smeh
Veoma poznat
- Poruka
- 13.755
Pardon^ NE NEMAM vec NEMAMO![]()
OK. Moja greška.
Smisao je isti.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pardon^ NE NEMAM vec NEMAMO![]()
Kako mislis u cemu? Ako govorimo o fotografiji, ja o tome s Tobom ne zelim da diskutujem-jer BAS NIJEDNU Tvoju fotografiju ne videh ovd na Forumu,tj.PDFu fotografija, pa mi samim tim to nema bas smisla...a o smislu same fotografije vec sam napisao, ne bih da se ponavljam...
Ajde de sto imamo kuvaricu za moderatora na Fotografiji, ajde de sto vise njih fotka sve sto se nadje pri ruci od onih koji fotkaju iole ozbiljnije, ali ako cu da diskutujem o fotografiji sa nekim ko-koliko vidim-totalno nije u tim vodama...onda stvarno sve ovo gubi smisao...
evo ti jedna moja fotografija, ako će to da te opusti da diskutuješ..
![]()
nije međutim problem fotografija kao fotografija, svako (pa i ja) škljocne tu i tamo nešto.
Ja pitam koji je smisao svega toga i kako vi to fotografi vidite.
Ko će to da gleda i šta ima od toga?
Od kako postoje digitalci fotografije su eksplodirale.
Kao i sa muzikom..Da li neko još sedi kod kuće i sluša ploče? Da li je hiperprodukcija donela kvalitet i izvukla mnoštvo talenata, ili muzika zapravo nikad nije bila gora, ili to nikad i nije bilo važno već je bilo važno samo da se svira (tj slika)?
naravno da je besmislena. Ali moje pitanje nije ni bilo da se priča o njoj, već sam je okačio da se učipim u priču.
Moje pitanje je KOJI poriv tera čoveka da bilo šta fotografiše?
da zabeleži momenat? zaustavi vreme?
Koliko to ima smisla?
Ili ti misliš da je u pitanju nešto drugo?
dakle, da pojednostavimo, balet (fotografija, pesma) imaju jedan te isti cilj - a to je da komuniciraju sa drugim ljudima?
Što reko jedan naš književnik, on piše da bi zatitrao u drugima..
Slažeš se?
Ili misliš da je fotografija (balet, pesma) moguća kao samodovoljna i nikome neupućena, m?
Al onda umire zajedno s njim . Ne ostavlja traga . A , podsetimo . dugovecnost je najboljei test za svaku umetnost .
tu i jeste pitanje - šta fali ako umre sa njim?
zašto "umetnost" mora da se deli?
Zašto nešto što je moja lična igra, zanimacija, opsesija, dosada isl, mora da uključi druge ljude u to?
Nije li to egoistično?
Zato sto umetnost , ( ako to jeste , ) postaje stvarna tek kad je plasirana . Samo kao takva dobija ono sto treba da ima .
S druge strane , umetnost je besmrtna , al op-et samo na taj nacin .
I jos treba rci da je ceo svet zapravo lepsi na taj nacin.
po toj logici Van Gog (koji je za život prodao samo jednu sliku) nije bio umetnik..? Nije tojest imao interakciju.
Ma on jesste bio umetnik ( i ako mnogi ntvrde da je precenjen . ) A to sto okolna nije prepoznala nnjegovu umetnost u jednom mikromomentu , to je druga stvar .
Al gaje prepoznala kasnije . Al ono sto je vazno za celu ovu pricu , je to da je on neprekidno pokusavao da pokaze svetu svoje slike , da ih proda , i da dobije bilo kakbvu potvrdu svog kvaliteta . bezuspesno . Njegovi napori su urodili plodom sa zadrsskom , kad je on vec umro .
No to nema veze . najvaznoje je da on tu svoju umetnost nije krio .
ne, nije to najvažnije.
To naročito nije najvažnije u mom pitanju. Moje pitanje je bilo ZAŠTO.
