Fizika

• Začetnik teme Začetnik teme ĆOFI
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kamen mase 200g je bacen sa zemlje brzinom 14 m/s pod uglom 45 stepeni prema horizontu.. Ep u najvisoj tacki putanje?

Evo preko ovog zadatka ću ti objasniti ono što nije bilo jasno. Kos i horizontalan hitac su kretanja koja razlažemo na dva kretanja: u pravcu x-ose i u pravcu y-ose, tj posmatramo kretanje projekcije tela na x i y osu.
Evo kod ovog zadatka upravo to radimo kada brzinu Vo=14m/s razlažemo na dve komponente: horizontalnu (duž x-ose) Vox i vertikalnu (duž y-ose) Voy. Ove dve komponente su međusobno jednake jer je ugao od 45 stepeni:
Vox=Voy=Vo/(koren iz 2)
Ovo se rešava po Pitagorinoj teoremi ili ako si radio trigonometriju onda Vox=Vo cos45 i Voy=Vo sin45 a znaš da je sin45=cos45=(koren iz 2)/2 što je jednako gornjoj jednakosti ako se izvrši racionalizacija.
Ovim razlaganjem brzine mi sada posmatramo dva kretanja:duž x-ose i duž y-ose.
Duž x-ose ne deluju nikakve sile (sila otpora vazduha se zanemaruje) pa se Vox ne menja, što znači da je kretanje ravnomerno-pravolinijsko. Duž y-ose deluje gravitaciona sila i to je vertikalan hitac.
Evo sada kako to koristimo da bismo rešili zadatak.
Potencijalna energija je Ep=m*g*H. Veličina H je maksimalna visina do koje dođe telo a to je maksimalna visina do koje dođe projekcija tela na y-osu. Tu maksimalnu visinu nalazimo iz vormule: V^2=Voy^2-2*g*H (formula koja povezuje krajnju brzinu i visinu kod vertikalnog hica), znajući da da je V=0 jer se projekcija zaustavlja na maksimalnoij visini i onda počinje da pada. Za to vreme dok je projekcija po y-osi dostigla maksimalnu visinu, projekcija na x-osu je prešla polovinu dometa ali nas to u ovom zadatku ne interesuje.
I to je to Voz smo našli; g=9,81SI a H izračunavamo iz date fornule.
Da bi energiju dobio u džulima moraš masu da pretvoriš u kilograme.
Prijatan rad ;-).
Ako ima još nejasnoća samo napred, pitaj.

gornji kraj stapa duzine 85cm je ucvrscjen tako da stap moze da rotira u vertikalnoj ravni. kolikom minimalnom brzinom treba gurnuti donji kraj stapa da bi dosao u horizontalan poloza?

pokusavao da ga uradim al nista.. :)

gornji kraj stapa duzine 85cm je ucvrscjen tako da stap moze da rotira u vertikalnoj ravni. kolikom minimalnom brzinom treba gurnuti donji kraj stapa da bi dosao u horizontalan poloza?

pokusavao da ga uradim al nista.. :)
l=85cm
-------------
Vmin=?
Ova brzina je minimalna translatorna brzina donjeg kraja štapa.
Ovaj se zadatak najlakše radi pomoću zakona održanja energije. Nadam se da si ga učio. Zamisliš da je nivo nulte potencijalne enrgije postavljen u centru masa štapa tj. na polovini štapa tako da kada štap gurneš ima samo kinetičku energiju: Ek=I(omega)^2/2 (rotaciona kinetička energija gde je I-moment inercije stapa a "omega" minimalna ugaona brzina štapa).
Kada štap rotira, rotaciona kinetička energija se pretvara u potencijalnu i u horizontalnom položaju štap nema kinetičku energiju a ima potencijalnu: Ep=m*g*h (gde je m- masa štapa, g=9,81SI a h je visina na koju se popeo centar masa štapa a to je h=l/2).
Po zakonu održanje energije je:Ek=Ep.
Moment inercije štapa je I=m*l^2/3, a Vmin=l*(omega) ("l" na desnoj strani izraza za moment inercije i u izrazu za brzinu je dužina štapa. Tek sada sam primetioda je veliko "i" i malo "el" isto: vidi I l. Razlika u debljini)
Kada se sve ovo zameni u zakon održanja energije, ostaje jedina nepoznata veličina Vmin.

