Folksdojčeri iz Vojvodine

ma i nije...ali je tito dobio nalog od stranih sila,da iseli nemce iz jugoslavije,kao sto su iselili iz ceske,poljske,rusije,ukrajine,madjarske i sta ti ja znam..potom je tu doselio kolonase...danas neki kazu da ih je naselio namerno,kako bi ih raselio iz hrvatske,ali nije,vec prosto ostalo je na desetine hiljada praznih kuca za nama,u koje je bio sevap ubaciti ljude iz najsiromasnijih i najnegostoljubivijih delova juge,tipa hercegovina,crna gora,krajina itd......a te su kuce takve....da ni danas dani,netreba mnogo da se radi oko njih.....extra kvalitet....

e sad,ti ljudi,ti koji su kolonizovani,jesu imali odbojnost prema nemcima,jer su uglavnom svi bili iz ratom direktno ugrozenih podrucja.....ali,medju pravim vojvodjanima,starosedeocima...nije bilo toga,nikakave odbojnosti,jer su oni znali pravu istinu

Да, то је истина. Већина колониста је била из Крајине.

ma i nije...ali je tito dobio nalog od stranih sila,da iseli nemce iz jugoslavije,kao sto su iselili iz ceske,poljske,rusije,ukrajine,madjarske i sta ti ja znam..potom je tu doselio kolonase...danas neki kazu da ih je naselio namerno,kako bi ih raselio iz hrvatske,ali nije,vec prosto ostalo je na desetine hiljada praznih kuca za nama,u koje je bio sevap ubaciti ljude iz najsiromasnijih i najnegostoljubivijih delova juge,tipa hercegovina,crna gora,krajina itd......a te su kuce takve....da ni danas dani,netreba mnogo da se radi oko njih.....extra kvalitet....

e sad,ti ljudi,ti koji su kolonizovani,jesu imali odbojnost prema nemcima,jer su uglavnom svi bili iz ratom direktno ugrozenih podrucja.....ali,medju pravim vojvodjanima,starosedeocima...nije bilo toga,nikakave odbojnosti,jer su oni znali pravu istinu

Kad već pominješ nemačke kuće, ne mogu a da ne primetim da je širom Vojvodine i danas dan na stotine baš nekadašnjih švabskih domova i dalje prazno i naravno, oronulo. Da li je moguće da je bilo toliko kuća koje u međuvremenu niko nije iskoristio, i niko se u njih nije uselio?

Kad već pominješ nemačke kuće, ne mogu a da ne primetim da je širom Vojvodine i danas dan na stotine baš nekadašnjih švabskih domova i dalje prazno i naravno, oronulo. Da li je moguće da je bilo toliko kuća koje u međuvremenu niko nije iskoristio, i niko se u njih nije uselio?

nije,najverovatnije su stanari napustili i otili u grad da zive,prosto,modernizacija drustva te nacina stanovanja

Тара,проблем је био ,а и те куће које помињеш су део тога,што јако пуно тих колонизованих људи те швапске куће никада није осећало као своје(што је и прородно,ипак знаш да седиш у нечијој својини и муци) па их нису ни одржавали и гледали су да их из њих оду.
Нисам приметио,па се унапред извињавам ако сам пропустио,али нико не спомиње да Подунавске Швабе почињу селидбу по наређењу Немачких власти као део део повлачења становништва испред Совјетске војске.како су Немци педантни,свако домаћинство је добило проглас са прецизно одређеним начином и количином ствари које морају и могу да се понесу.Обично је план прављен тако да се може све натоварити на запрежна кола.Задате су биле и маршруте и на појединим раскршћима су чекале свеже намирнице да се не троши оно што се понело.Комунисти су само наставили већ започети посао и забранили им да се врате,а оне који нису кренули су протерали.
Слушао сам заиста тужна и страшна сведочења са тог пута и одвратан однос ,нарочито док су пролазили кроз Аустрију,где нису хтели да им дозволе ни да се задрже за одмор и називали их "Цигојнер".Када су стигли у Немачку такође су били третирани као грађани другог реда ,рецимо нису могли да раде занате него су сви морали да буду само "паори".

