Forumaske igre, programi...

Zao mi je sto vas moram razocarati, ali, koliko sam ja primetio ovde se vise preferira C# i C++ kao NAJBOLJI program za pocetnike...
Shodno tome... Game maker je za ozbiljno programiranje, a sve je ostalo zezanje...

Shalu na stranu...
JA sam uradio jedan TV tjuner, koji perfektno radi, jedan DVD plejer ( to su sve programi koje sam jedini JA uradio sa ovih prostora...) DVD plejer je i objavljen 2003-ce godine ( Kad veca vecina vas nije ni znala kako DVD izgleda) u casopisu MOJ MIKRO, preko 70 sasvim solidnih igrica, mnostvo ozbiljnih programa za TV stanice... I sve u Game Makeru... Pa ljudi, kako odelo ne cini coveka, tako ni IME ne cini program...
Dakle... Ja postujem sve sto postujete i vi... Ali ne pljujem ni po jednom programskom okruzenju...
Poceo sam sa Amiga BAsic... pre nekih 20-tak godina... prosao SVE sto bi ste i vi, da ste imali kad( paskal, fortran, Basic, C, C++, Java...),i ostao na GM... kao meni najlogicnijem, najbrzem ( za rad) , a to sto se *.exe GM izvrsava 0.022 sekunde sporije nego da je napisan u C ili C++ bash me nesto briga...
One CD-ove sam radio u proseku 15 dana po CD-u... Svaki ima 7 sasvim OK igrica... Pa sad vi procenite sami... moze li se to u nekom drugom okruzenju, i sasvim sam, bez timova programera...

U ostalim programskim okruzenjima( sa kojima sam JA radio), me iskreno nervira nazovi 'sloboda izbora biblioteke' , a onda se utopite u toj slobodi u 2 milijarde slicno napisanih biblioteka, pa kad sklontate da ni jedna NIJE ono sto vama treba, sedneta da napisete svoju, koja ne ispadne bas kako ste hteli, pa ajd opet, pa opet, i NIKAD i ne zapocnete ono sto ste zeleli...
Kazem.. Tu sam pricu davno prosao... Ne zelim da se nerviram okruzen masom istih ili slicnih stvari, razlicitih imena... Za svaku pojedinacno takodje postoji na tone dokumentacije koju MORATE procitati...
ZIvi li ko od vas 300 godina, a toliko vam otprilike treba da procitate sve , da bi znali da izaberete pravu stvar
Vecina tih biblioteka je nastala u davno poznatoj " Resavskoj skoli" gde su se izgleda utrkivali ko ce da bolje prepise originalnu datoteku, i obavezno doda neki SVOJ nerazumljivi pecat...
Retki su oni, sposobni da sednu, i napisu biblioteku, ili dll potpuno samostalno, i u skladu svojih zelja...
Tako da..
Uf... da ne razglabam...
idite na moj sajt, skinite primere iz sekcije RESURSI, i pogledajte sta to GM moze...
To i nisu neki primeri... vise sam ih stavio zbog sebe, da se setim, i ponovo ne pogubim te staaare programe... ali eto...
i nesto napisano pre 5-6 godina je pojam za neke danasnje nazovi programere koji su zive enciklopedije, nachitani dechki, ali im je nesto ispod casti da sednu, i napisu nesto, kako bi i dokazali to sto pricaju da znaju...

pozz

Poslednja izmena:
GM je totalni nered. Totalno nepregledno i sve zbrkano

Na drugu stranu Flash Develop+Flex+AS3+Flixel je milina.

Znash... Kao malo stariji programer od tebe A programer sam oko 25 godina, mogu ti iz iskustva reci sledece...
IZUZETNO je tesko pratiti logiku drugog, ako si navikao na jedno programsko okruzenje...

Inace, ne da nije zbrkan, vec je izuzetno lak i lagan u svakom pogledu...
Nedostatak redova kodova, koji inace postoje u ostalim programskim jezicima naravno da zbunjuje...

Ali krenimo iz pocetka.. GM ima 2 NIvoa programiranja, prvi je Drag&Drop, sto i nije GM izmisljotina, to je GM pokupio iz VB... U stvari svaki moderniji programski jezik sa imalo kulturnijim GUI-em ima tu mogucnost...
Ako pogledash GM Language, verovatno bi svatio da NISI u pravu sto se tice logike, i zbrkanosti...
Sintaxa je najpribliznija perlu i Basic-u... Tako da, ako si C zaljubljenik, nista ti nece biti jasno dok ne zadjes u sustinu... Inace je sam GM pisan u Delphiju, tako da ima i deo njegove sintaxe...

Ali.. reci mi programski jezik u kojem samo sa 1 redom pokrenesh film...
U gm to izgleda ovako...
movie_play(ime_I_Putanja_filma, 1); // gde je 1 ili 0 za full screen ili prozor GM-a
I ni slovca vishe... nema chuvenog ' invoke'...
KOmpletno je multimedijalan, podrzava sve Dll-ove ( osim pisane u Basicu), radi odlicno 3D aplikacije...
Kompletnu podrsku za eternet i internet okruzenje... mislim... da ne razglabam... ajmo ovako...
Idite na moj sajt, i iz sekcije " Resursi" skinite " Peta brzina" i "GM 3D primer", obe aplikacije su u stvari primeri sta u stvari GM moze...
Mada "peta brzina" je projekat u razvoju, te , evo koristim priliku da mi se zainteresovani pridruze...

