Fridrih Niče

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nema potrebe da niko ovde hvali ili "pljuje" Ničea. Takva rasprava je bespredmetna. Možemo samo "nepristrasno" da razmatramo njegova shvatanja. E sad, to što su neki emotivno vezani za njega....... to je druga stvar. Samo, ne zaboravite, tamo gde počinje ideologija ili idolopoklonstvo, prestaje svaka nauka!!!! :shock:

Lično uvek volim da čujem drugačije mišljenje, naravno koje je potkrepljeno argumentima. Na taj način mogu da preispitam sopstvena ubeđenja ili da ih promenim, što bi svakako trebalo da bude korak napred. :)

Pozdrav!

@knindza88

Ma ja sam samo običan skromni smrtnik, sa manama i vrlinama. Samo, uvek pokušavam da budem objektivan, pre svega prema sebi, a onda i prema drugima. To je teško i nemoguće je postići apsolutnu objektivnost, ali je ipak nešto čemu mogu težiti. Eto to je ključ. Najteže je biti iskren prema sebi!!!

Pozdrav! :)

shaddow:
Niče, "Genealogija morala":

"Nije nikakvo čudo što se jagnjad ljuti da velike ptice grabljivice: samo to nije razlog da se velikim pticama grabljivicama zameri što hvataju malu jagnjad. Pa ako jaganjci među sobom kažu "ove ptice su zle, a onaj ko je po najmanje ptica grabljivica, ili čak suprotno tome, jagnje – zar taj nije dobar?", onda se ovakvom postavljanju ideala nema šta prigovoriti, sem što će grabljivice na to malo podrugljivo gledati i možda reći: "Mi na njih, na tu dobru jagnjad, nismo ni najmanje kivni, mi ih čak volimo; nema ničeg ukusnijeg od nežnog jagnjeta".
Zahtevati od snage da se ne ispoljava kao snaga, da ne bude volja za nadvladavanjem, volja za potčinjavanjem, volja za gospodarenjem, žeđ za neprijateljima, otporoma i pobedama, isto je tako besmisleno kao zahtevati od slabosti da se ispolji kao snaga.
Kao što narod odvaja munju od njenog sevanja i ovo poslednje shvata kao činjenje, kao dejstvo subjekta koji se zove munja, isto tako narodni moral odvaja snagu od ispoljavanja snage, kao da se iza jakog nalazi neki ravnodušan supstrat kome stoji na volju da snagu ispolji ili ne ispolji.
Nije nikakvo čudo ako iz pozadine skriveni tinjajući afekti osvete i mržnje iskoriste ovo verovanje za sebe i zapravo ni jedno drugo verovanje ne podržavaju revnosnije od onog da jakome stoji na volju da bude slab, a ptici grabljivici da bude jagnje: - stičući tako pravo da grabljivici pripišu odgovornost što je grabljivica……"

Tacno je da se neki ljudi ponasaju kao ptice grabljivice ali to im i nije neki plus - pripadnici nekih primitivnih africkih plemena cak ne znaju gde pocinju oni sami kao ljudska bica a gde se zavrsavaju kao neka ptica grabljivica ili slicna zivotinja...a i u psihijatriji imas pacijenata sa slicnim simptomima podvojene licnosti :)

Andreavk:
Tacno je da se neki ljudi ponasaju kao ptice grabljivice ali to im i nije neki plus - pripadnici nekih primitivnih africkih plemena cak ne znaju gde pocinju oni sami kao ljudska bica a gde se zavrsavaju kao neka ptica grabljivica ili slicna zivotinja...a i u psihijatriji imas pacijenata sa slicnim simptomima podvojene licnosti :)

Pa ja i ne kažem da je to plus. Tačnije, podseća me na Hitlerovo shvatanje da postoje "više" i "niže" nacije koje treba istrebiti. UŽAS!!! Neki pametnjaković ovo bi mogao da iskoristi za pravi masakr.

shaddow:
@knindza88

Ma ja sam samo običan skromni smrtnik, sa manama i vrlinama. Samo, uvek pokušavam da budem objektivan, pre svega prema sebi, a onda i prema drugima. To je teško i nemoguće je postići apsolutnu objektivnost, ali je ipak nešto čemu mogu težiti. Eto to je ključ. Najteže je biti iskren prema sebi!!!

Pozdrav! :)

Tacno tako.

Poz.

Ma po nicemu. Napisao sam ono sto mi je prvo palo na pamet- "ovan".

Ma Dionyse ima mnogo toga u sta se ja interesujem, mlad sam i radoznao. Nemu tu nista specificno. Dosao sam do traktata "Self-Surpassing".

knindza88:
Evo Truman. U polju filozofije nihilizam ima mnogo definicija. Postavicu sve definicije i u velikim slovima cu oznaciti definiciju najblizu Niceu.

Nihilizam-
Filozofija.
a) Ekstremna forma skepticizma koja porice svu egzistenciju.
b) Doktrina koja drzi da su sve vrednosti bez osnove i da se nista nemoze znati ni komunicirati.
2) OTKLANJANJE SVIH DISTINKCIJA U MORALNIM ILI VJERSKIM VREDNOSTIMA I SPREMNOST NA ODRICANJE SVIH PREDHODNIH TEORIJA O MORALNOSTI ILI VJERSKIM VJEROVANJIMA.
3) Vjerovanje da su rusenja postojecih politickih ili socijalnih istitucija neophodna za buduce unapredjenje.

Hvala. Ovo bi trebalo kopirati na temu Anarhizam, anarhija isl.

Dionys:
U ovu temu moze stati apsolutno sve, ali objasnjeno po Niceovom principu, sto opet mogu samo ja ovde i world wide.
Protutnjao sam vec kroz vise Niceovih foruma na engleskom i njemackom i samo 2 njih je obustavilo rad zbog mene(ne podnosim osrednjost), sto znaci da na ostalima imam krvne neprijatelje - nihiliste.

Ovaj pasus bas i nisam razumeo. Mislis forumi na kojima pricaju o Niceu ili neki nihilisticki forumi?! :lol:
Da li bi pojasnio odnos izmedju obrazovanja i nihilizma? Da li hoces da kazes da obrazovanje odvaja coveka od moralnih vrednosti, a znamo da ga odvaja od crkve, i da li mislis i na crkvu? Znamo kakav je Nice imao stav o njoj...

Back