(Fizika, Pseudonauka) Vreme, prostor...

b.r.z. - Brate..neznam dali se (samo zbog mene) pravish tosha ili ne razumesh pojam prostora..:hahaha: ..,al ako je to ipak tako !?...kontrolori leta imaju isti problem : - Kako da 2D -sliku pretvore u 3D..ONI SU TO USPELI ..a morachesh i ti da proshirish percepciju sa 2D na 3D..ukoliko mislish da se ozbiljno bavish fizikom UOPSHTE..tako da tvoje pitanje u vezi Galaktichkih- jata..ne drzi vodu !!!!! :hahaha: :hahaha: :hahaha:

b.r.z.- Momci.... stalno pominjete diletaciju vremena....STA JE ''VREME''....da li je to -1)prirodna sila?...ili ...2) Matematichki izvedena VELICHINA....Razmishljajte SVOJIM ,a ne AINSTAIN-ovim mozgom !!!!!!!!! :bye:

Koordinata prostora, koja je bliže određena zakonima termodinamike i teorijom relativnosti.

Ja sam 3.5g. izuchavao quantnu-mehaniku. Ono shto gledam i slusham na raznim TV programima da ih ne reklamiram ( +/-),raznorazne teoretichare koji se bave teorijama nastanka UNIVERZUMA -pogotovo teorijama moguchnosti putovanja brze od brzine svetlosti...ja iskreno neznam ''dal da se smejem il shta'', jer podrzavaju teoriju Ainstain-Rosentalov most,shto je po mom mishljenju'' IMBECILNIO-RETARDIRANA'' teorija ,JER: je
nemoguche saviti neshto shto nepostoji,a to je vreme.....a da se savije prostor koji postoji je APSOLUTNO NEMOGUCHE ,....JER bi se u tom sl. MORALA upotrebiti tolika kolichina energije koja bi bila ekvivalentna energiji oslobodjenoj pri VELIKOM PRASKU !!
Mislim da bi bilo bolje da se pozabave gravitacionoj sili -tj. da odgonetnu -'' SHTA JE TO U MATERIJI SHTO JE IZVOR GRAVITACIONE SILE'' tj.''SHTA JE STVARA '' ??? Ako neko
zeli da mi to objasni pozivajuchi se na NAUCHNI MODEL bolje da to neradi ,jer che samo da lupa ko mache po tavanu !!!!!:dash:

Tri i po godine si "izučavao" kvantnu mehaniku, gledajući TV emisije? :roll:
:hahaha:
Znači tvrdiš da vreme ne postoji. Zanimljivo.
Model može biti teorijski, eksperimentalni, simulacioni, Brusov, Takagaharin, Aharonovljev, itd., a naučni teško.

Tražiš da ti ne objašnjavamo stvari putem nauke... a kako bi želeo da ti objašnjavamo stvari? :dontunderstand:

Nisam čuo za ovaj nalaz - imaš li referencu?
Evo jedne od referenci:http://einstein.phys.uwm.edu/PartialS3Results/node13.html
Ovaj projekat "S3" je interesantan jer je otvoren za sve koji žele da se uključe.Vrijedi
ga pročitati od prve do 16 strane.Ima se šta naučiti.
Ali ne, promena frekvencije ne znači promenu brzine. Plava svetlost se kreće istom brzinom kao i crvena, kao i radio-talasi, kao i gama-zraci...

Ako ideš prema impulsima svetlosti (ili radio talasa), imaš blueshift - mada se svetlost kreće istom brzinom, frekvencija koju obzerviraš je veća. Ako se krećeš u suprotnom pravcu, imaš redshift, frekvencija svetlosti koju obzerviraš je manja.
Da li to znači da se zbog promjene frekvencije mjenja razmak između susjednih impulsa?
(jer je samo tada umnožak ove dvije veličine=c!)
Ako je tako onda se može potražiti takav zgodan pulsar da leži približno na pravcu
sunce-zemlja-mjesec.Tada bi mogli dokazati da udaljenost mjeseca od zemlje ovisi
o položaju posmatrača na zemlji kao i o odabranom pulsaru koji posmatramo.

Koordinata prostora, koja je bliže određena zakonima termodinamike i teorijom relativnosti.

