Fridrih Niče

Svan

Zainteresovan član
Poruka
238
Genije, nema sta,bar onako kako ga ms predstavlja...a sto se tice umetnosti, nedo bog da je ona iznad svega, pa evo upravo je moderno slikati sopstvenim organima...mada...

s_mir_on

Zainteresovan član
Poruka
136
Ničeova prva intelektualna ljubav bio je Šopenhauer, pod čijim okriljem je stasao i još jedan neobični genije Sigmund Frojd. Međutim, nasuprot „učiteljevom“ pesimizmu, Niče razvija herojski životni optimizam. Pri tome izričito kaže da bi više voleo da bude Dionisov satir nego hrišćanski svetac. Njegovi mišljenici su presokratici i spartanci. Niče piše kako mu u blizini Heraklita postaje toplije. I pisao je po ugledu na njegove aforizme. U svom prvom značajnijem delu Rođenje tragedije iz duha muzike, Niče razlikuje dionizijski i apolonski elemenat grčke duševnosti i duhovnosti - tumačeći tragediju, slično Aristotelu, kao apolonsko oplemenjivanje dionizijskih težnji. Inače, Niče Apolona označava kao načelo likovnih umetnosti, a Dionisa kao načelo Muzike. Ova Ničeova distinkcija dionizijskog i apolonskog u čoveku, slična Frojdovom razlikovanju Erosa i Tanatosa, poklapa se zapravo, sa razlikom između Hegelove „ideje“ i Šopenhauerove „volje“.

Niče eksplicite tvrdi: „Moja filozofija donosi pobedonosnu misao od koje konačno propada svaki drugi način mišljenja“

dela>
1872. Rođenje tragedije (Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik)
1873. (David Strauss: der Bekenner und der Schriftsteller)
1874. O koristi i šteti istorije za život (Vom Nutzen und Nachtheil der Historie für das Leben)
1874. Šopenhauer kao učitelj (Schopenhauer als Erzieher)
1876. Rihard Vagner u Bajrojtu (Richard Wagner in Bayreuth)
1878. Ljudski, suviše ljudski (Menschliches, Allzumenschliches, Ein Buch für freie Geister)
1881. Zora (Morgenröte. Gedanken über die moralischen Vorurteile)
1882. Vesela nauka (Die fröhliche Wissenschaft)
1885. Tako je govorio Zaratustra, Knjiga za sve i ni za koga (Also Sprach Zarathustra, Ein Buch für Alle und Keinen)
1886. S one strane Dobra i Zla (Jenseits von Gut und Böse. Vorspiel einer Philosophie der Zukunft)
1887. Genealogija morala (Zur Genealogie der Moral, Eine Streitschrift)
1888. Slučaj Vagner (Der Fall Wagner, Ein Musikanten-Problem)
1888. Sumrak idola (Götzen-Dämmerung, oder Wie man mit dem Hammer philosophiert)
1888. Antihrist, Prokleto hrišćanstvo (Der Antichrist. Fluch auf das Christentum)
1888. Eno čoveka (Ecce Homo, Wie man wird, was man ist)
1888. Niče kontra Vagner (Nietzsche contra Wagner, Aktenstücke eines Psychologen)
Volja za moć, posmrtno

s_mir_on

Zainteresovan član
Poruka
136
Da li je Niče bio filozof ili pesnik?

na wikiju stoji ovako

genijalni i kontroverzni nemački filolog, filozof i pesnik Fridrih Niče, maskirani romantičar koje je stalno oscilirao na ivici ludila, ostavio je za sobom izuzetna dela sa dalekosežnim uticajem. On je jedan od glavnih utemeljivača „Lebens-philosophiae“ (filozofije života), koja doživljava vaskrsenje i renesansu u „duhu našeg doba".

Pri tome izričito kaže da bi više voleo da bude Dionisov satir nego hrišćanski svetac.
/ nemci su veciti pagani to im je u krvi.

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
Nice je bio filozof i pesnik.Ali,malo je poznato da je bio i kompozitor. Komponovao je oko 40 kompletnih dela (kompozicija) i mnogo vise nepotpunih. Cak se i Franc List izuzetno povoljno izrazavao o tim Niceovim kompozicijama.
Svi poznavaoci muzike tu njegovu muziku definisu po unutrasnjoj strukturi i melodioznosti vise nego blisku Sumanovoj. Sad,to mozda i nije vazno,ali kada se pogleda sta je Nice pisao o Sumanu,to postaje interesantno.On kaze,izmedju ostalog,o Sumanu:"...njegova muzika za Manfreda greska je i nerazumevanje koje ide do nepravde,Suman sa svojim ukusom koji je u sustini bio beznacajan ukus...bez iceg betovenovskog i bajronovskog u sebi..."
Dabome,i to je Nice,mozda ponajvise. :) :) :)

Glupachica

Domaćin
Poruka
3.711
ms:
Ispravi me ako grešim, ali negde sam pročitala da je Hitler bio veliki poštovalac Ničeove filozofije.... :? Kako tumačiš da osoba koja je odgovorna za užasna stradanja i ratove se oduševljavala Niče-om...da li to znači da su čak i tzv. zloće podržavale ideje dobra i da rat nastaje u suštini radi uspostavljanja kakvog-takvog dobra, jer čak i Hitler je imao neki svoj sistem vrednosti i rangiranje ljudske pameti i veličine....ili je možda i Hitler kao i Niče prihvatio realnost kao kombinaciju dobra i zla, pa je, za razliku od Niče-a, krenuo u veliki rat radi uspostavljanja VEČNOG MIRA....Inače....nije mrtav Bog nego čovek, zar ne???
p.s. - hitler je znači upotrebio rat kao nužno zlo radi uspostavljanja večnog mira....cilj opravdava sredstvo.... :shock: :shock: :shock:

