FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ево стања у 17ч

vr3b83.jpg

Ех овај Кобајаши, мислио сам да неће бити промена на самом крају тестирања, кад оно Кобајашио одвезе један летећи круг;

34yo9sn.jpg

Колико читам стао и Батон пред крај тренинга, као јуче Розберг

"FIA precizirala pravilnik za 2010.

FIA je objavila konacnu verziju pravilnika za sezonu Formule 2010. Pravilnik ne sadrzi nikakve epohalne izmene, ali se u njemu jos jednom zvanicno potvrdjuju neka prilagodjavanja i vec poznate izmene pravila, kao sto je na primer novi sistem bodovanja (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).
Mozda najinteresantnija stavka je da se tezina vozila na startu trke ubuduce nece objavljivati. Na taj nacin javnost nece moci da dodje do zakljucka koji motori trose manje goriva. Do sada je FIA objavljivala tezine bolida na startu trke, kako bi se otkrila strategija timova do prvog zaustavljanja u boksu. Osim toga, vozaci koji dospeju u poslednji krug kvalifikacija morace prvi stint da voze na pneumaticima sa kojima su zabelezili najbolje vreme u trecoj kvalifikacionoj rundi.
Preciziran je i dodatni dan za testiranja u slucaju da neki tim promeni vozaca tokom sezone. Taj dan se sme iskoristiti najvise dve sedmice pre ili posle promene vozaca. Ukoliko bi se test odrzao, a potom ipak ne dodje do promene vozaca, timu ce se u sledecoj godini oduzeti pravo na jedan dan testiranja tokom zimske pauze.
Za slucaj da u jedan automobil bude ugradjeno vise od dozvoljenih osam motora po sezoni i da tokom jednog trkackog vikenda budu ugradjena dva nova motora, vozacu automatski sledi pomeranje za 10 pozicija na startu naredne dve trke.
Jos jedna izmena odnosi se na krug za zagrevanje: ukoliko neki vozac bude prestignut, duzan je da pre prve linije sigurnosnog vozila zauzme svoju prvobitnu startnu poziciju. Ukoliko ne uspe u tome sledi mu start iz boksa."

Nista epohalno, znalo se od pocetka da nece objavljivati tezine vozila. Ova poslednja formulacija u vezi sa krugom za zagrevanje je malo nejasna. Verovatno ne zele da tolerisu izmotavanje i ludiranje tokom zagrevanja guma, mada je verovatno usmereno na one fore tipa neko naglo ukoci ispred da bi malo poremetio vozace iza... Sada samo prodjes pored njega i ako se ne vrati na vreme na mesto - ko ga jebbe :per:

Mozda najinteresantnija stavka je da se tezina vozila na startu trke ubuduce nece objavljivati. Na taj nacin javnost nece moci da dodje do zakljucka koji motori trose manje goriva.

To nam vise nije ni vazno.
Glavna fora ce biti sto pre zameniti gume.
Zaglavljivanje srafa i slicne nepogode ce sada unistavati trku mnogima.
Svaki servis ispod 5 sekundi ce biti ekstra.
Jedino je steta sto vise necemo vidjati "nosace zmije".:lol:

Ron Denis u Kući slavnih
Beta
Bivši prvi čovek Meklarena Ron Denis jedan je od četiri legende koje su ove godine ušle u prvu auto-moto Kuću slavnih.

Pored Denisa ove godine, na ceremoniji u Londonu, ta čast je pripala i legendi Formule 1 i Indi kar serije Mariju Andretiju, Toniju Bruksu, koji je doneo prvu pobedu Britancima u britanskom bolidu u Formuli 1, i višestrukom pobedniku trke “24 časa Le Mana” Džekiju Iksu.

Njih četvorica su se u Kući slavnih pridružili Džekiju Stjuartu, Encu Ferariju, Mihaelu Šumaheru, Stirlingu Mosu, Džimu Klarku, Aertonu Seni, Huanu Manuelu Fanđzu i Taciju Nuvolariju......
Eto,udje i Ron,uprkos nekim desavanjima u poslednje vreme.
Jos samo da se tamo nadje i Max razvratni,pa da se nastavi "drugarstvo".
P.S. Pitam se da li je ovo neki vid kompenzacije Denisu za prilicno nedolican odlazak sa scene.

Pa jeste vazno. Mercedes i Reno najmanje trose. S tim da Reno nije tako snazan.

Slazem se da je vazno u sustini.Sve je vazno.
Medjutim,posto nema dolivanja goriva,to ja dozivljavam isto kao i odnos bolida prema gumama,aerodinamicke karakteristike...Sa tim se ulazi u sezonu i tacka.Znacemo ko najmanje trosi gorivo i gume,ko ima najjaci motor,ko ima najefikasniju aerodinamiku.
Bolidi nisu isti,a potrosnja goriva je samo jedan od faktora razlicitosti.
Zato kazem da nije jako bitno znati pre trke tezinu bolida.
Stanje guma ce biti jedino znacajno za odlazak u boks.
Dakle,sve ce biti dovoljno poznato pre svake trke.

Mislim da bi sa dolivanjem bilo mnogo zanimljivije. Aerodinamika verovatno moze da kompenzuje malu potrosnju i da sacuva gume, ali nece biti mnogo uzbudljivo. Svi ce manje vise voziti kvalifikacije sa istim gumama i startovati sa njima, a ovi slabije plasirani timovi u kvalifikacijama verovatno ne mogu da sustignu ove na vrhu, kakve god gume imali...

Da sada cemo opet imati situaciju kao ranije, da u poslednjem krugu niko nece voziti do pred kraj. Jer cuvaju gume. Onim proslim pravilima su timovi bili naterani da sto vise voze, da bi istrosili gorivi da budu laksi, a da bi gledaocima bilo zanimljivije, a sada toga opet vise nece biti, cak naprotiv, trudice se sto manje da voze, da bi sacuvali gume za trku... Tako mi se cini...:think:

Ma pravi su cirkus. Kada shvate sta su napravili, onda ce 2011. ili 2012. da vrate dolivanje i tako u nedogled. Zamisli kad bi u fuzbalu svake godine menjali pravila... Lud zbunjenog.

Mislim da bi sa dolivanjem bilo mnogo zanimljivije. Aerodinamika verovatno moze da kompenzuje malu potrosnju i da sacuva gume, ali nece biti mnogo uzbudljivo. Svi ce manje vise voziti kvalifikacije sa istim gumama i startovati sa njima, a ovi slabije plasirani timovi u kvalifikacijama verovatno ne mogu da sustignu ove na vrhu, kakve god gume imali...

Ja sam cesto razmisljao o tome i nikad nisam bio skroz nacisto sta je bolje.
Lici mi to na vecitu dilemu o koki i jajetu:sta je starije?U ovom slucaju-sta je bolje?
Kad je vraceno dolivanje(sredinom devedesetih,je li),ja sam mislio da je to odlicna stvar.
Onda je sve otislo dodjavola kad je postalo jasno da je to odlican mehanizam za izbegavanje preticanja na stazi,narocito njegovim usavrsavanjem.
Kasnije promene pravila u nekoliko navrata(inicirane jos tragedijom iz Imole) u cilju povecanja bezbednosti,kao i jalovo nastojanje da se trke ucine zanimljivijim(posto su postale jezivo dosadne)uvodjenjem kojekakvih sistema kvalifikacija,dovele su do toga da svake godine ucimo nova pravila do pola sezone,a onda analiziramo predloge novih za sledecu.Ludi i zbunjeni,svasta smo radili u tim okolnostima.:mrgreen: :poludeo:
Da zlo bude vece,slabiji bolidi nisu pravili znacajnije rezultate ni blefiranjem u Q2.
Ako i udju u Q3,malo bismo se ovde uzbudili,ocekivali cudo,a sve se svodilo na njihova odustajanja,lose startove,pravljenje kolone,zahvaljujuci "prljavom " vazduhu...trke su ostale ocaj.
Zato sam sklon verovati da ce sada biti bolje,mada vise ni ne umem to obrazloziti kvalitetno.
Jedino sto znam je da preduslov za bolje trke nije sputavanje najboljih,jer su granice sportske tolerancije nedovoljno fleksibilne za to,a ovo je ipak sport.
U tom kontekstu sam i protivnik ovogodisnje diskriminacije sa gumama.
Nadam se samo da ce ona vecna dilema ove godine biti otklonjena.
I ,da se okoristim jednim citatom iz crtaca: "Nije mi bitno ko ce da pobedi(koka ili jaje u ovoj prici).Ispeci cu onog ko izgubi". :whistling:

Do sada smo imali automobile koji su tokom trke manje vise imali konstantnu tezinu. Odnosno je ona varirala u nekom manjem obimu nego sto ce to biti ove sezone. Sada imamo tezinu koja se konstantno smanjuje i treba uklopiti gume na startu i na kraju trke. Mozda ce neko stvarno moci da napravi toliku razliku da ode na zamenu guma i vrati se na prvo mesto - nije nemoguce. Ali ne verujem nesto u neke spektakularne duele. Na papiru bi trebalo da ih bude zbog imena i verovatno vece ujednacenosti najboljih ekipa. Mislim da cemo opet gledati neko ludacko taktiziranje i ziherasenje.

Rubinju je vudu javio da ce sezona biti kisna, pa ki veli da se sto bolje utrenira :)
Virdzin je imao problema se prednjim krilom u cetvrtak, pa su ga celu noc i dan modifikovali i uspeli da ga nabudze tek danas popodne. A tada je bio najveci potop.

Jel to rostilj unutra?:lol:
Uopste mi nije jasno odakle mi ovolike asocijacije na hranu.:confused::mrgreen:

То су опет оне пито цеви, колико сам ја сконтао ви сада максимално прикупаљате податке како би у програму могли што верније да одрадите симулације
Него, ја се питам зашто само ви то радите, да ли вам је то само део стандардне процедуре или сте пак у неком заостатку питање је сад?

пс.
ова зима некако делотворно делује на апетит, одо сад да узмем једну холестеролску бомбу (састав је познат) :)

Rubinju je vudu javio da ce sezona biti kisna, pa ki veli da se sto bolje utrenira :)
Virdzin je imao problema se prednjim krilom u cetvrtak, pa su ga celu noc i dan modifikovali i uspeli da ga nabudze tek danas popodne. A tada je bio najveci potop.

Tako je to kad im kompjuter pravi bolid.
Sta komp zna o kisi i trkanju...:roll:
Mislim,zna,ali to je za njega samo niz nula i jedinica.
Bilo bi zabrinjavajuce po ljudski rod da im ovo uspe.Vlast vestacke inteligencije bila bi korak blize tronu.:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back