Tri i po godine si "izučavao" kvantnu mehaniku, gledajući TV emisije? :roll:
:hahaha:
Znači tvrdiš da vreme ne postoji. Zanimljivo.
Model može biti teorijski, eksperimentalni, simulacioni, Brusov, Takagaharin, Aharonovljev, itd., a naučni teško.

Tražiš da ti ne objašnjavamo stvari putem nauke... a kako bi želeo da ti objašnjavamo stvari? :dontunderstand:
b.r.z.- Vadish stvari iz konteksta , a onda na njih dajesh arogantno -zajedljive komentare, :think: ..chini mi se da time zelish samo da prikrijesh svoju infinitivnu glupost..:hahaha: ..nemogu vishe :rotf:

b.r.z.- Vadish stvari iz konteksta , a onda na njih dajesh arogantno -zajedljive komentare, :think: ..chini mi se da time zelish samo da prikrijesh svoju infinitivnu glupost..:hahaha:

Hm... da, Caliburn, nemoj da si tako arogantan, brzovo ogromno znanje zavredjuje daleko ozbiljniji tretman. Brz, oprostices Caluburnu sto sve vreme prikriva da zapravo nije strucan za onu vrstu tretmana koja je tebi potrebna. :)

Oh, ako ovo znaci da si izgubio strpljenje da predstvaljas ideje koje mi nikada necemo shvatiti, za to svakako imamo razumevanja! Zato NEMOJ VISE.

-

Hm... da, Caliburn, nemoj da si tako arogantan, brzovo ogromno znanje zavredjuje daleko ozbiljniji tretman. Brz, oprostices Caluburnu sto sve vreme prikriva da zapravo nije strucan za onu vrstu tretmana koja je tebi potrebna. :)

Oh, ako ovo znaci da si izgubio strpljenje da predstvaljas ideje koje mi nikada necemo shvatiti, za to svakako imamo razumevanja! Zato NEMOJ VISE.

-

b.r.z- Lepo nash narod kaze : ko je shvatio , shvatio je , ko nije .. nikad i neche !!! :super:,a shto se tiche njegove struchnosti.. pa to samo pachichi najbolje znaju :hahaha: Shto se tebe tiche chuck.eu Respektt !!! :vatromet:

Poslednja izmena:
b.r.z- Lepo nash narod kaze : ko je shvatio , shvatio je , ko nije .. nikad i neche !!! :super:,a shto se tiche njegove struchnosti.. pa to samo pachichi najbolje znaju :hahaha: Shto se tebe tiche chuck.eu Respektt !!! :vatromet:

Ovo ne razumem. Kakav respekt i kome. Taj respektovani je izuzetan umetnik - može da
napiše niz uzastopnih poruka koje nemaju veze sa temom - odnosno ume da priča u
nedogled a da ništa ne kaže.

Ovo ne razumem. Kakav respekt i kome. Taj respektovani je izuzetan umetnik - može da napiše niz uzastopnih poruka koje nemaju veze sa temom - odnosno ume da priča u nedogled a da ništa ne kaže.

Oh, pa tu ste Vi galet, brz, vujadin & co. cije su poruke prebogate novim otkricima i genijalnim zamislima. Valjda citaoci foruma smeju s vremena na vreme da odmore mozak citajuci moja neobavezna cavrljanja posle silnog naprezanja koje iziskuje pracenje strucnih, komlikovanih i, za prosecnog coveka, tesko dokucivih razmatranja prethodno pomenutih autora? Ta zamislimo na sta bi forum licio kada bi svi pisali poruke poput Vas? Pod pritiskom bujice novih, originalnih, revolucionarnih i genijalnih zamisli koje otkriva svaka Vasa nova poruka nekome bi mozak mogao da eksplodira! Ajde, ajde, galet, ne budimo tolko strogi i nadmeni naspram prosecnih smrtnika koji ne poseduju proniciljivost duha i znanje naucnika poput Vas.

A sto se tice drzanja teme, drzim se ja zadatih tema galet, ali sa jednog drugacijeg, po meni, dubljeg aspekta. Ti na primer obrazlazes svoja otkrica i razvijas odredjene teorije u domenu prirodnih nauka. Medjutim, meni tvoje poruke pruzaju jedinstvenu sansu da prepoznam samo izvoriste i sustinu genijalnih ideja analizirajuci ih u trenucima njihovog nastanka, da dokucim tajnu genijalnosti - odakle potice, od cega se sastoji, kako nastaje. Kada bih to saznao, cini mi se da bih onda tvoja otkrica jos potpunije razumeo i sagledao ih u svoj njihovoj velicini. Smatram da upravo zato sto se stvari ne sagledavaju iz takvog jednog ugla, tvoje ideje i nailaze na tolike otpore i poteskoce da od strane drugih budu shvacene i prihvacene.