@vucji copor

nije bas tako,mislim to za odnos prema njima

sto se tice selidbe,jeste,desila se skoro pa upravo tako.....neznam koliko je poznato,da su rumski nemci,iz rumske opstine danasnje i oklonih sela,krenuli sa zapreznim kolima ka austriji i nemackoj...stigli su na zeleznicku stanicu...mislim u vinkovcima......najednom su se pojavili americki bombarderi,verovatno se vracali sa neke akcije...videli na stajgi neku gomilu....i bacili bombe po njima,pobilbi su skoro sve te civile koji su isli,tu je zapecacena sudbina mnogih rumskih svaba.......ti i takvi zlocini saveznika,nikada nisu bili obelodanjivani

Мамбо,ја говорим на основу онога што су ми причали људи који су то преживели.Причала ми је жена чији су муж и два сина били столари како им нису дозвољавали да раде занат,него су морали да раде као паори.Причала ми је како нису могли да се возе у Штутгарту трамвајем.Причали су ми како су их на путу Аустријанци терали од својих кућа,и како нису могли да добију шољу млека за болесно дете са температуром,причали су колико им је времена требало да се колико-толико почну да осећају као нормални становници.
Што се тиче савезничког бомбардовања,да ли знаш како је Новом Саду бомбардована сахрана после Рације?

Nije, koliko ja znam vraćali su ljude nazad jer više nije bilo mesta. Te kuće su napuštene kasnije ( recimo imam živ primer da je moj rođak napustio, (odnosno prestao da živi u njoj) švapsku kuću kada je napravio novu, ljudi su odlazili u inostranstvo i nisu se vraćali a roditelji im poumirali, itd..)

U mom selu, samo jedna kuca je ostala prazna i jos uvek je, a to je bila kuca od svabe, seoskog zandara koji je napustio mesto kad i ostali nemci. U kucu su generacije dece ulazile, igrale se i kuca jos uvek stoji na svom mestu sa svim namestajem i mogu vam reci da i sad izgleda prelepo (steta sto niko nema sluha da se tu napravi etno kuca). Inace kucu cuva komsija, lala koji je jos ziv i mislim da kad on ode odlazi i ta kuca... Steta

A zasto se u tu kucu nikad niko nije uselio, nije mi jasno, velika je - prava svapska kuca. Imala je okucnicu, stale... To je vremenom propalo i sruseno, ali kuca i dalje stoji.

Мамбо,ја говорим на основу онога што су ми причали људи који су то преживели.Причала ми је жена чији су муж и два сина били столари како им нису дозвољавали да раде занат,него су морали да раде као паори.Причала ми је како нису могли да се возе у Штутгарту трамвајем.Причали су ми како су их на путу Аустријанци терали од својих кућа,и како нису могли да добију шољу млека за болесно дете са температуром,причали су колико им је времена требало да се колико-толико почну да осећају као нормални становници.
Што се тиче савезничког бомбардовања,да ли знаш како је Новом Саду бомбардована сахрана после Рације?

vrlo moguce,iskren da budem,nisam to znao,ali je vrlo vrlo moguce

ispricaj pricu o bombardovanju,to nebi smelo da s zaboravi

Мамбо,не знам колико је то познато,теби,очигледно јесте,али нису у Рацији сви страдали завршили у Дунаву.Многи су убијени на улицама или у кућама и двориштима.Милетићева улица је била једна од оних којима је текла крв колико је било страдалих,а људи су зверски убијани тако да су по зидовима кућа били трагови крви и мозга .Када су прикупљени ти несрећни остаци и људи кренули да их сахране Савезничка авијација је је избомбардовала колону са сандуцима.Оно што је знаимљиво је да сам чуо од преживелих да нису само бомбе падале на сахрану ,него да ле било и митраљирања.То значи да су авиони летели довољно ниско да могу да разликују људе са сандуцима од војне колоне.Темеринска улица је и тада била врло широка па је питање колико је у питању била грешка ,а колико безосећајни немар.

ta su saveznicka bombardovanja za mene velika nepoznanica...pritom ne mislim na Nemacku,vec bas na prostor bivse Jugoslavije,gore,u Nemackoj mi je jasno donekle da su bili bezobzirn,i da im je cilj bio da pobiju sto vise ljudi,razruse sto vise naselja...dok su pak,mnoge vitalne fabrike sa Americkim kapitalom u sebi te komunikacije sa logorima i sami logori ostali netaknuti

