Fridrih Niče

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dionys:
Krvne grupe su se razdvijale tokom dugog niza godina u razlicitim uslovima, tako da je covjek i danas odredjen time sta je za njegov organizam najhranjivije, a sta je stetno. Ono sto je za jednu krvnu grupu hranjivo, to je za drugu neka vrsta otrova, dok je, recimo, sve na bazi psenice za sve grupe stetno.
Malo ko obrati paznju na to kada ga zaboli stomak, sta je ustvari jeo, a posebno malo ko zna sta od svega sto je jeo je pravi uzrocnik bolova.
Ovo je vazno prije svega u cilju suzbijanja religijskog zaglupljivanja: http://www.geocities.com/osvit000/svestenik.html
Sledece tabele treba da posluze kao prilog pozivu koji je Nice uputio u svojoj Genealogiji morala u vezi fizioloskih istrazivanja:
http://www.geocities.com/osvit000/za-sve-krvne-grupe.zip [41 KB]
Ovaj zip fajl sadrzi i direktorij u koji sam smjestio tabele sa djelimicnim prevodom na srpski jezik rasporeda namirnica za nultu krvnu grupu, koja je najstarija i ujedno/logicno najrasprostranjenija (50%-70% u svijetu). Mape rasirenosti pojedinih krvnih grupa mogu se naci na internetu.
Interesantno je da je za infuziju tudje krvi, pored krvne grupe, od velike vaznosti i to kojoj "rasi" (boja koze) pripadaju davalac i primalac, kako to tvrdi jedan crni medicinski radnik sa cije stranice sam skinuo njegove mape.
Koristim ovu priliku da zaduzim Baju Malog Knindzu i krstaricin rijecnik da dovrse prevode za krvnu grupu 0 (pod uslovom da pripadaju toj grupi).

Jer si na mene mislio?

Eh samo koliko sam sati proveo u Niceovom drustvu i koliko cu jos provesti. Da budem iskren, on je filozof koji me je rasplozio kada mi je bilo najteze. Postao mi je najbolji drug kada sam bio usamljen i razocaran zivotom i ovim svetom.

Prosao sam kroz mnogo knjiga i mnogo filozofa u mojoj lokalnoj biblioteci sve dok nisam ugledao veoma cudno ime na dnu jedne police. Zacudilo me je samo ime i sto je jos cudnije nisam znao kako da ga izgovorim, oprostite mi na ne-znanju. Uzimajuci knjigu, R.J. Hollingdale-a, sa dna police i jednim pogledom na prednji omot bio sam iznenadjen izgledom ovoga filozofa, za kojeg do sada nisam cuo i ciji imidz nikad dosad nisam video. Niceov portret prekrio je cjeli omot, crna boja omota dala je jos ljepsi izgled portretu najpoznatijeg ikonoklasta zapadnog svijeta. Videvsi Niceov portret zacudjeno me je iznenadio njegov izgled a pogotovo "maska" koju je nosio ( tj. njegovi veliki brkovi za koje je on rekao da su njegova "maska" ) , koja je prekrivala njegovu gornju usnu koja se skrivala ispod Niceovog velikog brka. Bio sam veoma radoznao, pogotovo kada sam procitao podnaslov "Covek i Njegova Filozofija". Nestrpljivo sam izasao iz biblioteke sa ovom knjigom u ruci i u isto vreme citajuci zadju stranicu knjige koja sadrzi mali opis o onome sto mogu pronaci u ovom delu. Cim sam dosao kuci poceo sam da citam biografiju o filozofu koji ce mi u bliskoj buducnosti otvoriti oci tajnama ovoga svjeta i istini koja se krila iza iluzija koje su mi tada davale sliku o svijetu, zivotu i ljudima. Tako je pocela moja ljubav prema Niceu. Odtad sam se uvjek okrecao prema njemu kada mi je god bila potrebna njegova pomoc i njegovo drustvo, u samoci, kada sam bio nervozan, ljut i tuzan. Njegov humor me je raspolozio i dao snagu da nastavim moju egzistenciju u ovom svijetu za kojega dotada nisam imao ni hrabrosti ni znanja . Odtad mi je on postao vodic kroz ovu pustinju koja se zove zivot. Posle toga dana sami mozete zamisliti sta se desilo, postao sam strastan ljubavnik istine- filozof.

Kako je pocela tvoja ljubav prema ovom filozofu Dionise?

Nicea su Nacisti upotrebili za svoje ciljeve - zato, oprez s takvom filozofijom!

