li iko da objasni Varisovu moć teleportacije? Jedan čas je u Dorni, a sledeći sa Deneris na brodu. Ne mogu da shvatim da li su ga oni usput pokupili ili se on vratio?

Očigledno je da je prošlo dosta vremena. Sjeti se da oni u suštini nisu imali ni dovoljno brodova; ovo je poslije jednog perioda brodogradnje. Denin flagship sa pozlaćenim zmajem je očigledno nova tvorevina. I još pazi na silna jedra sa grbovima Targerijanaca...sve je to trebalo spremiti. To je, tipa, možda i nekoliko mjeseci docnije.
Sezona završava Sersinim krunisanjem; ako tu dodatnu scenu više interpretiraš kao tizer iduće sezone, onda ima više smisla.

Poslednja izmena:
Ne zaboravi da je Džejmi sada gospodar Livačke stijene, jer nasljeđuje strica. Mislim da nije nezamislivo da taj raspad dođe nedugo nakon što ga Sersi imenuje za zaštitnika Zapada...i ovaj kao Kevan nekada, poslije bolne scene raskida doduše, zapali za zapadne zemlje.

Ono što mene interesuje jeste gdje je tačno Edmjur. Serija je ostala potpuno nejasna. Da li bi ga Džejmi baš prevario i samo vratio natrag kao zatočenika Frejevima? Nešto sumnjam.

Ako je Arja zapravo izmasakrirala Frejeve ako sam dobro shvatio sve redom, ostaje pitanje ko će biti novi gospodar Blizanaca i uopšteno Rečnih zemalja.

Mislim da je Maloprstić tu namjerio svoje oko kao sljedeću metu. Već kontroliše Harenhol sa okolinom i to potpuno nezavisno od Frejevih. Iskren da budem malo me iznenađuje što je onoliko iskren bio Sansi...očekivao bih da ipak još malo glumi. Tipa, pošto već gej brak nije dozvoljen u Vesterosu, Sansu uda za Robina Arina i onda kada mali jadni klinjo padne sa konja proglasi Sansu za gospodaricu Dola (dok, po njegovom mišljenju, već ima Sjever). Mislim da je namjeravao kroz brak sa njom i pohod protiv Frejevih osvjetnički da zauzme i Rečne zemlje i da tako kontroliše 3 od 9 velikih teritorija. No, opet, čak i u takvoj perspektivi sam gvozdeni presto i dalje djeluje dosta daleko.

.

Zar Maloprstic kao gospodar Harendvora vec ne kontrolise recne zemlje? U knjigama je bar tako

Ja se i dalje nadam da je Blackfish živ, da su ga kojim slučajem njegovi vojnici spasili, i lažno izvestili o smrti :lol: Pitam se koliko će Džon da bude vođen osvetom, da li će hteti da povrati Riverrun u čast imena svoje "majke". Ovako, njihov plan da se bore protiv pretnje sa Severa deluje kao banalan jer nemaju apsolutno ništa. Jedino što im ostaje jeste da čekaju da Deneris pokori Kings Landing pa s njom da stupe u savez.

Inače mi pade na pamet da će Deneris možda naleteti na Jurona i njegovu flotu u putu ka Westerosu, što bi možda donelo i neke pomorske bitke. Sada će zasigurno imati više resursa za takve poduhvate jer su pobili pola likova, to je dobra suma dobijena od plaćanja glumaca :lol:

Iskren da budem malo me iznenađuje što je onoliko iskren bio Sansi...očekivao bih da ipak još malo glumi.

Mislim da je to baš trenutak prikaza njegove slabosti, i da će zbog toga i on da strada. U čitavoj priči ne vidim nijednu opciju gde Maloprstić vlada, a ako preživi to će biti pukom srećom.

Inače, sve više razmišljam o Džejmijevom dijalogu sa Valderom Frejom, i način na koji se razbesneo kad je Frej pokušao da ih prikaže kao slične. Tu dobija veliku motivaciju da se ne prikloni vladavini Sersei, i ako to ujebu onda će zaista da unište njegov lik.

Zar Maloprstic kao gospodar Harendvora vec ne kontrolise recne zemlje? U knjigama je bar tako

To sam i ja pomislio kada je Maloprstić pominjao Tirionu učinio bi me jednim od velikih lordova Vesterosa; ili barem je tako izgledalo, ali nije tako. Frejevi nisu dobili samo sam grad Brzorečje, već postali gospodari i većini rečnih vlasteličića.
Moje je viđenje da je Harendvor sa svojim užim domenom izdvojen iz Rečnih zemalja i umjesto nekog drugog seniora, direktno podvrgnut kruni (kao što je recimo Kejlinov šanac u slučaju Kraljevstva na Sjeveru).

Naravno, to ne znači da neće Maloprstić interpretirati to tako i iskoristiti da proglasi za sebe primat nad Rečnim zemljama (mada nije baš lijepo pozivati se na prava davnašnjeg omraženog okupatora...).

vesteros ekspres - buducnost saobracaja
znaci, mi nikad necemo ovako brzo iz tocke a u tocku b ko ovi ljudi...
inace, cijela epizoda mi je nekako ko sulejman velicanstveni - uvod u veliko finale;
gomila isjeckanih dogadjaja, grandiozne kulise, emotivni farovi uz pateticnu muziku...:sad2:

Inače...ona djevojka što se smijuljila Arji, je li to Arja nju ubila pa joj je skinula lice, ili je lice uzela iz Bravosa?