No,takvo njihovo ponasanje u Jugoslaviji,kao zemlji saveznici,mi nikako nije jasno.......za ovaj konkretan slucaj recimo,znajuci da je to januar 1942...ti su avioni,najverovatnije doleteli iz severne afrike.....u to vreme nije bilo blize saveznicke baze,a Amerika je tek usla u rat,te su toga to najverovatnije bili Engleski avioni stacionirani u Egiptu,koji su isli da bombarduju Rumuniju,tj naftna polja u Ploestiju.predpostavljam....e sad,znamo da su Englezi bili veliki Srpski saveznici...i znamo da put za Ploesti ne vodi preko Novog Sada......te,meni i to bombardovanje,u kojima su po civilima tukli mitraljezima sa male visine.govori ko su i sta Englezi

Zadar,Maribor,Slavonski Brod,Leskovac,Beograd su samo neki gradovi koji su bili unistavni u saveznickim bombardovanjima...uglavnom su stradali civili....gubici Nemacke vojske,mali,ili ih uopsten neretko nije ni bilo,stradali su civili,konkretno taj Slavonski Brod je imao neku,navodno,fabriku municije...koju su oni razvalili jos iz prvog puta,posle su redovno u taj grad raznili bombe....imali su Jadran za to,a ne saveznicki gradic,sa vec ionako namucenim ljudima....generalno,jedna vrlo cudna igra,nikada rasvetljena do kraja......ja nesmem da garantujem 100% ali mislim da Bugarska i Madjarska,iako saveznice Nemacke,nisu bile skoro uopste bombardovane.....Rumunija jeste,ali uglavnom taj grad i region gde se vadila nafta....ja ni dan danas ne vidim nikakav razlog za ta saveznicka bombardovanja Jugoslavije...jer niti su imali zelju da se iskrcaju ovde,niti su mogli pomoci oslobodjenje Beograda sa Uskrsnjim bombardovanjem,koje je bile teze od 6. aprilskog

ja sam i dan danas ubedjen,da je srbija prvenstveno,redovno iskorisavana od strane Engleza,i redovno posle te upotrebe izigrana...takodje,to je po meni osnovni razlog ne pustanja Srbije u EU,jer znaju dabi radila za interese Amerike i Engleske,mesto Nemacke,kao sefa EU

Znam za slučaj mog kuma gde su od njegovog dede dva brata otišli sa vojskom Nemačkom i dan danas jedan živi u Nemačkoj, a on ostao jer mu je otac bio izvrstan inženjer rudarstva i nisu učestvovali u ratu ...

А у мом мјесту обрнут случај, остала двојица Нијемаца, један обични војник и један војни љекар.

Да Мамбо,око тога ће мо се лако сложити.
Мада ,да будемо сасвим поштени,сигурно да је било и грешака појединих посада,које су под снажним деловањем ПВО око Плоештија своје товаре бомби изручивале на нашу територију.

koje je to mJesto,ako nije tajna,gde je ostao Nemac koji je sluzio u SS-u???

Ради се о једном насељу у Илиџи, данас Источној. Нијемци су овдашњи народ спасили од усташа, буквално. Овдје обична војска није била толико рђава. Усташе су се прије њих наубијале. Један од тих Ниејамца је и сахрањен ту, други негдје у сарајеву( онај доктор).

Да Мамбо,око тога ће мо се лако сложити.
Мада ,да будемо сасвим поштени,сигурно да је било и грешака појединих посада,које су под снажним деловањем ПВО око Плоештија своје товаре бомби изручивале на нашу територију.

jedno je izruciti na teritoriju...drugo na naseljeno mesto.....da su hteli,mogli su da bacaju po Madjarskim njivama ili Slavonskim ili Vojvodjanskim...ili u Jadran......zasto po ljudima.......suvise je to meni mutno,ja cvrsto verujem namerno....ali,mozda ce jednog dana to i izaci iz nekog arhiva na videlo

Ради се о једном насељу у Илиџи, данас Источној. Нијемци су овдашњи народ спасили од усташа, буквално. Овдје обична војска није била толико рђава. Усташе су се прије њих наубијале. Један од тих Ниејамца је и сахрањен ту, други негдје у сарајеву( онај доктор).