Zasto bi Nice bio kriv sto su ga glupi nacisti (zlo)upotrebljavali i prisvajali, a najmanje su ga razumeli i shvatili, jos manje citali?! :confused: To povezivanje Nicea sa fasizmom je vise nego zalosno. Da ponovo citiram Sartra: " Koliko gluposti ! To dolazi otuda sto ljudi citaju brzo, lose i sude pre no sto su shvatili." Kada je o Niceu rec, dodao bih da sude o njemu, a nisu ga ni citali !
Nice je nespojiv sa samozadovoljnim nemackim malogradjaninom,tupim kobasicarem i unteroficirom,tim stubom nacisticke Nemacke,tim mediokritetom i slabicem koji svu snagu nalazi u pripadnosti i slepoj pokornosti svojoj organizaciji,kako je jos primetio D.Grlic u svojoj knizi o Niceu.
Niceovo misljenje o Nemcima kao "superiornoj" rasi je poznato, bar onima koji su ga iscitavali. On kaze da "danasnji Nemci nisu mislioci",da "sve velike kulturne zlocine cetiri veka unazad imaju Nemci na svojoj savesti", da ne smemo "pred Nemce bacati bisere ", ili da "dokle god dopire Nemacka,ona KVARI kulturu", ili, "Ja licno sam jos uvek dovoljno Poljak da zbog Sopena zrtvujem ostatak muzike",itd.,itd...
Zavrsicu,kao i uvek citirajuci Nicea:
"Moj nacin osvete sastoji se u tome da sto je mogucno hitrije po tragu gluposti posaljem nesto pameti da bi je mozda jos sustigla." :-D

:-D :-D :-D Stvarno, ali, stvarno, simpaticno. :-D Dobro, uvek me izlude "sveznalice", koje sasvim olako iznose sudove o Niceu, poput "ah, taj nihilista", ili "ideolog fasizma". Ja i sada mislim da tek upoznajem Nicea, ali opet,nasuprot njemu,prihvatam Sokratovu misao da znam da nista ne znam. Za pocetak. Doduse,kada meni, "sokratovski" skromnom,neko objasnjava ko je Nice, ja postajem poput Nicea, najmanje skroman ! Mislim na one koji kao "znaju Nicea", a nisu procitali,ne samo neko njegovo delo, nego cak ni jednu ozbiljniju naucnu kritiku (filozofsku,kako je kome drago) o njemu. :evil: Dobro. Da se vratim na temu. Nice je , osim filozofa, bio i kompozitor i pesnik. Kao i do sada, zavrsavam citatom Nicea (tacnije, samo jednim delom njegove pesme) :

" Bas ja izgnan da budem
od svake istine !
Luda sam i nista drugo !
Pesnik JEDINO ! "

Nice je bio neopisivo ljubomoran na Isusa, zato je u svom buntu i morao da kontrira hriscanstvu sa nihilizmom ali osnova njegove filozofije je MOC u svakom obliku kao vrhovna sila. O moci je govorio sa opsesiom i divljenjem u kome se moze primetiti jedan zavisnicki odnos. Razrada njegove filozofije je opsirna ali karakterise je primetna pesimisticnost i agresivna depresija to je verovatno pokupio od sopenhauera. Da je sledio princip filozofije naturalizovanog bozanstva onda bi licio na hegela i ostale nemacke filozofe a to svakako nije hteo jer kao sto sam pomenuo na pocetku hteo je da bude jedinsven - jedini. Ali mi ne moramo da se divimo i velicamo nekoga zato sto je tezio jedinstvenosti po svaku cenu.
Da ne bih bauljao po literaturi iskucajte njegove misli da ih malo prokomentarisem.

a shta si ti, ko oni ulichni trubaduri - reci mi pesmu i ja cju da ti pevam?
chitaj vishe, manje prichaj.

nicheova 'volja za mocj' nije mocj kao vrhovna sila za vladanjem nad bilo chime. mocj se shvata kao delovanje, kao zhelja za delovanjem, kao potencija.
tu se lako napravi greshka i povezhe sa fashizmom.
fashistichka, i bilo kakva druga apsolutistichka 'volja za mocj' je u svojoj biti sadistichka volja za vladanjem ljudima i stvarima, u nemogucjnosti da se ostvari normalan odnos sa istima.
ukratko, impotencija.

a shta si ti, ko oni ulichni trubaduri - reci mi pesmu i ja cju da ti pevam?
chitaj vishe, manje prichaj.

nicheova 'volja za mocj' nije mocj kao vrhovna sila za vladanjem nad bilo chime. mocj se shvata kao delovanje, kao zhelja za delovanjem, kao potencija.
tu se lako napravi greshka i povezhe sa fashizmom.
fashistichka, i bilo kakva druga apsolutistichka 'volja za mocj' je u svojoj biti sadistichka volja za vladanjem ljudima i stvarima, u nemogucjnosti da se ostvari normalan odnos sa istima.
ukratko, impotencija.

