Nezavisne novine
Veliki derbi u Banjaluci, Borac dočekuje Želju
Sudar dvije ekipe koje su u protekle dvije sezona osvajale prvenstvo i Kup, a to su Borac i Željezničar.
Bajalučani su domaćini i u ovom susretu imaju ulogu favorita, što zbog svojih navijača, što zbog bolje igre u jesenjem dijelu sezone 2011/2012. Premijer lige. Prošle godine Borac je na gostovanju kod "plavih" slavio pobjedu koja mu je osigurala šampionsku krunu, a i ovaj put poručuju da će imati razloga za radost.
"Nakon poraza od Olimpica imali smo sastanak sa igračima i zajedno smo ukazali na greške koje su nas koštale poraza u tom meču. Igrači su dobro radili na treninzima i ako to sa treninga prenesu na meč sa 'Željom', mislim da neće biti problema. Mi smo u ovom trenutku bolja ekipa od njih i to ćemo pokazati", kazao je Zvezdan Cvetković, trener Borca, koji nema problema s povredama i kartonim igrača, i dodao:
"Analizirali smo igru Željezničara, ali iskreni da budemo, ova dva kluba se i te kakao dobro poznaju i teško će tu biti nekog iznenađenja. Mi imamo svoj cilj, a to je izaći iz ovog meča sa tri boda. Sve ostalo je manje bitno, ali ipak očekujem dobru utakmicu, jer naš rival voli da se nadigrava, kao i mi."
Pozudani štoper Dragoslav Stakić takođe kaže da ne sumnja u pobjedu.
"Naša najveća snaga je timska igra i duh i ako takvi budemo u subotu na terenu, neće biti važno ko nam je protivnik. Imamo dobar kolektiv i igramo napadački fudbal, a to su odlični preduslovi za novu pobjedu", kazao je Stakić.
Nakon nešto slabijeg starta i tri vezane utakmice bez poraza, protiv Čelika, Leotara i Zvijezde, za Željezničar će derbi u Banjaluci biti svojevrstan ispit zrelosti i prilika da se vide stvarne mogućnosti ekipe protiv kvalitetnog protivnika. Eventualni pozitivan rezultat ostaviće ih u gornjem dijelu tabele.
"U dosta utakmica ove sezone smo se mučili, ali najbitnije je da, kada se sagleda konačni bodovni saldo, to sve ne izgleda tako loše. Ne treba zanemariti i to da smo imali sigurno najteži raspored u odnosu na glavne konkurente, ali smo ipak ostali u trci i nemamo veliki zaostatak. Zato bi nam dobro došlo da se vratimo neporaženi, a u prilog nam ide i to što u gostima igramo mnogo bolje. Posebno to očekujem ovoga puta, jer je Borac ekipa koja želi da se nadigrava. Protivnik je koji se ne brani. Najbitnije je utakmicu otvoriti maksimalno koncentrisano, što nije bio slučaj u nekim ranijim mečevima. Moramo dati maksimum i odigrati možda i najbolju utakmicu ove sezone ako želimo do rezultata koji nam odgovara", rekao je Mirsad Bešlija, kapiten Željezničara.
Amar Osim, strateg "plavih", u Banjaluci neće moći računati na povrijeđenog Sulejmana Smajića, te na suspendovanog golmana Elvisa Karića. Između stativa ponovo će stati nekadašnji bh. reprezentativac Adnan Gušo. U tim se nakon odrađene kazne vraća Patrik Nijema.
Meč počinje u 19.30, a moći će se pratiti i putem direktnog TV prenosa na BHT1.