1. hvala :)
2.loše uradih pismeni .. al ovaj lik od prof-a dao neke desete zadatke koje uopšte nijesmo vježbali...
evo jos jedan zadatak..

štap je pričvršćen za jednu trećinu dužine i L=0,36m. koliko je Vmin da bi štap došao u horizontalni položaj.>?

1. hvala :)
2.loše uradih pismeni .. al ovaj lik od prof-a dao neke desete zadatke koje uopšte nijesmo vježbali...
evo jos jedan zadatak..

štap je pričvršćen za jednu trećinu dužine i L=0,36m. koliko je Vmin da bi štap došao u horizontalni položaj.>?

Pa evo rešenja samo rekao bih prekasno.
Ovaj zadatak je sličan prethodnom samo se stvari malo komplikuju oko izračunavanja. Opet možeš, ako si prošli zadatak razumeo, da nivo nulte energije postaviš u centru masa donjeg dela štapa a to je na 1/3 dužine od tačke osnonca, pošto je sa donje strane 2/3 dužine. Za razliku od prošlog zadatka sada deo štapa iznad oslonca (1/3 dužine) ima potencijalnu energiju Ep1=(m/3)*g*h (gde je h-rastojanje centra masa dela štapa iznad tačke oslonca do nivoa nulte energije) i zato početna jednačina glasi:Ep1+Ek=Ep
Moment inercije štapa se nalazi po Štajnerovoj teoremi I=Io+m*d^2 gde je Io moment inercija štapa oko centra masa (1/12)*m*L^2, a d-je jednako polovini od jedne trećine dužine štapa jer je za toliko podignuta tačka oslonca u odnosu na centar masa.
I na kraju se brzina donjeg kraja štapa nalazi ako se ugaona brzina štapa pomnoži sa (2/3)*L.
Radije bih da ti neke stvari teorijski objasnim pa da ovakve zadatke radiš sam. Zato se i desio kiks na pismenom jer kažeš da taj nevaljali profa nije dao zadatke koje ste vežbali. Ja ti preporučujem da sledeću oblast iz fizike dobro teorijski naučiš, pitaš ovde šta ti nije jasno, i onda će ti biti sve jedno koje će ti zadatke profa dati.

al nismo nijedan zadatak sa stapovima radili.. :)

U redu ali si radio zakon održanja mehanike energije, a pre toga potencijalnu energiju i kinetičku energiju translacije i rotacije. Sve to kada se uzme u obzir trebao si onaj prvi sa štapom da uradiš dok je ovaj drugi teži.
No šta je bilo bilo je. Rekao sam ti kako je najbolje. Sledeću lekciju pokušaj da dobro naučiš, šta ti nije jasno pitaj i ovde će ti neko odgovoriti i onda će sa zadacima biti mnogo lakše nego do sada.

u drugom polugodju cju redovno da ucim , nego nijesmo imali fiziku mjesec dana , pa je dosao ovaj ``nevaljali profa`` :lol: pa nam 10 lekcija ispredavao u dva casa .. inace uvijek sam 5 iz fizike im`o sad dobih 2+ :D :)

u drugom polugodju cju redovno da ucim , nego nijesmo imali fiziku mjesec dana , pa je dosao ovaj ``nevaljali profa`` :lol: pa nam 10 lekcija ispredavao u dva casa .. inace uvijek sam 5 iz fizike im`o sad dobih 2+ :D :)

Dobra volja da se nešto uradi je veoma značajna. Redovno učenje sa razumevanjem je siguran povratak na 5.

T2=1,2*T1
p2-p1=2,2*10^4Pa=>p2=p1+2,2*10^4
-----------------------
p1=?
Ovo je Šarlov zakon: p1/T1=p2/T2 i zamenom datih vrednosti za T2 i p2 dobijamo:
p1/T1=(p1+2,2*10^4)/(1,2*T1). Kada se skrati T1 dobija se: 1,2*p1=p1+2,2*10^4 gde je nepoznata p1.