PS... adresu mog sajta mozete videti u mom profilu...

Hvala... zmmaj

Sta ovde ljudi samo spamuju?
Samo ne kapiram tvoje pitanje 2pac, po meni gamedev je mnogo zanimljivilje od pravljenja aplikacija a i moze dosta toga da se nauci....ja imam jedno par projekta igra zapocetih ali ne i dobrsenih a i veliki problem mi je grafika za koju sam anti talenat.
Ali sve u svemu dosta ljudi prave igre....pa pogledaj malo vise po netu ako te zanima.

Evo i ako ima neko ko zna da pise shader-e dobro (bar bolje od mene :D ) moze da se javi.....takodje dizajneri (blender,milkshape i ostali) mogu da se pridruze ako hoce xDDDD

3D projekti su prevelik zalogaj za indie timove koji funkcionisu na bazi entuzijazma mnogo je realnije da nadjes par ljudi i da zajedno ucestvujete na izradi nekog 2D naslova i da kroz sam proces ucite zajedno. Osoba koja zna da programira u HLSL nece raditi besplatno, a isto to vazi i za ozbiljne aritste mozda neko i pristane da udje u projekat ali ocekuj da ce kroz najvise par meseci odustati i ostaviti vas na cedilu. Kako planiras da kontrolises ucinak tih i ljudi ili da ih na bilo koji nacin nateras da slusaju tvoja uputstva? Ne placas ih pa im ne mozes ni izdavati radne zadatke i kontrolisati napredak, a to je ogroman problem.

2D naslov je pravi poligon za male indie timove bazirane na entuzijazmu sve ostalo je osudjeno na propast u samom startu narocito ako je tim sacinjen od pocetnika, a u najvecem broju slucajeva je tako.

Obavezno sagledaj kakvo je stanje na platformi na koju ciljas.

Moj predlog je da za pocetak napravis neku aplikaciju za VIPovo takmicenje i da kroz to odmeris svoje mogucnosti.

Pa jesi u pravu ali je mene smorilo pravljenje 2d igrica realno.......a l i ti si u 05 u pravu.......mozda je i bolje krenuti sa 2d naslovom......sto se tice hlsl kasnije bih i ja mogao raditi to ali za sada je bolje 2d igru..........nesto novo a ne neki space shooter (omg 3854854386743817837233543873 igara na tu temu).......vidicemo sve polako samo dok nabavimo tim :D hvala pun0

[...] indie [...]

'de s' kolega, ' se poznajemo mi?

@2paca

Flash = WIN. I da, nemoj nikada da radis grafiku unapred, nego prvo napravi igru koristeci programersku grafiku, znaci nesto sto ce biti samo privremeno, koliko toliko da mozes da igras igru. Kad zavrsis sa igrom, onda tada trazis grafiku jer su ti tada mnoge vece sanse da nadjes artist-a. (:

I, da, ako bi hteo, mogao bih te uvedem u sve to, nije mi prvi put da budem mentor (bio vise puta u proslosti, da se pohvalim - svaki put uspesan), imam spremljen materijal za ucenje, mogao bi da me pitas za svaki bug i nejasnocu, a buduci da imam iskustva sa dizajnom video igara mogao bih da ti preporucim igru za dizajniranje i uvedem te u ceo taj proces dizajniranja igara, naterao bih te da napravis endzin pa onda editor, ali naravno, sve to pod uslovom da koristis Flash / AS3. Imao bih i ja neke svoje koristi, pa i ja sam covek majku mu, ali o tome privatno; naravno ako si zainteresovan. A vidim da si motivisan, pa rekoh da pomognem. Ja sam inace zauzet radnim danima, ali ne toliko da ne mogu da priustim sebi jedno mentorstvo.

I dodatno, mogao bih da ti nadjem artista. (: Evo, pre neki dan me kontaktirao jedan, profesionalni animator iz Beograda, trazi covek saradnika dizajnera/programera, ali ja nemam vremena da se sad bas rasplinjavam, tako da nije nista ubo'o. Mogao bi s njim da te spojim, a ako ne, mogao bih da te spojim sa drugim artist-ima, pun svet artist-a pa nije uopste problem naci jednog.

Evo ovo je mojih ruku delo: http://www.newgrounds.com/portal/view/546057

Pa ti javi ako te interesuje. (:

Poslednja izmena:
Znam hvala :D igra je interesantna :D.......radio sam nekad sa flash-om i
AS2 msm.......medjutim mene to i ne interesuje toliko kada vidim sta se sve moze uraditi sa DirectX........naravno da treba puno ucenja truda i rada ali nije nedostizno......sve sto sam naucio do sada naucio sam sam pa cu i ovo......vec sam poceo i DirectX nije nista strasno......planiram da se kad zavrsim skole i faks bavim programiranjem(softvera,igara bilo cega) i zato zelim da naucim dosta stvari trebace mi u zivotu :D........a ovo za tim je bilo cisto da vidim ima li ikoga ko bi zajedno da radi samnom (vise bi to bilo ucenje al ok :D ) cisto iz zezancije nisam mislio nista komercijalno i to........trenutno radim HLSL i kada to skontam dobro za nekih mesec dana pocinjem svoj prvi 3D projekat........za to ce mi mozda trebati dizajner ali o tom po tom :D .......hvala u svakom slucaju ako bude bilo potrebe za AS3 zovem tebe ;)

Back