Dakle zašto je uopšte VG slikao (uašto fotograf uopšte želi da fotografiše)
Zašto neko radije ide da stoji ispred vode sa štapom u ruci čekajući da se uhvati neka riba na udicu, neko leži kod kuće i gleda tv, a neko izađe napolje sa fotoaparatom da škljoca?
ŠTA je to što ga pokrene da to uradi?
To ti meni reci
Ovvo o čemu ti pričaš, stvarno nema baš nikakve veze sa fotografijom, ali ako neko ima nemeru da dalje filozofira na zadatu temu - nemam ništa protiv.
Ono što znam je da svaka umetnost (bilo da se radi o pozorištu, muzici, arhitekturi... ili fotografiji) najkonkretnije oplemenjuje život i onog ko je stvara i onoga ko ima moć da u njoj uživa.
Talenat je dar od Boga (ili prirode, ako u Boga ne veruješ) i na neki način i nije naš. Gledano tako, onaj ko zna da piše, nema pravo da tu svoju sposobnost ne podeli sa onima koji znaju i žele da u čitanju uživaju.

ja pitam šta ljude tera da fotografišu, a ti tvrdiš da to nema veze sa fotografijom? interesantno..
menki je npr beskrajno dosadno da razglabam o tehničkim detaljima, ali mi je vrlo interesantno da znam koja ideja vozi čoveka da nešto što je on izvoleo uslikati, podeli sa drugima.
Koje opravdanje ima za to?
dakle, zarad logičke rasprave, pustimo na trenutak "svako radi šta voli" i " ljudi dele lepotu" argumente.. Svakoj budali je jasno da ljudi žele da dele svoje (muziciranje, slikanje fotkanje, žongliranje itd itd..) Mene zanima ZAŠTO je to tako.
Uključite malo filozofa, estetičara ili psihologa u sebi i pokušajte da odgovorite (najpre sebi) zašto vam određene stvari privlače pažnju, i povrh svega, zašto mislite da bi to i drugi trebali da vide. m?

Pošto je čitav ovaj PDF odavno sveden na par postova mesečno, sa sve manje interesovanja i sve manje učesnika (stari se, što je i prtirodno, isključuju, novi nisu ničim privučeni da dođu), vreme je da se nešto promeni.
Ideja je da se čitav postojeći PDF ostavi takav kakav jeste, onima koji su ovde nazvani "Napredni amateri", ali da se doda i nov, za početak nepodeljen, nešto slično onome što je ovde postojalo pre bilo kakve podele i da se sa njim krene od početka... za sve one koji fotografiju vole, koji veruju da imaju talenta, smisla konačno i želju da pokažu svoje fotografije, ali se ne usuđuju zbopg visokih kriterijuma koji su ovde postavljeni.
Čitav Forum Krstarice nam je pretrpan raznim fotkama , a najmanje ih ima ovde, (pretpostavljam da ima veze i sa tim što se njihovi autori ovde uglavnom nazivaju "škljocatori")
Konačno, nemaju svi ni mogućnosti, ni želje, ni potrebe da ulažu novac u skupu opremu, a ovde se sa priličnom dozom potcenjivanja govori o jednostavnim, jeftinim foto aparatima, manje-više dostupnim sviuma.
Ono što vas molim (ovu nekolicinu koja učestvuje u fotografskom forumu) je da se, ako već niko od vas nije hteo i neće da preuzme ulogu moderatora, bar uzdržite od komentara i kritika - osim ako nemate neki konstruktivan predlog ili ideju.
Hvala na saradnji i razumevanju.