1,2*p1=p1+2,2*10^4 =) p1= 2,2*10^4 / 1,2 =) p1=1,83*10^4

Pa evo rešenja samo rekao bih prekasno.
Ovaj zadatak je sličan prethodnom samo se stvari malo komplikuju oko izračunavanja. Opet možeš, ako si prošli zadatak razumeo, da nivo nulte energije postaviš u centru masa donjeg dela štapa a to je na 1/3 dužine od tačke osnonca, pošto je sa donje strane 2/3 dužine. Za razliku od prošlog zadatka sada deo štapa iznad oslonca (1/3 dužine) ima potencijalnu energiju Ep1=(m/3)*g*h (gde je h-rastojanje centra masa dela štapa iznad tačke oslonca do nivoa nulte energije) i zato početna jednačina glasi:Ep1+Ek=Ep
Moment inercije štapa se nalazi po Štajnerovoj teoremi I=Io+m*d^2 gde je Io moment inercija štapa oko centra masa (1/12)*m*L^2, a d-je jednako polovini od jedne trećine dužine štapa jer je za toliko podignuta tačka oslonca u odnosu na centar masa.
I na kraju se brzina donjeg kraja štapa nalazi ako se ugaona brzina štapa pomnoži sa (2/3)*L.
Radije bih da ti neke stvari teorijski objasnim pa da ovakve zadatke radiš sam. Zato se i desio kiks na pismenom jer kažeš da taj nevaljali profa nije dao zadatke koje ste vežbali. Ja ti preporučujem da sledeću oblast iz fizike dobro teorijski naučiš, pitaš ovde šta ti nije jasno, i onda će ti biti sve jedno koje će ti zadatke profa dati.

l=lo+m*d^2 =) lo=(1/12)*m*L^2 =) l=lo+m*d^2
l= (1/12)*m*L^2+m*d^2
l= m*L^2/12 + m*d^2
l= m*L^2 + 12(m*d^2) / 12
l= m*L^2 + 12m*12d^2 / 12
l= m*L^2 + 24m*d^2 / 12
l= 12*m*(L+d)^2
Provera Sarlove teoreme:-
l=lo+m*d^2 =) 12*m*(L+d)^2= (1/12)*m*L^2 + m*d^2
12*m*(L+d)^2= m*L^2 / 12 + m*d^2
12*m*(L+d)^2= m*L^2+12(m*d^2)/12
12*m*(L+d)^2= m*L^2+24*m*d^2/12
12*m*(L+d)^2=12*m*(L+d)^2

Ako neko zna da resi sledeca 2 zadatka..

1) Pokazati da je pri ravnomernom ubrzanom kretanju bez pocetne brzine:

a) odnos puteva predjenih u uzastopnim vremenskim intervalima s1:s2:s3:s4 = 1:3:5:7
b) odnos brzina na kraju tih intervala v1:v2:v3:v4 = 1:2:3:4

i drugi..

2)

Telo slobodno pada sa visine h. Ako je poznato da u toku pretposlednje sekunde kretanja telo predje tri puta vece rastojanje nego do tada,naci visinu h.

Oba zadatka su za sedmi razred os..
Hvala unapred =]

Moze li neko da mi uradi ove zadatke. Trebaju mi do subote do 13:00 ako moze.

1. Cigla je napravljena od materijala gustine 2200 kg/m^3. Dimenzije cigle su 20cm, 15cm i 5 cm.
a) Koliki najmanji i koliki najveci pritisak moze cigla da vrsi na podlogu?
b) Kako treba postaviti dve takve cigle jednu na drugu da bi pritisak na podlogu bio 6474,6Pa

2. U unutrasnjosti gvozdene kocke stranice 20 cm postoji nekakva supljina.Kad se kocka stavi na sto njen pritisak je 12KPa. Kolika je ukupna zapremina svih supljina u kocki. Gustina gvozdja je 7800 kg/m^3?

3. Bure je napunjeno vodom i zatvoreno poklopcem koji moze da se pomera. Povrsina poklopca je 0,5m^2. Na bocnoj strani bureta postoji rupica zatvorena zapusacem. Da bi zapusac izleteo iz rupice potreban je pritisak 300Pa. Da li ce zapusac izleteti ako se poklopac pritisne silom 20N?

