ФК Борац Бањалука

Koje sadržaje najradije pratite na temi FK Borac:

• Detaljne najave derbi utakmica

• Aktuelne rezultate i izvještaje

• Snimke utakmica u tekućoj sezone

• Podsjetnik na istoriju Borca slikom i riječju

• Snimke najvažnijih utakmica kluba u istoriji

• Izdanja navijača Borca u slikama

• Marketinške aktivnosti na promociji kluba

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Приход од продатих улазница са дербија ићиће нашим људима на КиМ

Собна варијанта :D

311511_276260402401828_100000536114439_1022253_1106977652_n.jpg

KUP SRPSKE: Borac slavio u Milosavcima

Banjalučani su u gostima kod Župe slavili minimalnu pobjedu (1:0) i osigrurali 1/8 finala Kupa Republike Srpske, u kojem brane trofej. Jedini gol postigao je junior Petar Kunić u 24. minutu.

Trener crveno-plavih Zvezdan Cvetković dao je u srijedu šansu rezervistima, pojedinim juniorima, pa čak i kadetima banjalučkog tima.

Startnih 11 u redovima Borca činili su Siniša Marčetić, Nemanja Damjanović, Nebojša Runić, Bojan Marković, Boris Savić, Duško Sakan, Saša Kovačević, Srđan Stojnić, Stefan Dujaković, Petar Kunić i Mihajlo Savanović, koji je ostavio i najbolji utisak u Milosavcima.

Plasman u osminu finala Kupa RS osigurali su još i Sloboda (Novi Grad), Jedinstvo (Žeravica), Sloboda (Mrkonjić Grad), Kozara, Sloga (Doboj), Modriča Maksima, Laktaši, BSK, Podrinje, OFK Glasinac 2011, Drina (Zvornik), Famos, Mladost (Bogutovo Selo) i Mladost (Gacko).

Posljednji učesnik biće poznat nakon utakmice između bijeljinskog Radnika i Slavije

pictureqm.jpg

Poslednja izmena:
Mondo

Veliki derbi u Banjaluci

Borac i Željezničar u protekle dve godine osvojili su sve trofeje u BiH, samo naizmjenično. Sada će koplja ukrstiti u Premijer ligi, u derbiju koji se igra u subotu od 19.30 časova na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Banjalučani su u blagoj prednosti i mogu se nazvati favoritima u ovom duelu, s obzirom da se igra na njihovom terenu, ali i zbog dobre forme u dosadašnjem toku šampionata koja ih je dovela na lidersku poziciju na tabeli. U Borcu su svjesni da je ovo jedan od najvažnijih mečeva u njihovom pohodu ka odbrani titule.

„Pun sam optimizma. Siguran sam da ćemo u subotu odigrati pravu utakmicu i pobijediti. Vjerujem das mo bolji od njih i da ćemo to i pokazati. Očekujemo i podršku naših fantastičnih navijača i uz podršku punog stadiona svi igrači će sigurno dati maksimum“, rekao je trener Borca Zvezdan Cvetković.

Zanimljivo je da je Borac tražio od Antidoping komisije BiH da testira fudbalere oba tima pred sutrašnji duel.

“To se radi u svim ligama Evrope i svijeta, nema razloga da tako ne bude i ovdje. Tražićemo to i nadam se da će nam to biti omogućeno”, rekao je Svetković i dodao da nema nekog posebnog razloga za ovakav zahtjev osim činjenice da se igra derbi.

Prvotimac Borca Dragoslav Stakić takođe očekuje dobru igru svoje ekipe.

“Očekujemo dobru i kvalitetnu utakmicu koja će opravdati epitet derbija. Željo je kvalitetna ekipa, ali mi smo puno kvalitetniji, usostalom, šampioni smo. Bitno nam je da prenesemo dobro raspoloženje iz svlačionice i ono što radimo na treningu na utakmicu. Nadam se da ćemo to uroditi plodom id a ćemo slaviti pobjedu”, istakao je Stakić.