Zasto muzicar uzme instrument u ruke prvi put u zivotu pa shvati posle par trenutaka da kao da se rodio s njim, i da moze preko njega da izrazi celog sebePa opet, koliko god da svira, shavta da uvek iznova uci nesto novo...zasto pisac shvati da je rec tako mocno oruzje, takva energija, a opet sve reci ovog sveta ne mogu da izraze neke stvari...pa opet, pokusava...jer kad bi svarsenstvo bilo tako lako dostizno ne bi bilo SAVRSENO...>ustvari u ljudskoj prirodi je da UVEK ZELI VISE.I BOLJE. Stvarnosti oko nas su granice tamo gde ih mi(nasa svest, koliko moze da se rasiri) postavimo.
Neka teznja, duboko u nama, zar koji gori, da shvatimo svoju iskonsku prirodu, a buduci da su i fotografija i sve gore pobrojane umetnosti samo odraz nas samih i onog sto nosimo u sebi, time sto kreiramo-muziku, fotografiju, sliku, pokret, nebitno-mi ispoljavamo sebe-a samim tim i spoznajemo sami sebe.
A poredjenje tipa "neko lezi gleda TV, neko peca, aneko skljoca"je...necu reci tako ruznu rec...>Znas gledati TV je pasivno-Ti si tu samo posmatrac-fotkajuci, TI STVARAS. Razlika je OGROMNA. Ako to ne mozes da shvatis, ja zaista ne vidim poentu za dalju diskusiju.
Hajde, molim te, pročitaj ponovo ono što sam gore napisala i reci mi, gde to piše da će se ovde forsirati postavljenje tuđih fotografija sa Interneta?Ja sam se uzdrzavao do sad , a tek od sad cu da pudem potpuno uzdrzan .
Nema problema . Medjutim . Moram da primetim nesto ....
Kolko ja znam , fotografske foume pre svega dobromnamerna kritika cini zanimljivim . Najveci brojh ljudi , ( na drgim foto-forumima ) dolazi bas zbog kritike . Da nesto nauci , a i da kroz kritiku stekne vise samopouzdanja . Da proveri svoje nacine i svoj ukus i stil .
Potpuno je nevazno da li je aparat jeftini kompakt ili je u pitanju DSLR u tom smislu . Nikakve besan aparat ne moze da zameni znanje i osecaj za kompoziciju , kadar , masu i dramu . Da se isprica prica i zamrzne magican momentat .... to moze i mobilnim telefonom .
Dakle ... koliko ja znam , svrha ovakvih foruma i pod-foruma je druzenje i napredovanje .
Napredovanje u jednoj ovakvoj oblasti moze da bude beskrajno i svakodnevo .
Bez tog osecaja , da svako put kad nesto postavite a i iz tudjih radova mozete da naucite nesto novo ..zelja da se ucestvuje sama po sebi mora da splasne .
A kritika moze biti i kroz ocenjivanje . mada verujem da je u tekstu mnogo bolja i adekvatnija . Nije u opste problem kad je fotka dobra . Problem je kad zbog necega bas ne valja . E to treba objasniti , uociti , i prezentovati . A zasto , pa zbog napretka . Ako nema zelje za napretkom , onda ce zelja za dolascima da se smanji sasbvim izvesno .
Ovaj forum jeste postao mrtav . Zaista ne vidim nacin i razlog da takav ostane . Al ako ovde ljudi pocnu da kace fotografije sa interneta ( sto se inace smatra primitivizmom ) koje nisu sami napravlil , za mmene tu nema mesta . Ne kazem da ce forum da izgubi bog zna sta , time sto ja necu vise da dolazim .... al meni ce biti zao .

^ samo me zanima da li ce posle reorganizacije(opet) da PDF zivne-a to bi trebao biti najbolji pokazatelj koliko je dobro osmisljena i realizovana ta promena tj. reorganizacija...Posle zadnje reorganizacije nisam bas primetio neki pomak(nabolje) no ajde-zivi bili pavideli...Ko ostane naravno...
Al' ce bit' cirkusa ovdeeeeee
Znaci opet ista prica k'o i ranije-dodjem, nasmejem se, cutim sa strane i gledam predstavu... Ma milina...![]()