-

Poslednja izmena:
Izvukao si se na besmislenu i nedokazivu foru "širenja prostora" i isključivanja kinetičke energije iz razmatranja.

Koje je tvoje objašnjenje za obzervacije širenja? Mi se nalazimo u sredini univerzuma, a sve se odmiče od nas?

Ako su se galaksije koje se sada sudaraju u prošlosti bilo kada međusobno udaljavale i ako se svemir i dalje širi onda ne postoji uzrok zbog kojeg bi se neke formirane galaksije odjednom "setile" da se počnu međusobno približavati. To može da se dogodi samo ako se kinetička energija svih galaksija i grozdova galaksija umanjuje zbog delovanje gravitacionih sila među njima, ali rezultante ih gravitacionih sila imaju smer prema onom mestu gde se dogodio veliki prasak.

Nakon prvobitne inflacije prostora, materija je bila neravnomerno raspoređena kroz prostor (jasno vidljivo na WMAP podacima). U okviru nekih oblasti, bilo je dovoljno materije da nastane više galaksija (superklasteri); u drugim oblastima, nastalo je manje galaksija. Takođe, veliki prostori postoje između oblasti sa (relativno) velikim brojem galaksija.

U oblasti u kojoj se nalazi mnogo galaksija, one se kreću oko ukupnog centra mase, veoma sporo, i povremeno naleću jedna na drugu ili uđu u blizinu na kojoj je međusobno privlačenje značajna sila. Ali istovremeno, prostor se širi, tako da mnoge od tih privlačnih sila ne mogu da dovedu do sudara.

Ako se svemir širi ili skuplja onda je to pojava kojoj podleže ceo svemir.

Upravo tako.

Takvu vrednost mogu imati samo događanja na bližim galaksijama. Prema tome - nema dokaza da se SADA svemir "širi", a uvažavajući upravo navedeni princip pre bi se moglo reći da je SADA u sažimanju.

Osim ako se stvari nisu naglo promenile u roku od zadnjih par hiljada godina, univerzum se i dalje širi. Nema nikakvih dokaza koji ukazuju na sažimanje - naprotiv, dokazi pokazuju da se širenje ubrzava.

Izgleda da za dosta svari nisi čuo.

Naravno. Postoji mnogo više stvari za koje nisam čuo nego što ima stvari za koje jesam čuo. To je činjenica koja važi za svakog čoveka.

Do promene frekvencije pulsara dolazi po svim teorijama jednostavno zato što se rastojanje između Zemlje i pulsara tokom godine menja i tokom godine impulsi koji kreću sa pulsara jednostavno ne prelaze jednake puteve do Zemlje.
Samo impulsi koji prelaze između dva tela koja su na fiksnom odstojanju mogu imati
konstantnu frekvenciju (ako je na pulsaru konstantna), a ukoliko se to rastojanje periodično menja onda se menja i frekvencija.
Logika kratko i jasno pravi od znalca neznalicu.

Čoveče. Ovoliko neznanje praćeno ovakvom arogancijom je...epsko.

Frekvencija se ne menja u skladu sa razmakom, već samo u skladu sa relativnom brzinom. Ako se dva objekta stacionarna (jedan relativno prema drugom), frekvencija odaslane svetlosti će uvek biti ista.

Ako postoji relativno kretanje (uključujući ovde i "kretanje" izazvano širenjem prostora), onda dolazi do promene frekvencije. Ako se dva objekta kreću jedan prema drugom, dolazi do povećanja frekvencije; ako se kreću jedan od drugog, do smanjenja.

Ovo možeš sam lepo da proveriš na zvučnim talasima. Ako se kola hitne pomoći nalaze neposredno pored tebe, i stoje u mestu, i ti stojiš u mestu - ti čuješ sirenu na određenoj frekvenciji. Ako se kola nalaze 100m od tebe, i opet stojite oboje, čućeš sirenu na istoj frekvenciji. Ako se nalaze na 1000m od tebe, i opet stojite oboje, čućeš (mnogo slabije) sirenu na apsolutno istoj frekvenciji.