U Željezničaru očekuju neizvjesnu utakmicu, iako će Željo biti oslabljen neigranjem Elvisa Karića i Sulejmana Smajića.

"Karić odrađuje suspenziju, a na gol će najvjerovatnije Adnan Gušo. Smajić će nam nedostajati, obnovio je povredu zadnje lože, sli to nam ne smije biti alibi. Dobro poznajem ekipu Borca, uostalom kao i njihov trener nas. Mislim da će utakmica biti neizvjesna do posljednjeg trenutka, a pobjednika će odlučiti nijanse, možda i jedan dobar potez nadahnutog pojedinca. U derbijima je nezahvalno prognozirati rezultat.
Tu smo negdje što se tiče kvalitet i mislim da će se sutra to i pokazati", rekao je trener Želje Amar Osim, prenosi sportsport.ba

Pola sata prije derbija u Banjaluci počeće još jedan derbi u Sarajevu. Na koševu će igrati Sarajevo i Široki Brijeg i biće to sigurno utakmica visokog rizika s obzirom na nedavno divljanje navijača Sarajeva u Trebinju, ali ne treba zaboraviti ni tragediju od prije nekoliko godina u Širokom Brijegu kada je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić. Ipak za nadati je da će fudbal biti u prvom planu na Koševu.

"Sarajevo ima dobru ekipu, korektno igraju i imaju dobre rezultate. Međutim, ako oni najavljuju da sigurno pobjeđuju, mi kažemo da dolazimo potpuno neopterećeni da sa jednom željom i dobrom igrom osvojimo minimalno bod, iako ćemo gore ići sa postavkom da uzmemo sva tri boda. Respektujemo ih kao ekipu ali vjerujem da ćemo ih pobijediti baš na njihovom terenu“, rekao je trener Širokog Branko Karačić.

I u taboru bordo tima nadaju se pobjedi u ovom derbiju.

“Svi znamo koliko nam je važna utakmica. Svjesni smo snage Širokog Brijega. Kvalitetna su ekipa. Mi imamo veliki motiv nakon utakmice prošlog kola. Želimo svi pobjedu. Bili bismo prezadovoljni kada bi bio pun stadion, jer svi znamo koliko nam znači podrška navijača. Ovo je fina prilika da dođu na stadion i da zajedno dođemo do pobjede ", rekao je trener Sarajava Jirži Plišek.

Prijedorski Rudar će u nedjelju bez sedam fudbalera na megdan Slaviji u istočnom Sarajevu, ali trener Prijedorčana Dragan Radović nada se povoljnom rezultatu, što je u ovom slučaju i osvajanje jednog boda.

“Ubijeđen sam da im možemo parirati o kući se vratiti neporaženi”, izjavio je Radović.

Još jedan duel timova iz RS biće odigran u nedjelju kada će Kozara pod vođstvom novog trenera Vlade Jagodića dočekati Leotar.

Nezavisne novine

Veliki derbi u Banjaluci, Borac dočekuje Želju

normal_0910_borac-zeljeznicar_19.jpg

Sudar dvije ekipe koje su u protekle dvije sezona osvajale prvenstvo i Kup, a to su Borac i Željezničar.

Bajalučani su domaćini i u ovom susretu imaju ulogu favorita, što zbog svojih navijača, što zbog bolje igre u jesenjem dijelu sezone 2011/2012. Premijer lige. Prošle godine Borac je na gostovanju kod "plavih" slavio pobjedu koja mu je osigurala šampionsku krunu, a i ovaj put poručuju da će imati razloga za radost.

"Nakon poraza od Olimpica imali smo sastanak sa igračima i zajedno smo ukazali na greške koje su nas koštale poraza u tom meču. Igrači su dobro radili na treninzima i ako to sa treninga prenesu na meč sa 'Željom', mislim da neće biti problema. Mi smo u ovom trenutku bolja ekipa od njih i to ćemo pokazati", kazao je Zvezdan Cvetković, trener Borca, koji nema problema s povredama i kartonim igrača, i dodao:

"Analizirali smo igru Željezničara, ali iskreni da budemo, ova dva kluba se i te kakao dobro poznaju i teško će tu biti nekog iznenađenja. Mi imamo svoj cilj, a to je izaći iz ovog meča sa tri boda. Sve ostalo je manje bitno, ali ipak očekujem dobru utakmicu, jer naš rival voli da se nadigrava, kao i mi."

