Fizika

• Začetnik teme Začetnik teme ĆOFI
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
AKO STIGNETE MOZETE DA MI RESITE I OVO.HITNO MI TREBA ZA SUBOTU.PLEASE!!!!!!
2.Pri povecanju V nekog gasa za 0,6 m kubnih,pritisak mu se snizi za 16kPa,a pri smanjenju zapremine za 0,4 m kubnih pritisak mu se povisi za 48 kPa.Izracunati prvobitni pritisak i zapreminu,ako je temperatura sve vreme bila ista.

V2-V1=0,6m^3 =>V2=V1+0,6
p1-p2=16kPa =>p2=p1-16
V1-V2'=0.4m^3 =>V2'=V1-0,4
p2'-p1=48kPa =>p2'=p1+48
------------------------------------------------------------------------------
p1=?
V1=?

Opet Bojl-Mariotov zakon:
p1*V1=p2*V2 i zamenom V2 i p2 je
p1*V1= (p1-16)*(V1+0,6) a u drugom slucaju je:

p1*V1=p2'*V2' pa zamenom vrednosti za p2' i V2' dobijamo:
p1*V1=(p1+48 )*(V1-0,4) i dobili smo dve jednacine sa dve nepoznate.

p1*V1= (p1-16)*(V1+0,6)
p1*V1=(p1+48 )*(V1-0,4)
Resavanjem ovog sistema dobijamo p1 i V1

3.Ako se apsolutna temperatura gasa poveca 1,2 puta,njegov pritisak ce se povisiti za 2,2*10 na cetvti Pa.Koliki je prvobitni pritisak,ako je proces izohoran.

T2=1,2*T1
p2-p1=2,2*10^4Pa=>p2=p1+2,2*10^4
-----------------------
p1=?
Ovo je Šarlov zakon: p1/T1=p2/T2 i zamenom datih vrednosti za T2 i p2 dobijamo:
p1/T1=(p1+2,2*10^4)/(1,2*T1). Kada se skrati T1 dobija se: 1,2*p1=p1+2,2*10^4 gde je nepoznata p1.

4.Ako se temperatura gasa promeni za 63K PRI IZOBARNOM PROCESU,V gasa ce se povecati 1,7 puta.Kolika je temperatura gasa pre navedene promene?????

T2-T1=63K=>T2=T1+63
V2=1,7*V1
------------------
T1=?
Gej-Lasakov zakon: V1/T1=V2/T2 i zamenom vrednosti za V2 i T2 dobijamo:
V1/T1=1,7*V1/(T1+63) Kada se skrati V1 dobija se jednacina sa nepoznatom T1.

5.U kadi zapremine 320 l trba izmesati vodu iz bojlera temperature 78 strepeni sa drugom vodom temperature 8 stepeni.Koliku kolicinu jedne i druge vode treba pomesati da bi temperatura smese bila37 stepeni?

V1-zapremina tople vode
V2-zapremina hladne vode
V=V1+V2=320l
t1=78C
t2=8C
t+37C
-------------------
V1,V2=?

Topla voda otpusti kolicinu toplote Q1=m1*c*(t1-t) a hladna voda prima tu kolicinu toplote:
Q1=m2*c*(t-t1) pa je: m1*c*(t1-t)=m2*c*(t-t2) gde se c skracuje.
Imajuci u vidu tezinu prethodnih zadataka mislim da ne moramo da vodimo racuna da gustina nije ista na 8C i 78C pisemo: m1=r*V1 i m2=r*V2 gde je r gustina vode, pa imamo:
V1(t1-t)=V2(t-t2) jer se r skracuje. Ovo je jednacina sa dve nepoznate. Druga jednacina je
V=V1+V2. Resenjem ovog sistema dobijamo V1 i V2.

evo jedan zadačić..

Telo mase 4 kg kreće se uz strmu ravan nagiba 45 stepeni..Na početku strme ravni kinetička energija je 128J a koeficijent trenja je 0.6. Koliki put predje telo do zaustavljanja?

edit : Hitno.. !! :)

evo jedan zadačić..