Ne znam zasto mi se stalno cini da je upravo on imao problem sa potencijom?

Zasto bi Nice bio kriv sto su ga glupi nacisti (zlo)upotrebljavali i prisvajali, a najmanje su ga razumeli i shvatili, jos manje citali?! :confused: To povezivanje Nicea sa fasizmom je vise nego zalosno. Da ponovo citiram Sartra: " Koliko gluposti ! To dolazi otuda sto ljudi citaju brzo, lose i sude pre no sto su shvatili." Kada je o Niceu rec, dodao bih da sude o njemu, a nisu ga ni citali !
Nice je nespojiv sa samozadovoljnim nemackim malogradjaninom,tupim kobasicarem i unteroficirom,tim stubom nacisticke Nemacke,tim mediokritetom i slabicem koji svu snagu nalazi u pripadnosti i slepoj pokornosti svojoj organizaciji,kako je jos primetio D.Grlic u svojoj knizi o Niceu.
"Moj nacin osvete sastoji se u tome da sto je mogucno hitrije po tragu gluposti posaljem nesto pameti da bi je mozda jos sustigla." :-D

Naravno da se ne bih usudila da komentarisem da ga nisam citala.
On je, istina, nespojiv sa nemackim malogradjaninom, ali je i te kako bio samozadovoljan, jer nije on "delioc" ni pameti, ni gluposti. Kojim pravom on maziva moral obicnih ljudi "nizim", proisteklim iz jevrejske "osvete" prema "superiornijim i bogatim" Rimljanima; kojim pravom misli da su ljudi koji su bogati i "od akcije" pravi nosioci morala, a zna se da se moral velikim (ili bar dobrim) delom sastoji u trpljenju?
Ako je on jedan od retkih koji se usudjuje da kritikuje hriscanski moral, onda kako ga shvatiti nego kao kriticara samog hriscanstva i otpadnika od vere?
Njemu su drazi "rimski bogovi", nego jedan, Isus Hrist.
A to je malo "uvrnuto"...
Ne bih vise o njemu...Ko ima usi neka cuje, ko ima oci neka vidi...

Ne znam zasto mi se stalno cini da je upravo on imao problem sa potencijom?

Naravno da se ne bih usudila da komentarisem da ga nisam citala.
On je, istina, nespojiv sa nemackim malogradjaninom, ali je i te kako bio samozadovoljan, jer nije on "delioc" ni pameti, ni gluposti. Kojim pravom on maziva moral obicnih ljudi "nizim", proisteklim iz jevrejske "osvete" prema "superiornijim i bogatim" Rimljanima; kojim pravom misli da su ljudi koji su bogati i "od akcije" pravi nosioci morala, a zna se da se moral velikim (ili bar dobrim) delom sastoji u trpljenju?
Ako je on jedan od retkih koji se usudjuje da kritikuje hriscanski moral, onda kako ga shvatiti nego kao kriticara samog hriscanstva i otpadnika od vere?
Njemu su drazi "rimski bogovi", nego jedan, Isus Hrist.
A to je malo "uvrnuto"...
Ne bih vise o njemu...Ko ima usi neka cuje, ko ima oci neka vidi...

Neke stvari mi ovde nisu jasne.Da se razumemo,ja nisam sledbenik Nicea,koji je precesto iznosio misli koje su u sukobu sa,opet,prethodnim njegovim mislima.Ali je Nice uveo novi jezik u filozofiju,a to nepresusno vrelo misli,taj aforisticni filozofsko-pesnicki jezik,ne moze nikog ostaviti ravnodusnim. U filozofiji,koliko mi je poznato,taj jezik su pokusali da prate Hajdeger i Bloh, i tek neki pomalo uz njih,tacnije,mnogo malo,uz njega. Ali ovde nije rec o tome. Najbolje je,opet,da odgovorim citatom Nicea :
"Odvagne li se sve,dragi prijatelju,od sada nema nikakvog smisla vise,o meni govoriti i pisati;ja sam pitanje,ko sam ja,sa spisom,sto ga stampamo, ECCE HOMO, za iducu vecnost stavio ad acta. Ubuduce ne treba nikada brinuti o meni,vec o stvarima,radi kojih sam ja tu." (Pismo Carlu Fuchsu,27.XII 1888)

Stavljati senzaciju i nekakvu ekspresiju iznad opsteg morala je i dovelo svetsko drustvo a pogotovo zapad u nepovoljan polozaj. Kultura, mediji, umetnosti vise ne prosledjuju poruke moralne vrednosti vec jure za nekakvom senzacijom koja treba da sokira i igra se sa nasim nivoom adrenalina. Sve to nije doslo samo od sebe, morao je neko da uvede na mala vrata.

Back