Tek ako se hitna pomoć kreće prema tebi, ti čuješ povećanu frekvenciju. A tek ako se kreće od tebe, čuješ smanjenu frekvenciju.

Frekvencija pulsara se može promeniti usled promena u relativnoj brzini, ali sama udaljenost nema nikakve veze sa time.

Osnovna fizika, Galet. Nivo osnovne škole. Vredelo bi da je naučiš pre kritikovanja relativiteta, i pre merenja znanja drugih ljudi.

"Koje je tvoje objašnjenje za obzervacije širenja? Mi se nalazimo u sredini univerzuma, a sve se odmiče od nas?"

Na ovo mogu da nasednu samo oni sa nivoa osnovne škole, a to takođe govori i o tvojim poštenim namerama.
Ako se svemir širi onda bilo gde da si, đače, izgleda ti da si ti u centru univerzuma oko koga se sve širi.

"Frekvencija se ne menja u skladu sa razmakom, već samo u skladu sa relativnom brzinom. Ako se dva objekta stacionarna (jedan relativno prema drugom), frekvencija odaslane svetlosti će uvek biti ista."

Koje drastično odsustvo logike! Pa kako se razmak može menjati ako nema brzine? Ako
se Zemlja pola godine približava pulsaru a pola godine se od njega udaljava zar ti nije jasno da u svakom trenutku t. j. svaki
impuls sa pulsara prelazi do Zemlje različit put? I zar ti nije jasno da Zemlja u toku godine u odnosu na pulsar stalno menja
onu komponentu brzine koja je usmerena prema pulsaru?
Kakvo drastično nerazumevanje pitanja - pa ne radi se o frekvenciji odaslane svetlosti nego o frekvenciji impulsa svetlosti odaslanih
sa pulsara. Ili ako ti ni to nije jasno radi se o ispekidanoj emisiji nekog dela elektromagnetskog spektra (vidljivog ili drugog zračenja)
zavisno od vrste pulsara.
Koja je tvoja namera - zar ne možeš da shvatiš elementarne stvari? O čemu ti pričaš čoveče?

"Osim ako se stvari nisu naglo promenile u roku od zadnjih par hiljada godina, univerzum se i dalje širi."

Ovaj odgovor više karakterizira autora nego univerzum.

Ako se svemir širi onda bilo gde da si, đače, izgleda ti da si ti u centru univerzuma oko koga se sve širi.

Zaboga, to je upravo ono što te pitam. Mi vidimo kako se sve "odmiče" od nas. Ili smo mi specijalno u centru univerzuma od koga se sve širi, ili se širenje odvija svuda. Pošto se tebi širenje prostora ne sviđa, pitao sam te da li ti se alternativa čini boljom.

Koje drastično odsustvo logike! Pa kako se razmak može menjati ako nema brzine? Ako se Zemlja pola godine približava pulsaru a pola godine se od njega udaljava zar ti nije jasno da u svakom trenutku t. j. svaki impuls sa pulsara prelazi do Zemlje različit put? I zar ti nije jasno da Zemlja u toku godine u odnosu na pulsar stalno menja onu komponentu brzine koja je usmerena prema pulsaru?

Opet, ako pročitaš poruku na koju odgovaraš, u njoj lepo piše da promena frekvencije ne zavisi od "različitog puta" koga pulsevi moraju da pređu, već samo od relativne brzine kojom se pulsar primiče ili odmiče od Zemlje u datom trenutku.

Ovo objašnjenje je bilo potrebno zato što si ti u prvoj poruci rekao da se frekvencija menja zato što su udaljenosti drugačije, što nije tačno. Frekvencija se menja, kao što si u ovoj poruci tačno rekao, usled toga što se menja komponenta Zemljine brzine relativno u odnosu na pulsar.

Koja je tvoja namera - zar ne možeš da shvatiš elementarne stvari? O čemu ti pričaš čoveče?

Tek nabavih novi merač ironije, i eto, već je crkao. Samo piše "overload" na ekranu...