Telo mase 4 kg kreće se uz strmu ravan nagiba 45 stepeni..Na početku strme ravni kinetička energija je 128J a koeficijent trenja je 0.6. Koliki put predje telo do zaustavljanja?

edit : Hitno.. !! :)

Ovaj zadatak može da se reši na dva fizička načina: preko zakona održanja energije i "kinematičko-dinamički" i na dva matematička načina: primenom trigonometrije ili ne.
Biram kinematičko-dinamički i bez trigonometrije (imajući u vidu da je još I polugodište).
m=4kg
alfa=45
Ek=128J
k=0,6
g=9,81 SI
-------------
s=?

Zadatak je malo nezgodno rešiti jer zahteva crtanje a to zahteva dosta vremena. Zato nacrtaj strmu ravan i neko telo na njoj. Nacrtaj gravitacionu silu Fg koja deluje na telo na dole. Razloži je na komponente od kojih je jedna(N) normalna na strmu ravan a druga paralelna (F) sa strmom ravni. Nacrtaj i silu trenja Ft koja deluje suprotno od smera kretanja, dakle niz strmu ravan kao i komponenta F. Gravitaciona sila je Fg=m*g. Sila trenja ima vrednost Ft=k*N a sobzirom da je ugao 45 stepeni to znači da je F=N i Pitagorina teorema lako daju F=N=Fg/(koren iz 2). Ovde je izvršena tzv. analiza sila koje deluju na telo samo što nedostaje reakcija podloge (sila suprotna N) ali u tom pravcu nema kretanja pa tu silu nećemo uzimati u obzir.
Telo se uz strmu ravan krece ravnomerno usporeno i važi:
V^2=Vo^2-2*a*s Iz ove jednačine nalazimo put s kada nađemo V, Vo i a.
Pošto se telo zaustavlja onda je V=0 a kvadrat početne brzine Vo^2 nalazimo iz kinetičke energije:
Ek=(m*Vo^2)/2
Ubrzanje nalazimo iz II Njutnovog zakona:
F+Ft=m*a Ne moramo da vodimo računa što je a<0 jer je znak minus ubačen u formulu za V na kvadrat.
Prijatan rad.:smile:

evo jos jedan. :)
horizontalni hitac[ rad i kineticka energija]
kamen mase 1 kg bačen je sa neke visine u horiyontalnom pravcu brzinom 30m/s. kolika je kineticka energija posle 2 s..? [ovo je valjda neki lak zadatak , ali o ovome nema nisti u knjizi]

evo jos jedan. :)
horizontalni hitac[ rad i kineticka energija]
kamen mase 1 kg bačen je sa neke visine u horiyontalnom pravcu brzinom 30m/s. kolika je kineticka energija posle 2 s..? [ovo je valjda neki lak zadatak , ali o ovome nema nisti u knjizi]

Ma jeste lak i mogao si malo i sam da se potrudiš.
m=1kg
Vo=30m/s
t=2s
g=9,81SI
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Ek=?
Kinetička energija je: Ek=(m*V^2)/2
Znači treba naći brzinu tela posle 2s.
Posle izbacivanja telo se u horizontalnom pravcu kreće brzinom Vo a u vertikalnom pravcu slobodno pada. Vertikalna komponenta brzine je Vv=g*t (krajnja brzina kod slobodnog padanja).
Znači posle 2s telo ima horizontalnu kompoonentu brzine Vo i vertikalnu komponentu Vv.
Ukupna brzina je po Pitagorinoj teoremi V^2=Vo^2+Vv^2. Iz ove jednačine nalazimo V^2
i zamenjujemo u izraz za Ek.

Nije se odnosilo na tebe!:lol: Na uvazenog akademika i clana SANKR-a, gospodina stnco-a.:p

Pa gde si v.v.ilic prijatelju moj. Vidiš li kako su zamrle ove prirodne nauke? Prosto čovek da poželi da se jave Sveta685, ristob, Astral i ostali. Bez njih sve propada:smile:.
Odavno nam nema ni proxima. Jedino vi na lađi jedrite li jedrite.:smile:

Pa gde si v.v.ilic prijatelju moj. Vidiš li kako su zamrle ove prirodne nauke? Prosto čovek da poželi da se jave Sveta685, ristob, Astral i ostali. Bez njih sve propada:smile:.
Odavno nam nema ni proxima. Jedino vi na lađi jedrite li jedrite.:smile:
Evo me. Bacio sam se na aranžiranje. Ide mi bolje nego Fizika.;)

68-umyvarna.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back