4. U cevi se nalaze voda i ulje. Te tecnosti se ne mesaju. Izracunati gustinu ulja ako je h1=8cm, h=2cm
Slika za ovaj zadatak je u prilozenom (h1.doc), ako sam dobro sve uradio.

5.Kolika je visina zivinog stuba koji vrsi pritisak 27,2KPa?

6. Kamen bacen vertikalno navise u toku kretanja dva puta je bio na visini 9m. Vremenski interval izmedju ta dva pojavljivanja kamena u istoj tacki je 3 sekunde. Kolikom brzinom je kamen bacen sa zemlje?

Unapred hvala!

Prilozi

Moze li neko da mi kaze koje ce tacno biti oblasti na opstinskom takmicenju za 8. razred?Na sajtu DFS nije konkretizovano,a ni moj nastavnik ne zna bas najtacnije.

Ako neko zna da resi sledeca 2 zadatka..

1) Pokazati da je pri ravnomernom ubrzanom kretanju bez pocetne brzine:

a) odnos puteva predjenih u uzastopnim vremenskim intervalima s1:s2:s3:s4 = 1:3:5:7
b) odnos brzina na kraju tih intervala v1:v2:v3:v4 = 1:2:3:4

i drugi..

2)

Telo slobodno pada sa visine h. Ako je poznato da u toku pretposlednje sekunde kretanja telo predje tri puta vece rastojanje nego do tada,naci visinu h.

Oba zadatka su za sedmi razred os..
Hvala unapred =]
Video sam ove zadatke nešto ranije ali samo očekivao da će ih uraditi oni koji su nešto iznad ispisivali formule i prikazili matematičko rešenje nekih zadataka (nisam im proveravao rad).
Ako nije kasno rešiću i ove zadatke ja.

Moze li neko da mi uradi ove zadatke. Trebaju mi do subote do 13:00 ako moze.

1. Cigla je napravljena od materijala gustine 2200 kg/m^3. Dimenzije cigle su 20cm, 15cm i 5 cm.
a) Koliki najmanji i koliki najveci pritisak moze cigla da vrsi na podlogu?
b) Kako treba postaviti dve takve cigle jednu na drugu da bi pritisak na podlogu bio 6474,6Pa

2. U unutrasnjosti gvozdene kocke stranice 20 cm postoji nekakva supljina.Kad se kocka stavi na sto njen pritisak je 12KPa. Kolika je ukupna zapremina svih supljina u kocki. Gustina gvozdja je 7800 kg/m^3?

3. Bure je napunjeno vodom i zatvoreno poklopcem koji moze da se pomera. Povrsina poklopca je 0,5m^2. Na bocnoj strani bureta postoji rupica zatvorena zapusacem. Da bi zapusac izleteo iz rupice potreban je pritisak 300Pa. Da li ce zapusac izleteti ako se poklopac pritisne silom 20N?

4. U cevi se nalaze voda i ulje. Te tecnosti se ne mesaju. Izracunati gustinu ulja ako je h1=8cm, h=2cm
Slika za ovaj zadatak je u prilozenom (h1.doc), ako sam dobro sve uradio.

5.Kolika je visina zivinog stuba koji vrsi pritisak 27,2KPa?

6. Kamen bacen vertikalno navise u toku kretanja dva puta je bio na visini 9m. Vremenski interval izmedju ta dva pojavljivanja kamena u istoj tacki je 3 sekunde. Kolikom brzinom je kamen bacen sa zemlje?

Unapred hvala!
Ove zadatke sem tek video večeras a 24. 01. kada su bili postavljeni je bio četvrtak znači da ih nema svrhe rešavati jer je rok bio subota 26. Ako ih treba rešavati reci, iako sam pristalica onih koji savetuju da se prvo malo potrudite sami pa kada nešto zapne onda tražiti pomoć.

neka neko objasni zasto se ovo telo uronjeno u tecnosti sa razlicitim gustinama ( npr. Hg i H2O ) ne okrece oko osovine koja prolazik kroz centar tela. sila potiska u guscoj tecnosti je veca nego sto je u redjoj, razlika sila stvara moment i eto okretanja. :confused:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back