Zaboga, to je upravo ono što te pitam. Mi vidimo kako se sve "odmiče" od nas. Ili smo mi specijalno u centru univerzuma od koga se sve širi, ili se širenje odvija svuda. .
Šta s ovim dokazuješ? Samo opšti princip, ali ne dokazuješ da li se i sada i svuda vrši
širenje ili je već odavno počelo sažimanje jer da bi to saznao treba ti ogromno vreme koje
će ti doneti informaciju sa udaljenih vasionskih objekata o promeni položaja spektralnih
linija prema ljubičastom kraju spektra. Sažimanje je možda počelo, ali mi još uvek
primamo informaciju o crvenom pomaku jer će poruka o približavanju dalekih objekata
stići u dalekoj budućnosti
Pošto se tebi širenje prostora ne sviđa, pitao sam te da li ti se alternativa čini boljom.
Kakve veze imaju moje emocije s ovim?
Ovo objašnjenje je bilo potrebno zato što si ti u prvoj poruci rekao da se frekvencija menja zato što su udaljenosti drugačije, što nije tačno.
Pogrešno tumačiš ono što sam napisao jer sam napisao doslovno ovo:

"Do promene frekvencije pulsara dolazi po svim teorijama jednostavno zato što se
rastojanje između Zemlje i pulsara tokom godine menja i tokom godine impulsi koji kreću
sa pulsara jednostavno ne prelaze jednake puteve do Zemlje.
Samo impulsi koji prelaze između dva tela koja su na fiksnom odstojanju mogu imati
konstantnu frekvenciju (ako je na pulsaru konstantna), a ukoliko se to rastojanje
periodično menja onda se menja i frekvencija.

Dakle promena rastojanja nije konstantna.
Ako si već hteo da nešto ispraviš onda je trebalo da da kažeš da se frekvencija za promatrača ne
menja ako je promena rastojanja konstantna t. j. ako je relativna brzina prema pulsaru
konstantna, ali i u tom slučaju frekvencije kod promatrača i na pulsaru ne bi bile jednake.

Što se tiče "merača ironije" obrati se velemajstoru tog zanata koji je na tvojoj strani:
chuck.eu. On će te rado i besplatno uslužiti

Šta s ovim dokazuješ? Samo opšti princip, ali ne dokazuješ da li se i sada i svuda vrši
širenje ili je već odavno počelo sažimanje jer da bi to saznao treba ti ogromno vreme koje
će ti doneti informaciju sa udaljenih vasionskih objekata o promeni položaja spektralnih
linija prema ljubičastom kraju spektra. Sažimanje je možda počelo, ali mi još uvek
primamo informaciju o crvenom pomaku jer će poruka o približavanju dalekih objekata
stići u dalekoj budućnosti

Kakve veze imaju moje emocije s ovim?

Pogrešno tumačiš ono što sam napisao jer sam napisao doslovno ovo:

"Do promene frekvencije pulsara dolazi po svim teorijama jednostavno zato što se
rastojanje između Zemlje i pulsara tokom godine menja i tokom godine impulsi koji kreću
sa pulsara jednostavno ne prelaze jednake puteve do Zemlje.
konstantnu frekvenciju (ako je na pulsaru konstantna), a ukoliko se to rastojanje
periodično menja onda se menja i frekvencija.

Dakle promena rastojanja nije konstantna.
Ako si već hteo da nešto ispraviš onda je trebalo da da kažeš da se frekvencija za promatrača ne
menja ako je promena rastojanja konstantna t. j. ako je relativna brzina prema pulsaru
konstantna, ali i u tom slučaju frekvencije kod promatrača i na pulsaru ne bi bile jednake.

Što se tiče "merača ironije" obrati se velemajstoru tog zanata koji je na tvojoj strani:
chuck.eu. On će te rado i besplatno uslužiti

Колики је постотак веродостојноси у истину те поставке?

Šta s ovim dokazuješ? Samo opšti princip, ali ne dokazuješ da li se i sada i svuda vrši širenje ili je već odavno počelo sažimanje jer da bi to saznao treba ti ogromno vreme koje će ti doneti informaciju sa udaljenih vasionskih objekata o promeni položaja spektralnih linija prema ljubičastom kraju spektra. Sažimanje je možda počelo, ali mi još uvek primamo informaciju o crvenom pomaku jer će poruka o približavanju dalekih objekata stići u dalekoj budućnosti

Mi znamo da nema sažimanja zato što promena spektra ne funkcioniše tako kako ti zamišljaš.