Nije Frejeva, a djeluje i da je Džejmiju nepoznata. Ako je to bila i u tom trenutku Arja, čemu onaj osmjeh?

Izgleda da Arja nema ništa protiv Džejmija...da samo čuje šta je uradio njenom bratu, ima da ga doda na listu i to ispred Sersi...

Izgleda da Arja nema ništa protiv Džejmija...da samo čuje šta je uradio njenom bratu, ima da ga doda na listu i to ispred Sersi...

Mislim da je ona svakako htela da ga ubije, i da je pokušala da ga namami, samo što joj je izmakao. Što se tiče lice, mislim da je morala da ubije nekog da bi ga uzela, ne mora da znači da nije iz Lanisterovog kampa ako je već bila nepoznata Džejmiju.

sve sve, ali da je muzika bila pateticna, tu bas moram da protestujem :P

Ja sam imao pomešana osećanja povodom toga, i primetio sam da su hteli da naprave promenu s njom. Početak epizode je zaista bio istripovan upravo zbog muzike, i još ne mogu da odlučim da li mi se dopada ili ne xD.

pa one scene s bebom jonom pa prelaz na jona...znaci, za rezanje vena...kapiram da su tinejdzerke sirom planete posegnule.za.svojim venus 3 brijacima...:sad2:

sad gledam ponovo epizodu pa cu da obratim paznju kad dodjem do tog dela.
ona pocetna sekvenca u ovoj epizodi mi je verovatno omiljena sekvenca u seriji do sada, velikim delom bas zbog fantasticne harmonije izmedju slika i muzike. svaki pokret u sept of baelor je bio kao deo neke koreografije.

Poslednja izmena:
haha :) eno ima na torrentu 1080p verzija, oko 3gb. ima i 720p, 1.2gb.

Vracam nekoliko puta scenu kad Mardzori kaze "Forget about the bloody Gods and listen to what I'm telling you!"
Mnogo je dobra glumica, zao mi je sto je njenom liku dosao kraj :)

nače, može li iko da objasni Varisovu moć teleportacije? Jedan čas je u Dorni, a sledeći sa Deneris na brodu

Бураз, Малопрсти се већ 5 сезона тако телепортује, зашто те Варис онда чуди:D

Iako bih želeo da Deneris što pre umre,

Добар део нас би желео да Дени умре, али аутори серије то не желе. Сачуваће је до краја, боже колико је мрзим као лика:besan2:

Bilo bi pomalo glupo da lik, koga 6 sezona gradis potpuno izolovanog od osnovne price, samo naprasno umre, zar ne?
D&D jesu kreteni, ali nisu bas toliki :D
Then again... *remembers what they did to Doran and Areo*

Inace, protok vremena u seriji nije linearan, zato Varis moze da bude cas na jednom mestu, cas na drugom. Na kraju se vide na jedrima i simboli Martela i Tajrela, sto znaci da naprosto nismo videli neke dogadjaje vezane za sklapanje tog saveza - a to znaci da je proslo odredjeno vreme.

Poslednja izmena:
Meni je muzika bila najbolja do sad..Jedva nadjoh pesmicu:)
:lol:
Sad kontam da ce u sledecoj sezoni Dzejmi da ubije sestru,a Ajra da nastavi svoj killing spree samo ne znam dal ce da ode kod rodbine il ce biti samostalni igrac do kraja....
PS:Neko je pitao za Edmjura, pa rekli su u seriji da je i dalje ziv i u zatvoru...
PPS:Koje su sanse da nas zeznu za Snovishu i da je mu je neko drugi ipak caca?:lol:

Poslednja izmena:
I kome ce Melisandra da pomogne sad sad je krenula na jug?
I ne znam dal ste primetili al Denine vizije su pocele polako da se ostvaruju:ona o slomljenom srcu,pa ce uskoro i ona gde je u ostatcima one spaljene zgrade..
A kad zamisljam kraj cele serije,nakon sto pobede one zombije ledene,i pola njih pocrka(kontam da ce neko od prve trojke da se zrtvuje),da ce Maloprstic da sedne na tron(kad na kvarano ubije one sto su ostali),i tu negde samo Ajra da prezivi i da mu sukne nozic dok ne gleda XDNego koga vi vidite na kraju ovog ludila?

I kome ce Melisandra da pomogne sad sad je krenula na jug?
I ne znam dal ste primetili al Denine vizije su pocele polako da se ostvaruju:ona o slomljenom srcu,pa ce uskoro i ona gde je u ostatcima one spaljene zgrade..
A kad zamisljam kraj cele serije,nakon sto pobede one zombije ledene,i pola njih pocrka(kontam da ce neko od prve trojke da se zrtvuje),da ce Maloprstic da sedne na tron(kad na kvarano ubije one sto su ostali),i tu negde samo Ajra da prezivi i da mu sukne nozic dok ne gleda XDNego koga vi vidite na kraju ovog ludila?

Зна се које двоје ће на крају серије остати живи-Снежни и Денерис, боже колико је мрзим...Од осталих, Брен и Арја као ликови са моћима, за остале је свакакав сценарио могућ...

Back