Sentinel wolf
Ističe se
- Poruka
- 2.592
Уведено је то мноого пре Ничеа... 

Da li je Niče bio filozof ili pesnik?
Ispravi me ako grešim, ali negde sam pročitala da je Hitler bio veliki poštovalac Ničeove filozofije.... :? Kako tumačiš da osoba koja je odgovorna za užasna stradanja i ratove se oduševljavala Niče-om...da li to znači da su čak i tzv. zloće podržavale ideje dobra i da rat nastaje u suštini radi uspostavljanja kakvog-takvog dobra, jer čak i Hitler je imao neki svoj sistem vrednosti i rangiranje ljudske pameti i veličine....ili je možda i Hitler kao i Niče prihvatio realnost kao kombinaciju dobra i zla, pa je, za razliku od Niče-a, krenuo u veliki rat radi uspostavljanja VEČNOG MIRA....Inače....nije mrtav Bog nego čovek, zar ne???
p.s. - hitler je znači upotrebio rat kao nužno zlo radi uspostavljanja večnog mira....cilj opravdava sredstvo.... :shock: :shock: :shock:
“Samo su bednici dobri; samo su siromašni, nemocni ljudi iz nižih staleža dobri; pacenici, oni što su u nemaštini, bolesni, ružni takode su jedini koji su krotki, jedini koje Bog blagosilja, samo za njih postoji blaženstvo - a Vi ostali, vi otmeni i silni, Vi ste, medutim, zanavek zli, grozni, pohotljivi, nezasiti, bezbožni, Vi cete, takode zanavek biti zlosrecni, mrski i prokleti!”... Zna se ko je nasledio to jevrejsko prevredrovanje... Što se tice strahotne i prekomerno sudbonosne inicijative koju su Jevreji dali tom najnacelnijom od svih objava rata, na um im pada stav do kojeg sam došao u jednoj drugoj prilici (S one strane dobra i zla, aforizam 195) - pa stav naime, da sa jevrejima pocinje ustanak robova u moralu: onaj ustanak koji za sobom ima istoriju dugu dve hiljade godina i koji danas više ne vidimo samo zato što je bio pobedonosan...
Treba mi nesto/sve o Niceu za rad iz filozofije, pa me zanima da li zna neko gde moze da se nadje ba dosta o njemu? Trazila na wikipediji ali nema to sto meni treba. Vise su pozabavili zivotom nego filozofijom.
poz
Tako je.Šta god rekli u srbiji , uvek postoji neko da se na to na.ere......
I,samo da primetim- s_mir_on (nista zlonamerno),nije Sopenhauer bio" prva intelektualna ljubav" Nicea,vec stari grcki filozofi,narocito PREDSOKRATOVCI. Heraklit,uvek.![]()