Galaksije imaju svoju brzinu, koja ima u principu slučajan pravac. Neke galaksije se kreću prema nama, neke od nas, neke paralelno sa nama...

Ali širenje univerzuma proizvodi dodatnu "brzinu". Ovo nije kretanje samog izvora, već nastanak novog prostora između nas i izvora. Ovo je dovoljno veliko da bude veće od brzine svih dalekih galaksija, tako da čak i one koje se kreću prema nama u stvari udaljuju od nas: za svaki metar koji nam se približe, prosto između nas se poveća za nekoliko hiljada metara.

Crveni pomak je rezultat "brzine" nastale ovim širenjem.

Sad, uzmimo da je davno, pre recimo tri milijarde godina, univerzum počeo da se sažima istom brzinom kojom se prethodno širio. U tom slučaju fotoni koji su krenuli ka nama pre tri milijarde godina bi bili u svom putu prema nama pomereni ka ljubičastom delu spektra. Fotoni koji su ka nama krenuli pre šest milijardi godina ne bi imali pomak. Fotoni koji su pre dvanaest milijardi godina krenuli prema nama bi bili manje pomaknuti ka crvenom delu spektra - pošto bi sažimanje prostora u toku zadnje tri milijarde godina vratilo frekvenciju delimično ka ljubičastoj strani.

(Uprošćavam stvari, granice nisu toliko jasno određene, ali ovo je osnovna slika.)

Da li je ovo razumljivo? Da je pre tri milijarde godina počelo sažimanje, objekti koji su bliže od tri milijarde svetlosnih godina bi pokazivali ljubičasti pomak, a stariji objekti bi pokazivali prvo mali, pa onda (sa većim udaljenostima) sve veći crveni pomak.

To nije ono što vidimo. Ono što vidimo je da sve galaksije pokazuju crveni pomak, uključujući i one koje su relativno blizu.

Drugim rečima, pomak ne zavisi od brzine objekta kada je poslat, već od relativne brzine kada bude primljen. Zamisli hitnu pomoć udaljenu od tebe 900m. Ona upali sirenu. Jednu sekundu nakon toga, zvuk je prešao teko 300m i nije stigao do tebe. Ti u toj sekundi počneš da se krećeš prema hitnoj pomoći. Kada zvuk stigne do tebe (za nešto manje od dve sekunde, zavisno koliko brzo se krećeš) on će biti više frekvencije. Ti nećeš prvo čuti normalan zvuk sirene pa onda odjednom promenu. Od početka će zvuk biti promenjen, iako ste u trenutku slanja ti i kola hitne pomoći bili stacionarni.

Zbog ograničenja u preciznosti uređaja za merenje, teorijski je moguće da se u zadnjih par hiljada godina (ili, ako insistiramo na visokoj preciznosti odgovora, u zadnjih nekoliko desetina miliona godina) univerzum odjednom preokrenuo i počeo da usporava širenje...i da mi to još nismo u stanju da vidimo. Ali verovatnoću ovoga ostavljam tebi da izračunaš.

Да ли то значи да је пулсар настао у постојећем простору? Или да је настајао ширећи простор?. И друго питање. Зашто видимо спектар, ако светло долази до нас правом линијом?

Да ли то значи да је пулсар настао у постојећем простору?

Pulsari su zvezde. Konkretno, neutronske zvezde sa neobično jakim magnetnim poljem koje sa magnetnih polova emituju snažno elektromagnetno zračenje. Ovo zračenje uočavamo kada zrak pređe preko Zemlje.

analogija: Zamisli svetionik i brod na moru. U toku noći snop svetla koji emituje svetionik periodično prelazi preko broda. Neka brod plovi ka svetioniku (u redu, ovde već prestaje analogija, jer nijedan iole razuman kapetan ne bi usmerio svoj brod ka svetioniku, no dobro) i neka između svetionika i broda stalno nastaje još mora i to većom brzinom nego što se brod kreće ka svetioniku.

U navedenoj analogiji pulsar je svetionik, Zemlja je brod, a prosto je more.

Šematski prikaz pulsar izgleda ovako:
800px-Pulsar_schematic.svg.png

zeleno: osa rotacije
belo: silnice magnetnog polja
svetloplavo: neutronska zvezda
plavo: snop elektromagnetnog zračenja

Или да је настајао ширећи простор?.

Pošto nastaje novi prostor, onda kažemo da se prostor širi.

Зашто видимо спектар, ако светло долази до нас правом линијом?

Neka zvezda emituje svetlost određene frekvence. Usled međusobnog udaljavanja zvezde i Zemlje, doći će, u odnosu na brzinu tog udaljavanja, a shodno Doplerovom efektu, do tzv. crvenog pomaka, odnosno frekvencija svetla će se menjati ka crvenom delu spektra.
Nema veze na koji način dolazi svetlo do nas, ima veze relativna brzina starta i cilja.

analogija: Neka se službeno vozilo sa uključenom sirenom kreće u pravoj liniji ka tebi, prolazi pored tebe i nastavlja dalje od tebe u pravoj liniji. Ono što ćeš uočiti biće promena frekvencije zvuka sirene.

Pulsari su zvezde. Konkretno, neutronske zvezde sa neobično jakim magnetnim poljem koje sa magnetnih polova emituju snažno elektromagnetno zračenje. Ovo zračenje uočavamo kada zrak pređe preko Zemlje.

У реду. Али због чега настаје још више мора између брода и светеоника?
Па баш због брзине светлосних зрака долази до измене спектра, али због чега долази до измене брзине зрака?

Poslednja izmena od moderatora:
Али због чега настаје још више мора између брода и светеоника?

E, to već ne znamo. Postoji više hipoteza koje objašnjavaju zašto, ali još nemamo dovoljno podataka da tvrdimo da je neka ili ijedna među nama tačna.
Drugim rečima, uočavamo povećanje prostora, ali ne znamoi koji je razlog tome.

Па баш због брзине светлосних зрака долази до измене спектра, али због чега долази до измене брзине зрака?

Ne zbog brzine svetlosnih zraka, nego zbog relativne brzine izvora i posmatrača.
Evo ti nekoliko objašnjenja za početnike.

OK, sada smo prešli neke osnovne pojmove.
Da li ima nešto što još treba objasniti ili mogu da nastavim dalje sa formulama?

E, to već ne znamo. Postoji više hipoteza koje objašnjavaju zašto, ali još nemamo dovoljno podataka da tvrdimo da je neka ili ijedna među nama tačna.
Drugim rečima, uočavamo povećanje prostora, ali ne znamoi koji je razlog tome.

Ne zbog brzine svetlosnih zraka, nego zbog relativne brzine izvora i posmatrača.
Evo ti nekoliko objašnjenja za početnike.

OK, sada smo prešli neke osnovne pojmove.
Da li ima nešto što još treba objasniti ili mogu da nastavim dalje sa formulama?

Ако је светло вал онда мора имати подлогу по којој се простире. Зар то није већ све превазиђено чињеницом да је светло ипак честица?

Poslednja izmena:
Ако је светло вал онда мора имати подлогу по којој се простире. Зар то није већ све превазиђено чињеницом да је светло ипак честица?

Svetlost je vrsta elektromagnetnog zračenja, dakle talas je.
Kada komuniciramo sa satelitima u orbiti, sondama na planetama i kometama ili letelicama "Vojadžer" i "Pionir", mi to činimo koristeći se elektromagnetnim talasima koji se prostiru kroz vakuum.
Dakle, talasu nije neophodna podloga po kojoj će se prostirati [/I]per se[/I].
Ovde zastanimo na trenutak i recimo da možemo sebi dopustiti malo pesničke slobode i tvrditi da je podloga po kojoj se prostire svetlost zapravo prostorvreme, no to može izazvati kasnije komplikacije, ukoliko ne budemo obazrivi.
Uzmi u ruke magnet i približi ga gvozdenom ekseru. Koja je podloga za prostiranje magnetnog polja? :think:

Svetlost ima i korpuskularnu prirodu, u smislu da postoje najmanje jedinice svetlosti, koje nazivamo fotoni, no njihova pojedinačna interakcija je u domenu kvantne mehanike, a mi se ovde bavimo "malo" krupnijim stvarima, te nam to trenutno nije od interesa.

Ima li još šta nejasno na navedenim video-snimcima ili možemo da pređemo na formule?

Svetlost je vrsta elektromagnetnog zračenja, dakle talas je.
Kada komuniciramo sa satelitima u orbiti, sondama na planetama i kometama ili letelicama "Vojadžer" i "Pionir", mi to činimo koristeći se elektromagnetnim talasima koji se prostiru kroz vakuum.
Dakle, talasu nije neophodna podloga po kojoj će se prostirati [/I]per se[/I].
Ovde zastanimo na trenutak i recimo da možemo sebi dopustiti malo pesničke slobode i tvrditi da je podloga po kojoj se prostire svetlost zapravo prostorvreme, no to može izazvati kasnije komplikacije, ukoliko ne budemo obazrivi.
Uzmi u ruke magnet i približi ga gvozdenom ekseru. Koja je podloga za prostiranje magnetnog polja? :think:

Svetlost ima i korpuskularnu prirodu, u smislu da postoje najmanje jedinice svetlosti, koje nazivamo fotoni, no njihova pojedinačna interakcija je u domenu kvantne mehanike, a mi se ovde bavimo "malo" krupnijim stvarima, te nam to trenutno nije od interesa.

Ima li još šta nejasno na navedenim video-snimcima ili možemo da pređemo na formule?

Да ти право кажем оно не да није јасно, него није тачно, кад је реч о светлу, наравно. А на формуле није потребно прелазити док се не реши шта је светло, јер је у њима још више нетачних појмова него у теоријама светла.

Да ти право кажем оно не да није јасно, него није тачно, кад је реч о светлу, наравно. А на формуле није потребно прелазити док се не реши шта је светло, јер је у њима још више нетачних појмова него у теоријама светла.

Pomoću tih formula radi ogroman deo moderne tehnologije. Njihova tačnost je potvrđena tolikom masom različitih eksperimenata da je danas kvantna mehanika van svake razumne ili nerazumne sumnje.

Ako želiš da tvrdiš da naše ideje o svetlu nisu tačne, moraćeš da pokažeš zašto svi eksperimenti koji pokazuju prirodu svetla nisu tačni. Možeš početi od interpretacije fotoelektričnog efekta, funkcionisanja fotodioda, i funkcionisanja fluorescencije.

(Pogotovo bih te zamolio da objasniš kako dvofotonski mikroskop može da funkcioniše ako kvantna izračunavanja nisu tačna. Ako misliš da su naše ideje i formule netačne, ali smo eto slučajno "uboli" baš pravi način da proizvedemo dvofotonsku ekscitaciju...to je otprilike isto onoliko verovatno kao kada bi na plaži veličine univerzuma slučajno odabrao baš jedno određeno zrno peska.)

U redu, ostavimo, za sada, po strani Doplerov efekat i bavimo se svetlom.
Za šta od navedenog smatraš da nije tačno i zbog čega?

Izgleda da nekima ovde uopšte nije jasan Doplerov efekt. Jedamput ga tumače kao posledicu
"proizvodnje" prostora a drugi put kao posledicu udaljavanja izvora i promatrača i oba puta
govore samo o crvenom pomaku, a da ne znaju šta taj pomak znači i kako nastaje.
Ako je Doplerov efekt različit u toku godine za pristizanja pulseva sa pulsara do promatrača
onda imamo i različitu frekvenciju pulsiranja - pola godine je ta frekvencija veća i promenljiva
a pola godine promenljiva i manja nego što je na samom pulsaru na kome je konstantna.
Ako uvažimo besmislenu izmišljotinu o zavisnosti Doplerovog efekta od širenja prostora
onda bi se pola godine prostor "proizvodio" između Zemlje i pulsara a pola godine bi se taj
prostor "trošio" odnosno nestajao. Ako bismo svetlost pulseva propustili kroz prizmu videli
bismo pola godine crveni i pola godine plavi pomak spektralnih linija koji bi bili u godišnjoj
saglasnosti sa promenom prekvencije pristizanja pulseva na Zemlju.
I frekvencija pulsiranja i spektralni pomaci se u konkretnom slučaju ponašaju po istoj
zakonitosti (sinusnoj) ukoliko su Sunce i pulsar u istom sistemu.
Treba razlikovati promenu frekvencije pulsara od promene položaja spektralnih linija u razloženoj
svetlosti nekog impulsa ako pulsar emituje vidljivi deo EM spektra. To nisu
iste stvari, ali u konkretnom slučaju kod obe se manifestuje Doplerov efekt.
Ako kažemo da fotoni imaju crveni ili plavi pomak - onda smo kazali da nemamo pojma
šta je Doplerov efekt.

Back