Pozudani štoper Dragoslav Stakić takođe kaže da ne sumnja u pobjedu.

"Naša najveća snaga je timska igra i duh i ako takvi budemo u subotu na terenu, neće biti važno ko nam je protivnik. Imamo dobar kolektiv i igramo napadački fudbal, a to su odlični preduslovi za novu pobjedu", kazao je Stakić.

Nakon nešto slabijeg starta i tri vezane utakmice bez poraza, protiv Čelika, Leotara i Zvijezde, za Željezničar će derbi u Banjaluci biti svojevrstan ispit zrelosti i prilika da se vide stvarne mogućnosti ekipe protiv kvalitetnog protivnika. Eventualni pozitivan rezultat ostaviće ih u gornjem dijelu tabele.

"U dosta utakmica ove sezone smo se mučili, ali najbitnije je da, kada se sagleda konačni bodovni saldo, to sve ne izgleda tako loše. Ne treba zanemariti i to da smo imali sigurno najteži raspored u odnosu na glavne konkurente, ali smo ipak ostali u trci i nemamo veliki zaostatak. Zato bi nam dobro došlo da se vratimo neporaženi, a u prilog nam ide i to što u gostima igramo mnogo bolje. Posebno to očekujem ovoga puta, jer je Borac ekipa koja želi da se nadigrava. Protivnik je koji se ne brani. Najbitnije je utakmicu otvoriti maksimalno koncentrisano, što nije bio slučaj u nekim ranijim mečevima. Moramo dati maksimum i odigrati možda i najbolju utakmicu ove sezone ako želimo do rezultata koji nam odgovara", rekao je Mirsad Bešlija, kapiten Željezničara.

Amar Osim, strateg "plavih", u Banjaluci neće moći računati na povrijeđenog Sulejmana Smajića, te na suspendovanog golmana Elvisa Karića. Između stativa ponovo će stati nekadašnji bh. reprezentativac Adnan Gušo. U tim se nakon odrađene kazne vraća Patrik Nijema.

Meč počinje u 19.30, a moći će se pratiti i putem direktnog TV prenosa na BHT1.

Poslednja izmena:
Uoči derbija

normal_0910_borac-zeljeznicar_5.jpg

OSIM: NEMA FAVORITA, ODLUČIĆE NIJANSE

Željezničar ima manjih problema sa izostancima, odnosno menadžer Plavih Amar Osim ne može računati na suspendovanog Elvisa Karića i povrijeđenog Sulejmana Smajića.

"Karić odrađuje suspenziju, a na gol će najvjerovatnije Adnan Gušo. Smajić će nam nedostajati, obnovio je povredu zadnje lože, no to nam ne smije biti nikakav alibi", za SportSport.ba je istakao Amar Osim.

"Dobro poznajem momčad Borca, uostalom kao i njihov trener nas. Nema tu nikakvih tajni. Mislim da će utakmica biti neizvjesna do posljednjeg trenutka, a pobjednika će odlučiti nijanse. Možda i jedan dobar potez nadahnutog pojedinca. U derbijama je nezahvalno prognozirati rezultat. Tu smo negdje što se tiče kvalitete i mislim da će se sutra to i pokazati", dodao je menadžer Plavih.

STAKIĆ I CVETKOVIĆ UVJERENI U
TRIJUMF

cvetkovic_borac_bl.jpg

Sutra će na Gradskom stadionu u Banja Luci snage odmjeriti aktuelni prvak naše države, Borac, te osvajač Kupa Željezničar, a u redovima domaćina uvjereni su da će slaviti.

"Optimizma nam ne manjka. Uvjeren sam da ćemo pružiti dobru partiju, te da ćemo pobijediti. Mislim da smo u ovom trenutku bolja momčad i siguran sam da ćemo to pokazati. Očekujemo i veliku podršku s tribina, koja će nam sasvim sigurno biti od velike važnosti", između ostalog je rekao trener banjalučke momčadi Zvezdan Cvetković.

"Prije svega očekujem kvalitenu utakmicu, koja će opravdati epitet derbija. Respektujemo Željezničar, radi se o kvalitetnoj momčadi, no u ovom trenutku smo mi, ipak, bolji. Raspoloženje u momčadi pred derbi je fantastično i nadam se da ćemo to prenijeti na teren. Željezničar je možda nešto lošiji u napadu, nego prošlih sezona, no ponavljam, ipak su momčad za respekt. Očekujem nova tri boda na našem kontu", istakao je stoper Borca, Dragoslav Stakić.

Cvetkovića muče slatke brige jer su mu svi igrači na raspolaganju. Utakmica počinje u 19:30 sati, a prema posljednjim informacijama predviđena je i doping kontrola

Raspudić: Pobjedom otpisati Želju iz trke za jesenji naslov"

Fudbaler Borca Boris Raspudić rekao je kako očekuje da će njegov tim slaviti i tako otpisati ekipu Amara Osima iz trke za jesenji naslov: "Pobjedom bi sigurno otpisali Željezničar iz trke za jesenji naslov, a stvorili bi i osjetniju bodovnu prednost na velikog protivnika. Želimo da odbranimo naslov prvaka osvojen na kraju prošle sezone i sa ova tri boda bi napravili veliki korak ka tom cilju, jer bi najvećeg rivala iz posljednje dvije sezone ostavili iza sebe. Zato je ulog u ovom meču ogroman, kako za nas tako i za njih".

Milan Stupar

'Ušli smo u seriju teških utakmica i ovaj meč protiv Željezničara je samo jedan u nizu. Spremni smo i željni nadigravanja. Vjerujem da ćemo ovaj meč odigrati na visokom nivou i da ćemo pobjediti Željezničar''

Poslednja izmena:
Допинг контрола на захтјев Борца

Према сазнањима Фудбалски савез БиХ прихватио је захтјев Бањалучана и спровешће у суботу, послије дербија Борац - Жељезничар допинг контролу да би се избјегле све спекулације у вези са употребом недозвољених средстава.

Adnan Gušo brani gol Želje i u Banja Luci

Disciplinska komisija N/FS BiH suspendovala je Elvisa Karića na dvije utakmice tako da će mrežu ''plavih'' i u narednom susretu s Borcem u Banja Luci braniti iskusni Adnan Gušo koji je u prethodna dva nastupa dosta dobro odradio svoj dio posla na golu Željezničara.

Poslednja izmena:
Veliki derbi

Poslije rata, ove dvije ekipe su odigrale 18 utakmica, od kojih je čak 10 u zadnje 3 sezone. Ovo će dakle biti 11. zvanični susret u nešto više od 3 godine. Željo je prije 2 godine na ''Grbavici'' slavio pobjedu od 4-2 i faktički ovjerio titulu prvaka BiH, dok se Borac na istom stadionu revanširao u finalu Kup-a u maju 2010. kada su odigrali 2-2 i odnijeli pehar u Banja Luku.

U prošloj sezoni Borac je u oba navrata bio bolji od Željezničara u Premijer ligi, dok je u Kupu ekipa Amara Osima bila uspješnija i nakon gostujućeg remija (0:0) i domaće pobjede (3:0) osigurala prolaz u narednu rundu takmičenja.

Borac - Željezničar, službena lica

Sude Hrvati

Nogometni / fudbalski savez Bosne i Hercegovine objavio je danas imena službenih lica za susrete predstojećeg 8. kola Premijer lige. Derbi susret aktuelnog državnog prvaka i osvajača Kup takmičenja, vodiće Tomislav Čuić iz Tomislavgrada s pomoćnicima Hrvojem Turudićem iz Čitluka i Antom Sučićem iz Nove Bile. Četvrti sudija je Darko Obradović iz Stoca. Delegat na ovom susretu bit će Davor Ristović iz Istočnog Sarajeva dok je kontrolor suđenja Izet Čejvanović iz Tuzle.

Tomislav Čuić u dosadašnjeg dijelu Premijer lige vodio je tri meča pokazavši čak 22 žuta kartona i 2 kaznena udarca.

Poslednja izmena:
SportCentar

Banjaluka na nogama

FK Borac u okršaj sa Željezničarom ulazi u najjačem mogućem sastavu

lesinari-dobra-bakljada.jpg

Cvetković: Željo je dobar, ali mi smo bolji!

Željo je dobar. Svjesni smo njihovog kvaliteta, ali Borac je u ovom trenutku bolji, istakao je danas Zvezdan Cvetković, trener aktuelnog prvaka naše zemlje uoči sutrašnjeg derbija osmog kola fudbalske Premijer lige BiH.

U Borcu su optimisti uoči sutrašnjeg okršaja sa posljednjih godina najvećim rivalom.

«Naravno, zanima nas samo pobjeda. Znamo da do tri boda nećemo lako doći. Ipak, gledao sam sve Željine utakmice ove sezone i mislim da sam dobro pripremio ekipu za meč, odnosno da imam recept kako savladati Sarajlije. Utakmica je od velike važnosti, jer sa pobjedom nad direktnim konkurentom za najviši plasman napravili bi odličan posao», govorio je Cvetković, naglasivši:

«Očekujem veliku podršku naših navijača uz čiju pomoć ćemo puno lakše doći do trijumfa. Vjerujem da će na stadionu vladati izvanredna atmosfera i da ćemo u fer i korektnoj utakmici na koncu i slaviti».

Borac u okršaj sa Željezničarom ulazi u najjačem mogućem sastavu. Niko od igrača nije povrijeđen, niti mora pauzirati zbog kartona.

Podsjetimo, derbi između Borca i Željezničara igra se sutra (subota, 24. septembra) od 20 sati. Susret će biti emitovan u direktnom prenosu na BHT-u.

Zanimljivosti

Bogičević, Stančeski i Bučan protiv ''svojih''

Velik broj zanimljivosti veže se za duel Željezničara i Borca. Osim što su klubovi posljednjih godina daleko najuspješniji u BiH, u redovima oba tima danas nastupaju fudbaleri koji su nekad nosili dres večerašnjih rivala.

Jedini fudbaler Borca koji je nekad nastupao za Željezničar je Sead Bučan. Standardni krilni fudbaler šampionske generacije karijeru je nakon ''Grbavice'' nastavio u hrvatskom prvoligašu Splitu da bi početkom aktuelne sezone došao u Borac gdje se vrlo dobro snašao izborivši mjesto u prvoj ekipi. U posljednjem kolu bio je strijelac jedinog gola svog tima u porazu od Olimpica. Bučan je za Želju nastupao dvije sezone odigravši preko 50 zvaničnih utakmica.

U redovima Željezničara danas nastupaju dva bivša fudbalera banjalučkog kluba.

Jadranko Bogičević danas je jedan od najboljih defanzivaca Premijer lige, a sezonu 2005/06 proveo je nastupajući za Borac. Nije to bila neka ozbiljnija uloga u timu pa je brzo napustio grad na Vrbasu a u nastavku karijere pronašao je sebe nastupajući za najveći bosanskohercegovački klub.

Perica Stančeski u Željezničar je stigao početkom godine kao veliko pojačanje, mada dosad nije opravdao ukazano povjerenje. Povremeni makedonski reprezentativac nije se nametnuo struci i priliku je dobijao vrlo rijetko – kako u prošloj tako i u ovoj sezoni. No, kvalitet ovog vrsnog veznjaka je neupitan i samo je pitanje momenta kada će proigrati i razgaliti srca Željinih navijača.

FEDERALNI MEDIJI

Željo gostuje u Banjoj Luci

Ukoliko pobijedimo Borac u Banjoj Luci, bićemo prvi, smatra kapiten plavih • Bez Smajića i Karića, na golu opet Gušo, vraća se i Nyema

Kapiten Željezničara Mirsad Bešlija smatra kako je gostovanje u Banjoj Luci ispit zrelosti za njega i suigrače. Ukoliko ne izgube od Borca, plavi će ostati u vrhu, sa realnim šansama da do kraja polusezone dohvate i lidersku poziciju, s tim što svaki igrač, dodaje Bešlija, morati dati maksimum.

"Iako se na terenu mučimo i više nego bismo trebali, bodovni saldo je zaista pristojan. Od svih ekipa iz vrha imali smo najlošiji raspored i opet smo peti (pet bodova zaostatka za vodećom trojkom, op.a.). Ukoliko osvojimo najmanje bod u Banjoj Luci, ostajemo u utrci za prvo mjesto", kaže Bešlija, koji je svjestan da Željo može mnogo bolje od trenutnog.

"Na domaćim utakmicama imamo problema sa protivničkim bunkerom. Ne uspijevamo na vrijeme dati gol i onda se dovedemo u nezgodnu situaciju. Uvuče se nervoza i onda sve dogovoreno iz svlačionice pada u vodu. Međutim, u gostima igramo mnogo bolje. Protivnik se ne brani, a mi namećemo svoj stil igre. Uvjeren sam da će tako biti i u Banjoj Luci, gdje po tradiciji igramo dosta dobro."

Željo već pet utakmica ne zna za poraz (četiri u prvenstvu, jedna u Kupu), a na Grbavici se nadaju da će niz produžiti i u Banjoj Luci...

"Ako u utakmicu uđemo maksimalno koncentrisani, što nije bio slučaj u nekim prethodnim mečevima, onda se možemo nadati povoljnom rezultatu. Svi moramo dati maksimum i odigrati možda i najbolju utakmicu ove sezone da bismo Banju Luku napustili neporaženi. Vjerujem da to možemo", optimističan je Bešlija, koji je uvjeren da će Željo, ukoliko ne izgubi od Borca, na kraju završiti kao prvi...

Nek je sa srećom ;)

sportsport

8_cvetkovic_v.jpg

CVETKOVIĆ: KVALITETNIJI SMO, POBJEDIĆEMO

U taboru Borca provijava optimizam uoči derbija protiv Željezničara koji se igra na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Trener Zvezdan Cvetković je optimist uoči ovog derbija. "Željezničar je kvalitetan protivnik koji želi da se nadigrava sa svim ekipama protiv kojih igra. Sigurno je da to žele i protiv nas u ovom derbiju. Mislim da smo mi u ovom trenutku kvalitetniji tim i uvjeren sam u našu pobjedu. Nemamo problema oko sastava tima, jer svi igrači su mi na raspolaganju i to je za mene u ovom trenutku najvažnije, a o sastavu koji će početi utakmicu odluku ću donijeti uoči starta meča", rekao je trener Zvezdan Cvetković.

Bas steta, sad ce vjerovatno utakmica biti registrovana 3:0 za Zeljeznicar.
Jel bio neki povod da se napravi ovaj nered od strane Lesinara? Ako su imali neke nerjesene racune sa Manijacima mogli su to van terena a ne ovako na stetu kluba.

Borčev kop je juče bio popriličan ne sjećam se kad je bio veći a oni marginalni, možda 100 najviše 150 i nisu uopšte trebali pažnju obraćati na turke njihove pjesme, skandiranja, transparente ... Međutim huligani odlučili da se obračunaju s njima na po utakmice a okidač je bio gol Željezničara. Policija me iznendalia utakmica nije proglašena utakmicom visokog rizika policije i obezbjeđenja bilo malo na početku dosta su mirno pratili to ulijetanje a i te zajebancije, ali poslije kad se praznio istok najabali su oni koji nisu ništa krivi iza istoka i na ulicama je bilo tamburanje ali baš

Back