“Samo su bednici dobri; samo su siromašni, nemocni ljudi iz nižih staleža dobri; pacenici, oni što su u nemaštini, bolesni, ružni takode su jedini koji su krotki, jedini koje Bog blagosilja, samo za njih postoji blaženstvo - a Vi ostali, vi otmeni i silni, Vi ste, medutim, zanavek zli, grozni, pohotljivi, nezasiti, bezbožni, Vi cete, takode zanavek biti zlosrecni, mrski i prokleti!”... Zna se ko je nasledio to jevrejsko prevredrovanje... Što se tice strahotne i prekomerno sudbonosne inicijative koju su Jevreji dali tom najnacelnijom od svih objava rata, na um im pada stav do kojeg sam došao u jednoj drugoj prilici (S one strane dobra i zla, aforizam 195) - pa stav naime, da sa jevrejima pocinje ustanak robova u moralu: onaj ustanak koji za sobom ima istoriju dugu dve hiljade godina i koji danas više ne vidimo samo zato što je bio pobedonosan...

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
Teodor Adorno je negde rekao da mu je tesko da danas zamisli Nicea da radi do 17 h,popodne, u kancelariji,a da posle zuri,trci, da igra tenis.Toliko se Nice razlikuje od modernog coveka.To nikako ne znaci da Nice nije savremen i moderan. Ipak,tesko mi je da zamislim danas Nicea da... :)

Minotaur

Početnik
Poruka
49
“Samo su bednici dobri; samo su siromašni, nemocni ljudi iz nižih staleža dobri; pacenici, oni što su u nemaštini, bolesni, ružni takode su jedini koji su krotki, jedini koje Bog blagosilja, samo za njih postoji blaženstvo - a Vi ostali, vi otmeni i silni, Vi ste, medutim, zanavek zli, grozni, pohotljivi, nezasiti, bezbožni, Vi cete, takode zanavek biti zlosrecni, mrski i prokleti!”... Zna se ko je nasledio to jevrejsko prevredrovanje... Što se tice strahotne i prekomerno sudbonosne inicijative koju su Jevreji dali tom najnacelnijom od svih objava rata, na um im pada stav do kojeg sam došao u jednoj drugoj prilici (S one strane dobra i zla, aforizam 195) - pa stav naime, da sa jevrejima pocinje ustanak robova u moralu: onaj ustanak koji za sobom ima istoriju dugu dve hiljade godina i koji danas više ne vidimo samo zato što je bio pobedonosan...

Sa Judeo-Hriscanskom religijom, da budemo precicniji. "Covek ce pre hteti Nistavilo, nego se lisiti svakog htenja", ka\e Nice, ucitelj Zaratustrin. I ucitelj najtisih i najstrasnijih istina. Budite jaki da prihvatite svoju sudbinu, a ako ste to, onda budite sta god hocete, tomr nas uci Nice, poslednji filozof pozitivnog Nihilizma!

Jeka#26

Poznat
Poruka
8.932
Treba mi nesto/sve o Niceu za rad iz filozofije, pa me zanima da li zna neko gde moze da se nadje ba dosta o njemu? Trazila na wikipediji ali nema to sto meni treba. Vise su pozabavili zivotom nego filozofijom.
poz

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
Treba mi nesto/sve o Niceu za rad iz filozofije, pa me zanima da li zna neko gde moze da se nadje ba dosta o njemu? Trazila na wikipediji ali nema to sto meni treba. Vise su pozabavili zivotom nego filozofijom.
poz

Nisam siguran da ti trebaju Niceove knjige,ali njih mozes naci kod izdavaca Dereta.Nesto malo o Niceu imas i na njihovom sajtu(vidi preko "google").O Niceu su najbolje i sveobuhvatne knjige- Danko Grlic,Friedrich Nietzsche,Naprijed-Nolit(dakle probaj u knjizarama da trazis Nolitovu knjigu,oni su oko "Beogradjanke" imali knjizare, a ima ih i sada,nisam siguran da Nolit vise postoji,ali imaju njihove knjige) i Mihailo Djuric- Putevi ka Niceu,SRPSKA KNJIZEVNA ZADRUGA,prvo izdanje 1992 (takodje vidi u njihovoj knjizari preko puta "Beogradjanke",ili se obrati direktno izdavacu). Imas dovoljno podataka da nabavis te knjige i preko biblioteke. Toliko. :)

diskus13

Zainteresovan član
Poruka
104
postovanje svim ljubiteljima Niceovih dela. Potrebna mi je jedna pomoc. Dali neko od vas zna gde bi mogao da nadjem neku inerpretaciju Niceovih dela na neu . Potrebno mi je sto hitnije posto moram da pomognem supruzi sa seminarskim radom . Unapred hvala

top modelsica

Domaćin
Poruka
3.544
Mnogi su zakljucili da Fridrih Nice nije bio filozof nego pisac... To znaci da ima mnogo kontradiktornosti u njegovom pisanju, to nije odlika filozofa a moze da bude odlika pisca. Takav je i Paolo Koeljo.

"Srcu punom hrabrosti i dobrote treba s vremena na vreme malo opasnosti, inace mu svet postaje nesnosan" (Nice)

Poslednja izmena: