Fjodor Mihajlovič Dostojevski

• Začetnik teme Začetnik teme zbunjena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Samo da se pohvalim da je Dostojevski godinu dana stanovao u jednoj kuci koja je udaljena od moje kuce svega stotinak metara,
a tu je i napisao Kockara, a koji mene nije bas oborio s nogu.

To je zato jer nikada nisi bila u svetu kocke, ne možeš da prepoznaš neke detalje i psihičke procese koji se dešavaju u čoveku. Dostojevski je to savršeno opisao u tom romanu.

Inače ta kockarska mašina te ne drži samo dok si za stolom ruleta, već ti po čitav dan opseda misli, čak i kada spavaš.

Sve je to lepo objašnjeno u knjizi, i verujem da bi u njoj uživali i oni kockari koji baš i ne čitaju puno.

Međutim, Dostojevski je prošlost, otkad se zemlja okrenula ka Evropskoj Uniji prestao sam da čitam njegove knjige i bavim se samo piscima iz zemalja EU. Posebno Rusi ne dolaze u obzir ni pod tačkom razno.

To je zato jer nikada nisi bila u svetu kocke, ne možeš da prepoznaš neke detalje i psihičke procese koji se dešavaju u čoveku. Dostojevski je to savršeno opisao u tom romanu.

Inače ta kockarska mašina te ne drži samo dok si za stolom ruleta, već ti po čitav dan opseda misli, čak i kada spavaš.

Sve je to lepo objašnjeno u knjizi, i verujem da bi u njoj uživali i oni kockari koji baš i ne čitaju puno.

A zašto bi neko pisao knjige koje mogu da shvate samo kockari? Ili samo fizičari, ili samo vodoinstalateri?
Ako si rekao da knjigu može sasvim da shvati samo kockar, time si rekao da knjige nije sasvim dobra.
Dobro napisana knjiga nastoji da svakom posvećenom čitaocu donese isto estetsko i emocionalno iskustvo, bez obzira na profesiju, hobi ili formalno obrazovanje.

A zašto bi neko pisao knjige koje mogu da shvate samo kockari? Ili samo fizičari, ili samo vodoinstalateri?
Ako si rekao da knjigu može sasvim da shvati samo kockar, time si rekao da knjige nije sasvim dobra.
Dobro napisana knjiga nastoji da svakom posvećenom čitaocu donese isto estetsko i emocionalno iskustvo, bez obzira na profesiju, hobi ili formalno obrazovanje.
Али не. Узмимо два човека који воле да читају. Један је, ето, водоинсталатер и љубитељ новокомпоноване, а други професор музике: хоће ли они једнако доживети Доктора Фаустуса?

Рахела, а колико је од тебе удаљена спомен-соба Фридриха Ничеа?

Према овоме горе сваки презир.

Али не. Узмимо два човека који воле да читају. Један је, ето, водоинсталатер и љубитељ новокомпоноване, а други професор музике: хоће ли они једнако доживети Доктора Фаустуса?

U mom citiranom postu postoje dvije ključne riječi. Jedna je "nastoji", a druga "posvećenom". U teoriji, i vodoinstalater i kompozitor mogu jednako da dožive Fausta. Mogu, ako su sasvim i na pravi način posvećeni knjizi i književnosti.
Bitnije od toga je da knjiga nastoji da ne diskriminiše čitaoce prema životnom iskustvu. Znači, ako imaš knjigu koju ne može sasvim da doživi neko ko nikad nije bio u Njujorku, neko nikad nije uzeo heroin ili neko ko nije žena, to je rđavo napisana knjiga: nedostaje joj univerzalnosti, što je jedna od osnovnih komponenti umjetničkog djela.
(Naravno, vodoinstalateri sasvim posvećeni književnosti, i nisu vodoinstalateri, ali to je druga priča.)
Suština je da se umjetničko djelo nipošto ne smije tumačiti na način: "Ne vrijedi ti to da čitaš, nisi nikad kockao, ništa nećeš shvatiti..."

Треба узети у обзир околности под којима је писао то дело.
Написано за мање од месец дана, а добар део је напамет диктирао, због болести.
Дело је и написано да би вратио дугове.

Није ми се свидело то што је дело сувише плитко (наравно, не без разлога), јер то не личи на њега.
Очекивао сам потпуно друкчију атмосферу, смештену у подземља друштва, али и људске психе, очекивао сам нешто много "јаче".
Једино ми се сам крај романа (неколико последњих реченица) баш свидео и остао у сећању, тј. део у коме пропали коцкар уверава себе у исправност својих поступака и наставља путем робовања, са уверењем да ће у коцкању пронаћи срећу и чак надокнадити пропуштено. Типичан став сваког коцкара.

Pa vidi, ja i ne znam gde je Nitsche ziveo, a parvo da ti kazem i ne zanima me.

Uvek sam pominjala samo Bad Homburg, Wiesbaden i Baden-Baden ( tri cuvene kockarnice, banje, otmena neka mesta), a definitivno je tako
da su u 19 veku Rusi opsedali te banje , uglavnom zbopg kockarnica, ali navodno i zbog vode koja leci.

Cenis da lazem?z:lol: Da se pravim vazna sto je Dostojevski bas tu ziveo godinu dana i ocigledno tu i sklepao svoje delo Kockar?

Inace taj Bad Homburg su ovekovecili i Gete, Helderlin ( ako znas ko je taj, ali cenim da znas), Klajst, Novalis
i pored kuce Dostojevskog ziveo je u sledecoj kuci i jedan Englez ( dal je Kic ili Sheli, Bajron nije, to uvek zaboravim).

Ranije, ali ni danas , veliki umetnici ne pokusavaju po svaku cenu da zive u nekakvim eilitnim arondismanima ili petim avenijama,
nevskim prospektima ili krugovima dvojke , nego se muvaju i skrase tamo gde mogu da rade, misle, pisu, Kant nije nikada
u zivotu putovao, ziveo je u Kenigsbergu, nije mrdao iz njega.

Треба узети у обзир околности под којима је писао то дело.
Написано за мање од месец дана, а добар део је напамет диктирао, због болести.
Дело је и написано да би вратио дугове.

Није ми се свидело то што је дело сувише плитко (наравно, не без разлога), јер то не личи на њега.
Очекивао сам потпуно друкчију атмосферу, смештену у подземља друштва, али и људске психе, очекивао сам нешто много "јаче".
Једино ми се сам крај романа (неколико последњих реченица) баш свидео и остао у сећању, тј. део у коме пропали коцкар уверава себе у исправност својих поступака и наставља путем робовања, са уверењем да ће у коцкању пронаћи срећу и чак надокнадити пропуштено. Типичан став сваког коцкара.

Nije se ni meni svidelo, kao da je pisao po porudzbini jer se obavezao da po svaku cenu pise neku vrstu dnevnika.

@Рахела
Мислим да је Достојевски написао Коцкара у Баден-Бадену, а ту је боравио и Ниче.

(Мој презир је био упућен само Тимпану)

Ne zna se tacno gde ga je pisao , svadjaju se i otimaju oko Kockara i Bad Homburg ( moja varos) i Vizbadeen,
Baden Baden nije u toj konkurenciji. Defintivno je stvarno ziveo ovde godinu dana, u to vreme su nemacke banje
( kao i Karlssbad= Karlovi Vari) bile uz Monte Karlo i Bijaric, nako prva adresa za navodno lecenje, ali i tesko kockanje.

Ovog Tipana ne poznajem, a tvoj prezir ( eventualni) sam i zaboravila:)

Međutim, Dostojevski je prošlost, otkad se zemlja okrenula ka Evropskoj Uniji prestao sam da čitam njegove knjige i bavim se samo piscima iz zemalja EU. Posebno Rusi ne dolaze u obzir ni pod tačkom razno.

Idi bre u pershunz:D

Koji ti je moy da menjas te nikove i da nas zezas sa tom EU i na ovom PDF-u?

Ja tu tanku knjizicu ne bih ni nazivala romanom, a mislim da je svi i drze za novelu.

Ja nisam ni alkos ( barem ne svaki dan) , ali razumem muke pijanaca, zasto ne bih i kockara, nesrecno zaljubljenih, tuznih srecnih?

Poslednja izmena:
Nemoj da tvrdis da je Dostojevski precijenjen pisac, kad nemas nikakvog pojma o književnosti (to si pokazala samom tom tvrdnjom).

Znači, reći da je Dostojevski precijenjen pisac može samo neko ko zna nešto o književnosti, ali ako to kaže, on time pokazuje da zapravo nema pojma? Ovo mi zvuči kao nešto između Kvake 22 i partijske dogme.
I kome se ti zapravo obraćaš?

Znači, reći da je Dostojevski precijenjen pisac može samo neko ko zna nešto o književnosti, ali ako to kaže, on time pokazuje da zapravo nema pojma? Ovo mi zvuči kao nešto između Kvake 22 i partijske dogme.
I kome se ti zapravo obraćaš?

Ja mislim da bi ovaj topik trebalo zabraviti. Ko smo mi da ovde iznosimo svoja misljenja o Dostojevskom o kome je napisano stotine doktorata,
kritika, analiza na svim jezicima ovog sveta, koji je ikona i simbol romana novijeg vremena ( doduse u starijem romana nije ni bilo).

Kako dodjoste na ovu Kvaku 22?z:D
Citala sam to nekada, onda mi se dopadalo, kao i Goli i Mrtvi ili Na zapadu nista novo.

Šta mislite o glavnom liku, koju biste mu dijagnozu dali? Narcisoidnost, egoizam, sebičnost, kompleks niže ( ili više ) vrednosti, strah od života...
Svestan je on i sam da živi u psihičkom podzemlju, ali to ( ako sam dobro razumeo ) naziva uzvišenim mučenjem samoga sebe...

o ovome razmisljam vec nedelju dana,i nemam predstavu ni nadznaku odgovora na ovo pitanje,a posto mi je potrebno za sutra,molim one koje ne mrzi,i koje imaju pojma o cemu se radi da mi pomognu,bicu im vecno zahvalna :)

Ovdje inače ima toliko stručnjaka za djelo Dostojevskog, da me čudi da ti se nije javilo bar dvoje-troje ljudi koji su objavljivali naučne radove na tu temu.

Достојевски, хмм... Нека његова дела волим, нека не. Све зависи. Он је доста мрачан, и воли да пише о том унутрашњем ја. То савршено пише. Имам утисак да некад уме да превише развуче неке небитне детаље...

Back