aha,ja sam mislio da su to lokalni Nemci,folksdojceri pa ostali,ovo je posve nesto drugo,ako sam dobro shvatio,oni su tu bili sa vojnom sluzbom,pa ostali posle rata,problem sa folksdojcerima je kad su mobilisani u vojsku,a posto nisu bili drzavljani Nemacke,vec Jugoslavije,nisu mogli ici u redovnu vojsku,vec su morali u SS,a po ratu a i za vreme,prema SS-ovcima od strane Rusa i Jugoslovena nije bilo milosti,prosto,nisu ih zarobljavali

aha,ja sam mislio da su to lokalni Nemci,folksdojceri pa ostali,ovo je posve nesto drugo,ako sam dobro shvatio,oni su tu bili sa vojnom sluzbom,pa ostali posle rata,problem sa folksdojcerima je kad su mobilisani u vojsku,a posto nisu bili drzavljani Nemacke,vec Jugoslavije,nisu mogli ici u redovnu vojsku,vec su morali u SS,a po ratu a i za vreme,prema SS-ovcima od strane Rusa i Jugoslovena nije bilo milosti,prosto,nisu ih zarobljavali

Ма да, нису били локални Нијемци, већ Нијемци из Њемачке који су ту били војном службом.

Мамбо,нисам мислио на то бомбрадовање Новог Сада него на појаву коју смо видели и овом последњем бомбардовању са бацањем бомби у Јадран .
Сигурно је да су бомбрадовања и Новог Сада и Београда била део савезничких акција које нису ни мало уважавале чињеницу да бомбардују окупирану земљу и народ.Ако за такво понашање у дрзгој половини рата ,када су већ били сигурни да се неће десити обећавана и припремана инвазија на јужном фронту,остаје загонетка зашто су то чинили и на почетку рата.Вероватно треба да сачекамо опет једну туру докумената са којих се скида забрана да би смо нешто више знали.
У сваком случају остаје чињеница да су према нама ,нарочито Енглези имали ,најблаже речено,врло чудан став,мада је 27.март био онолико подржан са њихове стране.
Али смо се удаљили од теме.
Мислим да је илустративно оно што је један комшија,Шваба,рекао моме деди у току рата:Деца су нас завадила и отишла на супротне стране.Сигурно је једно,да су они овде живели довољно дуго генерација да нису Немачку могли да осећају као своју земљу и да се тај старији свет никада није сасвим привикао да тамо живи.

А у мом мјесту обрнут случај, остала двојица Нијемаца, један обични војник и један војни љекар.

Ovi su došli tu krajem 19. veka i živeli davno pre tog WW2. A pričao mi je deda od mog kuma taj što je tu u Srbiji, da iako je on Nemac njega regrutuju partizani zamisli :D I onda su partizani i Nemci koji su se povlačili sa juga zajedno išli na sremski front :D Jedni sa drugima i negde ispred Beograda nalete avioni da ih gadjaju i oni zajedno svi u kukuruz čuče i čekaju da prodju, sa wehrmacht-om. Kaže smešna scena :D Uglavnom nisu ni stigli do fronta, ne znam beše što. :D Mogu da proverim :D

Ovaj drugi deda što je otišao sa nacistima i običnom vojskom je mnogo jedan namršten čičica sa štapom i mi ga gotivimo dosta jer je tako nadrkan stalno :D I vredja ljude tako ako ne rade ili postavljaju glupa pitanja ili daju odgovore koje on ne očekuje :D A ako vidi deca kad igraju neke igrice sa sličicama on im rasturi i priča im da se ne navikavaju da se igraju nego da rade haha :D Legenda čovek :D

Treći ovaj je otpalio preko okeana i uživa ceo život, kulira i putuje, govori 5-6 jezika... :D

Poslednja izmena:
Ovi su došli tu krajem 19. veka i živeli davno pre tog WW2. A pričao mi je deda od mog kuma taj što je tu u Srbiji, da iako je on Nemac njega regrutuju partizani zamisli :D I onda su partizani i Nemci koji su se povlačili sa juga zajedno išli na sremski front :D Jedni sa drugima i negde ispred Beograda nalete avioni da ih gadjaju i oni zajedno svi u kukuruz čuče i čekaju da prodju, sa wehrmacht-om. Kaže smešna scena :D Uglavnom nisu ni stigli do fronta, ne znam beše što. :D Mogu da proverim :D

Ovaj drugi deda što je otišao sa nacistima i običnom vojskom je mnogo jedan namršten čičica sa štapom i mi ga gotivimo dosta jer je tako nadrkan stalno :D I vredja ljude tako ako ne rade ili postavljaju glupa pitanja ili daju odgovore koje on ne očekuje :D A ako vidi deca kad igraju neke igrice sa sličicama on im rasturi i priča im da se ne navikavaju da se igraju nego da rade haha :D Legenda čovek :D

Treći ovaj je otpalio preko okeana i uživa ceo život, kulira i putuje, govori 5-6 jezika... :D

Легендарно :D ''negde ispred Beograda nalete avioni da ih gadjaju i oni zajedno svi u kukuruz čuče i čekaju da prodju'' :hahaha:

Takodje i imovina je prebijena sa ratnom stetom,eeeh,nazalost :( ali sta je tu je,mada poostoje neka pitanja o naplati imovine....licno mislim mrka kapa
Hmm..o 'naplati imovine' je mrka kapa jer je postojao dogovor,pisani sporazum između Tita i V.Branta da nakon rata Jugoslavija ne traži odštetu kao ostale oštećene zemlje,a zauzvrat neće biti vraćanja imovine...sa druge strane jer je pojam imovine bio upitan-pošto su neki od Folksdojčera pristupali nacizmu i prisvajali imovinu imućnih Jevreja tj. vlasnici imovine nisu bili isti prije i poslje '40. i kusur neke-a koliko znam oteto se po zakonu ne vraća; sem što je to '90.-ih bio slučaj u Hrvatskoj kad je Franjo bio odlučio da vrati imovinu 'zaslužnim domoljubima' pa je oko trga Bana Jelačića tj. u samom centru ZG dao par stanova kćerkama A.Pavelića,a i drugima...a ne treba valjda da se ugledamo na najgore modele? Koliko je meni poznato čak ni germanske zemlje mimo Njemačke poput Švedske, Norveške i Holandije nisu vraćale nikakvu imovinu onima koji su je bili zaplijenili tokom 2. svjetskog rata...o imovini prije toga vremena,upitno je da li će se ikad ikome ovde vratiti-agranim reformama u Srbiji je svima oduzimana imovina,tj. i Srbima a ne samo Folksdojčerima tako da je isti princip važio za sve...pa važiće i dalje za sve Srbijance,tj. ne mislim da će vas izostaviti ili oštetiti po tom pitanju ništa više nego nas...ako je iko oštećen po svim pitanjima na ovim prostorima mislim da su to Jevreji,a to što nema njihovih nasljednika,barem bi dio profita od oduzete imovine trebalo dati njihovoj zajednici ovde-ovo je lično moje mišljenje...ako su tvoji Folkdojčeri ostali ovde vjerovatno su imali razloga za to,tj. nije im vjerovatno bilo toliko loše niti gorilo pod nogama,pa možda najbolje da pitaš njih koji su to razlozi? Pozdrav
P.S.Za nove generacije koji vuku porjeklo iz Njemačke a ne znaju jezik,a i sve ostale koji ga simpatišu,na sajtu Srbija | DW.DE može se besplatno naći i učiti njemački jezik,interaktivno,s objašnjenjima i prevodima na engleski-potrebna je samo registarcija

Комунистичка логика је заиста запрепашћујућа. Комунисти свом становништву одузимају имовину и држава постаје власник, а становници корисници. Људи који су сарађивали са окупатором стрељани су или протерани, али главно да више нема власника имовине осим државе. И сада тито договара да Југославија опрости Немачкој невероватно велики новац зарад одузете имовине, као да су само Немци изгубили власништво? То само комунисти разумеју.
Иначе мој зет је пореклом фолксдојчер, а најинтересантније је да је његов деда преправио презиме Албрехт у Ристић, узео славу, преселио се у Београд и данас његова деца не знају да су пореклом Немци већ сматрају да су чисти Срби. Рећи ће им када буду старији, како их сада не би збуњивали, али сматрам да је то један од ретких примера да је прогон избегнут посрбљавањем. Обично се радило о похрваћивању или мађаризацији, али њихова породица је била протестантска, тако да су све једно морали веру да промене, а мање си упадљив код Озне када си Србин у Београду, него странац. Зет планира да врати старо презиме (на мој наговор), али наравно, остаће Србин.

Back